Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet Pohdinnat

Kymmenen suosikkimaatani ja kymmenen kuvasuosikkiani niistä

Mitä enemmän matkustan, sitä enemmän näen ja koen. Saan uusia suosikkeja, ehkä toisinaan myös paikkoja, joihin ei tarvitse toiste mennä. Esimerkiksi maailmanympärimatkastani moni halusi tietää, mikä oli reissun paras kohde.

Tuolla reissullani tutustuin moneen uskomattoman kauniiseen maahan. Niin moneen, että tajusin suosikkimaideni listan menneen uusiksi. Sen vuoksi onkin syytä tehdä tilannekastaus siihen, mitkä maat lämmittävät eniten sydäntäni olemassaolollaan. Kuvituksena toimivat Instagram-suosikkini kyseisistä maista.

Maat eivät ole parhausjärjestyksessä, siihen en pysty, vaan tyydyin taas aakkostamaan. Jos haluat vilkaista edellistä suosikkimaiden listaani, sen pääset lukemaan tästä.

CHILE

https://www.instagram.com/p/BgmH2R1j35S/?taken-by=hallanvaara

Vaikka Chile on kapeaakin kapeampi suikale Etelä-Amerikan reunalla, mahtuu tuohon maahan aivan uskomattoman paljon kaikkea upeaa ja erilaista. Uskaltaisin väittää Chileä yhdeksi maailman monipuolisimmista matkailumaista. Olen käynyt Chilessä Santiagossa, Patagoniassa, Pääsiäissaarella sekä Atacamassa ja nuo neljä kohdetta ovat todella erilaisia toisiinsa verrattuna. Jokainen voisi melkein olla oma maansa.

Maan parasta antia mielestäni on ehdottomasti sen huikea luonto. Vuoria, järviä, jäätiköitä, aavikoita, vehreyttä, karua kuivuutta. Niin paljon kaikkea. Sisäinen eräjormani oli aivan onnessaan, kun pääsi tutustumaan Chilen luontoon niin omin jaloin kuin pyöränkin selässä. Sen lisäksi Patagoniassa on kauneimmat koskaan näkemäni vuoret, jotka on myös ikuistettu yllä olevaan kuvaan.

> Lisää Chilestä pääset lukemaan tästä

ECUADOR

https://www.instagram.com/p/Bk0XCtxnWOu/?taken-by=hallanvaara

Olen jo aiemmin todennut, että Ecuador oli todella positiivinen yllätys. Odotin niin paljon pääseväni Galapagossaarille, etten yhtään miettinyt, voisiko maalla olla jotain muutakin annettavaa. Mutta olihan sillä. Ecuadorissa on myös todella kaunista luontoa, pieneen maahan mahtuu kaikkea tulivuorista sademetsään. Sen lisäksi ihmiset siellä ovat todella ystävällisiä ja maa täynnä kiinnostavaa nähtävää.

Toki Galapagossaaret ovat kruunu Ecuadorin upeudelle. Saarten upea vulkaaninen luonto on ainutlaatuista, samoin paikan tarjoamat eläinkohtaamiset. Leikkisät merileijonat, hupsut linnut, valtavat maakilpikonnat ja monet muut eläimet pysyvät muistoissani ikuisesti. Reilussa viikossa ehti nauttia myös Galapagosin tyynnyttävistä merimaisemista ja käydä joka ilta ihmettelemässä aina vähän erilaista, mutta silti niin kaunista auringonlaskua.

> Lisää Ecuadorista pääset lukemaan tästä.

ISLANTI

https://www.instagram.com/p/8IgPd8iGFL/?taken-by=hallanvaara

Islanti saa kunnian olla se maa, joka herätti kunnolla sisässäni uinuneen luontomatkailijan. Vaikka Islanti on pieni saari, on se kyllästetty aivan uskomattomilla luontokohteilla. Vaikka Islannin reissusta on kohta kolme vuotta, muistan sen kuin eilispäivän. Ja vaikka olen nähnyt monenlaista, häkellyttävän kaunista ja uskomattoman kummallista luontoa senkin jälkeen, ei oikeastaan mikään maa vedä omaperäisyydessään vertoja Islannille.

Aina säännöllisin väliajoin huokailen kaipuutani Islantiin. Haluan nähdä sen niin monta kertaa uudestaan, eri vuodenaikoina. Ja palata takaisin vanhoihin suosikeihin. Yllä olevassa kuvassa oleva Fjallsarlon muodostui ehkä omaksi suosikikseni Islannissa. Jäätikköjärvessä oli jotain uskomattoman tyyntä ja rauhoittavaa. Olisin vain voinut istua sen rannalla tunnista toiseen ja ihastella maisemia.

> Lisää Islannista pääset lukemaan tästä.

ITALIA

https://www.instagram.com/p/BUKNZilhZiW/?taken-by=hallanvaara

Mun suosikkimaiden listalle on helppo päästä, jos maalla on tarjolla upeaa luontoa. Mutta pääsee listalle myös muilla kriteereillä, nimittän upeilla, historiallisilla kaupungeilla! Vaikka Italian luontokin on kaunista, en ole koskaan matkannut sinne ensisijaisesti sen takia, vaan ihmettelemään maan pitkää historiaa.

Rakastan linnoja, goottilaisia kirkkoja, vanhoja siltoja, torneja ja kaikkea ylvästä, mitä viime vuosisadoilla tai -tuhansilla on tehty. Italia on täynnä niitä. Rooma on yksi suosikkikaupungeista juuri siksi, että siellä edelleen konkretisoituu menneiden aikojen havina. Lisäksi Italian kaupungit ovat niin kauniita. Kuin taideteoksia. Ehkä kauneimpana kaikista on viime vuonna mut positiivisesti yllättänyt Venetsia, josta oma Italian suosikkiotoksenikin on napattu.

> Lisää Italiasta pääset lukemaan tästä.

PERU

https://www.instagram.com/p/BLTd28ygTNS/?taken-by=hallanvaara

Peru oli ensikosketukseni Etelä-Amerikkaan, ja sai mut rakastumaan tuohon värikkääseen maanosaan. Olen paljosta velkaa Perulle, sillä ilman käyntiäni siellä olisin tuskin suunnannut maailmanympärimatkallani Chileen, Argentiinaan tai Ecuadoriin.

Perussa yhdystyy kaksi suosikkiasiaani: luonto ja historia. Perun vuorissa on jotain hyvin tenhoavaa, varsinkin niissä huipuissa, jotka pilkistävät aina ajoittain pilvi- tai sumuverhon takaa. Lisäksi maa on täynnä mielenkiintoisia muistoja inkojen historiasta ja rakennustaidoista. Maan parasta antia oli mielestäni Machu Picchu, jossa sekä historia että luonto yhdistyivät uskomattoman kauniisti. Mulla on kotini seinällä muutamista reissukuvista teetettyjä suurennoksia ja yllä oleva kuva on niiden joukossa, ihan ansaitusti!

> Lisää Perusta pääset lukemaan tästä.

PORTUGALI

https://www.instagram.com/p/BjQEmxAHrpi/?taken-by=hallanvaara

Kun maa onnistuu lumoamaan väsyneen ja flunssaisen reissaajan, siinä on pakko olla taikaa. Mulla ei ole missään ollut niin kotoisa olo kuin maailmanympärimatkani loppumetreillä Portugalissa. Maa on todella kaunis, siellä on ihastuttavan värikästä, luonto on kaunista ja ihmiset aivan ihania. Portoon ihastuin niin paljon, että voisin jopa muuttaa sinne asumaan! Pieni pala Porton kauneudesta on ikuistettu yllä olevaan kuvaan.

