Kerran poistuin kotoa
Luontokohteet Maailman ympäri Oseania Road trip

Parasta Uudessa-Seelannissa – kuvankaunis Milford Sound

Uuden-Seelannin luonto on varsinkin maan Eteläsaarella todella monipuolista ja huikean kaunista. Yhdeksi omista suosikeistani muodostui kuvankaunis Milford Sound, vuono, joka koristaa Eteläsaaren länsirannikkoa.

Loistava tapa nauttia Milfordin jylhistä vuonomaisemista on tehdä siellä parin tunnin risteily. Tämä oli meilläkin ohjelmassa, tosin risteilyn olimme varanneet jo etukäteen ja istuneet sen jälkeen sormet ristissä ja toivoneet hyvää säätä risteilyn ajaksi. Milford Sound on luonnonkauneutensa lisäksi varsin sateinen maailmankolkka, siellä näkee harvoin aurinkoista päivää.

Nämä maisemat tervehtivät satamassa paikalletulijoita, ainakin hyvällä säällä

Vähän matkan päässä satamasta on pieni näköalapaikka, josta vuonomaisemia pääsee ihmettelemään vähän eri perspektiivistä

Meille onneksi kävi todellinen munkki säiden suhteen, saimme osaksemme Milford Soundia parhaimmillaan. Aamu oli tosin alkanut hieman harmaana ja ajomatkalla leirintäalueelta Milford Soundin satamaan saimme muutaman vesitipan auton tuulilasiin. Onneksi valjennut päivä ajoi pilvet pois ja sataman parkkipaikalla meitä tervehti peilityyni, aurinkoinen maisema.

Ajomatkalla määränpäähän sää ei vielä pannut parastaan, mutta pilvien lomasta saatiin jo vilaus siitä, millaisia maisemia olisi päivän mittaan tulossa

Saapuminen Milford Soundin parkkipaikalle meinasi loksauttaa leukani. Kaikki oli niin kaunista ja vesi niin peilityyntä, että paikan upeat vuoret peilautuivat siitä. Jo kävelymatkaan parkkipaikalta satamaan kului vaikka kuinka paljon aikaa, sillä maisemaa piti pysähtyä ihailemaan ja ikuistamaan vaikka kuinka monta kertaa.

Laivan kyydistä maisemien kauneus korostui. Ympäröivä luonto oli aivan uskomattoman upea: jylhä, vehreä, mystinen. Jopa runollinen. Vuorten huippuja allensa kätkeneet pilvenhattarat loivat paikkaan tiettyä salaperäisyyttä. Edellispäivänä paikkaa piiskannut sade oli taas saanut pienet vesiputoukset eloon ja saanut isommat pauhaamaan.

Vaikka samoilla kellonlyömillä satamasta lähtee matkaan useampi laiva kyydissään innokkaita maisemien ihailijoita, oli vuonossa lipuessa silti varsin rauhallinen tunnelma. Jotenkin nuo kaikki paatit matkustajineen katosivat jonnekin ja harvoin maisemia oli pilaamassa mikään.

Paikan luonnonrauhan pystyi kokemaan, vaikka muitakin oli paikalla. Vuono on pitkä ja maisemissa riitti, ja välillä tuli jopa tunne siitä, että tällaista on maailmassa, jossa luonto saa olla kuningas.

Laivan kyydissä vierähti kirpakka parituntinen. Vaikka sää olikin aurinkoinen, ei vuonossa ollut turhan lämmin. Monet vaatekerrokset ja kunnon ulkoilutakki ja -housut tulivat tarpeeseen. Koko matkan ajan saa halutessaan viettää laivan ulkokansilla maisemia ihailemassa ja niin mekin teimme.

Vaikka reitti on meno-paluu, ei paluumatkalla samat maisemat kyllästyttäneet vaan niihin sai vain uutta perspektiiviä. Ja vaikka sinänsä maisemissa ei kauheasti vaihtelua tapahdu (vuonomaisemat olivat hyvin pitkälle vuorenrinteitä, vettä ja satunnaisia vesiputouksia) eivät ne pitkästyttäneet. Olisin mielelläni viettänyt tuolla vaikka toiset kaksi tuntia risteillen. Jotain niin tyynnyttävää ja hypnoottista maisemissa oli.

Jos vuonoristeilyn jälkeen ei ole saanut Milford Soundin maisemista tarpeekseen, löytyy parkkipaikan lähistöltä, infokeskuksen kupeesta pieni patikkapolku, jonka huipulta näkee kuuluisat vuonomaisemat hieman eri perspektiivistä. Kapuaminen näköalapaikalle vie viitisen minuuttia, joten siellä kannattaa käydä kääntymässä, jos vaan aikatauluun sopii.

Vaikka risteily ei kestä kuin pari tuntia, kannattaa alueen tutkimiseen varata päivä tai pari. Vuonomaisemien lisäksi alueelta ja ajomatkan varrelta löytyy paljon muita luonnonihmeitä, kuten järviä ja patikointimahdollisuuksia. Me tehtiin muun muassa pieni haikki Lake Gunnin maisemissa ja pysähdyttiin Mirror Lakesilla.

Vinkkiboksi Milford Soundista kiinnostuneille:

 • Milford Sound sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren länsirannikolla
 • Paikkaan johtaa ainoastaan yksi tie, jonka varrella on rajatusti palveluita. Te Anaun ja Milford Soundin välillä ei ole bensa-asemia, joten muista tankata autosi ajoissa!
 • Risteilyitä paikassa tarjoaa useampi firma, me menimme Go Orangen matkassa, liput olivat edulliset ja palvelu mainiota
 • Sesonkiaikaan (joulu-helmikuussa) voi olla syytä varata risteily ainakin muutamaa päivää etukäteen, jos haluaa päästä tietyllä yhtiöllä tai tiettynä ajankohtana
 • Risteilyt kestävät pari tuntia
 • Pue päällesi lämpimät vaatteet, aurinkoisellakin säällä ulkona on viileää! Varaudu myös sadesäähän.
 • Go Orangen laivassa oli myös sisätilat ja vessoja, jos ei viihdy koko aikaa ulkona
 • Varaa riittävästi aikaa parikkipaikalta satamarakennukselle kävelyyn, matkaa on pari kilometriä
 • Lisää paikasta, sen aktiviteeteista ja käytännön asioista voit lukea vaikka milford-sound.co.nz-sivuilta (englanniksi)

Milford Sound on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen, vaikkakin vähän syrjässä. Meille sattui vielä mielettömän upea päivä maisemista nauttimiseen, joten en voisi olla onnellisempi. Milfordin maisemiin voisin mielelläni palata seuraavalla reissulla, jos en risteilemään niin vaikka vaeltamaan tai kajakoimaan.

Oletko sä käynyt Milford Soundissa tai onko se sun haavelistalla?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Piyya
  2.5.2018 at 06:59

  Olipa häkellyttävän kauniita kuvia. Voin kuvitella, että noissa maisemissa tapahtuu tuo tyyneyden tunne ja aika ja muut ihmiset ympäriltä katoavat.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.5.2018 at 06:10

   Kiitos! Tuolla oli kyllä uskomattoman kaunista. Maailmassa, jossa on entistä enemmän muistoja ihmisistä joka paikassa, on aina tyynnyttävää löytää kolkkia, jossa ei sitä fiilistä ole.

 • Reply
  JaanaJ
  2.5.2018 at 20:23

  Kävin tuolla viime marraskuussa ja oli myös ihana aurinkoinen päivä. Olin Eteläsaarella AATKings:in bussikiertomatkalla ja monta upeaa paikkaa näin. Vuonolta lensin pienkoneen kyydissä Queenstowniin kun muut meni bussilla eli näin upean vuonon myös lentokoneesta.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.5.2018 at 06:13

   Kiva että sullekin osui kohdalle kaunis päivä! Näinkin noita pienkoneita Milfordin yllä kun siellä risteiltiin ja voin uskoa että maisemat olivat upeat myös sieltä nähtynä.

 • Reply
  Reissu-Jani
  3.5.2018 at 18:10

  Hieno paikka. Kävin siellä tammikuussa 2015, ja oltiin alueella kaksi päivää. Yövyttiin Milford Sound Lodgessa, ja seuraavana aamuna mentiin risteilemään. Aika kallista muistaakseni oli tämä paketti – mutta niin on tuolla alueella muutenkin.
  Niitä pieniä lentokoneita oli hauska seurata kun kovassa tuulessa nousivat ja laskeutuvat siihen pienelle kentälle.
  Matkalla Milford Soundille oli paljonkin nähtävää.

  https://reissujani.blogspot.fi/2015/01/milford-sound.html

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.5.2018 at 06:15

   Me oltaisiin haluttu viettää tuolla useampikin päivä, mutta siellä oli sen verran sateista muuten, että meillä jäi sitten käynti vain yhteen päivään, koska aikataulumme oli suhteellisen niukka. Enemmänkin olisi voinut helposti viettää, mutta ehkä seuraavalla kerralla!

 • Reply
  Sunna
  4.5.2018 at 01:54

  On tuo kyllä uskomaton paikka! Hassua, miten todella samannäköinen löytyy aivan toiselta puolelta maapalloa: Norjan Geiranger. Olin siellä töissä viime kesänä, ja sielläkin luonto oli todellakin kuningas. Paikka oli patikoijan paratiisi, mutta kelpasi kyllä vain katsella vuorenrinteitä olohuoneen ikkunasta ja siemailla iltateetä. Harmi, että työpaikka oli niin ahterista, että jouduin irtisanoutumaan 🙁

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.5.2018 at 06:26

   Mun kyllä pitää päästä Norjaan seikkailemaan! Oot kyllä onnistunut vinkkaamaan mulle sieltä niin hyvältä kuulostavia kohteita. Huh, voin vaan kuvitella kuinka upeaa tuollaisissa maisemissa on viettää pidempi aika kuin vain parin päivän reissun verran. Harmi, että työpaikan kanssa ei mennyt putkeen, mutta onneksi löysit rohkeutta irtisanoutua etkä vain kärvistellyt huonossa paikassa 🙂

Leave a Reply