Kerran poistuin kotoa
Suomi

Pieniä retkiä Vaasasta: kivisiltoja, merimaisemia ja historiaa

Vaikka veri vetää mua aina tilaisuuden tullen ulkomaille, yritän Suomessakin silloin tällöin reissata. Yksi eniten tutkimiani alueita löytyy luonnollisesti entisen kotikaupunkini Vaasan seudulta. Vaikka asuinkin Vaasassa parikymmentä vuotta ja edelleen käyn siellä säännöllisesti, on Vaasan seudulla paljon kaikkea ennestään tuntematonta.

Viimeisin käyntini Vaasassa ajoittuu viime viikonlopulle. Kävimme siskoni kanssa pitkästä aikaa Vanhan Vaasan museossa, joka sopi ukkosen säestämään päivään enemmän kuin mainiosti.

Museokäynnin lisäksi teimme pari pientä retkeä Vaasan lähiseuduille. Toisen sisämaahan päin, mistä löytyi lyhyen ajomatkan päästä kaksi kaunista kivisiltaa. Toisen taas merimaisemien suuntaan Raippaluotoon. Sieltä löytyi kauniiden maisemien lisäksi pieniä patikkapolkuja sekä Sommarön linnake. Siitä ei ole jäljellä kuin rippeet, mutta se sijaitsee kauniin metsän siimeksessä.

Kaikkiin näihin paikkoihin on helppo tehdä pieniä retkiä vaikka Vaasaa tukikohtanaan pitäen. Autolla kaikkiin kohteisiin pääsee vaivattomasti, varmasti myös pyörällä pääsee, jos vain jaksaa polkea.

Tuovilan kivisilta

Silta on varsin kunnioitettavan kokoinen ja sijaitsee kauniissa ympäristössä

Ennen kivisilloilla vierailua olin joskus kuullut, että Vaasan lähistöllä sijaitsisi jonkinlainen vanha kivisilta. Mutta sen tarkemmin en asiasta tiennyt. Pienen googlettelun jälkeen kuitenkin selvisi, että silta sijaitsee ainakin autolla liikkuvien näkökulmasta varsin lähellä Vaasaa, Vaasan lentokentästä vielä hieman eteenpäin, joten ei kun tutkimaan, miltä silta näyttää!

Olin odottanut sillan olevan pieni, jonkunlaisen pikkuisen puron yli virtaava rakennelma, mutta olin varsin väärässä. Silta on suurehko, siinä on kaksi holvia ja sillan päältä kulkee autoja. Sillan alla ei virtaa puronpahanen vaan Laihianjoki.

Sillan alitse virtaa Laihianjoki

Silta on valmistunut jo vuonna 1781, joten sillä on ikää enemmän kuin kiitettävästi. Kunnioitettavilla vuosisadoillaan se on Suomen toisiksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta on lähes sata metriä pitkä ja aikanaan sillan kivet on ladottu paikalleen ilman laastia. Myöhemmin sitä on toki korjailtu.

Silta oli sen verran suurikokoinen, että rehevän kesäkasvillisuuden takia sitä oli hankalaa yrittää vangita kokonaisuudessaan valokuviin. Parempaa kokonaisukuvaa löytyy esimerkiksi ELY-keskuksen sivuilta.

  • Tuovilan kivisilta löytyy Mustasaaren Tuovilasta, tässä karttalinkki paikkaan. Vaasan keskustasta ajomatkaa kertyy noin 15 kilometriä.

Rudon kivisilta

Rudon kivisillalla ei ollut yhtään liikennettä, kun siellä kävimme, toisin kuin Tuovilan kivisillalla, joten kuvaaminen oli helpompaa

Aika läheltä Tuovilan kivisiltaa, hieman Vaasasta poispäin löytyy alueen toinen kivisilta, Rudon kivisilta. Rudon silta sijaitsee Laihialla ja myöskin sen alitse virtaa Laihianjoki.

Kovinkaan paljon tietoa tästä kivisillasta ei tunnu löytyvän, mutta se on valmistunut vuonna 1852. Tiettyä samanlaisuutta löytyy sekä Tuovilan että Rudon siltojen kesken, mutta Rudon sillassa on vain yksi holviaukko. Kooltaan Rudon silta on ehkä hieman Tuovilan omaa pienempi, mutta ei tämäkään ihan pikkuruinen rakennelma ole.

Vaikka molemmat kivisillat sijaitsevat kauniissa ympäristössä, oli Rudon maisemat vielä vähän upeammat!

Sillan kupeesta löytyy Kivisillan mehiläistuote, josta saa ilmeisesti ostaa erilaisia hunajatuotteita. Täällä emme kuitenkaan vierailleet, joten sen paremmin en paikan annista osaa sanoa.

Rudon kivisilta sijaitsee keskellä kaunista maalaismaisemaa ja on Tuovilan kivisillan kanssa varsin mielenkiintoinen kohde, jos haluaa piipahtaa Vaasasta lyhyelle retkelle.

  • Rudon kivisilta sijaitsee Laihian Rudossa, tässä karttalinkki paikkaan. Vaasan keskustasta ajomatkaa kertyy noin 20 kilometriä, Tuovilan kivisillalta noin 8.

Raippaluodon maisemissa

Näissä maisemissa lasitalossa yöpyminen ei tuntuisi yhtään hassummalta!

Toinen retkemme suuntautui Vaasasta Raippaluotoon. Noilla kulmilla tuli seikkailtua jo viime kesänä, kun kävin siskon ja äidin kanssa tutustumassa Merenkurkun saaristoon. Nyt suuntasimme kuitenkin hieman eri puolelle Raippaluotoa.

Ajoimme ensin Söderuddeniin nauttimaan merimaisemista. Kauniissa miljöössä sijaitsee Kalle’s Inn, jossa on muun muassa mahdollista yöpyä hulppean näköisissä (ja myös hintaisissa) lasitaloissa. Talot olivat sen verran upealla paikalla veden ääressä, että jos joskus voitan lotossa enemmän kuin parinumeroisia summia, voisin vaikka satsata yhden yön visiittiin.

Kikanbergetin aluetta

Patikkapolun maisemaa

Samoilta kulmilta löytyy kahvila-ravintola Compassen, jonka kupeesta alkaa puolen kilometrin vaellusreitti rantaan, jossa on sijainnut 1500-luvulla kalastustukikohta. Tämä paikka on nimeltään Kikanberget. Tukikohdasta on vielä nähtävissä jotain jälkiä alueella, ja paikka on jo kaikessa herttaisuudessaan pienen patikoinnin arvoinen.

  • Söderudden edellä mainittuine paikkoineen sijaitsee Raippaluodossa, tässä karttalinkki alueelle. Vaasan keskustasta ajomatkaa kertyy reilu 45 kilometriä.

Sommarön linnake

Tämän verran linnakkeesta oli jäljellä

Pieni metsätaipale linnakkeelle oli kaunis

Sommarön linnake kuulosti niin mielenkiintoiselta, kun se osui kartasta silmiin, että se piti käydä paluumatkalla katsastamassa. Olen suuri linnojen ystävä ja vaikka arvelinkin, että linnakkeesta tuskin on paljoakaan jäljellä (koska jos olisi niin se olisi varmasti tunnetumpi!) niin halusin silti tietää, mikä moinen paikka onkaan.

Sommarön linnake löytyy Södra Vallgrundista. Sinne lähtee pieni patikkapolku Sommarön vuokratuvan pihapiiristä. Samalla alueella sijaitsee myös uimaranta sekä 3,5 kilometrin pituinen luontopolku. Sää oli sen verran epävakaa, että tällä kertaa tuli käytyä tutustumassa vain linnakkeeseen.

Sama lähtöpaikka vie myös uimarannalle ja luontopolulle

Linnakkeesta ei ole paljoakaan jäljellä. Ainoastaan paikan pohja sekä muistomerkki kertovat menneistä ajoista. Sommarön linnake ei ole varsinaisesti ollut mikään palatsi tai linna, mikä nimestä tuli ensimmäisenä ainakin mulle mieleen. Paikka on ollut vartiolinnake ja siellä on pidetty tykkejä meripuolustusta varten.

Vaikka en siis päätynyt muinaisen linnan raunioille, oli paikka mielenkiintoinen löytö ja myös valitettava muistutus siitä, kuinka kehnosti kotiseutuni historiaa tunnenkaan!

  • Sommarön linnake sijaitsee Raippaluodon Södra Vallgrundissa, tässä karttalinkki paikkaan. Söderuddenista matkaa sinne on reilu 20 kilometriä, Vaasan keskustasta taas noin 35 kilometriä.

Jos Raippaluoto kiinnostaa enemmänkin, kannattaa samalla retkellä käydä tutustumassa myös tuohon yllä mainitsemaani Merenkurkun saaristoon ja viettää vaikka koko päivä Raippaluodossa seikkaillen.

Vaasassa ja sen lähialueilla tuli siis vietettyä varsin mielenkiintoinen kesäviikonloppu. Omilta kotiseuduiltakin voi löytyä vaikka mitä uutta, jos vaan antaa Googlen laulaa ja seikkailumielen viedä. Ensi kesänä mua kiinnostaisi tutustua vaikka Valassaariin!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply