Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit Oseania

Turistina Uuteen-Seelantiin – vinkkejä viisumiin ja maahantuloon

Suomalaisena olen tottunut siihen, että moneen maahan voi mennä tuosta vaan. Ostaa lennot, hyppää koneeseen ja antaa mennä. Uusi-Seelanti taas on niiden maiden joukossa, joihin matkustamisen eteen tein hieman ennakkoselvittelyä siitä, miten maahantulo toimii.

Ennen matkaa

Samoin kuin Australiaan mennessä, Uuteen-Seelantiin on tarjolla erilaisia viisumivaihtoehtoja. Aloitin viisumiasioiden tutkimisen tältä nettisivulta, jolta kartoitin itselleni sopivinta viisumia.

Suomalaiselle, joka aikoo viipyä maassa alle kolme kuukautta lomailutarkoituksissa, löytyi neljä eri vaihtoehtoa. Saamiaan viisumivaihtoehtoja voi vertailla, ja otinkin vertailuun niistä kaksi, Visitor Visan ja Visa Waiver Visitor Visan. Näistä koin itselleni sopivammaksi Visa Waiver Visitor Visan, sillä en aio opiskella Uudessa-Seelannissa, minkä pelkkä Visitor Visa taas olisi sallinut.

Jos päätyy Visa Waiver Visitor Visaan, sitä ei tarvitse anoa etukäteen netistä vaan se myönnetään maahan tullessa, eikä se maksa mitään. Tämän viisumin saadakseen pitää kuitenkin täyttää tiettyjä ehtoja, kuten olla Visa Waiveriin oikeuttavasta maasta. Visa Waiver Visitor Visalla

 • saa olla maassa maksimissaan 3 kuukautta
 • mennessä tarvitsee olla tarpeeksi rahaa mukana, jotta voi elättää itsensä maassa ollessaan
 • matkatessa pitää olla ennakkoon ostettu lippu pois maasta maahan, johon pääset hyväksyttävästi

Itse olen jatkamassa Uudesta-Seelannista Chileen, jonne EU:n kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 90 vuorokauden oleskeluun. Otin varmuuden vuoksi tästä tiedosta tulosteet netistä, mutta niitä ei missään vaiheessa kysytty maahantulotarkastuksen yhteydessä.

Lentokoneessa

Lentokoneessa matkustajille yleensä annetaan täytettäväksi maahantulokortti. Kortti on englanninkielinen, voit tutustua kortin sisältöön etukäteen netissä. Kortin täyttämistä varten kannattaa siis ottaa koneeseen mukaan kynä. Kortissa kysytään Uuden-Seelannin (ensimmäistä) osoitetta, joten se kannattaa olla muistissa korttia täyttäessä.

Meidän lennolla kävi pieni lapsus, ja kortit olivat unohtuneet kyydistä. Ne jaettiin jokaiselle matkustajalle vasta koneesta poistuttaessa, mutta niitä ehti silti hyvin täyttää ennen rajatarkastusta.

Maahantulotarkastus

Maahantulotarkastus meni omalta kohdaltani varsin sutjakasti. Kysyttiin muutama kysymys, kuten olenko maassa ensimmäistä kertaa, mitä aion tehdä Uudessa-Seelannissa ja koska ostin lentoni maahan. Mutta mitään Visa Waiveriin liittyviä kysymyksiä, kuten tuota jatkolentoa tai varallisuutta ei kysytty. Saat maahantulokorttisi vielä takaisin, muista säilyttää se toista etappia varten!

Passiin saa leiman, joka on myöntämispäivästä kolme kuukautta voimassa, se on viisumisi Uuteen-Seelantiin.

Maahantulotarkastuksen jälkeen haetaan laukku ja sen jälkeen joko tullataan tiettyjä asioita, kuten elintarvikkeita tai vaelluskenkiä tai kerrotaan, ettei ole mitään tullattavaa. Tässä vaiheessa tarvitaan vielä maahantulokorttia. Uuteen-Seelantiin ei saa viedä mitä tahansa ruokaa tai tavaroita. Jotkut asiat ovat kokonaan kiellettyjä, jotkut taas sallittuja mutta niistä pitää ilmoittaa rajalla. Tästä pääset lukemaan asiasta tarkemmin.

Itse menin tullattavien tavaroiden kautta, sillä mukanani oli vaelluskengät, joita olin käyttänyt, sekä lennolta jäänyttä evästä, karkkeja ja sipsejä. Mitään näistä ei sen suuremmin syynätty. Virkailija katsoi nopeasti toisen kenkäni pohjaa, totesi sen puhtaaksi ja homma oli ok. Ruokia, tai siis mun tapauksessa herkkuja, ei tarvinnut laukusta kaivaa esittelyyn. Tässä vaiheessa matkatavarat vielä voidaan läpivalaista tai haisteluttaa koiralla. Mun tavarat läpivalaistiin, mutta sieltä ei ilmeisesti löytynyt mitään ihmeellistä, sillä homma oli sillä selvä.

Jos on epävarma siitä, onko itsellä tullattavaa vai ei, kannattaa merkitä korttiin, että tullattavaa on. Tällä välttyy mahdollisilta sakoilta. Tullaaminen ei ainakaan omassa tapauksessa venyttänyt maahantuloprosessia kuin ehkä parilla minuutilla, joten aikaa säästääkseen tätä ei kannata ohittaa ja yrittää viedä asioita laittomasti maahan.

Loppujen lopuksi Uuteen-Seelantiin on varsin yksinkertaista matkustaa, kunhan on tutustunut viisumi- ja maahantuontisääntöihin ennakkoon.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Seppo (nimi muutettu)
  12.2.2018 at 23:22

  Voitettiin tänään visassa joukkue nimeltä Papuliriska. Varmaan jotain koillismaalaista perinneherkkua sekin, koska viimeksi olivat menossa Rukalle tankkaamaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   19.2.2018 at 08:36

   Hei Pappo-Seula. Kiva että olet visaillut kuin Ralli-Paavi. Mekin olemme joutuneet tankkaamaan lähes päivittäin, monesti autolle on täytynyt tehdä myös nokan kastelu ja joskus olemme käyttäneet alaparkkia. Eilen ajoimme ajatusten polkua ja valoista oikealle.

 • Reply
  Laiskan matkailijan vinkit Uuteen-Seelantiin | Mitä pitää tietää ennen matkaa
  4.11.2018 at 19:54

  […] Maahantuloasiat on ihanasti tiivistetty tässä Kerran poistuin kotoa -blogin postauksessa. […]

Leave a Reply