Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit

Kevyesti tai käsimatkatavaroin matkustaminen – tässä vinkkini!

Matkustan yleensä varsin kevyesti sekä mahdollisuuksien mukaan pelkillä käsimatkatavaroilla. Olen aiemminkin kirjoittanut kokemuksia ja pakkausvinkkejä pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamiseen, mutta ne ovat koskeneet tiettyä reissua. Vaikka noistakin vinkeistä voinee ammentaa varsin yleispätevästi, ajattelin nyt koota neuvoni sekä kevyempään matkustamiseen sekä pelkkään käsimatkatavaroilla lähtemiseen yhden postauksen alle.

Olen ennenkin maininnut sen, etten todellakaan ole aina ollut pieni reppu olalla heiluen pariksi viikoksi matkaan lähtenyt osaaja, vaan olen oppinut kevyen pakkaamisen niksit joskus kantapään kautta, toisinaan muilta hyviä vinkkejä poimien.

Voisin myös väittää, että pienellä ja kevyellä tavaramäärällä matkaan lähteminen on tietyllä tapaa välineurheilua. Aina ei riitä se, mitä kotona on jo olemassa, jos haluaa optimoida matkaan lähtevän tavaran koon ja painon, vaan tätä varten saattaa joutua tekemään jotain täsmähankintoja.

Tapoja matkustaa ja toteuttaa kevyempää matkatavaraotetta on varmasti niin monta kuin on matkaajaakin, mutta tässä omat vinkkini siihen, miten matkalaukustaan tai repustaan voi karsia ja keventää.

REPPU, LAUKKU VAI MATKALAUKKU?

Varsinkin lentäessä ja vain käsimatkatavaroilla matkatessa on merkitystä sillä, minkälaiseen kantovälineeseen omaisuutensa pakkaa. Kaikilla lentoyhtiöillä on jonkinlaiset kriteerit siitä, minkäkokoinen ja -painoinen käsimatkatavaraksi otettava pakaasi saa olla.

Kantovälineen valinnalla on myös toinen merkitys: jos lähdet viikonloppureissulle matkalaukun kanssa, mihin mahtuu puolet omaisuudesta, tulee se yleensä myös täytettyä kaikella turhalla, sillä tilaa on. Yksi kätevimmistä tavoista ottaa matkaan mukaan vain se mitä oikeasti tarvii, on mahduttaa se mahdollisimman pieneen laukkuun tai reppuun. Näin ei tule ylipakattua, sillä mikään “mitä jos” -kategoriaan menevä roina ei mahdu valittuun kapsäkkiin.

Mikä kantoväline mukaan?

Tämä on varmasti makuasia. Mukaan voi ottaa halutessaan laukun, repun tai pyörillä kulkevan matkalaukun. Itse en tykkää kauheasti matkalaukuista enkä edes omista tällä hetkellä yhtään moista. Reppuja taas omistan senkin edestä – niitä löytyy eri kokoisia, eri tavalla pakkautuvia ja eri tilanteisiin mahdollisimman hyvin sopivia. Itse pakkaankin tavarani aina mukaan joko reppuun tai tarvittaessa rinkkaan.

Olen huomannut täyteen myydyillä lennoilla, että osa käsimatkatavaroista joutuu yleensä ruumaan, sillä kaikki tavarat eivät mahdu matkustamoon. Olen myös pannut merkille, että ruumaan ohjataan matkalaukkuja, ei niinkään reppuja tai muita pehmeämpiä nyssäköitä. Tämäkin puhuu repun mukaan ottamisen puolesta – se yleensä mahtuu ainakin edessä olevan istuimen alle, ja näin ollen kaiken omaisuutensa saa pitää aina mukana.

Yhden isomman käsimatkatavaran lisäksi useammat lentoyhtiöt sallivat lisäksi myös pienen käsilaukun, läppärilaukun tai muun vastaavan pienen pussukan. Kaikki eivät tätä kuitenkaan salli. Kannan yleensä silti repun lisäksi pientä kankaista olka- tai käsilaukkua mukana niin lentokentällä kuin myöhemmin määränpäässä hyödynnettäväksi. Lentokentällä siellä kulkee näppärästi käden ulottuvilla tärkeimmät asiat mutta tarvittaessa pieni, kevyestä materiaalista tehty laukku sujahtaa repun sisään sisältöineen, jos lentoyhtiö sallii matkustamoon pelkästään yhden käsimatkatavaran.

Miten pakkaan matkalle lähtevän laukun tai repun?

Itse en tykkää heitellä tavaroita, vaatteita, kosmetiikkaa ja ties mitä kantovälineeseen miten sattuu. Pidän organisoidusta pakkaamisesta. Tähän käytän paljon erilaisia ohuita, toisinaan myös vedenkestäviä pussukoita. Pussukoiden käytössä on se etu, että ne pitävät tavarat kurissa ja laukkua tai reppua penkoessaan sen koko sisältö ei sotkeennu tai tipu, vaan tavarat pysyvät pussukoiden sisällä tallessa.

Pussukat kannattaa täyttää samantapaisella sisällöllä. Mulla kulkee esimerkiksi yhdessä pussissa elektroniikka, yhdessä kaikkea pientä tarpeellista, kuten laastareita, särkylääkkeitä, pienet sakset, pinnejä ja roudariteippiä. Vaatteetkin pussukoin. Yläosat yhteen, alaosat toiseen. Kosmetiikka menee omaan pussiinsa. Ja jos kuljettaa käsimatkatavaroissa nesteitä, ne menevät omaan erilliseen, standardit täyttävään pussiinsa. Muu mahdollinen kosmetiikka kulkee eri pussissa.

Ihan jokaista tavaraa en sentään pussukoi. Osa kulkee irtonaisena esimerkiksi repun pienissä taskuissa, mutta suuren osan tavaroista, varsinkin repun isoon taskuun menevät, sullon pusseihin. Kantoväline kannattaa myös pakata niin, että päällimmäisenä ovat ne asiat, joita ensimmäisenä olettaa tarvitsevansa. Kun aina pakkaa tavaransa suunnilleen samalla tavalla, alkaa myös helpommin muistaa, mitkä tavarat kulkevat missäkin, ja kantamuksen käyttö on sujuvaa.

Jos otat mukaasi myös ruumalaukun, muistathan, että valuutta, matkustusdokumentit, lääkkeet, kotiavaimet ja vastaavat tärkeät asiat kulkevat aina käsimatkatavaroissa! Tämä vähentää tavaroiden katoamisen riskiä ja ongelmia, jos ruumalaukku katoaa. Tämän lisäksi powerbank/varavirtalähde tulee aina pakata käsimatkatavaroihin.

VAATTEIDEN VALINTA JA PAKKAAMINEN

Ennen ylipakkasin varsinkin vaatteita. Otin mukaan yksittäisiä lempivaatekappaleitani ja jotain niiden kanssa sopivaa. Mutta kaikkien lempijuttujen kanssa sopivat tietenkin yhteen eri vaatteet, joten vaatteita saattoi viikonloppureissullekin lähteä montakymmentä.

Kannattaa miettiä, onko reissulla mahdollista pyykätä vaatteitaan, joko pesettämällä jossain tai nyrkkipyykillä majapaikan pesualtaassa. Ainakin alusvaatteita, sukkia ja kevyitä paitoja on helppo pestä pesualtaassa ja kuivattaa nopeasti käyttöön. Pyykkäysmahdollisuus voi vähentää mukaan otettavien vaatteiden määrää.

Mitä mukaan?

Toki mukaan lähtevien vaatteiden määrä riippuu paljon reissun määränpäästä, aktiviteeteista ja ilmastosta, mutta jonkinlaisia yleispäteviä nyrkkisääntöjä voinen ainakin antaa. Olen huomannut, että maksimissaan viikon reissulle riittää yleensä kaksi, tarvittaessa kolme alaosaa ja noin tuplamäärä yläosia. Pidemmille reissuille voi pakata hieman enemmän, riippuen pyykkäysmahdollisuuksista. Mutta kovin paljon enemmä vaatteita ei pääsääntöisesti tarvitse ottaa mukaan, vaikka reissuaika pitenisi.

Vaatteiden määrää pystyy vähentämään parilla järkivalinnalla: mukaan kannattaa ottaa hyvistä materiaaleista tehtyjä ja toisiinsa sopivia vaatteita. Jo kotona kannattaa katsoa kohteen sääoloja ja poimia vaatekaapistaan potentiaalisen joukon säähän soveltuvia vaatteita. Näistä ehdokkaista kannattaa katsoa, että ainakin lähes kaikki vaatteista sopivat yhteen mahdollisimman monen muun mukaan lähtevän vaatteen kanssa, joten kaikkia voi tarpeen mukaan yhdistellä ja saada useita toimivia asukokonaisuuksia. Tähän pääsee helposti vaikka valitsemalla tummia alaosia ja vaaleampia yläosia tai kuviollisia yläosia ja yksivärisiä alaosia.

Kannattaa myös valita kevyemmistä kankaista tehtyjä vaatteita. Monia farkkuja tai vaikka raskaasta kankaasta tehtyjä hameita tai neuleita ei kannata ottaa mukaan joko ollenkaan tai ainakaan yhtä enempää, jos se ei ole välttämätöntä. Jos tarvitsee takkia, kannattaa sekin valita niin, että se sopii muihin mukaan lähteviin vaatteisiin, jotta yksi takki riittää. Ohuiden vaatteiden kerrostaminen ajaa yleensä saman asian kuin yksi paksumpi vaate!

Itse otan harvoin matkoille farkkuja mukaan. Jos otan, pakkaan mukaan korkeintaan yhdet. Muuten suosin hameita ja sukkahousuja, lämpimimmissä kohteissa hameiden lisäksi shortseja tai vaikka mekkoja.

Kuvassa kaksi malliltaan samankokoista takkia. Etualalla pussiin pieneksi kääriytyvä, matkailijalle hyvin sopiva Uniqlon takki. Taustalla normaalimman tilan vievä takki.

Joitain vaatteita suunnitellaan erityisesti pieneen tilaan meneviksi tai rypistymättömiksi. Tällaisia hankintoja kannattaa tehdä, jos tuntuu, että mukaan otettavat vaatteet vievät tuhottomasti tilaa. Uniqlolta ostin juuri tuulta ja sadetta pitävän mustan takin, joka rullaantuu noin hamsterin kokoiseksi patukaksi. Tämä on kulkenut heti mukanani reissuilla, joko päällys- tai välitakkina.

Kengät vievät paljon tilaa ja yleensä painavatkin aika paljon. Olen ostanut Jalaksen kengät, joita voin käyttää mahdollisimman monissa reissukohteissa ja niin, että ne ovat monesti ainoat matkaan mukaan lähtevät kengät. Ne ovat mustat ja suhteellisen siistit, joten ne sopivat melkein asuun kuin asuun, ne pitävät vettä, niissä on jämäkkä pohja ja ne soveltuvat sekä kaupunkiolosuhteisiin että myös usean päivän vaelluksille.

Jos toinen kenkäpari pitää ottaa mukaan, yritän että toinen pari olisi mahdollisimman kevyt ja pakkautuisi pieneen tilaan. Pieneen tilaan pakkautumista voi edistää solmimalla kengät toisiinsa kiinni vaikka kengännauhoilla tai sitten pakkaamalla kenkien sisään vaikka sukkia, jotta hukkatilaa ei syntyisi.

Esimerkiksi näin voi pakata mukaan lähtevät toiset kengät. Hyväksi testattu muun muassa maailmanympärimatkalla!

Lisäksi mukanani kulkee yleensä ainakin yksi huivi. Se toki tuo vaihtelua reissussa käytettäviin asuihin, mutta toimii myös muuna: tyynynä tai peittona vaikka koneessa nukkuessa tai kylmällä juna- tai bussimatkalla.

Jos mukaan tarvitsee ottaa vaatteita, jotka ovat rypistymisherkkiä, olen ostanut niitä varten pienen, ehkä 15 ml vetoisen suihkepullon, jonka voi ottaa reissuun mukaan. Suihkepullon avulla saa vaatteista kätevästi rypyt oiottua ja vaatteet helposti taas käyttökuntoisiksi.

Miten pakata?

Kuvassa sama määrä samankokoisia vaatteita kahdella tavalla pakattuna. Vasemmalla olevat vaatteet on rullattu ja pakattu vakuumipussiin, oikealla on sama pino viikattuna. Vakuumipussin hyödyt huomaa selvästi ja vakuumipussi hyödyttää entisestään, jos mukaan lähtee paksumpia vaatteita.

Paksuimmat vaatteet  (ja painavimmat kengät) kannattaa aina laittaa päälle lentomatkan ajaksi. Tällöin ne eivät vie tilaa laukussa.

Vaatteet pakkaan aina rullaten, en pakkaa niitä suoraan vaatekaapista viikattuna reppuun. Kuten jo pakkausvinkeissä sanoin, en yleensä laita vaatteita yksitellen reppuun vaan pakkaan ne ensin vaatepusseihin rullalla ollen ja pakkaan pussit isompina kokonaisuuksina reppuun.

Itse yleensä pakkaan yläosat yhteen pussiin, alaosat toiseen ja kolmanteen sukat, alusvaatteet, sukkahousut ja yövaatteet.

Jos vaatteita on paljon, tai mukaan joutuu ottamaan paljon paksumpia vaatteita, ainakin siinä tapauksessa Clas Ohlsonilta saatavat vakuumipussit ovat ehdoton hankinta matkalle. Vaatteet rullataan ja laitetaan vakuumipussiin, sitten pussi suljetaan ja siitä rullataan ilma pois. Näin vaatteet vievät kantovälineessä paljon vähemmän tilaa.

KOSMETIIKAN VALINTA JA PAKKAAMINEN

Olen kirjoittanut oman postauksen siitä, miten lentomatkalla toimitaan niin sanottujen nesteiden, eli monenlaisen kosmetiikan kanssa, jos ne haluaa ottaa mukaan käsimatkatavaroihin. Tuon jutun pääset lukemaan tästä. Koska tuossa postauksessani olen mielestäni jo varsin hyvin avannut nesteiden kanssa matkustamisen salat ja antanut aiheeseen liittyviä vinkkejä, sivuan aihetta tässä lyhyemmin.

Mitä mukaan?

Reissulla et tarvitse varmastikaan samaa kometiikka-arsenaalia kuin kotiloissa. Mukaan kannattaa ottaa vain välttämättömimmät. Kosmetiikka kannattaa myös pakata pieniin, matkoille soveltuviin purkkeihin ja pakkauksiin. Et kuitenkaan yleensä tarvitse koko purtilon sisältöä viikon-parin reissun aikana.

Jos shampoosi on kotona 500 millilitran pakkauksessa ja tarvitset siitä kolmeen -neljään pesuun, kaada tuotetta tyhjään, maksimissaan sadan millin vetoiseen purkkiin ja saat mukaasi tarvittavan määrän. Etkä joudu kantamaan mukanasi turhaa painoa. Sadan millilitran rasvapurkista taas tarvitset luultavasti vain nokareen verran, joten täytä pieni kannellinen purkki rasvalla ja jätä iso pakkaus kotiin.

Miten pakata?

Jos haluat kuljettaa nesteitä mukana käsimatkatavaroissa, on muistettava, että saat ottaa lennolle mukaan yhden, maksimissaan litran vetoisen, läpinäkyvän ja uudelleen suljettavan pakkauksen (esimerkiksi Minigrip-pussi), jonne kaikkien mukaan otettavien nesteiden on mahduttava. Nestepussiin laitettavat nesteet saavat olla maksimissaan 100 millilitran vetoisissa purkeissa, mutta alkuperäispakkauksissa niiden ei tarvitse olla. Muista, että esimerkiksi ripsiväri on lentomatkailussa nesteeksi laskettava tuote.

TAVAROIDEN VALINTA JA PAKKAAMINEN

Varsinkin lyhyemmälle reissulle lähtiessään kannattaa muistaa, että matkalla olosta kannattaa nauttia, eikä keskittyä liikaa majapaikassa pyörimiseen ja kodinomaisen tunnelman tavoitteluun. Ei sitä tavaraa niin kamalasti reissuun lähtiessään tarvitse. Mitä vähemmän ärsykkeitä ja turhakkeita mukanasi kannat, sitä enemmän ehdit keskittyä itse kohteeseen.

Itselläni eniten painoa tuo elektroniikka, sillä kamerassa olisi hyvä olla erilaisia objektiiveja, kuvia pitää joskus saada koneelle tai kovalevylle talteen ja mukana olevia laitteita pitää ladata. Elektroniikan lisäksi mukana kulkee kuitenkin varsin vähän muuta tavaraa.

Mitä mukaan?

Ei matkaan tietenkään tarvitse lähteä pelkän passin ja hammasharjan kanssa, mutta yllättävän vähän materiaalisen omaisuuden kanssa olen silti huomannut pärjääväni matkalla ollessani, ja sen jälkeen myös kotioloissakin. Ja ne mukaan lähtevät tarpeet voi halutessaan mahduttaa varsin pieniin kilomääriin.

Pyyhkeitä tarvin lähes joka reissullani, sillä yövyn yleensä hostelleissa, joissa kaikissa pyyhe ei kuulu huoneen tai vuodepaikan hintaan. Tämän takia olenkin satsannut hyvin pieen tilaan pakkautuviin ja myös erittäin keveisiin pyyhkeisiin.

Kuvassa sama pyyhesetti kahtena eri versiona. Alla kotikäyttöön kasvo- ja vartalopyyhkeet. Niiden päällä matkailuun sopivammat versiot samankokoisista pyyhkeistä.

Tabletti ajaa mulla monen asian virkaa: se toimii kirjastona, televisiona, blogin kirjoitusvälineenä, lentoviihdykkeenä, matkapäiväkirjana sekä monena muuna asiana. Pidän enemmän fyysisistä kirjoista ja joskus mukaan lähteekin joku pokkari, mutta jos tiedän ehtiväni lukea paljon, en halua ottaa mukaan useaa kirjaa, jolloin tabletti on helpompi vaihtoehto. Suomalaisilla kirjastoilla alkaa myös olla hyvät e-kirjavalikoimat, joten e-kirjoja saa helposti ja maksutta lainaan matkan ajaksi.

Kamera tilpehööreineen vie joskus sen verran tilaa ja painoa, että en aina viitsi ottaa sen laturia mukaan vaan yritän pärjätä kahdella täyteen ladatulla kameran akulla. Toki pidemmille reissuille lähtee mukaan myös laturi, mutta tässäkin voi hieman keventää, varsinkin isompien kameroiden kohdalla.

Suosin oman vesipullon käyttöä matkoilla, sillä jatkuvien kaupasta ostettujen pienten pullojen käyttö ei ole ekologista. Normaali, tyhjä vesipullo ei paljoa paina, mutta vie silti tyhjän pullon verran tilaa. Nykyään onneksi voi ostaa monenkin eri valmistajien tekemiä, tyhjänä melkein olemattoman tilan vieviä vesipulloja. Omani ovat Ospreyn ja Platypusin valmistamat.

Kuvassa kaksi vesipulloa, jotka eivät vie tyhjänä lähes yhtään tilaa. Etualalla litran vetoinen pullo, takana puolen litran.

Mahdolliseen sadesäähän kannattaa varautua sateenpitävillä ulkovaatteilla. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa ostaa mahdollisimman pieneen tilaan menevä sateenvarjo tai sadetakki.

Jos tiedossa on, että moni ihminen saattaa tarvita samaa tavaraa, mutta ei ole välttämätöntä, että jokainen käyttäisi omaansa, kannattaa sopia näiden kohdalla kuka tuo mitäkin. Näin kaikki tarpeellinen on mukana, mutta jokaisen oma kuorma kevenee vähän. Jos jollain on vaikka matkakokoinen hiustenkuivaaja ja voi jakaa sen käytön muiden kanssa, muiden lienee tarpeetonta raahata omia hiustenkuivaajia mukaan.

Myös pieniä asioita, kuten ompelutarvikkeet, roudariteippiä, nippusiteitä, sakset, monitoimityökalun, taskulampun sun muuta varsinkin reppureissaajille tarpeellista mutta ei välttämättä reissun aikana tarvittavaa kannattaa jakaa reissuporukan kesken tuotavaksi, varsinkin jos kaikki eivät jokaista tuotetta ennestään omista.

MISTÄ LÖYTÄÄ TAVAROITA MATKOILLE?

Nykyään on monia paikkoja, joista voi ostaa matkakokoisia ja muutenkin matkailua helpottavia tuotteita. Joka ikistä tuotetta on tuskin tarvetta matkakokoistaa, mutta ainakin ne lähes jokaisella matkalla mukana kulkevat tuotteet olisi varmasti mukava saattaa mahdollisimman kompakteiksi tavaroiksi.

Hyviä matkatuotteita löytyy ainakin seuraavista paikoista:

Myös Flying Tigereissa on välillä myynnissä kaikkia näppäriä matkailuun liittyviä tuotteita.

Useista kaupoista löytyy jo jonkinlainen valikoima matkakokoisia kosmetiikkatuotteita, mutta kannattaa miettiä, tuleeko edullisemmaksi ja kätevämmäksi ostaa matkakokoisia tyhjiä pakkauksia ja täyttää ne suosikkikosmetiikallaan.

Pieneksi meneviä juomapulloja kannattaa googlettaa hakusanalla soft flask.

Toivottavasti tästä löytyisi hyviä vinkkejä kevyempään matkailuun! Tärkeintä on mielestäni se, että jos tavaramäärä tuottaa hankaluuksia, karsii vähän kerralla ja vaikka kirjoittaa itselleen ylös, mitä mukana olleista vaatteista ja tavaroista lopulta tarvitsi ja mitä ei. Tämän avulla hahmottuu se, mitä matkatessa oikeasti tarvitsee ja mitkä jutut ovat turhaan mukana.

Eikä kevyemmän laukun matkaajaksi välttämättä tule hetkessä. Itselläkin meni aikaa siihen, että osasin ottaa mukaan vain pakollisen.

Mä haluaisin kuulla myös sun vinkit siihen, miten matkailla kevyesti!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  miraorvokki
  29.8.2018 at 09:24

  Olin itsekin suunnitellut käsimatkatavara -postausta ja tässä olikin aika paljon samanlaisia juttuja, joita olin miettinyt. 🙂 Mä oon muuten vaihtanut useat kosmetiikat kiinteisiin, eli nesteitä tulee tosi vähän! Esim. kasvonpesut saa hoidettua mm. Lushin hiilisaippualla, eikä tarvitse kanniskella kasvovesiä tai puhdistusaineita. Ihanaa! 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.9.2018 at 16:20

   Toivottavasti kirjoittelet oman postauksesi aiheesta. Varmasti vinkkejä löytyy yhtä paljon kuin on käsimatkatavaroilla matkaajiakin! Mä olen yrittänyt korvata osan nesteistä kiinteillä tuotteilla. Mutta shampoopalat vaan ei toimi mulle, hiukset jäävät likaisen tuntuisiksi. Iho taas on sen verran ongelmallinen, että kaikki pesuaineet eivät ole sille tarpeeksi tehokkaita. Ehkä pitää silti joskus kokeilla tuota hiilisaippuaa. Onneksi nesteiden määrä ei ole suuri ongelma käsimatkatavaroilla matkatessa, vaan kaikki tarpeellinen mahtuu mukaan 🙂

 • Reply
  Outihann
  17.8.2019 at 11:44

  Kiitos Noora! Reppulomaa suunnitellessa kaivoin esiin tämän pakkauspostauksen, auttaa valinnoissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.8.2019 at 20:05

   Ole hyvä Outi! Toivottavasti postauksen vinkeistä on sulle iloa. Minimalistinen pakkaaminen on taitolaji, johon ainakin itse opin kunnolla vasta vähitellen 🙂

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  3.10.2019 at 14:01

  Kiitos näistä mahtavista vinkeistä! Itse olen näitä hyödyntäen juuri parhaillaankin reissussa ja kirjoittaessani omaa blogipostausta omasta matkastani sekä pakkaamisesta, halusin myös linkittää sinun blogitekstisi mukaan juttuuni. Toivottavasti se on sinulle ok? 🙂 Tässä linkki blogiartikkeliini: http://www.kookospalmunalla.fi/uncategorized/reppu-selassa-kohti-teneriffaa-ensimmainen-soolomatka/

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.10.2019 at 20:23

   Kiitos itsellesi, hienoa kuulla että näistä on ollut iloa 🙂 Toki saat linkata myös mun postaukseni juttuusi. Hienoa, että entistä useampi tuntuu innostuvan kevyesti matkaan lähtemisestä!

Leave a Reply