Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Nizzan vanhakaupunki hurmaa värikkyydellään

Näin vuoden viimeisen päivän kunniaksi on hyvä vielä kerran palata kesäiseen Nizzaan. Kaupungin värit toimivat taannoin piristyksenä sateisen harmaalle kesälle, nyt samalla sykkeellä on hyvä puskea läpi näitä lyhyitä talvipäiviä.

Olen viime aikoina kirjoitellut paljon tulevasta maailmanympärimatkastani. Siihen on syynsä – aikapula. Blogia on kivaa päivittää, mutta viime aikoina tunnit päivässä ovat olleet täystyöllistetyt. Siinä missä muut paketoivat joululahjoja, mä paketoin elämääni laatikoihin. Oli muuttoa, oli asunnon siivoamista, oli vaikka mitä. Sen jälkeen oli vikisevä ihmisraato, jolla oli sormet riekaleina ja lihakset jumissa kaikesta edellisestä. Siinä ei tehnyt mieli edes näpytellä läppäriä.

Tämä oli mun suosikki Nizzan taloryppäistä! Niin mahtavat värit ja ripaus rappioromantiikkaa päälle.

Tuo kapea talo oli myös mahtava!

Nyt onneksi tuo savotta on takanapäin ja olen palkinnut itseäni nukkumalla melkein kellon ympäri useampana yönä. On tullut tarpeeseen. Nyt kun henkisten ja fyysisten akkujen lataus alkaa olla mallillaan, on taas energiaa käsitellä blogiin tulevia valokuvia ja miettiä kerrottavaa niiden ympärille.

Blogia pidempään lukeneille on varmasti selvää, että mun suosikkiasioita kaupungissa kuin kaupungissa on niiden ihanat vanhatkaupungit. Ne tienoot, joille kaupunki on alkanut rakentua. Ne historialliset korttelit, kapeat kujat, salaperäiset sopukat, jotka ovat nähneet sukupolvia sukupolvien jälkeen sekä maailman muuttuvan ympärillään.

Nizzan vanhakaupunki, Vieux Nice, tarjosi kaikkea tätä. Se tarjosi mutkittelevia kujia, joiden pyörteisiin upposin useammankin kerran seikkailemaan ja ihastelemaan.

Parasta Vieux Nicessa oli värikkyys! Rakastan sitä, kun taloissa on käytetty värejä rohkeasti. Erilaiset lämpimän sävyt hehkuivat kilpaa rivissä, eikä naapuritalossa varmasti ollut samaa värikirjoa. Vähän vinksallaan olevat ikkunaluukutkit olivat varmasti eriväriset kuin naapurin omat. Alue henki suloista rappioromantiikkaa ja muistutti hieman Venetsian vanhoja kujia. Ei ihme, että tunsin oloni kotoisaksi.

Tämä kadunpätkä toi mieleen Venetsian

Vanhankaupungin sijainti on ideaali. Se rajautuu Välimereen, upeisiin puistoihin ja on muutenkin aivan keskellä kaikkea. Sen kupeessa on Nizzan parhaita näköaloja tarjoava, kukkulalla sijaitseva puistoalue Colline du Château. Puistosta pääsee ihastelemaan vanhaakaupunkia aivan uudessa perspektiivissä ja ihastelemaan rakennusten oransseja kattorivejä mutkittelemassa alapuolella.

Käynti Colline du Châteaulla kannattaakin yhdistää pyörähdykseen vanhassakaupungissa. Mielestäni vanhakaupunki oli parhaimmillaan juuri kukkulan laitamilla. Sieltä löytyivät ne värikkäimmät talot, hurmaavimmat kujat sekä ihastuttavin arkkitehtuuri.

Tutkittavaa riittää silti pitkin aluetta. Aukioilta ja mutkittelevien kujien varsilta löytyy niin kukka- ja hedelmämarkkinat, ravintoloita, putiikkeja, kahviloita, gallerioita ja vaikka mitä. Ja tietenkin paikan upeaa tunnelmaa. Vanhankaupungin fiilistelyyn voi helposti uppoutua tunneiksi. Itselleni parasta antia oli paikan värikäs arkkitehtuuri, mutta maltoin kaikelta päämäärättömältä samoilultani piipahtaa myös parissa ihastuttavassa kaupassa.

Vaikka moni Ranskan Rivieran kaupunki ja kylä tuntuukin tarjoavan kävijöilleen oman vanhankaupunkinsa, ovat ne kaikki silti mielestäni käymisen arvoisia. Vaikka heleänväriset talot ovat vähän kuin alueen tavaramerkki, on jokaisessa vanhassakaupungissa se oma juttunsa, jota ei muissa ole. Nizzan vanhankaupungin lisäksi kävin hurmaantumassa myös Monacon sekä Nizzan naapurin Villefranche-sur-Merin vanhoistakaupungeista, eikä niiden kohdalla tullut tunnetta, että kun on nähnyt yhden, on nähnyt jokaisen.

Tuo vasemmalla oleva vaaleanpunainen talo oli myös yksi ehdottomia suosikkejani!

Suosittelen siis tutustumaan Nizzan vanhaankaupunkiin. Heitä seikkailuvaihde päälle, ole oman elämäsi tutkimusmatkailija ja kolua kaikki paikan ihastuttavat sopukat. Pysähdy myös nauttimaan paikan tunnelmasta jollekin ihastuttavalle aukiolle. Ja nauti samalla gelato tai pari, täällä ne ovat melkein yhtä herkullisia kuin Italiassa!

Lue myös nämä:

Näiden kuvien myötä haluan toivottaa teille kaikille mahtavaa vuotta 2018!


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Niina
  3.1.2018 at 13:06

  Tuttuja maisemia! 🙂 Kävin itsekkin viime vuoden kesällä Nizzassa ja tuo vanha kaupunki oli kyllä ihastuttava <3 Muutenkin aina tykkään vanhoista kaupungeista ja niissä tulee myös aina käytyä jos kyseisestä matkakohteesta semmoinen löytyy. Kauniita kuvia olet ottanut 🙂 Mä muuten mietin miksi niin monet ottivat kuvia tuosta kapeasta talosta, mutta tajusin sen nyt 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.1.2018 at 15:30

   Kiva kuulla, että muutkin ovat pitäneet Nizzan vanhastakaupungista! Vanhoissakaupungeissa on kyllä aina omanlaisensa tunnelma ja niitä on kiva kierrellä. Haha, tuo kapea talo oli kyllä hauska ilmestys siellä muiden seassa 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  5.1.2018 at 12:22

  Näyttää kyllä oikein kivalta ja ihanan värikkäältä! Jos tänä vuonna tarjoillaan edelleen Nizzaan yhtä halpoja lentoja kuin viime vuonna niin sinne voisi vaikka pienen pyrähdyksen tehdä 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.1.2018 at 14:46

   Toivotaan, että edullisia lentoja Nizzaan on edelleen tarjolla! Varmasti tykkäisit seudusta, siellä on pienellä alueella todella paljon nähtävää ja itse Nizzakin on tosi kiva. Mäkin haluan sinne takaisin 🙂

 • Reply
  Travelloverin Annika
  29.9.2023 at 22:27

  Tulin fiilistelemään Nizzaa. Parin viikon päästä olen menossa. 11 vuotta sitten pidin vanhaa kaupunkia liian turistisena, mutta olin heinäkuussa. Jospa se lokakuussa tarjoaisi vähän autenttisempaa meininkiä. Vanhat kaupungit ovat kaikkialla myös minun suosikkejani. Tällä kertaa viivyn vain päivän ja jatkan sitten matkaa. Ehkä pyörin vain värikkäiden talojen vanhassa kaupungissa ihan turrena.

Leave a Reply