Musta tuntuu, ettei Portugali ole pelkästään maa. Se on aivan kuin tunnetila. Jotain, joka saa tuntumaan hyvältä, aidolta ja onnelliselta. En oikein edes osaa sanoin kuvailla sitä fiilistä, mikä mut Portugalissa valtasi. Jos joku olisi suunnitellut maan, jonka kaupungit ovat kuin mua varten, Portugali olisi ehdottomasti tämä maa.

> Lisää Portugalista pääset lukemaan tästä.

RUOTSI

https://www.instagram.com/p/BUR53SFh8jn/?taken-by=hallanvaara

En tiedä, missä kaikkialla mun pitäisi matkustaa, että Ruotsi tippuisi tältä listalta. Toisaalta, ei sen minnekään tarvitse mennä, vaikka monen mielestä armas länsinaapurimme onkin aivan liian tylsä ja epäeksoottinen. Mun mielestä Ruotsi taas on aina ihana ja saa mut hyvälle tuulelle! En edes tiedä, kuinka monesti olen Ruotsissa käynyt, mutta olen aina valmis lähtemään uudestaan. Tälle kesällekin on suunnitteilla visiittiä ainakin Tukholmaan.

Myös Ruotsi on niitä maita, joihin matkustan ensisijaisesti kaupunkien ja kylien takia. Tukholmasta en vaan saa tarpeekseni, eikä muissakaan käymissäni kaupungeissa ole ollut mitään moittimista. Parhaimmat jutut olen silti löytänyt juuri Tukholmasta, viime kesänä tutkin antaumuksella kaupungin ihastuttavia saaria. Niistä paras on kuvassakin komeileva Kastellholmen, joka oli niin herttainen, että vieläkin tulen onnelliseksi pelkästä ajatuksesta.

> Lisää Ruotsista voit lukea tästä.

SVEITSI

https://www.instagram.com/p/BMmbH2SACB-/?taken-by=hallanvaara

Sveitsi edustaa mulle ennen kaikkea vuoria ja siellä onkin mielestäni Alpit parhaimmillaan. Sveitsissä vuoret ovat upean jylhiä, mutta samalla tyynen rauhoittavia. Maa on täynnä ihastuttavia, pittoreskeja Alppikyliä ja sen luonnossa on antoisaa liikkua ja nauttia maisemien kauneudesta ja puhtaudesta.

Aina välillä, jos maailman hektisyys alkaa ahdistaa liikaa, haaveilen jostain pienestä mökistä Sveitsissä, vuoren rinteellä. Siitä, kuinka majapaikan ikkunoista avautuu maailman kauneus, eikä kiire ole mihinkään. Haaveilen, että kun seuraavaksi pääsen Sveitsiin, ehtisin tehdä siellä suunnalla kunnon vaelluksen. Vaikkapa Alppien yli. Kuvaan on päässyt piskuinen Gimmelwaldin kylä, joka tarjosi sydäntäsärkevän upeita vuorimaisemia.

> Lisää Sveitsistä voit lukea tästä.

UUSI-SEELANTI

https://www.instagram.com/p/BfKwyrqh7hj/?taken-by=hallanvaara

Uusi-Seelanti on taas yksi luontomatkaajan paratiisi ja todella monipuolinen matkailumaa. Maan luonnossa näen samoja elementtejä kuin muissa luontomatkasuosikeissani Chilessä ja Islannissa. Mutta silti Uusi-Seelanti on aivan omanlaisensa kokemus. Maa on pieni, mutta silti siellä on todella paljon upeaa nähtävää.

Mä aivan lumouduin Uuden-Seelannin Eteläsaaresta, kun sinne vihdoin ensi kertaa pääsin. Pienelle maaläntille on onnistunut muodostumaan niin paljon erilaista luontoa: vuoria, jäätiköitä, vuonoja, järviä ja niin paljon muuta. Ja kaikki on niin uskomattoman kaunista. Lisäksi maassa on todella helppo liikkua ja ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Yksi lempipaikoistani Uudessa-Seelannissa oli Milford Sound, jonka aamun tyyneys on vangittu myös suosikkikuvaani.

> Lisää Uudesta-Seelannista pääset lukemaan tästä.

YHDYSVALLAT

https://www.instagram.com/p/Binq1BsnwvF/?taken-by=hallanvaara

USA on taas yksi niistä maista, joissa olen reissannut enemmän kaupungeissa kuin luonnossa, vaikka maan luonto onkin uskomattoman upeaa. Joskus siellä pitää kyllä päästä kunnon road tripille, tutkimaan kaikki kansallispuistot ja muut kiinnostavat luontokohteet. USA:ssa olen matkustanut yllättävän usein – seitsemästi. Mikä on aika hyvä saavutus, sillä se ei ole ihan lähinaapurissa. Enemmän käyntikertoja maata kohti mulla taitaa olla ainoastaan Ruotsiin ja Viroon.

Jos Italiassa voisin aina vain palata Roomaan, USA:ssa New York kutsuu mua jatkuvasti. Vähän haaveilen pääseväni sinne vielä toiste tänä vuonna. En yleensä ole kova suurkaupunkien ystävä, mutta USA:ssa viihdyn todella hyvin maan suurimmissa kaupungeissa. Ne ovat todella persoonallisia ja jokaisessa tuntuu olevan paljon nähtävää. San Francisco oli myös lopulta positiivinen yllätys, vaikka aluksi en siitä pitänytkään. Ja eihän noissa Golden Gate -maisemissa ole mitään valittamista!

> Lisää Yhdysvalloista pääset lukemaan tästä.

OMA SUOSIKKINI

Loppuun vielä oma suosikkini Instagram-kuvieni joukosta. Monta omaa suosikkikuvaani pääsi jo esiin suosikkimaitani listaillessani, mutta yksi jäi listauksen ulkopuolelle, sillä se on kotikaupungistani! Muistan edelleen tuon hyytävän kylmän pakkaspäivän, kun olin lähdössä töistä kotiin mutta saman tien huomasin, että nyt on tulossa niin upea auringonlasku, että kodin sijaan suunnistinkin Pyynikin näkötornille. Enkä suotta, sain ihastella niin upeita talvimaisemia, ettei paljon edes haitannut se, etten ollut varautunut ulkoretkeen vaan olin aivan jäässä liian vähissä vaatteissa. Se oli silti tämän hetken ikuistamisen arvoista ❤

https://www.instagram.com/p/BAua2X0CGOI/?taken-by=hallanvaara

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  traveldreamer17
  5.7.2018 at 14:19

  Upeita kuvia! Tuossa listassa oli enimmäkseen paikkoja, joissa en ole käynyt, mutta haluaisin käydä. So many places, so little time…
  Olipa kuitenkin hauska, että eksoottisten maiden joukosta löytyi myös Ruotsi, joka kieltämättä on myös omia suosikkejani.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2018 at 19:32

   Kiitos! Ruotsi on kyllä ihan huippu maa. Siellä(kin) on niin paljon nähtävää, kiinnostavia kaupunkeja sekä kaunista luontoa. Kiva kuulla, että myös muita Ruotsin ystäviä löytyy.

 • Reply
  matkalla
  5.7.2018 at 18:30

  Kyllä on upeita kuvia. Mitä enemmän luen etelä-Amerikasta ja katselen kuvia, sen enemmän iskee halu alkaa suunittelemaan sinne matkaa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2018 at 19:34

   Kiitos! Etelä-Amerikka on ehkä suosikkimaanosani, ainakin kovasti mukana kärkikamppailuissa. Luonto on niin uskomatonta ja muutenkin siellä riittää paljon nähtävää. Uskon reissaavani siellä vielä monesti. Toivottavasti pääset itsekin joskus kokemaan Etelä-Amerikan lumon 🙂

