Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

Ristiriitainen Alcatraz – kamala vankila, upea saari

Alcatraz taitaa olla yksi San Franciscon tai jopa koko Yhdysvaltojen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Joskus suhtaudun hieman varauksella tällaisiin “Kaikkien on pakko käydä täällä” -kohteiisin, mutta toisinaan ne ovat mielestäni oikeasti näkemisen tai käymisen arvoisia. Niin oli myös Alcatraz.

Alcatrazista on varmasti kuullut lähes jokainen. Sen maine pelottavana, kovan kurin vankilana, on kiirinyt pitkälle. Sen tunnetuimmista vangeista ainakin Al Capone on varmasti nimenä tuttu. Alcatraz sijaitsee saarella lähellä San Franciscon kaupunkia, mutta vaaralliselta kuulostavan merimatkan päässä – ainakin uimareille ja mahdollisille karkureille. Tutuksi tulleiden kliseiden lisäksi Alcatraz tarjosi myös paljon muutakin. Kiehtovan, monipuolisen ja hyvin ristiriitaisen saaren ja kokemuksen.

Alcatrazin rakennettu historia alkaa 1800-luvun puolivälissä

Alcatraziin rakennettiin ensin majakka ja linnoitus ennen varsinaisen vankilatoiminnan aloittamista. Nämä nousivat saarelle 1800-luvun puolivälin jälkeen. Kalifornian kultakuume oli edesauttanut San Franciscon alueen vetovoiman lisääntymistä ja sekä väkimäärä että laivaliikenne olivat kasvussa noilla kulmilla. Alcatraziin rakennettu linnoitus puolusti aluetta niiltä, jotka halusivat laittomasti päästä kiinni alueen rikkauksiin.

Alcatraz on varsin näyttävän näköinen vesiltä katsottuna!

Kun Alcatraziin vievä lautta lähestyy saarta, pistääkin ensimmäisenä silmään majakka, joka kohoaa koko saaren korkeimmaksi huipuksi. Sen jälkeen huomio siirtyy kahteen kolossaaliseen, auktoriteettia uhkuvaan rakennukseen, jotka hallitsevat saaren pinta-alaa.

Saari näyttää karulta ja ankaralta, mutta myös samaan aikaan heleältä ja vehreältä. Kaksi hyvin erilaista maailmaa tuntuvat kohtaavan tuon pienen saaren alueella.

Alcatraz muuttuu linnoituksesta vankilaksi

Saarta käytettiin pienimuotoisesti sotilasvankitoimintaan jo 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Kuitenkin vuosisadan vaihduttua sitä ei enää tarvittu puolustuskäytössä. Kovan luokan vankilana se avattiin 1930-luvulla, sitä ennen saaren linnoituksen muureja oli purettu ja tilalle rakennettu vankilarakennuksia.

Jykevä työntekijöiden entinen majoitusrakennus sekä vartiotorni ovat kävijöitä vastassa ensimmäisenä

Kun laskeuduin lautalta saaren maaperälle, koko paikan historia tuntui vyöryvän kerralla päälle. Heti rannassa kävijöitä tervehti ankaran näköinen vaalea rakennelma, joka ei tuntunut toivottavan ketään tervetulleeksi – huolimatta siitä, että rakennus oli alunperin pystytetty vankilan työntekijöitä varten, ei vankeja.

Tietynlainen ankara tunnelma seurasi, kun saarta tutki enemmän. Kaikki oli massiivista, rumaa, muistutti siitä, että kenelläkään ei tarvinnut olla paikassa kivaa.

Vastakohtien vankilasaari

Rujon näköisten rakennusten vastapainoksi saarelta löytyi myös yllättäviä, viihtyisiä elementtejä. En tiedä, kuinka kukkea saari on ollut vankilatoimintansa aikana, mutta ainakin nykypäivänä saari on todella vehreä, paikoitellen kuin välimerellinen keidas. Saari pursusi kukkia, puita ja pensaita. Ja upeita luonnon värejä. Käynnin kruunasi San Franciscon säästä poiketen varsin aurinkoinen päivä. Hetkittäin tuntui ihan siltä, että ei ollut entisessä vankilassa vaan San Franciscon asukkaille rakennetussa viihtyisässä, puistoksi muutetussa saaressa.

Tästä kulmasta katsottuna paikasta tulee mieleen joku ihana lomasaari, ei entisen vankilan alue

Lisäksi saarelta avautuvat huikeat näkymät. Golden Gate ja sen kupeessa kohoavat kukkulat koristavat maisemaa yhdessä suunnassa, San Franciscon monimuotoinen kaupunkisiluetti toisessa. Näkymät ovat varmasti olleet vangeille katkeransuloiset – vapaus on niin lähellä mutta silti niin kaukana.

Saarelta käsin voi ihailla upeita maisemia moneen suuntaan

Saaren miljöö toi hieman mieleeni Sydneyn Cockatoo Islandin. Cockatoo, kuten myös Alcatraz, sijaitsee saarella lähellä kaupunkia, kummassakin on ollut vankilatoimintaa ja Cockatoon teollinen historia ja lukuisat siitä muistuttavat isot rakennelmat toivat mieleen Alcatrazin estetiikan.

Nämä maisemat toivat mieleen Sydneyn Cockatoo Islandin

Vangin arki oli karua

Ulkoalueilla pyörimisen jälkeen oli aika pujahtaa sisään varsinaiseen vankilarakennukseen ja astua hetkeksi vankien maailmaan. Vankilarakennukseen tutustutaan audio guiden avulla, joka olikin varsin kätevä tapa kiertää vankilaa. Kävijöitä on saarella paljon, joten isojen ryhmien kuljettaminen ja sen varmistaminen, että kaikki kuulevat vain oman oppaansa jutut, olisi varmasti hankalaa, joten ääniopas jokaiselle kävijälle oli toimiva ratkaisu.

Sellit olivat karuja ja pelkistettyjä

Oppaassa ovat äänessä niin saaren entiset vangit kuin työntekijätkin. Sen avulla on helppo seurata sekä reittiä vankilan sellien lomassa, että myös sitä, mitä vankilassa on tapahtunut ja millaista arki on siellä ollut. Sellit, käytävät ja muut sopet tulevat tutuiksi. Niiden tarkoituksia ja tapahtumia avataan elävästi. Kerrotaan kapinoista ja pakoyrityksistä. Vankila muuttui eläväksi loistavasti toteutetun kerronnan avulla.

Vankien elämä oli raastavaa. Sellit olivat pieniä ja askeettisia sekä kuri kova. Perusoikeuksiin kuului vain ruoka, vaatteet, selli sekä terveydenhoito. Hyvällä käytöksellä saattoi edistää arkensa mukavuutta. Suuri osa päivästä sujui oman pienen sellin hiljaisuudessa ilman sen suurempia virikkeitä.

Yksi vankilan tunnetuimmista vangeista oli Al Capone. Olen käynyt USA:ssa toisessakin entisessä vankilassa, jossa Al Capone on ollut vangittuna, Eastern State Penitentiaryssa Philadelphiassa. Siellä Al Capone, vaikka olikin vangittuna pieneen selliin, eli varsin herroiksi. Hänen sellinsä oli täynnä mukavuuksia. Toista oli Alcatrazissa, jonne hänet oli tuomittu Philadelphiassa vietetyn ajan jälkeen. Täällä hän ei saanut erityiskohtelua. Ei ole edes varmaa, missä hänen sellinsä sijaitsi Alcatrazissa.

Vaikka Alcatraz sijaitsee saarella keskellä vettä ja oli tarkasti vartioitu vankila, sieltä yritettiin silti paeta useamman kerran. Ehkä kuuluisin, eikä vain yritykseksi jäänyt pako oli vuotta ennen vankilan sulkemista tehty kolmen miehen pako ilmastointikanavia pitkin selleistä vankilan katolle ja sieltä merelle, matkantekovälineenä sadetakeista kyhätty lautta. Kukaan ei tiedä, selvisivätkö miehet elossa paosta, vai hukkuivatko he lahden vesiin tai jonnekin muualle. Paosta voit lukea seikkaperäisemmin maailmanhistoria.netin artikkelista. Vankien käyttämä pakoreitti on edelleen nähtävissä vankilassa ja paon suunnittelu on vaatinut luovuutta ja sinnikästä suunnittelua ja valmistelua.

