Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Oseania

Melbourne – katutaiteen ystävän unelmakaupunki

Melbourne on katutaiteen ystävän paratiisi, kaupunki on tulvillaan upeita taideteoksia. Yksi syy siihen, miksi valitsin Melbournen yhdeksi Australian kohteistani, oli nimenomaan katutaide. Rakastan kaupunkeja, joiden katukuvassa on väriä ja persoonaa, ei pelkkää beigeä betonia.

Katutaide on aivan eri asia kuin spreijatut sotkutöhryt pitkin talojen julkisivuja, alikulkusiltoja ja junavaunuja. Katutaide on upeita teoksia, mutta muualla kuin taidegallerioissa tai muissa, niin sanotusti hyväksytyimmissä paikoissa. Mutta juuri tästäkin syystä pidän katutaiteesta. Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi ihaillakseen sitä, minkä lisäksi sitä löytyy mitä yllättävimmistä paikoista.

Tämä oli oma suosikkini!

Tämän taas bongasin sattumalta matkalla bussiasemalle!

Katutaidetta löytyy pitkin kaupunkia, ja mä näin siitä käyntini aikana varmasti vain murto-osan. Mutta oikeastaan kaikki teokset ja niille omistetut kujat, mitä kävin bongailemassa, löytyivät kaupungin keskustan alueelta. Ei siis tarvitse lähteä mihinkään hämäriin slummeihin tai hylätyille tehdasalueille, jos haluaa ihailla kaupungin katutaidetta.

Aina kannattaa katsoa sivukujille, silloin voi löytää jotain tällaista

Ehkä ainoa huono puoli, mikä Melbournen katutaiteessa on, on se, että se on hieman piilossa. Toki jos tietää oikeat paikat, tai ainakin sen, mistä mahdollisesti sitä etsiä, sitä löytyy yllättävän helposti. Melbournen upeat taideteokset ovat nimittäin pääasiallisesti pienten kujien kätköissä, ei suoraan kadulla kävellessä nähtävissä.

Suosikkini katutaiteen ihailuun on ehdottomasti Montreal. Siellä taidetta on rohkeasti esillä katukuvassa, talojen koko sivujen mitalla tai muuten vain näkyvissä. Myös katutaideyllättäjä Madridissa taide oli enemmän esillä. Melbournessa kuitenkin pitää sujahtaa pikkuisille, joskus myös mutkaisille kujille, jotta näitä upeita taideteoksia näkee. Se on hieman harmi, sillä kapeilla kujilla on ensinnäkin hieman hankala valokuvata. Ja jos paikalla on muita asialle vihkiytyneitä, tai vaikka paikallisia oikaisemassa paikasta toiseen, on kujilla jo hieman ahdsta.

Välillä kannattaa katsoa myös ylös!

Katutaiteen merkitys Melbournessa on varsin suuri ja se koetaan tärkeäksi osaksi kaupungin urbaania kulttuuria. Se on myös kansainvälisesti huomattu, ja sen kyllä huomasi. Monella kuuluisalla kujalla oli paljon kuhinaa, kun moni katutaiteesta kiinnostunut oli tullut ihailemaan paikkojen antia.

Ehkä tunnetuimpia, tai ainakin asiaa ennakkoon tutkiessani, katutaiteen paikkoja ovat Hosier Lane, Union Lane sekä AC/DC Lane, joka todellakin on saanut nimensä tuon kuuluisan australialaisen bändin mukaan.

Hosier Lane oli ihan ok, käymisen arvoinen ehdottomasti, mutta mielestäni siellä ei ollut kaupungin paras taideanti. Väkeä siellä riitti kuin pipoa, sekä kävijöitä että ilmeisesti siellä enemmän tai vähemmän majailevia. Spraymaalin ja ruumiineritteiden löyhkä siellä oli sen verran voimakas, etten siellä viihtynyt kauaa.

Union Lane taas tuntui saaneen paljon hehkutusta ympäri nettiä, mutta muhun se ei tehnyt sen suurempaa vaikutusta. Toki saattaa olla, että se johtui myös siitä, että se oli yksi viimeisimpiä kohteita, joissa kävin katutaideseikkailullani. Mutta mielestäni moni vähemmän tunnettu kuja kätki seinilleen paljon hienompia taideteoksia. Union Lane on muistaakseni paikka, jossa taide elää jatkuvasti. Joten voi olla että osuin sinne vain huonoon aikaan, ja kohta siellä on joku ikoninen taideteos, joka kaikkien on pakko nähdä.

Jos olet kiinnostunut itsekin Melbournen katutaidepaikoista, postauksen kuvat ovat (ainakin) näistä osoitteista:

Lisäksi tästä kartasta löytyy vielä joitain osoitteita, joissa en itse käynyt. Katutaiteen kanssa kannattaa kuitenkin varautua siihen, että vaikka joskus jossain onkin ollut jotain nähtävää, se ei ehkä enää ole siellä, tai ainakaan samassa muodossa kuin aiemmin.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  30.1.2018 at 15:12

  Jee, katutaidetta! Tykkään! 😀

 • Reply
  Katja/historiadeviajes
  1.2.2018 at 11:36

  Näyttää upealle! Ihan ehdottomasti suuntaan noihin osoitteisiin jos päädyn joku päivä sinne maailman toiselle puolelleä

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.2.2018 at 03:50

   Toivottavasti suuntaat joskus tänne toiselle puolelle maailmaa asti. Uskon että viihtyisit Melbournessa varmasti 🙂

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  1.2.2018 at 11:39

  Kiva että tykkäsit! En tiedä huomasitko ennen matkaa, miulla on myös blogin Melbsin kaupunkioppaassa vinkkejä mistä alueilta sitä katutaidettä voi etsiä. Hosier Lane ei oo omakaan suosikkini. https://muuttolintu.com/kaupunkiopas-melbourne/

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.2.2018 at 03:53

   Huomasin kyllä sun postaukset ja kahlasin niitä innolla läpi! Itse asiassa piti linkata sun vinkkejä myös tohon mukaan, mutta kirjoitin postauksen niin monessa osassa, että se unohtui. Mutta pitää lisätä se sinne, koska sun vinkeistä on varmasti monelle iloa 🙂

 • Reply
  Niina
  2.2.2018 at 19:40

  Taas yksi syy matkustaa Australiaan! <3 Mun yksiä suurimpia unelmia on matkustaa Australiaan, nimen omaan Melbourneen! Tuo katutaide on niin kauniin näköistä, oon muutenkin katutaiteen ystävä 🙂 Ehdottomasti jos tuonne matkaan, on päästävä katsomaan katutaidetta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.2.2018 at 03:04

   Australiassa kyllä riittää nähtävää! Parissa viikossa ehti nähdä vasta murusia kaikesta. Toivottavasti pääset joskus käymään Melbournessa, varmasti viihtyisit siellä 🙂

Leave a Reply