 • Reply
  Timo
  6.7.2018 at 09:38

  Komee kokoelma kuvia ja tunnelmia! Meilläkin jäi Chile uusittavien listalle, kun käytiin siinä maailmanympärireissulla vain Santiagossa, Valparaisossa ja Pääsiäissaarella. Kaveriltakin näin pari vkoa sitten Patagonian kuvia, se sopisi ehkä hyvin talven 2020 auringonpimennyksen yhteyteen! 🙂 Equador oli noista ainoa itselle uusi, kuulostaa sekin hyvältä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2018 at 19:37

   Kiitos! Chilessä on kyllä uskomattoman paljon nähtävää. Mulla jäi harmittavasti Valparaiso käymättä. Sinne kyllä piti tehdä visiitti Santiagosta, mutta pieni sairastelu puuttui suunnitelmiin. No mutta onpahan taas yksi syy lisää palata niille kulmille uudestaan 🙂 Oi, Patagonia ja auringonpimennys kuulostaa upealta suunnitelmalta, toivottavasti saat sen toteutettua! Ecuador oli kyllä todella positiivinen yllätys, kannattaa käydä jos mahdollisuus tulee.

   • Reply
    Timo
    6.7.2018 at 21:54

    Aloittelin juuri Valparaison kuvien läpikäynnin, joten se on tulossa seuraavaksi julkaistuksi ja blogiin. 🙂

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     8.7.2018 at 15:05

     Pitää käydä sitten lukemassa sun juttua Valparaisosta. Uskon, että olisin pitänyt paikasta, joten kiva kuulla siitä edes toisten kokemuksia 🙂

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  8.7.2018 at 12:20

  Vaikka tässä on liuta toinen toistaan upeampia kuvia ympäri maailmaa, oli tuo viimeinen se, joka eniten sykähdytti minua. Niin kaunis kuva talvisesta Suomesta!

  En olekaan hetkeen miettinyt suosikkimaitani, mutta tämän postauksen innoittamana aloin miettiä asiaa. Top kymppiin mahtuisi mulla jo sellaisia maita, joita en välttämättä luokittelisi suosikiksi lainkaan, joten pidin listan viidessä. Tällä hetkellä top 5 olisi sekalaisessa järjestyksessä seuraavanlainen: Kreikka, Espanja, Tanska, Kuuba ja Australia. Näissä kaikissa maissa olen asunut, ja tajusinkin, että näitä suosikkeja voi olla vaikea syrjäyttää sellaisen maan, jossa olen vain lomaillut!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.7.2018 at 15:18

   Mä olen myös varsin mielissäni siitä, että oma suosikkikuvani on Suomesta ja vielä kotikulmilta! Vaikka reidet oli monta tuntia kuvausreissun jälkeen umpijäässä, niin ei kyllä kaduta tuon spontaanin retken tekeminen 😀

   Ymmärrän hyvin, ettei asuinmaita oikein voi verrata kohteisiin, joissa on vain matkustellut. Varmasti kohteeseen kiintyy ihan eri tavalla, kun on saanut elää siellä paikallista arkea ja viettää viikon reissua pidemmän ajan. Mä taas en ole asunut muualla kuin Suomessa, joten listaus oli sinällään suhteellisen helppoa. Toki jos kymmenen suosikkiani pitäisi vielä laittaa parhausjärjestykseen, olisi se sangen hankalaa.

 • Reply
  Aino
  9.7.2018 at 09:12

  Oi että, Patagoniaan on päästävä seuraavalla Chile visiitillä! Valparaisolle ja Vina del marille täältäkin kova suositus. Helppo tapa yhdistää rantaloma ja boheemi, kulttuuria täynnä oleva Valpo. Upeita Insta – kuvia 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.7.2018 at 09:53

   Kiitos! Pataagonia on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen! En voi tarpeeksi hehkuttaa sen luonnon kauneutta 🙂 Chileen pitää kyllä palata, sieltä jäi niin paljon mielenkiintoista näkemättä – vaikka vietinkin maassa kuukauden.

 • Reply
  Jonna
  9.7.2018 at 15:58

  Talvikuva Pyynikiltä uskomattoman upea! Hauskaa, että Ruotsi on listallasi, vaikka varmasti monelle se edustaa liian läheistä ja tuttua, jolle ei anneta edes mahdollisuutta. Vähän kuin harmaan ja tylsän maan maineessa oleva Saksa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.7.2018 at 09:56

   Kiitos, tuo Pyynikki-kuva on ollut omia suosikkejani heti kun sen otin! Ruotsin suosikkiasema on kyllä monia ihmetyttänyt. Mutta ei jonkun kohteen eksottisuus automaattisesti tee siitä jotain lähikohdetta parempaa. Tärkeintä on se, kuinka hyvin jossain viihtyy ja olostaan nauttii 🙂 Saksahan oli mun edellisellä listalla, nyt joku Etelä-Amerikan maa sysäsi sen pois kymmenen parhaan joukosta.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  29.7.2018 at 13:56

  Ihania kuvia ja niiden takana sinulle aivan uskomattomia muistoja. En tiedä, pystyisinkö itse laittamaan käymiäni maita järjestykseen, valitsemaan kymmentä suosikkia. Pakon edessä varmaan ja sitten katuisin, että olisihan tämänkin pitänyt olla mukana. Aika usein tuntuu, että juuri se, missä sillä hetkellä olen (jos siis olen reissussa), on se paras. Paitsi nyt ei ole. Ei Thaimaa ehkä mahdu mun kymmenen listalle. Mutta siis upeita kuvia, ja niistä todella huomaa, että Islanti teki sinusta luontomatkailijan. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.7.2018 at 18:43

   Kiitos Annika! Kymmenen suosikin valinta on hankalaa ja lista vaihtelee varmasti mitä enemmän reissaan – joku vanha suosikki saattaa palata listalle ja sen hetkiset reissumaat nousta kärkeen. Mutta toisaalta koska tykkään analysoisa itseäni, on kiva tehdä katsaus siihen, mitkä maat sillä hetkellä tuntuvat tärkeimmiltä 🙂 Musta ainakin tuntuu, että mitä enemmän matkustan, sitä paremmin osaan valita itselleni sopivia kohteita, joten ehkä senkin takia suosikeiksi nousevat ne juuri reissatut maat. Tai se, että osaa valita reissumaista niitä omannäköisiä paikkoja, joissa käydä. Ja tietäisitkin kuinka luontomatkailija musta on tullut, kävin juuri ostamassa retkikeittimen vaellusretkeä varten 😀

 • Reply
  Nelli Veijo
  30.7.2018 at 14:40

  Oi jestas mitä kuvia! Jos jollain niin näillä kuvilla sisäinen seikkailija ja “eräjorma” herää huutaman kaukokaipuutaan ? Pystyn niin samaistumaan tuohon Ruotsiin! Se tietynlainen turvallisuus ja tavallisuus ja loputtomat positiiviset vibat pitävät esimerkiksi Tukholmaa tiukasti omassa kaupunkien top3:ssa. Tosin eipä niitä vierailtuja paikkoja vielä liikaa ole 😉

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.7.2018 at 18:29

   Kiitos! 🙂 Hyvä jos muidenkin seikkailijaominaisuudet alkavat heräillä näiden kuvien myötä, eräjormailu on ihan parasta! Tukholmasta ja Ruotsista muutenkin tulee just noita positiivisia viboja. Vaikka maa ei tarjoakaan suuria yllätyksiä ja eksoottista kulttuuria, ei se haittaa pätkääkään. Ruotsi saa aina hyvälle tuulelle, ja niin niiden tärkeiden paikkojen pitääkin 🙂

Leave a Reply