Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Vuosikatsaus

Matkailuvuoteni 2017 oli omistettu Euroopalle

Joulukuu on perinteisesti tuntunut olevan kuluneen vuoden reissujen summausta. Ja koska elämässä on hyvä olla jotain perinteitä, niin nyt on hyvä aika summata reissuvuosi 2017. Varsinkin kun tämän vuoden viimeinen reissu tuli tehtyä jo elokuun lopussa.

Etukäteen vähän ahdistuin siitä, että tulen olemaan melkein viisi kuukautta ilman reissun reissua elokuun jälkeen, mutta tuleva maailmanympärimatkani on pitänyt sen verran kiireisenä, että myönnän ihan suoraan, etten kaipaa tällä hetkellä edes mitään viikonloppureissua minnekään.

Matkavuoteni 2017 oli omistettu Euroopalle, mutta se ei haitannut yhtään. Eurooppa on mainio, monipuolinen ja aivan ihana maanosa. Sitä oli ilo koluta tänä vuonna. Eurooppaan mua ohjasi itselleni viime vuoden lopulla heitetty satasella reissuun -budjettihaaste. Lentoni tai muut matkani pois Suomesta saivat maksaa maksimissaan sata euroa.

Haastetta oli hauska toteuttaa ja mielestäni pysyin sen raameissa varsin kiitettävästi. Summaan jokaisen tänä vuonna tekemäni reissun perään lyhyesti, paljonko lennot tai muut kulkupelit kohteeseen maksoivat sekä paljonko rahaa reissujen välttämättömyyksiin kului yhteensä.

Ulkomailla viilletin kuluneen vuoden aikana kuudesti. Mikä oli vähemmän kuin yleensä, mutta aivan riittävästi, sillä rahaa piti kartuttaa myös maailmanympärimatkaa varten. Kotimaassa olisin halunnut matkailla enemmänkin, mutta ankea kesä sekä akuutti säästövimma söivät aikeitani tehokkaasti. No, ehdin sentään parissa kohteessa piipahtaa!

ULKOMAANREISSUT

Madrid

Uuden reissuvuoden avasin tammikuun lopussa lentämällä pitkäksi viikonlopuksi Madridiin. Kohde ei ollut etukäteen ykköstoiveideni joukossa, lähinnä läksin sinne uuden kaupungin sekä halpojen lentojen takia. Mutta Madrid tekikin varsin suuren vaikutuksen. Se oli täydellinen akkujen latauksen kohde, kaupunki jossa oli paljon nähtävää, mutta ei mitään pakollista. Lähinnä kävelin ympäriinsä fiilistelemässä kaupungin tunnelmaa, upeaa katutaidetta, värikkäitä rakennuksia ja nautin kaupungin rennosta fiiliksestä.

 • Norwegianin suorat lennot Madridiin käsimatkatavaroilla maksoivat 103,90e
 • Kolme yötä Madridissa kustansi yhteensä 193,48e

Tallinna

Kiitos todistusaineiston ottamisesta Assille!

Helmikuussa kävin tekemässä viikonloppureissun Tallinnaan. Viikonloppu nivoutui pitkästä aikaa oikeastaan keikkailun ympärille, kävimme Assin kanssa todistamassa Sabatonin keikkakuntoa Kultuurikatelissa. Keikkapaikka oli mukava uusi tuttavuus, aiemmin olen käynyt Tallinnassa keikoilla vain Rock Cafessa, joka on myös oikein kiva keikkapaikka. Onneksi Tallinna on niin lähellä, ettei siellä ole aina pakko viilettää tuulispäänä, vaan sinne voi heittää tällaisia löyhän aktiviteetin retkiä myös.

 • Laivamatkat Tallinnaan eivät kustantaneet mitään, sain blogin kautta lahjakortin Eckerö linelle
 • Koko viikonloppu Tallinnassa kustansi 17,50e, tämä oli heittämällä vuoden edullisin reissu!

Berliini ja Riika

Lähdin kaverini Raijan kanssa viettämään pääsiäistä Berliiniin. Paluumatkalla tein vielä vuorokauden tehopysähdyksen Riikaan, koska miksi ei kun samalla rahalla pääsi. Keväinen Berliini ei tarjonnut parastaan sään suhteen. Saimme vuorotellen niskaan auringonpaistetta, vettä kuin rakeitakin. Mutta onneksi kaupunki itsessään ihastutti koleasta säästä huolimatta. Tämä oli toinen kertani Berliinissä, ja kaupungista tuli nähtyä paljon uusia kulmia. Tosin paljon jäi vielä tulevillekin reissuille koettavaa. Riiassa pyörin yhden päivän verran, lähinnä vanhassakaupungissa, sillä kaupunki oli jäätävän talviviiman kourissa. Lämpimämpi siellä silti oli kuin ensimmäisellä kerrallani Riikaan helmikuussa 2012, kun pakkasmittari huiteli -20 asteessa. Silloin en paljon ulkona viihtynyt.

 • Lennot yksillä koneenvaihdoilla/suunta maksoivat 100,91e
 • Koko neljän päivän pääsiäisreissuni kustansi 268,21e

Italia, Vatikaani, San Marino ja Ruotsi

Vuoden pisimmän reissuni, 12 päivää pitkin Italiaa, sen pikkuvaltioita sekä Ruotsia, tein toukokuussa. Lensin ensin pariksi päiväksi Roomaan, yhteen suosikkikaupungeistani. Samalla piipahdin taas Vatikaanissa. Roomasta seikkailin Firenzeen ja Bolognaan, josta tein päiväreissun San Marinoon. Italian viimeinen etappini oli Venetsia, josta lensin vielä neljäksi päiväksi Tukholmaan.

Italia oli ihana kuten aina. Rooma oli pelkkää rakkautta, vaikka julkinen liikenne lakkoilikin sopivasti. Firenze oli lähes yhtä upea kuin Roomakin. Bologna oli mielenkiintoinen tuttavuus ja Venetsia kaikista peloistani huolimatta maaginen. Vatikaanissa kiipesin Pietarinkirkon huipulle ihailemaan maisemia. San Marino vei mun sydämen kauneudellaan. Sinne voisin vaikka muuttaa! Tukholma oli taas aivan ihana, neljä päivää tuossa suosikkikaupungissani vierähti ihan huomaamatta ja se oli nappipaikka viettää synttäreitäni!

 • Suorat lennot Helsingistä Roomaan, Venetsiasta Tukholmaan ja Tukholmasta Helsinkiin maksoivat yhteensä 97,39e
 • Kahdentoista päivän reissu kustansi yhteensä 497,29e

Viro

Vuoden toinen reissu Viroon, tällä kertaa lähdin myös Tallinnan ulkopuolelle ihmettelemään! Jokainen matkani Viroon oli tätä ennen jämähtänyt pelkästään pääkaupunkiin, mutta nyt tutustuin myös parin päivän verran Tarttoon. Tartto valikoitui kohteeksi edullisten bussilippujen, helppouden, halvan majoituksen sekä Googlen kuvahaun yhdistelmän kautta ja oli oikein kiva ja rento kohde pariksi päiväksi. Tarton lisäksi vietin taas myös pari päivää Tallinnassa, jossa ihastuin valtavasti Kadriorgin palatsiin ja puistoon.

 • Laivamatkat Tallinnaan taas Eckerö linen lahjakortilla
 • Vietin Viron reissun yhteydessä yhden yön Helsingissä, kun kävin samalla kertaa katsomassa Rammsteinia Vantaalla. Helsingin piipahdus mukaan lukien tämä reissu kustansi 121,20e

Ranska ja Monaco

Vuoden viimeinen reissuni vei mut Ranskan Rivieralle ja Monacoon. Monaco toimi koko reissun motivaattorina. Olin onnistunut napsimaan Euroopan pikkuvaltioita käytyjen maiden luettelooni sen verran tehokkaasti, että kuudesta pienimmästä multa puuttui enää Monaco. Se motivoi mua hankkimaan lennot Nizzaan. Nizza tuntui aluksi vähän tylsältä ja pinnalliselta kohteelta, mutta harmaan ja sateisen Suomen kesän jälkeen sekä Nizza että muu Ranskan Riviera hurmasivat mut värikkyydellään ja turkoosilla merellä. Monaco oli toisaalta odotusten mukainen eli vähän outo, mutta löysin sieltä myös itseäni miellyttäviä kolkkia. Ranskan Rivieraan ihastuin palavasti, sinne haluan palata vielä monesti!