Tuota pikkuruista aukkoa seinässä oli käytetty sellistä pakenemiseen tapauksessa, jossa kolme vankia pääsi pakenemaan vankilasta.

Vankilatoiminta Alcatrazissa loppui vuonna 1963 vankilan ylläpidon alettua käydä liian kalliiksi. Mutta jo kymmenen vuotta myöhemmin saari avattiin vierailijoille.

Vinkkiboksi Alcatrazissa käynnistä kiinnostuneille:

 • Liput saarelle kannattaa varata etukäteen, sillä varsinkin suosituimmat ajankohdat saatetaan myydä loppuun
 • Me ostimme liput kolmisen kuukautta ennen haluttua käyntiajankohtaa, aikalailla heti kun ne tulivat myyntiin ja saatiinkin liput toivomallemme päivälle ja kellonajalle
 • Liput ostetaan osoitteesta https://www.alcatrazcruises.com/
 • Me ostimme pelkät päiväretken liput, mutta ne olivat varsin hyvä valinta. Tarjolla on kuitenkin myös mm. yökierroksia ja behind the scenes -kierroksia.
 • Normaalin päivälipun hinta on noin $38, eli noin 33 euroa
 • Koska saarelle pääsee vain lautalla, ostetaan lippu nimenomaan tiettyyn lauttaan, jonka lähtöön haluaa päästä
 • Lähtöjä päivässä on useita, mutta jos haluaa ehtiä kierrellä saarella kiireettä, kannattaa yrittää valita päivän ensimmäisiä lauttoja
 • Menolautan kellonaika lyödään lukkoon jo lippua ostettaessa, mutta paluulautta ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kellonaikaan. Näin saarella ehtii kierrellä niin paljon tai vähän kuin haluaa.
 • Liput pitää olla mukana tulostettuina, samoin henkilöllisyystodistus vaaditaan nähtäväksi
 • Lauttojen lähtöpaikka kaupungissa on Pier 33, minne pääsee kätevästi ainakin raitiovaunulla
 • Saarelta löytyy vessoja, vettä sekä ruokaa
 • Saarella saattaa olla kylmä jopa kesällä, joten mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta sekä hyvät kengät
 • Paljon käytännön vinkkejä saarella vierailua varten löytyy englanniksi osoitteesta https://www.alcatrazcruises.com

Alcatraz oli todella monipuolinen ja kiehtova paikka varsin pieneksi saareksi. Sen historia ja ihmiskohtalot ovat edelleen hyvin esillä ja saaren menneisyyteen on helppo tutustua. Ankaran menneisyyden lisäksi saari tarjoaa huikeita maisemia. Voisin käydä siellä toistekin, ehkä yökierroksella tai tutustumassa paikkoihin, joihin peruskierroksella ei pääse.

Onko Alcatraz sun mielestä mielenkiintoinen kohde vai ylimainostettu nähtävyys?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Pinkkis
  29.10.2018 at 18:30

  Ompas ollut vehreää sun vierailun aikana!Me käytiin vuosi sitten lokakuun puolivälissä ja ei ollut ollenkaan noin paljoa kukkia tai muutenkaan noin vehreää.
  Sattui olemaan yksi saaren entisistä vangeista samana päivänä paikalla antamassa nimikirjoituksia kirjoittamastaan kirjasta ja häntä pääsi jututtamaan ja kyselemään mitä nyt kenelläkin mieltä askarrutti.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.10.2018 at 23:53

   Vehreää tuolla tosiaan oli, kun käytiin siellä toukokuun puolivälin tienoilla. Se lienee parasta aikaa tuolla käymiseen, ainakin jos haluaa nähdä saaren luonnon koko komeudessaan! Varmasti tuo entisen vangin paikalla oleminen oli mielenkiintoista. Asianosaisilta kuulee kaikki tarinat aina paljon elävämmin.

Leave a Reply