Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Matkavinkit

Maailmanympärimatkalla käyttämiäni sovelluksia

Nykyaikana puhelin on niin paljon muutakin kuin soittamisen ja tekstiviestien lähettämisen mahdollistava palikka. Se on kartasto, viihdekeskus, pankki, tiedon säilöjä, kamera ja oikeastaan melkein mitä tahansa ihminen keksiikään.

Hyödynsin maailmanympärimatkalla omaa puhelintani moniin eri juttuihin pankkiasioista kyytien hommaamiseen ja matkadokumenttien tallentamiseen. Siksi ajattelinkin kertoa, mitä kaikkia sovelluksia matkalla käytin joko jatkuvasti tai tietyissä tilanteissa. Ja myös sen, oliko sovelluksesta kamalasti hyötyä vai ei.

Kursivoidut sovellukset olivat mulla tällä reissulla käytössä ensi kertaa, muut ovat vanhempia tuttuja. Lisäksi kaikki sovellukset Freedomea lukuun ottamatta ovat maksuttomia (ainakin kirjoitushetkellä).

KARTTASOVELLUKSET

CamperMate oli loistava apu Uuden-Seelannin road tripillä. Navigaattoria meillä ei ollut ollenkaan, vaan suunnistettiin ja muutenkin selvitettiin kaikki tärkeät asiat sekä tämän että offlinekartan avulla. Sovelluksen kartat toimivat ilman nettiyhteyttä, mutta näet itsesi sovelluksen kartalla kuten myös sen, missä ovat lähimmät leirintäalueet, bensa-asemat, vesipisteet, dump stationit, LotR-kohteet ja muut nähtävyydet ja ties mitä. Sovellus oli jokapäiväisessä käytössä pitkin Uutta-Seelantia ajaessamme.

Sovelluksen vahvuus oli ehdottomasti leirintäalueissa, vaikka toki se oli muutenkin mainio. Ilmaiset, edulliset ja vähän kalliimmat leirintäalueet on merkitty eri värein ja käyttäjät ovat voineet jättää paikoista myös arvosteluja. Näin tiesimme tien päällä seuraavaa yöpaikkaa etsiessä, minne meidän kannattaisi suunnata. Annetut tiedot pitivät myös todella hyvin paikkansa.

>> Lisätietoa CamperMatesta

 maps.me on offlinekarttasovellus, ja ehdoton suosikkini! En enää ikinä matkusta ilman tätä, ellei tilalle tule jotain vielä parempaa. Kuten offlinekartoissa, tässäkin on tärkeää ladata haluamansa maan/kaupungin/alueen kartta, kun olet vielä nettiyhteyden äärellä, mutta sen jälkeen kartat ovat käytettävissäsi ilman nettiä. Maps.me näyttää missä liikut, joten eksyminen on varsin hankalaa.

Sovelluksen toinen valtti on erilaisten kohteiden helppo merkitseminen kartalle. Sovelluksen kartoista löytyy valmiina paljon nähtävyyksiä, majapaikkoja, ravintoloita, kauppoja ja muita. Näitä voit merkitä kartalle erivärisin “neuloin” ja voit kirjoittaa paikoista myös muistiinpanoja, kuten vaikka nähtävyyden aukiolot ja pääsymaksut. Lisäksi sovellus antaa reittiehdotuksia, kertoo etäisyyksiä ja matkojen kestoja.

>> Lisätietoa maps.me:sta

LENTÄMINEN

Finnair-sovellus oli kätevä tapa tarkistaa lähes kaikkien reissuni lentojen tiedot. Kaikki RTW-lippuni lennot olivat One World -allianssin lentämiä ja niiden tietoja pystyin kätevästi tarkistamaan sovellukseni kautta. Sovellus ei kuitenkaan toiminut aivan moitteettomasti.

En ainakaan aluksi pystynyt tekemään check iniä lennoilleni sen kautta, vaikka sovellus antaa näin ymmärtää. Muutaman kerran jälkeen en enää edes yrittänyt. Lisäksi tulevien lentojeni listasta katosi yhtäkkiä kahden seuraavan lentoni tiedot, mikä aiheutti pientä sydämentykytystä. Sovellus ei siis tuntunut taipuvan kaikkeen mihin olisi voinut, mutta lentoajat ja karttuneet lentopisteet pystyi tästä tarkistamaan helposti.

>> Lisätietoa Finnair-sovelluksesta

Ryanair tarjoaa sovelluksen, jossa tulevalle lennolle voi tehdä check inin, valita paikan, nähdä boarding passinsa ja yleisesti tehdä lentohakuja, varata majoituksia tai vaikka vuokrata auton. Halpalentoyhtiönä Ryanairilla on tarkkoja sääntöjä esimerkiksi boarding passin suhteen, se pitää joko itse tulostaa tai näyttää tämän sovelluksen kautta. Olen hyödyntänyt sovellusta ainoastaan check inin tekemiseen ja boarding passin tallentamiseen, mutta voittaahan tämä passin tulostamisen.

Wallet on näppärä sovellus sähköisten boarding passien säilömiseen. Siellä ne pysyvät kaikki hyvässä tallessa ja järjestyksessä, eikä niitä tarvitse etsiä kuvakirjastoista ja ties mistä tiedostoista. Tämä sovellus oli muistaakseni oletussovelluksena iPhonessani ja sen näyttäisi ilmeisesti saavan myös Android-laitteille.

LIIKKUMINEN

Easy Taxi tarjoaa turvallisia taksikyytejä, lähinnä Etelä-Amerikassa. Sovellus toimii varsin samaan tapaan kuin monille mahdollisesti tutumpi Uber: sovellukseen syötetään tieto siitä, mistä haluat kyydin (esimerkiksi majapaikastasi) ja mikä on haluttu määränpää (vaikka lentokenttä). Sovellus näyttää sijaintiasi lähellä olevat Easy Taxi -autot, joista joku poimii kutsusi ja tulee sua hakemaan. Matkan hinnan voi veloittaa sovellukseen tallennetulta maksukortilta.

Käytin tätä sovellusta kahdesti. Ensimmäisellä kerralla kyytipyynnön tekeminen vähän takkusi, sovellus näytti että tein pyynnön, mutta ei näyttänyt sitä, että mikään taksi olisi ottanut sitä vastaan. Silti taksi oli pian odottamassa mua hostellin ovella. Määränpäähäni saavuttaessa kyyditsijän Easy Taxi -sovellus olisi vaatinut kuittaukseksi pin-koodin, jonka olisi pitänyt ilmeisesti löytyä mun sovelluksesta, mutta jota ei mistään löytynyt. Maksu silti meni normaalisti. Toisella kerralla tilasin taksin, mutta kun saavuin hakupaikkaan, taksia ei näkynyt, eikä sitä ilmestynyt vaikka odottelin sitä jonkin aikaa. Tästä ei mennyt mitään maksua.

>> Lue lisää Easy Taxista 

Opal Travel toimi näppäränä Sydneyn alueen matkakortin sovelluksena. Sen kautta näki helposti matkakortin saldon, kuinka paljon mikäkin tehty matka on kustantanut ja mitä reittejä on kulkenut. Lisäksi kortille pystyi lataamaan lisää rahaa sen kautta. Huono puoli sovelluksessa oli se, että reittihaku toimi ainoastaan, kun olit nettiyhteydessä, joten sitä en paljon hyödyntänyt. Selainversion reittihaku oli muutenkin paljon monipuolisempi.

>> Lisätietoja Opal Travelista

MuniMobile on San Franciscon julkisen liikenteen sovellus. Siinä oli myöskin tarjolla reittihaku, mutta se toimi vain nettiyhteyden kanssa. Sovelluksen loistava puoli oli se, että sen avulla pystyi ostamaan kertalippuja paikallisliikenteeseen ja niitä pystyi käyttämään, vaikka nettiyhteyttä ei olisi ollut. Liput maksettiin maksukortilla ja ne pysyivät sovelluksen muistissa kunnes niitä tarvitsi käyttää.

>> Lisätietoja MuniMobilesta

NYC Subway on hyvä perussovellus, jos tarvitsee New Yorkin metroon kartan ja reittioppaan. Karttaan on varsin selkeästi merkitty ison metroverkon linjat pysäkkeineen, reittihaku toimii myös mainiosti. Sovellus ei näytä aikatauluja, ainoastaan reittiehdotukset. Näillä kuitenkin pärjää jo pitkälle, metroja kulkee kaupungissa tiheästi ja pitkin yötä.

>> Lisätietoa NYC Subway -sovelluksesta

Uber oli varsin kovassa käytössä niin Uudessa-Seelannissa, USA:ssa kuin Portugalissakin. Uber toimii varsin samalla tavalla kuin Easy Taxikin, eli tilaat sovelluksen kautta kyydin haluamastasi paikasta haluamaasi paikkaan. Se näyttää myös lähellä olevia kuskeja ja saat sovelluksen kautta tiedon, kun joku on vastannut kyytipyyntöösi. Näet myös kuskin nimen, auton tietoja ja kuskin saamat arvostelut. Matkat veloitetaan maksukortilta.

