Kukapa ei joskus olisi toivonut olevansa elokuvassa, jossain upeassa maailmassa tai paikassa, jollaisista harmaan arjen seassa voi ainoastaan haaveilla. Onneksi Uudessa-Seelannissa sekin on mahdollista! Hobittilaan, Tarun sormusten herrasta ja Hobitin elokuvaversioista tuttuun, ihastuttavaan kylään pääsee oikeasti käymään!
Hobittila on täynnä kumpuilevia niittyjä, herttaista kylätunnelmaa, sateenkaaren värikirjon täydeltä pyöreitä ovia, jotka johtavat maan uumeniin. Pieniä polkuja, auringonpaistetta ja hyvää tuulta. Hobittila on oikeasti satumaailma, joka on tullut todeksi.
Uuden-Seelannin reissua suunnitellessa meille oli alusta asti selvää, että Hobittila kuuluisi ehdottomasti paikkoihin, joissa tulemme käymään. Vaikka Uusi-Seelanti onkin täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä kohteita, ylsi Hobittila suosikkipaikkojeni joukkoon.
En ole mikään superfani, mutta toki olen Hobitin ja Tarun sormusten herrasta lukenut useampaan otteeseen, elokuvatkin on tullut nähtyä joitain kertoja. Mutta myönnän kyllä, että vatsanpohjassa kipristeli sinä iltapäivänä, kun hyppäsimme Matamatasta Hobbiton-bussiin kohti Hobittilaa.
Mitä Hobittilalta kannattaa odottaa?
Vaikka olin ennen Hobittilassa käyntiä lukenut paikasta, katsellut kuvia ja imenyt itseeni innostusta, olin yrittänyt olla lataamatta paikkaan liikaa odotuksia. Toki tiesin, että paikassa olisi oikeasti muutakin kuin pari hassua Hobitinkoloa vehreissä rinteissä, mutta paikan koko yllätti silti mut. Koloja oli useita kymmeniä!
Niiden lisäksi oli paljon pieniä yksityiskohtia kolojen ympärillä: pyykkinaruja, postilaatikoita, kasvimaita, pöydällä notkuvia leivonnaisia ja vaikka mitä. Aivan kuin olisi käymässä pienessä, eloisassa kylässä. Eikä vain lavasteissa. Paikasta myös pidetään jatkuvasti huolta, jotta se pysyisi sellaisenaan mahdollisimman pitkään. Ruoho vihertäisi ja paikka olisi muutenkin juuri niin suloinen kuin elokuvissa.
Hobittilassa ehtii kävellä hyvän lenkin opasta kuunnellessa. Kylänraitti mutkittelee kolojen ohi, välillä ylämäkeen, välillä kääntyen ja seuraavana hetkenä taas mennään alamäkeen. Paikan kuuluisin kolo, Bilbon asumus, sijaitsee kylän paraatipaikalla. Sitä ei voi välttää näkemästä, katse hakeutuu kuin varkain tietyn mäennyppylän huipulle, missäpäin kylää kiertääkään.
Lisäksi kylän laitamilta löytyy Green Dragon -niminen majatalo, jossa pääsee oikeasti käymään. Siellä, kuten majataloissa kuuluu, on tarjolla ruokaa ja juomaa. Kierrokselle osallistujille kuuluu lipun hintaan yksi valinnainen juoma, muita juomia ja ruokia saa rahaa vastaan. Vaikka paikassa olikin jonkin verran hälinää, pystyi siellä silti uppoutumaan paikan tunnelmaan.
Hobittilassa suurin osa paikoista on vain katselua varten, vaikka elokuvissa ne olisivat toimineet oikeassakin käytössä. Yhteen hobittikoloon, Bilbon asumusta ennen olevaan, pääsee myös sisälle käymään. Siellä ei ole mitään nähtävää, vain pieni syvennys, jonne mahtuu kerralla pari ihmistä. Pointti onkin siinä, että siellä pystyy ottamaan hyviä “astun sisään hobitinkoloon” -kuvia.
Hobittilassa ei pääse kiertelemään omin päin, vaan kierrokset tehdään oppaan johdolla. Sinänsä hieman tylsää, mutta se auttaa pitämään porukan kansassa ja estämään liikenteen sumppuuntumisen. Me olimme liikkeellä yhtenä päivän viimeisistä ryhmistä, ja meidän ryhmässämme oli vain kymmenisen osallistujaa. Se soi tilaisuuden napsia kuvia ilman, että jokaisessa on mukana oleellisen lisäksi myös miljoona ihmistä.
Kierrokset ovat suht tiivisvetoisia, mahdoimmeko kiertää itse aluetta edes puoltatoista tuntia. Välillä tuntui, että melkein piti juosta paikasta toiseen, jos ensin halusi yrittää ottaa muutaman kuvan ja sitten vielä ehtiä kuuntelemaan, mitä oppaalla on seuraavasta kohteesta sanottavaa. Toki tuossa ajassa ehti jo nähdä paljon, kiertää koko Hobittilan ympäri, ainakin pääpiirteittäin. Mutta monesti tuntui siltä, ettei kaikkia pieniä yksityiskohtia ehtinyt jäädä ihailemaan.
Miten Hobittilassa pääsee vierailemaan?
Hobittilaan pääsee siis vierailemaan opastetuilla kierroksilla, jotka voi kätevästi varata netistä osoitteesta hobbitontours.com. Kierrokselle voi lähteä kolmesta eri paikasta: joko Shire’s Restistä, Hobittilan välittömästä läheisyydestä, Matamatan i-SITEsta tai Rotoruasta.
Shire’s Restista ja Matamatasta lähtevien kierrosten hinta on sama $79 (1.4.2018 alkaen $84), Rotoruasta lähdettäessä $114 (1.4.2018 alkaen $119). Halvimmillaan lipun saa siis noin 50 eurolla.
Me lähdimme kierrokselle Matamatasta, josta pääsi bussikuljetuksella itse Hobittilaan. Voin suositella Matamataa lämpimästi joko vierailun aloituspaikaksi tai muuten vaan käyntikohteeksi kaikille Tolkienin tuotannon ystäville. Matamatassa vierailijoita tervehtii Welcome to Hobbiton -kyltti sekä paikan i-SITE, turisti-info, sijaitsee teemaan sopivassa rakennuksessa.
Paikassa vierailua varten kannattaa varata myös rahaa. Hobittilan kierros päätetään lahjatavarakauppaan. Lisäksi Matamatan i-SITEssa sekä pikavilkaisulla myös Shire’s Restissa näytti olevan myynnissä aiheeseen liittyviä tuotteita. Tosin jos on Hobittilassa käyntiä ennen piipahtanut Wellingtonin Weta Caven kaupassa, ei ehkä enää niin innostu Hobittilassa myynnissä olleista tuotteista. Nimimerkillä mitään en ostanut vaikka olisin luullut.
Vaikka sää ei ollutkaan kaikkein paras vierailumme aikana (ei sentään satanut vaikka harmaata olikin), vei paikka sydämeni. Jokin tuossa vilpittömän ihastuttavassa paikassa vaan vetosi muhun. Onneksi Hobittila on jätetty Hobitin kuvausten jälkeen olemaan, sillä Hobittilassa tuntui kuin olisi palannut niihin vanhoihin hyviin aikoihin, niihin lapsuuden kesiin, kun kaikki oli viatonta ja aina paistoi aurinko.
Onko Hobittila sun haaveilistalla tai oletko ehtinyt jo käydä siellä?
Lue myös nämä:
- The Wizarding World of Harry Potter – Potter-fanin unelma
- Uuden-Seelannin Taru sormusten herrasta -kohteet: Putangirua Pinnacles
- Uuden-Seelannin Taru sormusten herrasta -kohteet: Mt Sunday eli Edoras
- Viisumi- ja maahantulovinkkejä Uuteen-Seelantiin matkustaville
Kaikki maailmanympärimatkaani koskevat postaukset pääset lukemaan tästä.
Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:
FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU
7 Comments
Elli
14.3.2018 at 19:13OMG <3
Noora | Kerran poistuin kotoa
14.3.2018 at 22:51Voin lähteä toistekin, jos haluat mennä käymään ;D
Sofia / Project Forever
16.3.2018 at 17:16Ooo! Tuonne minäkin ehdottomasti haluan mennä! Aika suolainen pääsymaksu mutta toisaalta ylläpitoon kuluu varmastikin suuria summia.
Noora | Kerran poistuin kotoa
16.3.2018 at 19:48Kannattaa ehdottomasti mennä, jos vain mahdollista. Se on jokaisen sentin arvoinen 🙂 Varmasti paikan ylläpitoon, henkilökuntaan ja kaikkeen uppoaa paljon rahaa. Ja jos haluaa saada rahoilleen eniten vastinetta, kannattaa aloittaa matka sinne Matamatasta. Hinta on sama kuin paljon lähempänä Hobittilaa olevasta Shire’s Restista, ja bussimatkalla ehtii nauttia aiheeseen liittyvistä dokumenttipätkistä ja kuskin tarinoista.
Maisemaonnellinen Johanna
16.3.2018 at 21:34Tuonne joulukuussa! Olen hardcore LOTR-fani.
Missä kuussa te teitte tuon vierailunne?
Noora | Kerran poistuin kotoa
17.3.2018 at 15:42Oi, sulla on mahtava reissu tulossa! Toivottavasti pidät paikasta vähintään yhtä paljon kuin mä pidin 🙂
Me oltiin tuolla nyt maaliskuun alussa, säät oli olleet muutaman päivän ajan aika harmaat mutta niistä ei ikinä tiedä. Me oltiin tosiaan päivän viimeisessä, Matamatasta lähteneessä ryhmässä, mikä ainakin toimi tuona päivänä hyvin, sillä meidän ryhmässä oli vain kymmenisen tyyppiä. Mitä ymmärsin, niin niissä taitaa olla helposti noin 30 henkeäkin. Eli jos malttaa odottaa ja haluaa olla enemmän rauhassa, kannattanee harkita päivän viimeisiä ryhmiä.
Laiskan matkailijan vinkit Uuteen-Seelantiin | Mitä pitää tietää ennen matkaa
13.2.2019 at 07:01[…] Lue Kerran poistuin kotoa -blogin juttu Hobittilasta. […]