Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Snösätran graffitigalleria tarjoaa vaihtoehtotaidetta Tukholmassa

Vaikka olen ehtinyt vierailla Tukholmassa kymmeniä kertoja, löytyy kaupungista edelleen paljon uutta jopa mulle. Aina uusien kohteiden ja kokemusten metsästäminen noilla kulmilla ei ole reissujeni päätarkoitus, mutta jos eteen tulee tilaisuus tutustua mielenkiintoiseen ja mulle uuteen Tukholman antiin, tartun siihen mielelläni.

Viimeisimmälle Tukholman-visiitilleni mulla ei ollut suunniteltuna mitään erityistä. Kaupungissa asuva kaverini Assi kuitenkin ehdotti, että voisimme käydä kiinnostavalta kuulostaneessa graffitipaikassa ja koska urbaani taide on aina mieleeni, hyppäsimme bussiin ja teimme matkaa Tukholman laitamille.

En oikein etukäteen tiennyt, millaista paikkaa odottaa. Monesti graffiti- ja katutaidekeskittymät liittyvät hylättyihin paikkoihin. Oletin että tupsahdamme ties minne hylätylle tehdasalueelle, jossa jokainen salaperäinen rasahdus ja silmännurkassa vilahtava varjo saa kylmätväreet juoksemaan pitkin selkäpiitä.

Snösätra ei varsinaisesti osoittautunut kuvitelmieni aavemaiseksi taidegalleriaksi. Kun jäimme pois bussista Rågsvedin metroaseman kupeessa ja aloimme etsiä tietämme määränpäähän, päädyimme taivaltamaan uinuvalta tuntuneen kerrostaloalueen halki. Jos karttasovellus ei olisi kivenkovaan väittänyt, että tästä halki olisi nopein reitti, olisin luultavasti olettanut meidän jääneen pois väärässä paikassa.

Tämä taideteos oli yksi suosikeistani!

Tästäkin pidin paljon.

Leikkipuiston, neutraalinväristen kerrostalojen ja kauniiden ruskapuiden ohi mutkiteltuamme aloimme kuitenkin olla graffitigallerian laitamilla. Kerrostalolähiön uinuva rauhallisuus jatkui vielä taiteen pariin päästyämmekin, vaikka pari paikallista pappaa pärisyttikin mopoillaan menemään. Yrittivät kenties luoda paikkaan hieman lisää särmää.

Lähiön laitamille noussut graffitigalleria ei silti tuntunut olevan väärässä paikassa. Teollisuusalue, jolle taideteokset ovat syntyneet, on alueena sen verran suuri, että se kököttää luontevasti viimeisten talojen takaisten niittyjen jatkeena. Lääniä taiteelle on niinkin paljon, että neljä vuotta sitten perustettu graffitigalleria on yksi Euroopan suurimpia.

Snösätrassa pysyvää tuntuu olevan vain muutos. Kun käynnin jälkeen googletin paikasta kuvia ja tietoja, tunnistin kyllä paikan samaksi, mutta useimmat netistä löytyneet taideteokset eivät enää olleet esillä. Taidetta tehdään taiteen tilalle ja niin kauan kuin Snösätra on olemassa, voinee siellä vierailla useammankin kerran kyllästymättä, sillä luultavasti paikasta löytää aina jotain uutta ihmeteltävää.

Monet mieltävät graffitit pelkäksi töherrykseksi ja rakennusten sotkemiseksi, mutta kuten monessa muussakin vastaavassa paikassa, Snösätrassakin mennään taide edellä. Esillä oli toinen toistaan upeampia taideteoksia – ja mikä parasta, ihan ilmaiseksi! Omiksi suosikeikseni nousivat upea sinisävyinen pöllö sekä metsässä temmeltäneet peikot. Mutta voi olla, että jos joskus paikkaan palaan, niiden tilalle on tullut jo jotain aivan muuta.

Alue on sen verran suuri ja taideteoksia valtavasti, että paikan kiertämiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Mekin pysähtelimme useasti ihastelemaan ja kuvaamaan. Ehdimme juuri seikkailla gallerian läpi, kun alkoi hämärtää. Toki olimmekin lähteneet liikkeelle vasta alkuillasta. Mutta jos on graffititaiteen ystävä, alueeseen tutustumiseen kannattaa varata ainakin tunti aikaa.

Pieni vinkkiboksi paikasta kiinnostuneille:

  • Snösätran Graffiti Wall of Fame sijaitsee Tukholman eteläosassa, osoitteessa Snösätragränd 1
  • Paikan sijainti kartalla
  • Helpoiten paikalle pääsee metrolla, lähin pysäkki on vihreän T19-linjan Rågsved
  • Tukholman metrokarttaa voit tarkastella tästä
  • Rågsvedin asemalta on noin kilometrin kävely Snösätraan, reitti kulkee kerrostaloalueen läpi
  • Jos kaipaa apua paikan päälle suunnistamisessa, ainakin maps.me-niminen offlinekarttasovellus osaa neuvoa hyvän reitin perille asti

Vaikka Snösätra ei olekaan Tukholman keskustassa ja sinne suunnalle tuskin eksyy muuten, kannattaa paikassa ehdottomasti vierailla, jos urbaani taide kiinnostaa. Metrolla pääsee helposti alle kilometrin kävelymatkan päähän alueesta, joten jos Tukholman metrokortti löytyy jo muutenkin takataskusta, tässä yksi syy lisää käyttää sitä!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply