Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Mistä haaveilla maailmanympärimatkan jälkeen? 10+1 unelmaa

Maailmanympärimatkan avulla pääsin ruksaamaan toivelistaltani yli todella monta “pakko joskus päästä” -kohdetta samalla kertaa. Näiden täyttyneiden unelmien tilalle on kuin vaivihkaan ilmaantunut uusia. Osa näistä on ehkä aiemmin kuplinut suurempien unelmien pinnan alla, osa on uudempaa perua, mutta niiden syntymistä on edesauttanut aiempien haaveideni toteen käyminen.

Haaveeni ovat pullollaan kaikkea. Pieniä retkiä, suuria reissuja ja kaikkea siltä väliltä. En varmasti edes tiedä, mitä kaikkea siellä on. Jos listaisin itselleni jonkinlaisen bucket listan, kaataisin sinne kaikki toiveeni ja unelmani, edes pelkästään matkailun saralta, lopputulos olisi varmasti näännyttävä. Siksi unelmoinkin vähän kerralla. Niin, että unelmat tuntuvat vain mielekkäiltä ja inspiroivilta.

Tässä postauksessa on 10+1 unelmaa, jotka pälkähtivät päähän, kun aloin pohtia, mistä maailmanympärimatkan jälkeen akuuteimmin haaveilen. Lista on siis varsin spontaani ja varmasti voisi toisena hetkenä olla erilainen. Mutta niinhän se elämässä muutenkin menee: harva haaveilee samasta asiasta ikuisesti.

Grönlanti

Tässä olisi pitkään ollut Huippuvuoret, mutta koska elämä on joskus vähän hassu, Huippuvuorten reissu odottaa mua huomenna! Arktisten alueiden veto on tällä hetkellä valtaisa ja olen huokaillut töissä Grönlannin vaellusreittikirjalle, netissä upeille kuville tuosta jään valtakunnasta sekä löytänyt mielenkiintoisia tapoja toteuttaa mahdollinen reissu sinne.

Musta on tulossa enemmän ja enemmän luontomatkailija ja vaikka olen aina nauttinut lämmöstä enemmän kuin raa’an purevasta ilmasta, sydämeni sykkii kylmien maailmankolkkien estetiikalle. Jos hyvin käy, Grönlanti saattaa kuulua jo ensi vuoden reissusuunnitelmiin! Joka tapauksessa sinne on päästävä kohtapuolin.

Etelämantereen risteily + Falklandinsaaret

Tämä on tainnut keikkua haavelistoillani lähes koko blogihistoriani ajan. Etelämanner vaan on niin mystinen, niin kaukainen, niin kiehtova. Etelämanner olisi ollut mahtava sisällyttää maailmanympärimatkaani, mutta se olisi vaatinut reissuni lykkäämistä varmasti ainakin vuodella, että olisin raapinut budjettiin lisää tuohta.

Tiedän kyllä, että matka tulee olemaan brutaali. Olen helposti merisairas, mutta silti haaveilen Etelämantereesta palavasti. Olen jo löytänyt mielenkiintoisen risteilyn, joka veisi Falklandinsaarille, Etelämantereelle ja vielä jonnekin pienelle saarenpahaselle keskelle ei mitään. Tähän ei ole heti rahaa, mutta vielä joskus aivan varmasti. Falklandinsaaret olisin todella halunnut mahduttaa jo maailmanympärimatkaani, mutta aikataulusyistä hommasta oli sillä kertaa luovuttava, mikä harmittaa hieman edelleen.

Vaellusreissulle Sveitsin Alpeille, Jotunheimeniin sekä Dolomiiteille

Kyllä, luontomatkailun lisäksi olen alkanut entistä enemmän innostua vaeltamisesta. Uudessa-Seelannissa tuli maailmanympärimatkalla tehtyä pienempiä ja lyhyempiä vaelluksia, Chilessä taas tuli rykäistyä nelipäiväinen W Trek Torres del Painessa. Huippuvuorillekin olen lähdössä nimenomaan vaeltamaan.

Vaeltamaan voisin lähteä melkeimpä minne tahansa, mutta nämä kolme kohdetta kiinnostavat tällä hetkellä eniten. Sveitsissä on niin huikean kauniit vuoret, minkä lisäksi Matterhorn on vielä näkemättä. Jotunheimen on kuvien perusteella hengästyttävän upean näköinen. Dolomiiteilla taas on mahtavan näköistä vuoristoa. Jopa viikon vaellus kiinnostaisi, ainakin näin teoriassa. Katsotaan tätä mielipidettä uudestaan kun palaan Huippuvuorilta!

Kaupunkilomailua ja reilausta Euroopassa

Mä en ole moneen vuoteen ehtinyt tehdä kunnon junailureissua pitkin Eurooppaa, joten kohta voisi taas olla sellaisen aika! Juna on ainakin omien kokemusteni perusteella ollut todella näppärä kulkuväline Euroopan halki matkatessa ja sen avulla pääsee niin moniin paikkoihin.

Yksittäisistä kaupungeista mua kiinnostaa tällä hetkellä ainakin Carcassonne, Karlovy Vary, Wroclaw, Ostrava, Regensburg sekä Lviv. Maista taas Romania, Kosovo ja Slovenia. Olisi mahtava kierrellä oikein kunnolla Euroopan historiallisia kaupunkeja, linnoja ja kaikkea muuta mielenkiintoista.

Kalliovuoret

Taas näitä patikoijan ja luontomatkaajan unelmia. Jo yksittäisen Kalliovuorilta otetun kuvan näkeminen saa haukkomaan henkeä, niin upealta siellä näyttää. Vuoria, järviä, raikkaan näköistä luontoa. Mitä sitä ihminen muuta kaipaa. Tutustuin W Trekin vaelluksella kanadalaiseen naiseen, joka asuu Kanadan Kalliovuorten kupeessa. Hän kutsui joskus kylään, ja eihän tuollaisesta kutsusta voi kieltäytyä.

Road trip USA:ssa

Olen tainnut käydä Yhdysvalloissa enemmän kertoja kuin monessa Euroopan maassa, mutta maalla on niin älyttömän paljon tarjottavaa! Kliseinen road trip täynnä maan kuuluisia kaupunkeja ei välttämättä kiinnosta, enemmän haluaisin nauttia pikkukylistä ja kansallispuistoista.

USA tuntuu olevan täynnä niin monenlaisia luonnonihmeitä ja kansallispuistoja, että en edes oikein tiedä, mistä aloittaa. Yellowstone, Yosemite, Grand Canyon, Arches, Bryce Canyon, Kings Canyon, Petrified Forest, Zion… Näistä olisi varmasti, no, monelle reissulle sisällöksi.

Safarille Afrikkaan

Galapagossaaret sai mut kiinnostumaan entisestään eläinten bongaamisesta niiden luonnollisessa elinympäristössä. Joku safari olisi siis näppärä keino tähän. En sitä paitsi ole vielä koskaan käynyt Afrikassa, joten sinne olisi hyvä vihdoin päästä!

Mulla ei ole mikään pakkomielle (ainakaan vielä) päästä näkemään big five, kaikki eläimet kelpaavat tällä hetkellä. Galapagossaarilla huomasin, ettei eläimen tarvitse aina olla söpö ollakseen kiinnostava. Esimerkiksi merileguaanit olivat ajoittain todella veikeää katseltavaa.

Seattle + Vancouver

USA ja Kanada ovat molemmat jo esiintyneet tällä listalla, mutta pakko nostaa vielä erikseen nämä kaksi kaupunkikohdetta, jonne voisi tehdä mukavan yhteisreissun.

Mä kävin ensi kertaa USA:n länsirannikolla nyt toukokuussa maailmanympärimatkani yhteydessä. Aiemmin olin tutustunut vain maan itärannikkoon. En oikein uskaltanut odottaa mitään, mutta ehkä juuri siksi ihastuin kaikkeen näkemääni ja aloin haaveilla jo uudesta reissusta noille seuduille. Seattle vaikuttaa kiinnostavalta kaupungilta, samoin Vancouver. Vancouverin edustalla olevasta Vancouver Islandista taas olen kuullut pelkkää hyvää.

Visby ja Ahvenanmaa

Meidän yläasteen luokkaretki suuntautui Gotlantiin. Mutta kun on 16-vuotias, ei tuollainen paikka kiinnosta ihan hirveän paljon. Näin jälkeenpäin reissua muistellen Gotlanti ja erityisesti Visby ovat piirtyneet mielikuviin kauniina paikkoina, jonne pitäisi ehdottomasti päästä uudelleen. Varsinkin Visbyn vanhakaupunki on niin upean näköinen, että sinne haluan toistekin.

Samalla reissulla voisi käydä vihdoin Ahvenanmaalla. Saari on kiinnostanut mua pitkään, mutta viimeistään nyt, kun Matkalla lähelle tai kauas -blogista luin, että siellä sijaitsee Kastelholman linna. Linnasta olin toki ollut tietoinen jo vaikka kuinka kauan, mutta en jostain syystä ollut koskaan ajatellut, missä se sijatsee. Nyt kun tiedän sen olevan Ahvenanmaalla, mun on pakko toteuttaa aikeeni Ahvenanmaan suhteen.

Majakkamatkalle

Mä rakastan majakoita. Mun mielestä majakoissa on jotain kaihoisaa kauneutta, joka saa mut herkistymään. Haluan lähteä majakkareissulle niin, että pääsisin vihdoin yöpymään jossain majakassa. Oikeastihan haluaisin yöpyä majakan huipulla, siellä missä se valokin on, mutta ehkä huone jossain alempanakin käy. Eikä majakan tarvitse edes olla ulkomailla, kotimaiset majakat kelpaavat tähän tarkoitukseen myös!

Uusi maailmanympärimatka

Voi kyllä, jano ei sammunut, vaikka se hetkeksi taukosikin. Maailmanympärimatkasta jäi todella hyvä fiilis ja se on toistaiseksi parasta, mitä olen elämässäni tehnyt. Joten varmasti tulen tilaisuuden tullen lähtemään toistekin. Seuraavalla kerralla voisin lähteä matkaan vähän spontaanimmin. Ehkä pelkkä menolippu kädessä, tai ainakin vain osa reitistä etukäteen suunniteltuna. Toki riippuen siitä, minne seuraava reissu mua tulisi viemään.

Tällaisia haaveita mulla on seuraavana mielessäni toteutumistaan odottaen. Jostain syystä tälle listalle ei mahtunut yhtään Aasian kohdetta, vaikka maanosa kiinnostaakin. Olen vain huomannut, että se ei tällä hetkellä kiinnosta niin paljon kuin muu maailma. Mutta eiköhän senkin aika taas koita!

Mistä sä haaveilet tällä hetkellä?

Lue myös nämä:

Postauksen kuvat osoitteesta pixabay.com


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  jossu
  9.8.2018 at 11:38

  Safari olisi mahtavaa, mutta missä afrikan maassa on turvallista naiselle joka matkustaa yksin?
  Haaveilen etelä-amerikasta, joulukuussa haaveet toteutuu.
  Seychellit, Aasia ja Vienna kiinostaa myös.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.8.2018 at 18:59

   Afrikan turvallisuustilanteesta en sen enempää tiedä, sillä konkreettisia suunnitelmia en ole sinne suuntaan vielä tehnyt. Ehkä safarin voisi toteuttaa vaikka ryhmämatkana? Seychellit kelpaisi myös mulle.

  • Reply
   Anni | Rajatapaukset
   10.8.2018 at 08:35

   Saanen tuupata tähän väliin sen verran että Namibia on niin turvallinen maa että siellä olisin voinut matkustaa yksinkin. Suosittelen!

   • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    15.8.2018 at 21:26

    Hyvä että täältä löytyy asiantuntija paikalle! Sainkin sellaisen käsityksen tuosta Namibiasta, että siellä olisi helppo reissata yksin, mutta ilman omaa kokemusta en viitsinyt kauheasti mainostaa 🙂

  • Reply
   Suunnaton
   11.8.2018 at 16:16

   Mä kävin itsekseni Tansaniassa. Safarilla oli muutamia muitakin matkailijoita (yhden päivän olin kaksin oppaan kanssa) ja Sansibarilla kävin aika paljon hotellin retkillä, mutta muuten liikuin itsekseni. Ihan turvalliselta matkistaminen tuntui, etenkin sen jälkeen kun oli päässyt yli pahimmasta lentomatkaväsymyksestä ja kulttuurishokista.

 • Reply
  Sunna
  9.8.2018 at 17:40

  Oi, ihania haaveita! Toivon kaikille pikaista toteutumista 🙂 Jos selviää parin päivän vaelluksesta, selviää viikonkin. Alpeilla on lisäksi mukavaa nukkua majoissa, eikä reppukaan paina ilman telttaa ja ruokia juuri mitään.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.8.2018 at 19:01

   Niin mäkin toivon, vaikka toisaalta ei makeaa mahan täydeltä 🙂 Ei mua itse vaeltaminen haittaa, kävely on ihanaa. Mutta tavaroiden kanniskelu on mun akilleen kantapää. Pitää löytää tuollainen reitti, jonne ei tarvitse ottaa melkein mitään mukaan, niin hyvä tulee!

 • Reply
  Susanna
  9.8.2018 at 23:25

  Hyvät haaveet. Jos menisit junalla Carcassoneen niin Ranskassa on useita tutustumisen arvoisia kohteita ja Espanjaan esim. Barcelonaan pääsee myös junalla vain 3-4 tunnissa useista Ranskan kohteista. Kataloniassa näkyi upeita merimaisemia mutta sivummalla Barcelonasta. Tänä vuonna olen mennyt myös junareitin Genova-Lazio, jolloin näkyi pieniä pastelli rantakyliä ja sen jälkeen Toskanaa. Menin junilla myös etelä-Espanjassa mutta maisemat ei olleet kovin kummoiset, lähinnä maaseutua ja kuivaa aavikkoa

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.8.2018 at 21:25

   Ranskassa kiinnostaisi kierrellä enemmänkin. Barcelonassa olen kerran käynyt, joten sinne ei ole kiire takaisin. Jotain suurempaa junamatkaa joskus suunnittelin tuohon Carcassonnen ympärille, mutta en tietenkään yhtään muista, missä se reitti meni.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  10.8.2018 at 08:38

  Kanadan kalliovuoret on ollu listalla jo ihan liian pitkään, muttei näytä nyt vieläkään mahtuvan parin seuraavan vuoden suunnitelmiin. Ja Alpitkin kyllä. Hirveät vieroitusoireet kun ei ole päässyt vuorimaisemiin liian pitkään aikaan!

  Mulla on ens keväälle suunnitteilla et lähettäisiin tykittämään Länsi-Usan kansallispuistoja. Ongelmana on että niitä on siellä ihan liikaa ja kaikki on niin mahtavan näkösiä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.8.2018 at 21:29

   Mikä siinä onkin, että jatkuvasti matkustaa, mutta minnekään ei tunnu ehtivän? : D Oi, toivottavasti tuo Jenkkireissu toteutuu. Pelkästään tuolla lännessä saisi varmasti menemään vaikka kuinka pitkään pelkkien kansallispuistojen parissa.

 • Reply
  lyricpoet
  13.8.2018 at 21:39

  oon niin messissä tonne seattleen ja muualle jenkkilöihin! 😉

Leave a Reply