Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Raha-asiat Road trip

Tämän verran maksoi 3,5 viikon road trip Uudessa-Seelannissa

Campervan-elämä Uudessa-Seelannissa ei ole halvimmasta päästä, mutta se on mielestäni ehdottomasti kätevin tapa kiertää maata. Voi pysähdellä melkeinpä minne tahansa ja niin kauaksi kuin haluaa.

Minä ja kaksi kaveriamme kiersimme Uutta-Seelantia 3,5 viikon verran, allamme kolmelle hengelle mitoitettu auto, jossa nukkua ja kokkailla. Automme oli varsinainen bensasyöppö, mutta sen tuomat hyödyt kuten ilmainen yöpaikka ja mahdollisuus tehdä itse ruokaa ja sitä kautta säästää, olivat varsin verrattomat.

Yritin pitää kirjaa kaikista auton vuokraamiseen, bensoihin, ruokailuihin ja muista autoiluun liittyvistä kustannuksista. Kiersimme Pohjois- ja Eteläsaaren varsin tehokkaasti, ajokilometrejä kertyi 3,5 viikossa noin 5 300 (harmittavasti kukaan ei muistanut ihan tarkkaa kilometrimäärää ottaa ylös autoa luovuttaessamme).

Aloitimme Christchurchista ja kiersimme Eteläsaarta 2,5 viikkoa. Tuona aikana sykloni Gita puuttui hieman peliin ja lyhensi Eteläsaaren länsirannikon aikaamme pakottaen meidät takaisin itään ja hieman muuttamaan suunnitelmiamme. Pohjoissaarelle pääsimme kuitenkin suunnitelmien mukaisessa aikataulussa ja sitä ehdimme kiertää viikon ajan.

Tulen kirjoittamaan postauksia vielä campervan-elämästä, auton vuokraamisesta, maassa ajamisesta, matkan suunnittelusta ja muusta (ja jos sua erityisesti kiinnostaa joku juttu niin kommentteja ja kysymyksiä saa aina esittää!), mutta aloitetaan ensimmäiseksi numeroista, eli avataan tämän autoilurupeaman kaikki kulut. Olen laskenut tähän mukaan vain välttämättömimmät kulut, jättäen pois esimerkiksi sisäänpääsymaksut, jokaisen omat ruokailut sekä mahdolliset ostokset.

Auton vuokraamisen kustannukset

Vuokrasimme automme Escape Rentalsilta. Meillä tai tutuillamme ei ollut aiempaa kokemusta firmasta, mutta yritimme ennen vuokraamista googletella kokemuksia Escapesta ja kun löysimme paljon varsin positiivissävytteisiä kommentteja, uskalsimme vuokrata auton sitä kautta.

Escapella on tarjolla vain yhdentyyppistä autoa: maksimissaan kolmelle hengelle soveltuvaa pakettiautoa. Firma mainostaa itseään sillä, ettei vuokraamisessa synny piilokuluja ja tämän voin allekirjoittaa. Kaikki kulut tulivat selväksi jo varausta tehdessä.

Vuokrasimme auton syyskuussa 2017, eli noin viisi kuukautta etukäteen. Road trippimme alkoi helmikuussa 2018. Saimme vuokrahintaan pienen, muistaakseni 5 prosentin alennuksen, joten kannattaa olla vuokrauksen kanssa ajoissa liikkeellä, jos vain mahdollista.

Vuokrasimme auton 24 päiväksi. Pelkkä auton vuokra tuoksi ajaksi oli NZD 2 982,00, noin 1750 euroa. Lisäksi otimme autoon saman tien maksimivakuutuksen hintaan NZD 30,00/päivä, yhteensä NZD 720 eli noin 423 euroa. Näistä muodostui auton kokonaisvuokrahinta NZD 3702,00, noin 2262 euroa. Autoa vuokratessa veloitettiin heti NZD 300,00 ennakkomaksu (n. 188e), loput maksettiin paikan päällä.

Koska auton vuokraukseen sisältyi kaikki mahdolliset kulut, niin vuokran hintaa eivät nostaneet lisäkuskit (meitä oli mukana kolme ja me kaikki ajoimme), one way fee (eli auton palauttaminen eri kaupunkiin kuin mistä se haettiin) tai kilometrimäärän ylitys, sillä autoon kuului rajattomat kilometrit.

Bensat

Kuten sanoin jo aiemmin, automme oli varsinainen bensarohmu ja sitä sai olla tankkaamassa keskimäärin kerran päivässä, joskus parikin kertaa, kun ajoimme pitkiä rupeamia.

