Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

Empire State Building – maisemia koko New Yorkin yli

Mä rakastan näköalapaikkoja. Ne antavat aivan uudenlaisen perspektiivin kaupunkiin. Yritänkin aina mahdollisuuksien mukaan käydä tuijottelemassa kaupunkeja lintuperspektiivistä. New Yorkissa on useampi näköalapaikka, josta pilvenpiirtäjien merta ihmetellä. Manhattanilta löytyy niin Empire State Building, Top of the Rock kuin One World Observatorykin.

Vaikka olen ehtinyt käydä New Yorkissa jo useamman kerran, vasta nyt toukokuussa ehdin ensimmäisen kerran yläilmoihin kaupunkia ihmettelemään. Kohteeksi olisi käynyt mikä tahansa kolmesta edellä mainitusta, mutta loppujen lopuksi lippujen hankinnan helppous suhteutettuna siihen, ettei Empire State Buildingiin tarvinnut etukäteen tietää, koska sinne menisi, kallisti vaakakupin tällä kertaa siis ESB:n suuntaan.

Testailen varmasti aikanaan myös nuo muut näköalapaikat. Varsinkin One World Observatory kiinnostaisi, koska sen sijainti on sen verran noista kahdesta muusta eroava. Tähän väliin voinenkin hehkuttaa sitä, että New York kutsuu mua taas loka-marraskuun taitteessa. Löysin suorat lennot sinne ja takaisin vain hieman yli 400 eurolla, joten en voinut vastustaa. Ehkä silloin on One Worldin vuoro!

Maisemien ihailua kahdelta näköalatasanteelta

Empire State Buildingissa on mahdollisuus ihailla kaupunkimaisemia kahdelta eri näköalatasanteelta. Ensimmäinen, edullisempi on 86. kerroksessa ja toinen 16 kerrosta ylempänä, 102. kerroksessa. Luonnollisesti korkeammalle maksaa enemmän.

Me tyydyimme tuohon alempana olevaan näköalatasanteeseen, eikä se ollut mielestäni ollenkaan huono päätös. Manhattanin mittapuulla oltiin jo sen verran korkealla, että suuri osa rakennuksista hävisi Empire Statelle korkeudessaan. Lisäksi 86. kerroksen tasanteella oli mahdollista päästä kuvaamaan ulos, maisemien edessä olisi vain verkkoaitaa, ei ikkunoita. Kuvien perusteella näytti siltä, että ylempänä olisi saanut tuijotella maisemia lasin läpi.

Olin varsin lumoutunut näistä maisemista!

Jos ensisijainen tavoite on ainoastaan nauttia maisemista, ei ikkunalaseilla ole mitään väliä kokemuksen kannalta, mutta jos haluaa mennä napsimaan maisemista valokuvia, ikkunattomuudesta saa paljon plussaa. Suht harvarakenteisen metalliristikoinnin takaa oli helppo kuvailla kaupunkia, mutta verkko oli kuitenkin niin tiheää, ettei siitä olisi putoamaan päässyt.

Esteettömien kuvausmahdollisuuksien lisäksi 86. kerros tarjoaa 360 asteen maisemat kaupungin yli, joten Manhattanin ja muidenkin kaupunginosien maisemia pystyy ihmettelemään jokaiseen ilmansuuntaan.

Jättiläiskokoinen Central Park näyttää varsin pieneltä pilkottaessaan kaikkien rakennusten takaa

Upeita kaupunkimaisemia silmänkantamattomiin

Empire State Buildingin näköalatasanne tarjoaa rahoille vastinetta varsinkin aurinkoisena päivänä. Kun me saavuttiin New Yorkiin, oli kaupunki monta päivää sateinen ja pilvinen. Lopuksi odotus kuitenkin palkittiin ja kohdalle osui myös todella kaunis päivä.

Olin kyllä jo ennen tuolla vierailua tajunnut, kuinka iso kaupunki New York onkaan. Ja jo pelkän Manhattanin suuruuden. Sen verran sen katuja olin ehtinyt edellisillä käynneilläni tallata. Mutta silti, kaupungin yllä sitä ihaillessani sen kokoluokan tajusi kunnolla. New York on valtava!

Suuruuden hahmottamista auttoi konkretisoimaan tuttujen maamerkkien bongaus. Tuolla pilkottaa Brooklyn Bridge, tuolla taas Flatiron Building. Ja niin kaukana toisistaan. Central Park näytti jalkapallokentän kokoiselta. ESB:n näköalatasanteelta bongasin myös ensi kertaa kaupungin ikonisen vapaudenpatsaan. Jostain syystä se ei ole koskaan kuulunut omiin New Yorkin pakko nähdä -kohteisiin, eikä sitä tämän jälkeen enää edes tarvitse käydä erikseen ihmettelemässä.

Lippujen hankinta Empire State Buildingiin

Empire State Buildingiin on tarjolla monenlaisia lippuja aina 86. kerroksen näköalatasanteen peruslipusta erilaisiin lippupaketteihin. Me ostimme pelkästään tuon 86. kerrokseen oikeuttavan lipun ja vierailimme näköalapaikalla päiväsaikaan.

Ainakin tuo peruslippu netistä ostettuna on voimassa 365 päivää ostohetkestä ja sen voi käyttää paikan aukioloaikojen puitteissa. Etukäteen ei siis tarvitse tietää, mihin aikaan paikan päälle saapuisi.

Tämän lisäksi lippuja voi ostaa myös paikan päältä. ESB:iin saapuessa löytyy paikan aulasta jono, joka kiemurtelee yläkerroksiin. Siihen jonoon menevät kaikki, kumpaankin näköalatasanteeseen mielijät, ennakkoon lippunsa ostaneet ja vasta paikan päällä lippuostoksia tekevät. Peruslippu on netistä ja paikan päältä ostettuna lähes saman hintainen, paikan päältä ostettu lippu taisi olla noin euron verran edullisempi, mutta sen vuoksi taas joutuu jonottamaan hieman pidempään.

Meillä meni ehkä noin tunnin verran siitä, kun olimme saapuneet sisään rakennukseen siihen, kun lopulta olimme matkalla hulppeita maisemia kohti. Mielestäni tämä oli varsin kohtuullinen jonotusaika siihen nähden, että emme olleet jaksaneet ostaa lippuja ennakkoon.

Vinkkiboksi Empire State Buildingissa vierailusta kiinnostuneille:

 • Empire State Building sijaitsee Manhattanilla, osoitteessa 350 5th Ave
 • Lähimmät metropysäkit ovat 34 Street – Herald Square Station (keltainen linja) sekä 33 Street (vihreä linja)
 • ESB on avoinna vuoden jokaisena päivänä aamukahdeksasta kahteen yöllä
 • Lippuja saa joko ennakkoon netistä tai paikan päältä
 • Peruslippu 86. kerrokseen maksaa netistä kuluineen noin 40 dollaria, paikan päältä ostettuna pari dollaria vähemmän
 • Lippu on voimassa 365 päivää ostohetkestä, eikä sitä ole sidottu mihinkään kellonaikaan
 • Rakennuksessa on kaksi näköalapaikkaa, 86. kerroksessa sekä 102. kerroksessa
 • 86. kerroksen näköalapaikka on edullisempi ja siellä pääsee kuvaamaan ilman häiritseviä ikkunalaseja
 • Jos 86. kerroksessa käytyään meilii vielä korkeammalle, voi siellä ollessaan ostaa lipun ylemmäs
 • Paikasta löytyy vessoja, lahjatavarakauppa sekä tuskaisen jonotuksen varalle tai muusta syystä käytettäväksi ilmainen wifi
 • Jos paikassa vierailu askarruttaa, kannattaa lukea lisäinfoa ESB:n nettisivuilta (englanniksi)

Mä tykkäsin Empire State Buildingin tarjoamista maisemista valtavasti! Onneksi päästiin käymään paikassa kauniina päivänä, jolloin näkymistä pystyi nauttimaan koko rahan edestä. Haluaisin joskus vierailla tuolla myös auringonnousua tai -laskua katsomassa, joten seuraavaa vierailua odotellessa!

Missä sun mielestä on New Yorkin parhaat maisemat?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply