Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet Maailman ympäri

Maailman ympäri: 10+1 suosikkikohdettani matkan varrelta

Kuten edellisessä postauksessani kerroin, olen palannut Suomeen. Maailmanympärimatka on siis matkanteon osalta ohi ja taputeltu, mutta onneksi siihen voi postausten muodossa palata vielä useita kertoja.

Moni on kysellyt, mitkä on olleet mun suosikkipaikkoja reissulla. Paikkoja on todella paljon, oikeastaan jokainen kohde oli iloinen yllätys ja hyvin valittu. Mutta toki myös kaikesta hyvästä ja kauniista nousee pinnalle ne erityisesti omaa mieltä lämmittäneet kohteet. Poimin niitä tähän postaukseen yhdentoista paikan verran.

Kohteet eivät ole parhausjärjestyksessä, se olisi ollut aivan liian hankala tehtävä. Olen poiminut upeat paikat tähän sitä mukaan, kun reissu mua niihin kuljetti. Listalla on vähän kaikkea: maita, kaupunkeja, luontoa, yksittäisiä kohteita. Esimerkiksi pelkkä reissun suosikkikaupunkien tai -luontokohteiden listaus olisi jättänyt niin paljon ihanaa pois.

Kohteet on valittu myös vähän fiilispohjalta – nämä kohteet ovat tällä hetkellä niitä, joita eniten muistelen kaiholla ja suurella lämmöllä.

1. Cockatoo Island, Sydney

Reissuni alkoi Sydneystä, jossa vietin yhteensä lähes puolitoista viikkoa. Oli ihana tupsahtaa kaikkien lähtökiireiden jälkeen rentoon, aurinkoiseen ja kotoisalta tuntuneeseen kaupunkiin. Viihdyin kaupungissa mainiosti, mutta erityisesti pidin Sydneyn satama-alueesta, sen kauniista luonnosta ja mielenkiintoisista saarista.

Parasta, mitä Sydneyssä tai koko pariviikkoisen Australia-etappini aikana koin oli ehkä hieman yllättäen Cockatoo Island -niminen saari Sydneyn keskustan kupeessa. Siellä on ollut vankila, raskaat metallirakennelmat viittaavat laivanrakennukseen ja kontrastina kaikelle isolle, vähän synkälle ja teolliselle saari tarjoaa upeat maisemat Sydneyn keskustan suuntaan. Lauttamatka saarelle tarjoaa aimo annoksen Sydneyn sataman kauniista annista.

>> Lue lisää Cockatoo Islandista

2. Milford Sound, Uusi-Seelanti

Reissun seuraava kohdemaa, Uusi-Seelanti, oli luontomatkaajan paratiisi. Siellä reissatessa oikeastaan jokaisena päivänä tuli nähtyä toinen toistaan upeampia maisemia, varsinkin maan Eteläsaarella. Yhtenä todella sykähdyttävänä paikkana mieleeni jäi Milford Soundin vuonomaisemat.

Milford Sound on yksi Uuden-Seelannin sateisimpia paikkoja, joten meille kävi todella hyvä säkä ennakkoon varatun risteilymme kanssa. Paikka kylpi auringossa ja aamun tyyneydessä paikan ylväät vuoret peilautuivat rantaveteen. Parin tunnin vuonoristeily oli mahtava kokemus. Vaikka paikalla oli paljon muitakin ihmisiä ja risteilyaluksia, Milford Soundin tyyneys ja luonnonrauha välittyi silti upeasti ja vierailysta jäi rauhallinen ja hyvä olo.

>> Lue lisää Milford Soundista

3. Hobittila, Uusi-Seelanti

Joskus paikat, joiden näkemistä odottaa eniten, saattavat tuottaa pettymyksen, mutta näin ei onneksi käynyt Hobittilan kanssa. Vaikka sää ei ollutkaan mitä parhain vierailumme aikana, ei sentään satanut, ja huikeista kohteista onneksi nauttii säästä riippumatta!

Vaikka olin ennakkoon lukenut juttuja ja nähnyt kuvia Hobittilasta, oli se silti paljon enemmän kuin osasin odottaa. Se oli todella suuri, Hobitinkoloja riitti vaikka kuinka paljon ja niiden ympärille oli luotu kasvimaita, pyykkitelineitä, myyntipöytiä ja kaikkea muuta niin mainiosti, että tuntui kuin olisi ollut käymässä idyllisessä maalaiskylässä. Ainoa huono puoli käynnissä oli se, että se meni ohi aivan liian nopeasti!

>> Lue lisää Hobittilasta

4. Beaglen kanaali, Argentiina

Beaglen kanaali oli ehkä reissuni suurin yllätys, sillä en oikein tiennyt, mitä kaikkea voisin paikalta odottaa. Beaglen kanaaliin pääsee risteilylle Ushuaiasta, maailman eteläisimmästä kaupungista. Beaglen kanaaliin mua houkutteli niinkin hassu asia kuin kuvissa nähty punavalkoraidallinen majakka, se oli pakko päästä näkemään!

En ollut etukäteen ottanut liiaksi selvää siitä, millaisessa paikassa tai millaisissa maisemissa majakka sijaitsisi. Yllätys olikin valtava, kun tajusin majakalle vievän laivaretken johdattelevan mua kenties upeimpiin maisemiin ikinä. Noilla kulmilla luonto sai olla varsin rauhassa, ihmisen kädenjälkeä näkyi vain siellä täällä. Paikka oli eläinten koti, merileijonat, pingviinit ja muut linnut nauttivat olostaan noilla arktisilla tienoilla. Ja niin nautin minäkin. Paikassa huokuva luonnonrauha ja arktisen luonnon huikea kauneus olivat yksi upeimmista elämyksistä koskaan.

>> Lue lisää Beaglen kanaalista

5. Torres del Paine, Chile

Torres del Painen vaellusta odotin todella ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta olin enemmän kuin innoissani päästessäni vihdoin tekemään paikan hehkutetun, nelipäiväisen W Trekin. Mutta samalla myös vähän kauhuissani, sillä ennen vaellukselle lähtöä törmäsin todella moneen tyyppiin, jotka kirosivat paikan sääolot. Yksikin tyttö oli vaeltanut tuolla neljä päivää ja ainoastaan yhtenä päivänä aurinko oli hieman näyttäytynyt.

Mulle kävi mieletön onnenpotku vaellussäiden suhteen. Sadetta tuli ainoastaan yhtenä neljästä vaelluspäivästä ja ainoastaan noin tunnin verran. Parhaimmillaan paikka kylpi auringossa, joka paistoi pilvettömältä taivaalta. Oli kuulemma varsin harvinaista noilla kulmilla. Torres del Paine oli uskomattoman kaunis paikka ja vaellus maineensa arvoinen: se tarjosi maailmanluokan maisemia ja jokainen vaelluspäivä oli sopivalla tavalla erilainen. Etelä-Amerikan luonnossa todellakin on sitä kuuluisaa jotain!

>> Lue lisää Torres del Painesta

6. Pääsiäissaari, Chile

Hobittilan lisäksi tämä oli yksi niistä kohteista, joilta odotin valtavasti, mutta johon en onneksi pettynyt. Pääsiäissaari oli ihan mieletön! Mielestäni saarella oli jännä, vähän mystinen tunnelma, jossa edelleen tuntui melkein käsinkosketeltavasti menneet vuosisadat ja saaren salaperäinen menneisyys.

Saaren kuuluisia Moai-patsaita löytyi ympäri piskuista saarta. Niiden lähellä seistessään ei voinut kuin ihmetellä niitä tehneiden ihmisten kykyä. Siinä jos jossain tusi itsensä pieneksi. Kävin myös paikassa, joka oli saaren entinen patsastehdas, siellä oli edelleen puolivalmiita patsaita odottamassa, että joku viimeistelisi ne ja veisi paikalleen. Lisäksi Pääsiäissaaren luonto oli todella kaunis. Saari oli vehreä ja sinne mahtui muutama korkeampi huippu. Lisäksi Rano Kau -tulivuoren kraatteri jylhine maisemineen oli uskomattoman upea.

>> Lue lisää Pääsiäissaaresta

7. Galapagossaaret, Ecuador

En oikein tiedä, mitä osaisin kertoa Galapagossaarista. Käynti siellä oli niin uskomaton kokemus, että se pitäisi jokaisen päästä itse kokemaan. Vaikka saaret ovat myös varsin luonnonkauniit erikoisine tuliperäisine kolkkineen, ovat eläimet kuitenkin Galapagossaarten se juttu.

Vietin saarilla kahdeksan päivää, joista heti ensimmäisenä meiltä otettiin niin sanotusti luulot pois viemällä meidät pienelle saarenpahaselle, joka oli täynnä merileijonia, erilaisia merilintuja sekä pieniä liskoja ja iguaaneja. Eläimet olivat uskomattoman kesyjä ja oli huikeaa päästä näkemään eläimet niiden valtakunnassa. Leikkimässä onnellisena ja vapaina – ei viihdyttämässä ihmisiä. Pääsin onneksi näkemään suosikkilintujani, sinjalkasuulia, useaan otteeseen, mikä kruunasi käyntini.

>> Lue lisää Galapagossaarista

8. Cotopaxi, Ecuador

Mä rakastan vuoria ja olen aina onnessani, jos pääsen näkemään niitä lähietäisyydeltä tai jopa valloittamaan niitä. Kun Ecuadorissa ollessani tuli mahdollisuus tehdä Quitosta päiväretki läheiselle Cotopaxi-tulivuorelle, en epäröinyt vaan lähdin innoissani matkaan.

Ecuadorissa vuoria riittää, mutta mielestäni Cotopaxi oli yksi mielenkiintoisimmista. Se kohoaa lähes kuuteen kilometriin ja on todella näyttävä lumihuippunsa kanssa. Vähän hullu täytyy toki olla, että lähtee kohtuulliselta etäisyydeltä ihailun sijaan vaeltelemaan aktiiviselle tulivuorelle ja lähes viiden kilometrin korkeuteen. Mutta ehkä tämä lyhyt retki ja upea sää vuorella kompensoivat hieman sitä, että Uudessa-Seelannissa tekemämme Tongariro Alpine Crossing -vaellus myöskin tulivuorimaisemissa jäi vähän pannukakuksi huonon sään vuoksi.

>> Lue lisää Uuden-Seelannin Tongariro Alpine Crossingista

9. Los Angeles, USA

Los Angeles oli miellyttävin yllätys kaikista reissuni kaupungeista, sillä olin vähän skeptinen sen suhteen. Mielsin sen hassusti samantapaiseksi kuin monet Floridan kaupungit, joista en pidä ollenkaan ja olin varautunut sieluttomaan kaupunkikokemukseen.

Mutta mitä vielä, Los Angeles sai mut melkein heti puolelleen. Toki en pitänyt kaikesta, mitä kaupungilla oli tarjota, mutta varsinkin sen upeat haikkailumaastot ja kaunis rantaviiva saivat sisäisen luontofanini hykertelemään. Olin pitkään varma, että jos nostaisin ykköseksi jonkun kolmesta USA:n länsirannikon kaupungista joissa vierailimme (lisäksi San Francisco ja Portland), olisi kärkipaikalla Portland. Mutta hups, tässä sitä ollaan, Losiin lähtisin koska tahansa uudestaan!

>> Lue tästä lisää fiiliksiä USA:n länsirannikolta

10. Portugali

Saavuin Portugaliin todella pahassa jet lagissa ja vähän pitkästä reissusta rähjääntyneenä. Mutta maasta tuli heti tunne kuin olisin saapunut kotiin. Tämä oli ensimmäinen kertani Portugalissa ja rakastin maata heti ensihetkistä alkaen. Otin ihmisraatona Uberin Lissabonin lentokentältä hostellille ja kuski oli ihan huippu: loistavaa englantia puhuva, ystävällinen ja antoi hyviä vinkkejä siitä, mitä Lissabonissa kannattaisi tehdä.

Lissabonin lisäksi ehdin viettää muutaman päivän myös Portossa ja siellä kotoisa tunne vain vahvistui. Ihastuin Portoon niin pahasti, että olen nyt jatkuvasti haaveillut siellä asumisesta. Vaikka olen matkustellut aika paljon ja päässyt käymään monissa kaupungeissa ja kylissä, ei monestakaan ole tullut tunnetta, että tänne voisin jäädä pysyvämmin. Portosta tuli lähes välittömästi. Reissun viimeiset päivät Portugalissa menivät kamalan flunssan kourissa ja tuntuu, että tuo piipahdus jäi vähän kesken. Olenkin miettinyt, pitäisikö Portugalissa lähteä käymään uudelleen jo tänä syksynä.

>> Lue lisää upeasta Portosta

+1 New York, USA

Kirsikkana kakun päällä komeilee New York. Nostin tämän esille vähän erikseen siksi, että New York oli ainoa maailmanympärimatkani kohteista, jossa olin käynyt ennestään ja tiesin odottaa taas yhtä mahtavaa käyntiä. Vaikka olinkin käynyt New Yorkissa kolmesti ennen tämänkertaista visiittiä, viikko kaupungissa humahti ohi ihan hetkessä ja olisin mielellään jäänyt pidemmäksikin aikaa.

Pääsin tänä vuonna juhlimaan synttäreitäni New Yorkissa, joka oli täydellinen kohde juhlistamiseen. Tuttu kaupunki, jossa tietää viihtyvänsä ja keskellä Manhattania sijainneen hotellin ja sen 49. kerroksessa olleen huoneen puitteet kruuunasivat juhlinnan. Enkä todellakaan saanut kaupungista tarpeekseni, haaveilen juuri marraskuisesta New Yorkista. Jos vain löydän tarpeeksi halvat lennot, niin…

>> Lue lisää synttäreistäni New Yorkissa


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  7.6.2018 at 21:04

  5+1 näistä sentään koettu 🙂 1 & 3 Australiassa ja Uudessa Seelannissa taitavat jäädä kokemattakin, sillä epäilen, että sille suunnalle enää kolmatta kertaa päätyisimme, vaikka mistä sen tietää.
  Pääsiäissaaret oli sellainen, ettei oikeastaan edes ajateltu sinne lähteä, mutta kun lennot Tyynen meren yli maailmanympärimatkalla sitten sen mahdollistavat, niin toki. Onhan siinä jotain, ihan erityistä – ja vähän mystistäkin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.6.2018 at 21:21

   5+1 on jo varsin hyvä, varsinkin kun 10 kohdettä näistä on kuitenkin Eurooppaa kauempana 🙂 Australiaan ja Uuteen-Seelantiin on kyllä sen verran pitkä matka, että sinne ei ihan tuosta vaan lähde, eikä varsinkaan mitä tahansa kohteita kokemaan. Itse uskon vahvasti vielä palaavani noille seuduille, mutta en ehkä vuoden-parin sisään vielä ainakaan.

   Pääsiäissaari on myös sen verran kaukana, että tuskin olisin itsekään Suomesta vaan sen perässä lähtenyt reissaamaan. Nyt se oli sentään sen verran lähellä, että oli järkevää lähteä, vaikka en pystynyt ajoittamaan siellä käyntiäni Uudesta-Seelannista Chileen lentäessäni. Oli sinne sentään helpompi tehdä meno-paluu Santiagosta kuin Suomesta!

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  7.6.2018 at 21:46

  Upeita kohteita sinulla on ollut reitin varrella! Itselle oli tuttuja ainoastaan nämä listan viimeiset 2+1, joista varsinkin New York on lempikaupunkini. Monista noista käymistäsi kohteistasi olen haaveillut pitkään, mutta oli joukossa pari tuntematontakin paikkaa -> tarvitseepa tutkia niitä tarkemmin 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.6.2018 at 21:25

   Kiitos! Upea reissu on kyllä takana, ei voi muuta sanoa 🙂 2+1 on jo aivan hyvä saavutus, sillä moni suosikeistani ei ole ollut ihan sen helpoimman matkan päässä. Moneen en varmasti olisi Suomesta lähtenyt ihan vaan yhdessä näistä vieraillakseni ja palatakseni heti takaisin kotiin. Osa näistä suosikeistani oli mullekin suht tuntemattomia ennen reissuani. Tutustuin muutamaan kohteistani oikeastaan vasta alettuani hahmotella tulevaa reittiäni tarkemmin ja sitä kautta mielenkiintoisia kohteita bongattuani 🙂

 • Reply
  Riitta
  8.6.2018 at 17:03

  Upeat kuvat, hienot kuvaukset! Mua jännitti lukea sun top-listaasi; miten mahdoit kokea itselleni niin läheisen Portugalin. Ja sinäkin rakastuit!!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.6.2018 at 21:27

   Kiitos Riitta! Portugaliin ei voinut olla rakastumatta. En muista keneltäkään kuulleeni siitä pahaa sanaa, enkä oikein itsekään voi muuta kuin kehua maata. Toivottavasti pääsen pian takaisin sinne – rakastumaan entisestään!

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  9.6.2018 at 21:59

  Hienoissa paikoissa olet kyllä päässyt käymään. Erityisesti nuo Etelä-Amerikan kohteet ja Pääsiäissaaret ovat sellaisia kohteita joihin todellakin haluan joskus itsekin!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.6.2018 at 16:08

   Etelä-Amerikkaan jäi kyllä valtava palo, sinne haluan vielä monesti uudelleen! Pääsiäissaarellekin voisin lähteä toistekin, jos tulee sopiva tilaisuus 🙂

 • Reply
  matkalla
  10.6.2018 at 16:40

  Hienoja paikkoja olet nähnyt! Eikö ole metkaa, että yksi kuva voi saada innostumaan ja lähtemään maailman ääriin, kuten sinulla tuo majakan kuva ja sitten perillä on jotain vielä enemmän kuin mitä pelkässä kuvassa on! En tiedä, miksi Australia ei vedä minua kohteena mutta kaikkiin noihin muihin lähtisin viivana, jos joku tajuaisi minulle niin pitkän vapaan antaa 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.6.2018 at 19:46

   Joo, on hauska ajatella, kuinka joku niin pieni asia kuin kuva saa innostumaan tarpeeksi jostain kohteesta, joka on toisella puolella maapalloa. Ja onneksi innostuin, tuskin olisin muuten löytänyt sielunmaisemaani sieltä majakan kupeesta 🙂 Australia ei ole kiinnostanut mua niin paljon kuin monet muut reissuni kohteet, mutta onneksi sielläkin tuli käytyä, sillä viihdyin varsin hyvin! Nyt vaan niitä vapaita etsimään ja pitkälle reissulle 😀

 • Reply
  Travelloverin Annika
  10.6.2018 at 19:17

  En ole ehtinyt reissuasi matkan varrella juurikaan seuraamaan, mutta tämä yhteenveto osoitti, että matkasi on takuulla ollut aivan älyttömän upea! Voi mitä kuvia!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.6.2018 at 19:48

   Matka kyllä ylitti odotukseni, vaikka ne varsin korkealla olivat muutenkin! En mäkään kamalasti ehtinyt muita blogeja reissun päällä seurata, sillä halusin keskittyä siihen oleelliseen, eli reissaamiseen 🙂

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  12.6.2018 at 08:25

  Tätä lukiessa tulee väkisin tunne, että hiiteen lähimatkailu, haluan myös kokea nämä upeat maisemat! Aivan uskomattomissa paikoissa olet kyllä päässyt käymään. itse kelpuuttaiisn nuo kaikki listan kohteet, mutta etenkin luontokohteet. Galapagossaaret olisi kyllä elämys vaikka vertaa. Huomaisn, että olit tehnyt usempia vaelluksia matkan aikana. Kuinka paljon olit harjoitellut etukäteen eli olitko kokenut patikoija jo ennen matkaakin?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   13.6.2018 at 20:30

   No, kyllä mäkin mieluummin kauko- kuin lähimatkailen, mutta paremman puutteessa lähimatkailu on paremepi kuin ei mitään 🙂 Suosittelen Galapagossaarilla käymistä, jos koskaan siihen tulee tilaisuus. Paikka oli aivan uskomaton, eikä mulla mitenkään riitä sanat kaiken sen upeuden kertomiseen. Mä en ole mikään varsinainen patikoija. Tykkään kyllä liikkua luonnossa, joten erilaiset maastot ja sääolot on mulle varsin tuttuja, mutta yleensä teen maksimissaan muutaman tunnin metsä- tai luontolenkkejä. Mun mielestä suomalaisella, joka vähänkin liikkuu luonnossa eikä ole rapakunnossa, on hyvät valmiudet lähteä ainakin perustason vaelluksille. Itse olen ihan ok fyysisessä kunnossa, mutta en todellakaan mikään himourheilija, ja omasta mielestäni pärjäsin varsin mainiosti 🙂 Tärkeintä on peruskunnon lisäksi mielestäni hyvät kengät ja hyvin selkään istuva reppu.

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  23.6.2018 at 10:44

  On sulla ollut mahtava reissu! Ihan mielettömiä kohteita – tässä olisikin mulle valmis bucket list, sillä en ole käynyt näissä missään. Tai no, Hobbitonissa olen pyörähtänyt, mutta ei ollut aikaa eikä kiinnostusta maksaa sisäänpääsylippua, joten en voi sanoa siellä käyneeni. Torres del Paine on nyt ykköshaaveena, ja toivottavasti se toteutuu pian!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.6.2018 at 22:27

   Reissu oli kyllä mahtava ja voisin lähteä koska tahansa uudestaan! Nyt kun oon ottanut hieman etäisyyttä tuohon matkaan, tajuan viimeistään kuinka onnekas olinkaan, että pääsin käymään kaikissa noissa toinen toistaan upeammissa paikoissa. Oi, toivottavasti pääset pian Torres del Paineen. Se on ihan uskomaton paikka. Sinänsä voisin lähteä sinne koska tahansa uudestaan, sillä luonto siellä on niin henkeäsalpaavan upeaa. Mutta toisaalta mua onnisti niin paljon säiden kanssa, etten tiedä, voisinko lähteä uudelleen ja ottaa sen riskin, että kärvistelisinkin kamalassa vesisateessa 😀

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  1.7.2018 at 07:57

  Upeita kohteita ja hienoja kuvia. Tuo pääsiäissaaret olisi kyllä mahtava käydä. Ja toki monet muutkin näistä. Galapagos on jo pitkään ollut haavelistalla. Olisi upeaa nähdä se mieletön luonto siellä. Tämmöinen maailmanympärimatka on kyllä mahtava tapa nähdä maailmaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.7.2018 at 21:37

   Pääsiäissaarella kannattaa kyllä joskus käydä, jos vaan tilaisuus tulee. Saaren historia on niin ainutlaatuista. Galapagos on toki myös samaan kategoriaan menevä paikka. Ne eläinkohtaamiset säilyvät muistoissa varmasti loppuelämän! Maailmanympärimatka oli kyllä kätevä keino päästä moniin kaukana olleisiin kohteisiin samalla vaivalla.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  7.7.2018 at 00:00

  Olet sinä kyllä käynyt ihan käsittämättömissä paikoissa! Erityisesti pääsiäissaaret tuntuu sellaiselta, että en uskaltaisi edes haaveilla. Niin mystinen ja kiehtova paikka! Eipä sillä, että noista moni muukaan mulle mitenkään arkinen paikka olisi. 🙂 Sentään olen käynyt listaltasi New Yorkissa ja Portugalissa. 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.7.2018 at 15:08

   Kyllä kaikesta kannattaa uskaltaa haaveilla, oli idea kuinka hullu tahansa! Eihän sitä muuten elämässään mitään saavuta, jos ei haaveile suuria 😀 Reissu oli kyllä siitäkin niin mahtava, että se vei mua samalla kertaa niin moneen paikkaan, josta olin pitkään haaveillut. New York ja Portugali on jo aivan hyviä käytyjä kohteita. Ei se eksoottisuus, vaan se paikan ihanuus 🙂

Leave a Reply