Uudessa-Seelannissa kaikista isommista ruokakauppaketjuista (Pack n Save, Countdown, New World) saa yleensä ostoksia tekemällä kuitin, jolla saa pienen alennuksen joko kaupan vieressä olevalta bensa-asemalta tai tietyn ketjun bensa-asemilta. Kuitti on ketjusta riippuen voimassa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, mutta kannattaa pitää nämä kuitit tallessa! Alennus oli pääsääntöisesti 6 senttiä/litra, mutta meidän tahdilla muutamakin euro joka tankkauksesta pois lämmitti mieltä. Bensoihin upposi 24 päivässä 823,16e.

Saarten välinen lautta

Auton vieminen saarelta toiselle sujuu näppärästi saarten väliä kulkevalla lautalla. Pari firmaa operoi tuota väliä, me valitsimme meille Bluebridgen. Olimme sen verran ajoissa lauttalippujen hankkimisen kanssa, että saimme napattua itsellemme joulutarjouksen, jossa kuski sai matkustaa ilmaiseksi. Maksoimme siis ajoneuvosta ja kahdesta henkilöstä NDZ 261 eli 155,60e.

Ruokailut

Pyrimme pitkälti hyödyntämään automme keittiötä illallisten valmistuksessa, mutta toki muutaman kerran pitkäksi venyneiden päivien tai huonon sään takia sorruimme noutoruokaan. Meillä on onneksi varsin samanlainen maku ruokien suhteen, eikä leiriolosuhteissa ole edes mahdollisuuksia kovin kummoisiin kulinaristisiin elämyksiin.

Tässä mainitut ruokakulut kattavat siis ne ruuat, jotka syötiin ja maksettiin yhdessä. Eli yleensä pastasta tai nuudelista ja erilaisista kastikkeista koostuneet illalliset, muutamat vihannekset, tuoreet leivät, vesi, hillo ja muu pieni, jota kaikki söimme. Meillä oli jokaisella myös omat ruokamenonsa, jokainen natusteli erilaisia välipaloja ja retkieväitä. Mutta 3,5 viikossa perusraaka-aineisiin kulutimme yhteensä 136,42e.

Majoitukset

Campervanilla liikkumisesta syntyy usein myös majoituskuluja, mikä on vähän tylsää, sillä alla on jo nukkumisen mahdollistava menopeli. Ilmaisia leirintäalueita toki löytyy suurimmasta osasta Uutta-Seelantia, mutta niissä on yleensä käytössä pelkkä ulkovessa, muut mahdolliset fasiliteetit ovat plussaa.

Jos siis haluat leirintäalueelle, jossa voi vaikka käydä suihkussa, pyykätä tai ladata laitteitaan, ne maksavat. Tietyissä, syrjäisimmissä paikoissa, kuten Milford Soundissa, ei taas edes ole tarjolla kuin maksullisia leiripaikkoja, paitsi pitkien ajomatkojen päässä kaikesta, ja siinä edestakaisin ajellessa sama säästö uppoaa jo bensaan.

En ole näihin majoituksiin laskenut mukaan muutamaa auton ulkopuolella nukuttua yötä, sillä olisimme pärjänneet ilman niitäkin. Meidän oli tarkoitus nukkua matkan varrella kaksi yötä muualla kuin autossa, samoin viimeinen yö Aucklandissa ennen auton palauttamista. Mutta syklonin takia vietimme vielä pari ylimääräistä yötä hostelleissa.

Seitsemästä yöstä maksullisilla leirintäalueilla pulitimme yhteensä 120.50e.

Muut kulut

Vaikka meidän auto oli sen verran hyvin varustettu, ettei sinne tarvinnut ostaa oikeastaan mitään lisää, teimme silti muutaman hankinnan sitä silmällä pitäen. Lisäksi muutamia rahoja upposi esimerkiksi auton parkkimaksuihin, pyykinpesuun, kaasukeittimen kaasuihin ja lapion vuokraan Hot Water Beachilla. Näistä kuluista tuli yhteensä 28.38e.

KAIKKI ROAD TRIP -KULUT SUMMATTUNA:

AUTON VUOKRA 2 262€ | per henkilö 744,33e

BENSAT 823,16e | per henkilö 274,39e

SAARTEN VÄLINEN LAUTTA 155,60e | per henkilö 51,87e

RUUAT 136,42e | per henkilö 45,47e

MAJOITUKSET 120,50e | per henkilö 40,17e

MUUT KULUT 28,38e | per henkilö 9,46e

KAIKKI YHTEENSÄ 3 526,06e – per henkilö 1175,35e

Campervan-seikkailu Uudessa-Seelannissa kysyy rahaa, mutta se oli ehdottomasti joka sentin arvoista! Meitä oli onneksi kolme jakamassa kuluja, mikä oli mukava varsinkin auton vuokran ja bensojen kanssa, sillä ne olivat ehdottomasti suurimmat menoerämme.

Ja jos tuon per henkilö -summan laskee päivää kohti, se on alle 50 euroa päivässä. Ei enää niin paha, kun ottaa huomioon, että se sisältää liikkumiset kaupunkien välillä ja melkein joka yölle majapaikan sekä illallisen. Uuden-Seelannin kaltaisessa maassa tuon summan saisi helposti kulumaan ihan vain hostelleissa yöpymällä, ulkona syömällä sekä julkisilla liikkumalla.

Tuntuuko summa sun mielestä kohtuulliselta vai löytäisitkö tästä jotain, mitä tekisit toisin?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  27.3.2018 at 17:51

  No ei ole kyllä halpaa puuhaa tuo, mutta toisaalta aivan varmasti hintansa väärtiä! Uuden-Seelannin seikkailut on mulla kanssa suunnitteilla että kiitos vaan numerojen avaamisesta, helpottaa omien kulujen pohdintaa 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.3.2018 at 01:22

   Hintansa väärtiä ehdottomasti, ei kaduta yhtään että tuli tehtyä. Päinvastoin, voisin lähteä koska tahansa uudestaan 🙂 Jes, ihanaa että sulla on suunnitteilla seikkailu Uuteen-Seelantiin! Annan sulle kyllä sitten kaikki mahdolliset vinkit, halusit niitä tai et 😀 Kolmelle hengelle jaettuna tuo meidän summa ei onneksi ole kovin paha. Kaksistaan nuo vuokra- ja bensakulut olisivat tuntuneet paljon pahemmilta. Mutta toisaalta jos lähtee vaikka vain kahteen pekkaan, ei välttämättä tarvitse noin isoa autoa ja siinä varmasti säästää sekä vuokrassa että bensoissa!

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  29.3.2018 at 11:38

  Ei kuulosta edes kohtuuttoman kalliilta, vakka auto+polttoaine onkin n. 3000e.. Minulle pisti silmään lapion vuokra. Haluatko avata sitä vähän enemmän? 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2018 at 20:46

   Ei tuo summa tosiaan ole paha, kun kolme oli sitä jakamassa. Jos koko lysti olisi pitänyt maksaa yksin, olisi se ehkä ollut turhan suuri potti. Toki voin avata tuota lapiohommaa. Hot Water Beach on ranta Uuden-Seelannin Pohjoissaarella ja siellä voi laskuveden aikoihin kaivaa rantahiekkaan itselleen pienen “uima-altaan” eli hiekkakuopan, jonne tulee mukavan lämmintä (ja joskus kuumaakin) vettä. Hiekan kaivaminen on sen verran työlästä hommaa, ainakin jos haluaa muutaman ihmisen mentävän kuopan, että sitä varten kannattaa vuokrata lapio 🙂 Voit lukea paikasta lisää vaikka tästä: https://www.thecoromandel.com/explore/listing/hot-water-beach

 • Reply
  Paula
  29.3.2018 at 20:40

  Oliko 3,5 viikkoa sopiva aika? Vai tuliko liikaa autossa istumista? Jos aikaa olis “rajattomasti”, kauanko käyttäisit tuohon kierrokseen? Halpuukohan auton vuokra, jos päiviä on enemmän? Itse olen jo pitkään suunnitellut Uuden-Seelannin reissua, ehkä joku päivä vielä toteutuukin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2018 at 20:55

   Mielestäni 3-3,5 viikkoa on minimi, jonka tuonne kannattaa varata. Itse olisin ainakin voinut jatkaa vielä useamman viikon. Jos aikaa olisi ollut rajattomasti, olisin mielelläni pistänyt kiertelyyn pari kuukautta. Siinä olisi ehtinyt tehdä pidempiä vaelluksia ja jäädä vaikka useammaksi päiväksi samaan paikkaan. Nyt meillä vaihtui yöpaikka melkein joka yöksi.

   Piti vielä tutkia tuota meidän auton vuokrasopimusta ja siinä tuo auton vuokra on päiväkohtainen summa, josta sitten yhteen laskettuna muodostui tuo koko potti. Mutta en osaa sanoa, miten päiväkohtainen vuokra elää, jos auton vuokraa vaikka pariksi kuukaudeksi. Luulisi kyllä, että jotain alennuksia saattaa tippua. Sen verran sanoisin oman pienen kokemukseni pohjalta, että kannattaa tsekkailla auton vuokrahintoja suoraan eri vuokraamoiden sivuilta, ei mistään palvelusta, joka tekee haun useista vuokraamoista puolestasi. Siinä menee toki vähän enemmän aikaa, mutta ymmärtääkseni suoraan vuokraamoiden sivujen kautta saatava hinta-arvio on oikeampi eikä sisällä (ainakaan niin paljon) mahdollisia piilokuluja. Ja mitä varhemmin on liikkeellä vuokrauksen kanssa, sitä enemmän valikoimaa löytyy ja hintaakin saattaa saada vähän alas.

   Toivottavasti pääset joskus Uuteen-Seelantiin. Se on ihan mielettömän upea ja monipuolinen kohde. Lähtisin sinne koska tahansa uudestaan ja puhuttiinkin jo kavereiden kanssa, että seuraavaksi mennään useammaksi kuukaudeksi!

 • Reply
  Timo
  7.4.2018 at 11:48

  Kiinnostavaa lukea teidän toteutuneesta. Aika saman tyyliset ja aikaiset pätkät ajettiin, me kyllä lennettiin Christchurchiin ja ajettiin rinki sieltä + pohjoissaarella oltiin vain pikkuautolla. Katoin kirjanpidosta ja meidän Campervan oli n 5kk etukäteen varattuna 1030€, bensaan meni etelä-saaren 2646km ringillä 251€.

  Reissukartat ja ensimmäisiä julkaistuja kuvia täällä: https://www.flickr.com/photos/timokoo/albums/72157674575210022 (on vieläkin kesken tuo vuorotteluvapaavuoden kuvien käsittely, yli puolet jo sentään hoidettu ^^ ) – muutama juttu tullut Uudesta-Seelannista blogiin ja yhden videonkin sain aikaiseksi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.4.2018 at 22:47

   Pitääpä käydä tutustumassa sun reissuun paremmin, aina kiinnostaa muiden reissut ja budjetit samoissa paikoissa! Vähän halvemmalla tunnuitte päässeen, tosin me ajettiin niin paljon ettei ihme että bensaa meni urakalla. Ensi kerralla pitää ehkä yrittää tutustua etukäteen myös eri campervanien bensankulutukseen. Siinä kun on helppo säästää isojakin summia.

   • Reply
    Timo
    7.4.2018 at 23:17

    Tarkennuksena, että meidän vaunun vuokra oli vain 2,5vkosta ja sitten oltiin se loppu 1,5vkoa pohjoissaarella erikseen. Itsellä opittuna, että seur kerralla vaikka vähän enemmän maksaen auto, jossa mahtuu nukkumaan ja istumaan yhtäaikaa – tuo viritelty pakettiauto oli edukas, mutta vanha. Märän yön jälkeen oli patja kastunut, kun ikkunasta tuli vesi läpi. Mutta maisemat oli upeita ja Countdownin valmisruoat monipuolisia & hyvän makuisia! 🙂

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     8.4.2018 at 20:09

     Ok, nyt tuo teidän hinta kuulostaa suhteessa järkevämmältä. Vaikka meidän auto ei ollut kaikilta ominaisuuksiltaan kaikkein paras, selvisi se silti hyvin tärkeimmistä eli auton, majapaikan ja keittiön rooleista. Meillä ei onneksi tullut vesi sisään (paitsi kerran kun unohdettiin ikkuna vähän auki sateella, mutta ei silloinkaan kastunut kuin vähän ikkunan ympäristö) ja sängyn väkertäminen ja kokkailukin jopa sujuivat jotenkin silloin kun satoi. Se toki aina vaati vähän enemmän improvisointia. Maisemat ovat kyllä Uudessa-Seelannissa niin upeita, että niiden vuoksi viettää mielellään öitään autossa 🙂

 • Reply
  Laiskan matkailijan vinkit Uuteen-Seelantiin | Mitä pitää tietää ennen matkaa
  4.11.2018 at 19:55

  […] Lue myös: Finn Nomads: Halvat ja ilmaiset leirintäalueet Uudessa-Seelannissa Kerran poistuin kotoa: Tämän verran maksoi 3,5 viikon road trip Uudessa-Seelannissa  […]

Leave a Reply