Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Oseania

Sydneyn särmikäs Cockatoo Island

Sydneyn antiin tutustuessani huomasin kiinnittäväni huomion hauskasti nimettyyn saareen, Cockatoo Islandiin. Eikä pelkästään sen nimen puolesta vaan myös sen mielenkiintoisen annin. Saarelta löytyisi entinen vankila, laivanrakennusteollisuutta ja se tuntui huokuvan historian mysteerejä. Joten totta kai mun oli suunnattava sinne!

Cockatoo Island sijaitsee Sydneyn satamassa, parikymmenen minuutin lauttamatkan päässä Circular Quaysta, Sydneyn lauttaliikennekeskittymästä. Jos haluaa nauttia Sydneyn hulppeasta kaupunkisiluetista, kannattaa se yhdistää esimerkiksi lauttamatkaan, istua hyvässä paikkaa menopelin peräosassa ja nauttia maisemien kauneudesta.

Cockatoo Island lautalta käsin

Vastaavasti saarella ollessa taustalla siintää Sydneyn kaupunkisiluetti

Toisin kuin alueen muut saaret, niemet ja kaupunginosat, joita matkalla ohitetaan, pistää Cockatoo heti silmään. Vehreyttä sieltä toki löytyy, kuten muiltakin saarilta, mutta lehvistön seasta pistää esiin torneja, huippuja ja nostureita. Paljasta kalliota on paljon, myös isoja rakennuksia. Vaikka paikka saattaa näyttää hieman luotaantyöntävältä, mua se veti puoleensa entistä enemmän.

Mä olen aina pitänyt paikoista, joilla on tarinoita ja historiaa. Cockatoo on ehdottomasti yksi sellaisista paikoista. Saaren historiaan kannattaakin ehdottomasti tutustua audio guiden opastuksella. Niitä saa saaren infosta, joka on heti lauttasatamasta seuraavana.

Näille kulmille audio guide ei johdattanut, mutta tänne silti poikkesin ihmettelemään ja lauma kiinalaisia seurasi perässä.

Ihan kaikkiin rakennuksiin ei ollut pääsyä, kuten esimerkiksi tähän. Mikä vähän harmitti, sillä se näytti kiehtovalta!

Äänioppaan tarinat tempaisivat mut heti mukaansa. Seikkailin saarta varmasti pari tuntia ristiin rastiin osittain sen johdattamana, välillä taas sivupoluille poiketen. Vaikka melkein koko saaren opas kattoikin. Alkumatkasta mun kanssa samoja kuunteluetappeja kiersi joku kiinalaisten ryhmä. Huomasin, että he seurasivat enemmän mua kuin ääniopasta ja kuuliaisesti he puikkelehtivat mun perässä reitin ulkopuolelle pariin autioon rakennukseenki, vaikka ilmeistä saattoi päätellä pienen ihmetyksen. Sen siitä saa, kun seuraa oppaan sijaan kaikesta kiinnostunutta ihmistä!

Nämä jutut olivat yksi mun suosikkiyksityiskohdista. Näitä tituleerattiin Cockatoon vastineeksi Pääsiäissaaren moai-patsaille, eli niille kuuluisille kivimiehille. Kieltämättä samaa näköä löytyy!

Tykkäsin myös näistä nostureista! Ne toi mieleen Rammsteinin keikkojen visuaalisen ilmeen.

Saari on siitä upea seikkailujen ja tutkimusmatkojen kohde, että melkein minne tahansa on luvallista mennä! Sellainen tuntuu olevan harvinaista paikassa, jossa on paljon hylättyjä ja mahdollisesti rapistuviakin juttuja. Joten siellä kannattaa antaa mennä, kurkkia jokaiseen mahdolliseen sopukkaan ja syvennykssen.

Varsinkin laivanrakennusperinne näkyy saarella hyvin edelleen. On tyhjyyttään kaikuvia isoja tehdashalleja, on ruostekerroksen keränneitä nostureita ja ties mitä vempeleitä, joille en tiedä nimeä. Mitään pieniä kanootteja ja soutuveneitä saarella ei pistetty pystyyn, vaan siellä rakennettiin ja huollettiin esimerkiksi sotalaivoja. Karuun ympäristöön onkin jäänyt näistä ajoista monia muistoja.

Näissä rakennuksissa pidettiin ensin vankeja ja sitten oppilaita

Laivanrakennuksen lisäksi saarella toimi myös vankila. Vangit asuivat siellä niin onnettomissa olosuhteessa, että jopa silloinen kaupungin johto puuttui asiaan. Ihmisiä oli liikaa, oli kuuma, hygienia oli kamaa. Loppujen lopuksi vankien tilalle tuotiinkin tyttökoulu. Muuten samoihin olosuhteisiin, mutta saivat sentään vähän vähemän huonot sängyt! No, ehkä lapset kapinoivat hieman vähemmän kuin aikuiset vangit…

Nykypäivänä saari tarjoaa päiväretken lisäksi mahdollisuuden myös siellä yöpymiseen. Saaren yhtä rantaa koristavat pitkät telttarivit. Ehkä vähän hassunkuuloinen yhdistelmä, mutta mua melkein alkoi kiehtoa ajatus saarella yöpymisestä. Tuo jo päiväsaikaan hieman luotaantyöntävä paikka olisi varmasti aivan oma maailmansa yöllä, kun maailma on hiljentynyt.

Telttoja ja teollisuutta sulassa sovussa

Jos yksin syöminen tuottaa hankaluuksia, Cockatoolla on tarjolla lounasseuraa!

Pieni vinkkiboksi Cockatoo Islandiin mieliville:

 • saarelle pääsee lautoilla useasta eri satamasta, Circular Quaysta paikalle hurauttaa lautoilla F3 ja F8
 • tammikuussa 2018 yhdensuuntainen lauttamatka maksoi Opal Cardilla maksettuna $5,88, noin 3,8€
 • saaren infosta kannattaa käydä ainakin hakemassa alueen kartta, tai sijoittaa $5 audio guideen
 • saarella on pari ravintolaa, joten omia eväitä ei ole vällttämätöntä ottaa mukaan
 • vessoja ja vesipisteitä löytyy ympäri saarta
 • saarella seikkailemiseen kannattaa varautua hyvillä kengillä, sillä maasto on epätasaista
 • lisätietoja vierailua tai yöpymistä suunnitteleville löytyy paikan nettisivuilta

Cockatoo oli paikka juuri mun makuun. Se oli pala piristävän erilaista Sydneyä. Pala rouheutta muuten aika kiiltokuvamaisessa kaupungissa.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Jane
  26.1.2018 at 22:36

  Wow, todella makeen näköinen paikka! Olisi munkin makuun. =) Entiset teollisuustilat, satamat ja nosturit; ihan parasta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.1.2018 at 11:30

   Kiva kuulla, että löytyy muitakin tällaisista kohteista pitäviä! Näissä on kyllä ihan oma viehätyksensä 🙂

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  28.1.2018 at 09:25

  Mielenkiintoinen paikka! Kuulostaa kyllä juuri sellaiselta, mihin mekin eksyttäisiin vierailulle. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.1.2018 at 00:29

   Toivottavasti joskus eksytte näillä kulmille! Ihanaa, että tällaisia paikkoja myös säilytetään, eikä vain tuhota kaiken modernin tieltä 🙂

Leave a Reply