 • Suorat lennot Nizzaan maksoivat 109,90e. Nämä olivat tämän reissuvuoden kalleimmat lentoni!
 • Viisi päivää Ranskan Rivieralla kustansi 245,28e

Kuudella ulkomaanreissullani kävin kymmenessä eri maassa, joista kaksi, San Marino sekä Monaco, oli mulle uusia tuttavuuksia. Suosikkini kaikista tämän vuoden kohteista oli mut ällikällä lyönyt San Marino. Positiivisen yllättäjän palkinto taas menee Ranskan Rivieralle, en yhtään osannut odottaa kuinka lumoavaksi alue osoittautuisikaan.

KOTIMAANREISSUT

Kotimaan seikkailut jäivät edelleen vähän torsoksi, en vieläkään päässyt pitkään haikailemaani Porvooseen. Lisäksi jouduin skippaamaan kivan blogitapahtuman Keravalla kiireiden vuoksi. No, laitetaan nämä sitten ensi vuoden to go -listalle!

Kivinokka

Tein keväällä päiväreissun Helsinkiin, jonka puitteissa ehdin nähdä kaveriani Tainaa. Taina ehdotti ainaisen kahvittelun sijaan ulkoilua, mikä sopi mulle hyvin, sillä sää oli kerrankin mitä parhain. Kohteeksi valikoitui mulle ennestään tuntematon Kivinokka, joka oli juuri sitä Helsinkiä jota olin kaivannut, mutten ollut osannut etsiä. Ihan mahtava kohde!

Suomenlinna

Suomenlinna on pitkään ollut siellä pakko päästä -listoilla. Olen siellä joskus ihan pienenä käynyt, mutta siitä reissusta ei ole paljoakaan muistikuvia. Joten kesäkuussa, Viron reissun yhteydessä seikkailin pari päivää myös pääkaupunkiseudulla. Kävin katsomassa Rammsteinia Vantaalla, minkä lisäksi tein festariseurani, Assin ja Raijan, kanssa vielä seuraavana päivänä pitkään odotetun retken Suomenlinnaan. Sää oli taas mitä mainioin, joten alueella kelpasi kierrellä. Tosin paljon jäi vielä näkemättä, mutta ensi kertaan.

Merenkurkun saaristo

Suomenlinnan lisäksi Merenkurkun saaristo on ollut kohde, jonne olen pitkään halunnut päästä. Entisenä vaasalaisena paikka on toki mulle ennestään tuttu, mutta ei siellä ole tullut aikuisiällä käytyä ennen tätä kesää. Matkaseuraksi mulle lähtivät äiti ja sisko ja meillä oli oikein mainio päivä. Merenkurkun saaristo on todella kaunis, samoin matkanvarren somat kylät sekä tietenkin sinisenä kimmeltänyt meri. Vaikka en montaa Suomi-seikkailua tehnytkään tänä vuonna, tälläkin kertaa sää oli harvinaisen suosiollinen. Tuuli oli kova, mutta taivas sininen, ja sehän on tärkeintä, varsinkin valokuvissa!

Vaikka reissuvuoteni oli pariin edelliseen verrattuna suppeampi ja käsitti vain Euroopan kohteita, oli se silti vallan mainio. Yhtään hutikohdetta ei vuoteeni mahtunut, vaan kaikkiin lähtisin mielelläni uudelleen.

Ensi vuottani tähdittää tietenkin tammikuun puolivälissä alkava maailmanympärimatka. Sen lisäksi en varmasti tule paljoakaan matkustamaan, yhdessä 4,5 kuukauden reissussa lienee jo aika paljon pureksittavaa. Mutta ollaan me silti kaverin kanssa vähän puhuttu, josko lähdettäisiin syksyllä Lontooseen ja Warner Brosin Harry Potter -studioille! Ei tämän enempää suunnitelmia ensi vuodelle varmaan edes tarvitse olla.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Niina
  4.12.2017 at 19:21

  Euroopassa on aivan ihana matkustaa! <3 Todella kivoja kohteita sulla 🙂 Muutamissa samoissa itsekkin olen käynyt!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.12.2017 at 21:32

   Eurooppa on kyllä mahtava! Kivoja kohteita mahtui tähän vuoteen. Mielellään olisin ottanut muutaman lisääkin, mutta onneksi ensi vuonna taas tulee reissattua 🙂

Leave a Reply