Tykkään tosi paljon näistä taksisovelluksista. Määränpäähän pitäisi löytää ilman, että sun pitää itse osata selittää tarkkaa osoitetta, lähistön katuja tai maamerkkejä. Lisäksi hinta lyödään lukkoon tilaushetkellä, joten kuski ei voi kiskoa lisää rahaa maisemareiteillä ajellessaan. Eikä tarvitse miettiä, onko sopivaa rahaa matkan maksamiseen.

>> Lisätietoa Uberista

RAHA-ASIAT

Oman pankin sovellukset, joita jokainen suomalainen pankki taitaa tällä hetkellä tarjota. Mulla oli käytössä kolmen eri pankin sovellukset, eli Aktian, Bank Norwegianin ja S-pankin. Kaikki yleisimmät pankkiasiat, mahdolliset kortin katoamiseen liittyvät toimet ja tilien saldon seuraamiset onnistuivat näiden kanssa kätevästi.

Xe currency on hyvä valuuttamuunnin joka toimii myös ilman nettiyhteyttä. Listasta valitaan valuutat (niitä voi olla kerralla enemmän kuin kaksi), joita sovelluksen haluaa muuntavan ja se tarjoaa varsin päteviä muuntokursseja. Tämä oli suureksi avuksi varsinkin Etelä-Amerikassa, missä kymmenen euroa oli maasta riippuen satoja tai tuhansia pesoja.

>> Lisätietoa sovelluksesta

MUUT SOVELLUKSET

F-Secure Freedome oli hyvä turva lähes pelkkien langattomien verkkojen varassa ollessa. VPN suojaa yksityisyyttäsi julkisissa verkoissa,  mikä toi mulle turvaa varsinkin pankkiasioiden ja muiden tärkeiden asioiden hoitoon. VPN toimi varsin moitteettomasti, joten pidemmille reissuille voisin jatkossakin satsata tähän.

>> Lisätietoa Freedomesta

Google Drive oli vähän kuin mun reissukirjasto. Latasin sinne PDF-tiedostoina kaikki oleelliset reissudokumenttini niin, että ne olivat tarvittaessa saatavilla myös ilman nettiyhteyttä. Varsinkin yksin reissatessa tuntui turvalliselta, että kaikki tarvitsemani tieto olisi saatavissa oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa, jos sitä yhtäkkiä tarvisin. Järjestelin dokumentit maittain kansio- ja alikansiorykelmäksi, mistä löytyi aina helposti se tieto, mitä olin etsimässä. Lisäksi tallensin Driveen turvaan matkapäiväkirjani.

>> Lisätietoa Google Drivesta

Isic-opiskelijakorttisovellus tuli muutaman kerran tarpeeseen.  Olin ottanut reissuun mukaan myös fyysisen kappaleen kortista, joten jompi kumpi oli aina mukana, jos korttia tarvitsi. Kortti on saatavilla sovelluksen kautta ilman nettiyhteyttä.

>> Lisätietoa Isic-sovelluksesta

Lisäksi latasin ennen reissuun lähtöä kaksi sovellusta, Couchsurfingin ja SoloTravellerin (jonka sivut eivät ainakaan tällä hetkellä näytä toimivan), joita en kuitenkaan missään vaiheessa käyttänyt. Näitä olin ajatellut hyödyntää mahdollisesti samoilla kulmilla olevien ihmisten tapaamiseen yksin reissatessani, mutta seuraa löytyi hostelleista sen verran helposti, etten näitä sovelluksia koskaan tullut kokeilleeksi. Jos sulla on kokemuksia näistä tai vastaavista sovelluksista, joiden kautta saada mahdollista reissu- tai hengailuseuraa, kuulisin mielelläni kokemuksia!

Tällainen kasa erilaisia sovelluksia oli avittamassa mun matkan tekoa. Osa niistä oli oikein mainioita ja jää varmasti jatkossakin käyttöön, osa taas ei ihan vastannut odotuksia tai oli tarpeen vain pienen hetken ajan. Moni muukin kaupunki olisi tarjonnut alueen paikallisliikenteeseen liittyviä sovelluksia, mutta mainitsin tässä ainoastaan ne, joita käytin useamman kerran ja mielelläni. Latasin esimerkiksi parikin eri Los Angelesissa liikkumiseen liittynyttä sovellusta, mutta ne olivat niin huonoja, että poistin ne lähes saman tien.

Mitkä on sun luottosovelluksia reissatessa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply