Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet Maailman ympäri Oseania

Maailman ympäri – mitä fiiliksiä jäi Australiasta?

Maailmanympärimatkani on edennyt jo toiseen maahansa. Tiistaina karistin jaloistani Australian tomut ja lensin Uuteen-Seelantiin. Australiassa ehdin viettää kaksi viikkoa, 1,5 viikkoa Sydneyssä ja viisi päivää Melbournessa. Ajattelin, että voisin summata hieman sitä, minkälaisia fiiliksiä Australia jätti.

Mulla oli aluksi suunnitelmissa tehdä hyvin erilainen pariviikkoinen Australiaan kuin mihin loppujen lopuksi päädyin. Ensimmäisessä suunnitelmissani siinsi luontokohteita, kuten Tasmania ja Uluru. Haaveilin myös josko olisin tehnyt retkenä vaikka Great Ocean Roadia ja Blue Mountainsia. Mitään näistä ei silti kuulunut lopullisiin suunnitelmiini.

Päädyin loppujen lopuksi hieman erilaiseen ratkaisuun: kahden viikon kaupunkilomailuun. Tämän ratkaisun tein, sillä tajusin, että reissuni seuraavat maat, Uusi-Seelanti, Chile ja Argentiina olisivat täynnä toinen toistaan upeampia luontokohteita. Joten en halunnut ”turruttaa” itseäni luontokohteilla heti alkuun, vaan tarjota jotain muuta, jotain vaihtelua.

Pienen googlettelun jälkeen kaupunkikaksikko Sydney ja Melbourne tuntui tarjoavan mulle kaupunkimittapuulla juuri niitä asioita, joita kaupunkilomilta haluan: mielenkiintoisia ja monipuolisia kaupunkeja, joissa riittäisi historiaa, persoonaa ja luontoakin olisi lähellä, jos jatkuvat pilvenpiirtäjien virrat alkaisivat puuduttaa.

Pidin molemmista, sekä Sydneystä että Melbournesta. En osaa sanoa kummasta enemmän, sillä ne olivat mielestäni varsin erilaisia. Melbournessa pidin kaupungin särmäkkyydestä ja katutaiteesta. Lisäksi kaupunki tuntui kotoisan kompaktilta ja siellä oli paljon pieniä, mielenkiintoisia juttuja. Ja sielä oli ihana kävellä! Sydneyssä jos missä mulla paloi käpy jatkuvaan liikennevaloissa jumittamiseen, vaikka muuten se oli varsin kävelijäystävällinen kaupunki.

Sydneyssä taas pidin siitä, että kaupunki oli kotoisan tuntuinen suurkaupunki. Se oli helposti käveltävissä ja tarjosi paljon nähtävää. Kaikkein parasta Sydneyssä olivat sen ihanat puistot ja satama-alueen saaret ja muut kaupunginosat. Nautinkin suuresti lauttamatkoista sekä Manlyyn että Cockatoo Islandille. Vehreitä maisemia, jotka levittyivät ympäriinsä, oli ihanaa ja tyynnyttävää tuijottaa.

Harvoin olen viettänyt missään kaupungissa yhdellä reissulla 1,5 viikkoa. Tai edes viittä päivää. Siinä ajassa ehti paljon. Myös laiskotella. En onneksi missään vaiheessa kaivanut esiin kaupunkisuorittajan vaihdettani, missä olen liikkeellä joka päivä aamusta iltaan. Nyt vaan saatoin rentoilla päivän puistossa tai vain hakea gelatoa enkä tehdä mitään muuta. Ja sitten jos huvitti tehdä jotain, niin sitten saattoi olla menossa koko päivän.

Australiasta jäi ylipäätään varsin positiiviset fiilikset. Maassa oli helppoa olla, ja se oli juuri se, mitä reissun ekalta kohteelta toivoin. Lisäksi aurinkoa ja lämpää riitti juuri sopivasti, koin kahden viikon aikana vain yhden pienen sadekuuron sekä yhden suuremman sateen. Ennen lähtöäni Australiaan uutisissa oli ollut juttua siitä, kuinka Sydneyssä oli ollut 47 astetta lämmintä. Näitä kauhulämpötiloja en onneksi kokenut, vaan mittari näytti päivittäin jotain 20-30 asteen väliltä.

Lähden aivan ehdottomasti takaisin Australiaan, sinne voisi tehdä hyvinkin parin viikon talvipaon. Ainakin. Pidempikin reissu, vaikka road trip tai pari pitkin poikin maata, olisi kiva. Tulisi päästyä niihin luontokohteisiin, jotka nyt jätin välistä.

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  1.2.2018 at 13:06

  ihanaa fiilistelyä Australiasta! Monestihan se on juuri niin, että ennakkosuunnitelmista huolimatta päätyy ihan muihin ratkaisuihin ja hyvä niin. Monesti paikan päällä paremmin ymmärtää mitä siellä kannattaa tehdä ja toki aina myös esimerkiksi säätila vaikuttaa ratkaisuihin. Itselleni jäi Adelaiden reissusta sellainen kuva, että muuta Australiaa on ehdottomasti vieklä joku päivä päästävä tutkimaan! Uusi-Seelantikin olisi haavelistalla ja mielenkiinnolla seuraankin sinun matkaasi siellä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.2.2018 at 03:58

   Kiitos! Onneksi ennakkosuunnitelmista voi tosiaan poiketa jos siltä tuntuu. Varsinkin jos reissaa yksin niin se on myös todella helppoa. Australiassa riittää varmasti nähtävää moneksi eliniäksi. Ainakin musta tuntuu että kahdessa viikossa näin vain pienen pintaraapaisun kaikesta. Uudessa-Seelannissa olen nyt neljättä päivää ja tämä on jo nyt uskomattoman upea maa 🙂

 • Reply
  Elina Marjaana Travel Blog
  1.2.2018 at 20:22

  Onneksi oli astetta inhimillisemmät lämpötilat! Sydney on itselle sellainen klassikko, että jos Australiaan joku päivä päädyn, se on ehdottomasti listallani. Näistä kaupunkikuvista tulee etäisesti mieleen Kapkaupungin tietyt alueet. Ehkä se on tuo kaupungin, luonnon ja auringon kohtaaminen. ?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.2.2018 at 06:00

   Jep, olisin kyllä itkenyt ja kuollut jos siellä olisi ollut 47 astetta kun mä olin paikalla. Ei mua lämpö haittaa, mutta tuo 47 on jo hulluutta. Mulle Australian kaupungit eivät ole koskaan olleet pakko päästä -listalla, joten ne olivat todella miellyttäviä yllätyksiä, kun en sinällään odottanut niiltä mitään. Kapkaupunki kiinnostaisi kovasti, toivottavasti sinne tulisi mentyä lähivuosina 🙂

 • Reply
  traveldreamer17
  2.2.2018 at 15:27

  Ihanalta näyttää! Ja jotenkin ihan toisenlaiselta kuin niissä kuvissa, mitä aikaisemmin olen Australiasta nähnyt.
  Olen jo pidempään halunnut päästä käymään Sydneyssä. Kerran olinkin vähällä lähteä sinne opiskelemaan vuodeksi, mutta suunnitelmat muuttuivat. Australiaan lähteminen on jäänyt, kun tuntuu että aikaa pitäisi olla siellä enemmän kuin kaksi viikkoa ja samalla sitten myös käydä Uudessa-Seelannissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.2.2018 at 03:02

   Australiassa oli kyllä kaunista! Voi olla, etten aina kuvaile niitä perinteisiä juttuja ja maisemia, minkä takia kohteista voi löytyä uusia puolia 🙂 Harmi ettet aikanaan päässyt Australiassa käymään, mutta toivottavasti vielä pääset sinne! Tottahan se on, että kovin lyhyeksi ajaksi ei kannata mennä ja Uudessa-Seelannissa olisi näppärä käydä samalla. Mutta aina ei tarvitse olla niin järkevä! Nappaat vaan hyvät tarjoukset ja lähdet matkaan 🙂

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  2.2.2018 at 20:04

  Australia on mulle rakas paikka ja sinne on niin ikävä, että ihan sydäntä riipaisi lukea tätä ja katsoa noita kuvia. Sinne olen haaveillut meneväni takaisin siitä lähtien kun sieltä lähes kuusi vuotta sitten lähdin. Pitäis vaan päättää ja lähteä, ei tämä pelkkä haaveilu mitään hyödytä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.2.2018 at 03:08

   Mulle Australiasta ei ehtinyt parissa viikossa muodostua ihan ykkössuosikkia mutta viihdyin kyllä hyvin ja varmasti palaan takaisin. Jos olisin lähtenyt Australiasta takaisin Suomeen enkä Uuteen-Seelantiin, olisi kaihoni sinne varmasti suurempi. Mutta varmasti ikävä takaisin iskee viimeistään ensi marraskuussa!

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  3.2.2018 at 10:31

  Kuvien perusteella olisin viihtynyt Australiassa aika varmasti! Jos Australiaan lähtisin niin luontokohteet olisi varmasti ykkösenä munkin listalla, esim Isolle valliriutalle olisi ehdottomasti päästävä (ennen kun me tuhotaan se totaalisesti :|)
  Mutta nämä suuret kaupungit vaikuttaa jotenkin yllättävän sympaattisilta, sellasilta helpoilta kohteilta missä vois just rauhassa viettää pidemmänkin aikaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.2.2018 at 23:30

   Kyllä sä olisit Australiassa viihtynyt. Noin isossa paikassa riittää tekemistä ja nähtävää! Kaupungit oli kyllä tosi sympaattisia, eivät tuntuneet läheskään niin suurilta kuin olivat. Luontokohteisiin pitää keskittyä seuraavalla kerralla, tuo valliriutta kyllä pitää nähdä, ja niin paljon muutakin.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  3.2.2018 at 13:54

  OI, ihanaa lukea ja nähdä fiiliksiä Australiasta! <3 Teit varmaan ihan hyvän päätöksen, että nyt ensin kaupunkia ja sitten luontoa, jos jompaa kumpaa on liikaa, se toki turruttaa. Mua harmittaa, etten itse tutustunut Melbourneen läheskään niin paljon kuin se ansaitsisi, koska vetelin pitkin Yarra Valleyn viinitiloja ja Great Ocean Roadia. Ihanaa reissun jatkoa! 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.2.2018 at 23:33

   Joo, nyt kun on viettänyt viikon verran Uudessa-Seelannissa niin jaksaa ihastella maan luontoa, kun ei ole haikkaillut itseään Australiassa näännyksiin. Melbournessa oli kyllä paljon nähtävää, mutta reissut on aina valintoja 🙂 Kiitos!

 • Reply
  Timo
  4.2.2018 at 16:20

  Mukava Aussi-raportti sulla! Meillä reissu oli Cairnssista Sydneyhin, mutta juuri oli puhetta, että Melbourne pitää vielä käydä katsomassa. Silloin ei ollut vielä Master Chefiä ja nyt Tarja haluaa käydä siellä nimikkoravintolassa. 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.2.2018 at 23:34

   Kiitos! Haha mä en ole Master Chefiä katsonut mutta kuulostaa oikein hyvältä syyltä matkakohteen valintaan 😀

 • Reply
  No worries
  4.2.2018 at 19:01

  Meidän Australian-reissu sisälsi seuraavat kohteet: Sydney, Uluru, Cairns, Tasmania. Paljon jäi näkemättä, mutta tuo oli ihan kiva kattaus. Siirtymät lennettiin sisäisillä lennoilla.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.2.2018 at 23:36

   Uluru ja Tasmania on mulla seuraavat pakko päästä -kohteet! Aina jotain jää näkemättä, vaikka olisi miten pitkään reissussa.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  24.2.2018 at 20:36

  Niin paljon kun olen maailmalla kulkenut, en koskaan ole ollut Australiassa. Ensi kesänä olen miettinyt juuri noita samoja kaupunkeja viikko+viikko-taktiikalla. Niin moni vain on varoitellut, että kylmähän siellä ja blaa blaa. Mutta eihän kaupunkilomalla tarvitse hellettä olla. Kyllä tämäkin postaus vahvisti, että taidan tuon visiitin tehdä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.3.2018 at 01:45

   Australia ei varmasti olisi yhtään huono veto paikallisella talvellakaan, jos ei rantaloman päälle haikaile. Kummassakin kaupungissa riitti todella paljon tekemistä, joten anna ihmeessä mennä 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  2.3.2018 at 14:13

  Fiksu juttu muuttaa suunnitelmia, kun tosiaan upeita luontokohteita on varmasti tarjolla edessäpäin! Australiasta olen minäkin haaveillut pitkään ja juuri eilen juteltiin siitä pari matkabloggaajakollegan kanssa. Maailmanympärireissu varmaan itselläkin jossain kohtaa vielä edessä eli mukava seurata sinun matkaasi tässä samalla 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.3.2018 at 01:49

   Uusi-Seelanti oli kyllä sellaista luonnon ilotulitusta, että aivan hyvä että Australia tarjosi mulle kaupunkeja. Niihin kun Uudessa-Seelannissa ei pahemmin tullut tuhlattua aikaa. Kiva kuulla että mun reissua on mukava seurata. Toivottavasti pääset itsekin joskus maailman ympäri, niin saan sitten vastavuoroisesti seurata sua 🙂

Leave a Reply