Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Oseania

Sykloni Gita tuli ja laittoi matkasuunnitelmat uusiksi

Moi ja terkkuja Uuden-Seelannin Oxfordista. Kylästä, josta en ennen eilistä tiennyt mitään ja jonne en odottanut reissumme vievän. Se ei nimittäin sijoittunut alkuperäiselle matkareitillemme, mutta kuten usein käy, ennakkoon tehdyt reissusuunnitelmat eivät todellakaan ole kiveen hakattuja.

Kun otimme Christchurchista, Eteläsaaren itärannikolta, campervanin allemme, tarkoituksena oli kiertää saari idästä etelän kautta pitkin länsirannikkoa kohti pohjoista ja sieltä Pohjoissaarelle. Pari päivää sitten saimme kuitenkin paikalliselta tutultamme viestin siitä, että sykloni Gita, joka on viime viikkojen aikana kylvänyt tuhoa Tyynenmeren saarilla, kuten Fidzillä, Samoalla ja Tongalla, olisi parin päivän päästä suuntaamassa Uuteen-Seelantiin ja iskemässä ensimmäisenä Eteläsaaren länsi- ja pohjoisosiin. Juuri sinne, minne olisimme seuraavaksi ajamassa.

Suunnitelmia piti muuttaa lähes lennossa, sillä kukaan meistä ei todellakaan mielinyt joutua myrskytuulten ja sateiden armoille enempää kuin olisi pakko. Varsinkin kun ennen road trippimme alkua olimme piipahtaneet Assin kanssa Nelsonissa, jossa oli vielä nähtävissä sitä vastikään riepotelleen myrskyn ja tulvan jäljet.

Onneksi Uusi-Seelanti on sen verran pieni maa, että ehdimme päivässä ajaa Eteläsaaren halki länsirannikolta itään, takaisin Christchurchiin. Niille kulmille, jonne myrskyn ei pitänyt pahemmin vaikuttaa. Mutta luonnonvoimistahan ei voi koskaan tietää, ja jossain vaiheessa huomasimme, että vaikka pahin myrsky ei sinne luultavasti iskisikään, olisi sinnekin tiedossa kovia tuulia ja sateita.

Christchurch on vieläkin arvilla parin viime vuosina tapahtuneen maanjäristyksen takia ja se sijaitsee rannikolla. Siellä olisi varmasti ollut suhteellisen turvallista, mutta sen sijainti meren äärellä on aina omiaan lisäämään tulvien ja muiden vesivahinkojen riskejä. Eilen illalla mietimme, jäisimmekö silti yöksi sinne vai lähtisimmekö vähän kauemmas ja päädyimme Oxfordiin, noin 40 kilometriä Christchurchista sisämaahan.

Autossa emme missään nimessä tule ensi yötä viettämään. Silloin pahimmat sateet ja tuulet ovat iskemässä maahan. Ollaan pienessä hostellissa, josta sai onneksi varattua huoneen alle vuorokauden varoitusajalla. Auto on sisäpihalla tuulensuojassa (ja muutenkin toivottavasti suojassa) ja me taas mukavasti neljän seinän sisällä.

Oxfordiin ei ole onneksi luvattu pahimpia sateita tai tuulta, joten tämä tuntuu olevan varsin nappi vaihtoehto. Ollaan oltu täällä nyt nelisen tuntia. Koko päivän on satanut, nyt ehkä hieman kovempaa kuin aiemmin, mutta muuten sää ei vielä tunnu eroavan tavallisesta syysmyrskystä. Saa nähdä miltä iltaa kohden alkaa tuntua.

Ollaan varauduttu myrskyyn jonkin verran. Vettä löytyy melkein 20 litraa, ruokaakin on. Auton tankki on täynnä ja laitteissa virtaa. Käteistäkin löytyy. Nyt voidaan oikeastaan vain istua ja odottaa, mitä tuleman pitää.

Onneksi ehdimme siirtää itsemme hyvissä ajoin seudulle, joka tällä hetkellä tuntuu varsin turvalliselta. Ollaan seurattu myrskyn etenemistä pitkin päivää ja lännessä on jo esimerkiksi suljettu teitä myrskyn takia. Meillä kävi todella hyvä onni, koska ehdittiin kuulla tulevasta myrskystä jo pari päivää ennen sen iskemistä, joten meidän ei tarvinnut jäädä sen jalkoihin.

Olkaa siis varovaisia siellä missä reissaatte. Uhratkaa pari minuuttia päivässä paikallisten uutisten seuraamiseen, jotta pystytte varautumaan ajoissa niihin luonnonilmiöihin, joihin on mahdollista varautua.

Me jatketaan täällä myrskyn ohi menemisen odottamista ja toivotaan, että tiet eivät ole liian pahassa kunnossa kaiken myräköinnin jälkeen, että päästään jatkamaan matkaamme Pohjoissaarta kohti päivän tai parin päästä.

Toivottakaa meille (ja toki kaikille muillekin täällä) onnea!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  traveldreamer17
  1.3.2018 at 19:48

  Toivottavasti säästyitte syklonilta ja olette päässeet jatkamaan matkaa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.3.2018 at 01:47

   Sykloni ei onneksi meitä sen pahemmin riepotellut. Oltiin onnistuttu valitsemaan kohde, jossa sää ei onneksi ollut suomalaista syysmyrskyä pahempi. Loppureissu sujui melkein suunnitelmien mukaan, ainoastaan pari kohdetta jouduttiin jättämään välistä, mutta onpahan syy tulla toistekin 🙂

Leave a Reply