Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Linnat

Suosikkini Oslossa – kiehtova Akershusin linna

Vähän aikaa sitten kirjoittamassani postauksessa valittelin sitä, ettei Oslo ole kahdella käyntikerralla oikein iskenyt. Lievästä puolivillaisuudesta huolimatta Oslossa on myös ne mielenkiintoiset paikkansa. Suosikkipaikakseni Oslossa on muodostunut Akershusin linna, satoja vuosia vanha linnoitus meren äärellä.

Vaikka olen tehnyt Osloon vain kaksi lyhyttä reissua, linnoituksella olen käynyt kolmesti. Tämä kertonee siitä, että paikka vetää mua puoleensa, kuten niin monet muutkin historialliset linnat ja muut rakennukset. Vaikka paikka onkin ulkomuodoltaan enemmän jykevä linnoitus kuin mikään satulinna, tarjoaa se silti ihasteltavaa ja mielenkiintoisen alueen Oslon historian yhdelle merkittävistä rakennuksista.

Mikä on Akershusin linna?

Akershusin linnaa on alettu rakentaa 1200-luvun lopulla. Se on varsin samannäköinen ja -ikäinen suomalaisen kaverinsa Turun linnan kanssa. Itse olen käynyt Turun linnassa viimeksi aivan liian monta vuotta (tai vuosikymmentä?) sitten, mutta kyllä hatarilla muistikuvilla rakennuksista löytyi jotain samaa.

Linna on toiminut linnoituksen lisäksi myös vankilana, kuten monet vanhat linnat ja rakennukset tuntuvat toimineen. Vankila-ajasta ei ole kovin paljoa näkyvää jäljellä, mutta alueelta löytyy edelleen siihen liittyviä paikkoja ja myös paikan infon pienessä näyttelyssä aihetta sivuttiin jonkin verran.

Linnoitus on muutenkin varsin iso alue, jonne mahtuu paljon eri rakennuksia ja muuta nähtävää. Alueella on pari museota, sotamuseo ja vastarintaliikkeen museo, karppilampi, kirkko, torneja, muureja, sisäpihoja, aukioita ja ties mitä soppeja ja sokkeloita. Sen sijainti satama-alueella tarjoaa myös mainiot maisemat sekä merelle että kaupungin yli.

Mä tykkään Akershusin linnasta toki siksi, että se on upea linna. Historiallinen, ylväs, mielenkiintoinen ja hieman salaperäinen. Mutta tykkään siitä myös monesta muusta syystä.

Linnalta avautuu upeat maisemat vähän joka suuntaan. Viime vierailukerralla ihmettelin sen vallituksilta avautuneita merimaisemia. Oli upeita saaria, majakka ja muutakin kaunista katseltavaa. Oslon satama on ihan linnan vieressä. Siellä riittää nähtävää suurista risteilyaluksista pienempiin paatteihin.

Tuo paksu torni toi heti mieleen Tallinnan

Linnan alueella on soppia, joihin kurkistella. Pieniä puistosaarekkeita, joilla istua ja ihmetellä hyörinää tai vaikka nauttia auringosta. Kauniita, vanhoja puita. Näköalapaikkoja, joilta ihmetellä Oslon rakennuksia ja maisemia. Löytyi punatiilikattoa, modernimpia rakennuksia ja horisonttia puhkovia torneja.

Kesäaikaan linnan alue on todella kaunis. Puut ja pensaat ovat vehreitä ja aurinko lämmittää mukavasti. Ensimmäisellä kerrallani Oslossa vietettiin tuolla kavereiden kanssa ihanaa syksyn alkua, istuttiin, nautittiin auringosta ja elämästä. Nyt seikkailin enemmän alueen ympäri, vaikka toki tälläkin kertaa pysähtelin nauttimaan paikan tunnelmasta pieniin puistoihin ja alueen penkeille.

Vaikka paikkaa on myös kunnostettu ja siellä on vihjeitä modernimmista ajoista, on linnoituksen alueella vielä myös paljon historian havinaa. Paksut muurit, pyöreät tornit, holvikaaret ja muut eivät viesti ihan viime aikojen rakennustrendeistä. Mulla on aina jotenkin turvallinen ja lohdullinen olo paikoissa, jotka ovat olleet olemassa vuosisatojen tai -tuhansienkin ajan. Sellainen, että nykyajan kertakäyttökulttuurin seasta voi löytää jotain pysyvää.

Akershusissa vieraillessaan kannattaa käydä alueen infossa hakemassa paikan esitteen. Siinä on mukana kartta, jossa on esitelty alueen eri rakennuksia ja nähtävyyksiä yli 30 kohdan verran. Kartan avulla voi halutessaan suunnistaa alueella suunnitelmallisesti tai vaikka halutessaan tarkistaa mielenkiintoisimpien paikkojen antia.

Pieni infoboksi Akershusin linnasta kiinnostuneille:

  • Akershusin linna sijaitsee Oslon sataman kupeessa, kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä
  • Linnan sijainti kartalla
  • Linnan alueelle on ilmainen sisäänpääsy, museoissa käynnistä peritään pääsymaksu
  • Alue on avoinna vuoden ympäri aamukuudesta iltayhdeksään
  • Kesäaikaan alueella on opastettuja kierroksia, ainakin kesällä 2018 niitä oli norjaksi ja englanniksi
  • Alueella vierailu kannattaa aloittaa paikan infosta ja hakea sieltä ilmaisen kartan, jonka avulla saa enemmän irti paikan historiasta ja monista rakennuksista
  • Alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, muun muassa konsertteja
  • Lisätietoja paikasta englanniksi visitoslo.com-sivuilla

Itse viihdyin alueella tällä kertaa ehkä pari tuntia. Enemmänkin olisi mennyt, mutta flunssainen olo alkoi viedä voittoa ja oli pakko luovuttaa siltä osin. Mutta enköhän palaa tänne taas, kun joskus eksyn Osloon. On aina mukavaa löytää kaupungista jokin paikka, jossa on kuin kotonaan.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply