Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri

Maailmanympärimatkan suunnittelu – käytännön asiat + aikataulutus

Hyvää joulukuuta ihmiset! Koska kalenteri lipui ihan salakavalasti vuoden viimeisen kuun alkuun, alkoi mulla pieni lähtöpaniikki. Nyt voin sanoa, että lähden maailmanympärimatkalle ensi kuussa! Mutta se kuulostaa aivan liian lyhyeltä ajalta (kyllä, lähtöpaniikki on todellista), joten haluan edelleenkin ajatella että lähden vasta ensi vuonna. Se kuulostaa kaukaisemmalta!

Mutta koska lähtöön on enää 1,5 kuukautta (apua!), nyt olisi varmasti hyvä katsoa taaksepäin ja kertailla maailmanympärimatkan suunnitteluun liittynyttä aikataulua. Eli koska olen mitäkin asioita alkanut hoitaa. Olen eritellyt tähän sekä itse reissuun liittyviä asioita, joita olen setvinyt ja hankkinut jo ennakkoon. Sekä myös kaikkia käytännön asioita, joita on pitänyt huomioida.

MATKAAN LIITTYVÄT ASIAT

Päätös lähdöstä

Tein noin 1,5 vuotta sitten, loppukeväästä 2016, päätöksen siitä, että joko 2017 vuoden lopussa tai 2018 alussa lähden matkaan.

Rahan säästämisen aloittaminen

Oikeastaan saman tien kun olin tehnyt päätöksen lähteä, aloin säästää rahaa entistä tarmokkaammin. 1,5 vuodessa on ollut hyvää aikaa kerryttää matkakassaa maltillisesti ilman, että on tarvinnut syödä pelkkiä kynsiä ja muuttaa pahvilaatikkoon asumaan

Matkaseuran löytäminen

Jos haluaa mukaansa seuraa, kannattaa sen etsiminen aloittaa hyvissä ajoin. Varsinkin jos haaveilee pidemmälle reissulle lähtemisestä, monella ei ole aikaa tai rahaa irrottautua elämästään hyvin lyhyellä varoitusajalla. Mä tiesin jo noin 1,5 vuotta sitten, että kaksi kaveriani lähtisi (jos elämä edelleen antaisi 1,5 vuotta myöhemmin periksi) mukaan Uuteen-Seelantiin, ja tästä suunnitelmasta ollaan pystytty pitämään kiinni tähän päivään asti. Lisäksi USA:n osuudelle löytyi mukaan yksi kaveri, tämä selvisi noin 9 kuukautta ennen tuon matkaosuuden alkamista.

Matkan suunnittelu ja kohteiden valitseminen

Ehkä noin vuosi ennen summittaista lähtöajankohtaa aloin oikeasti miettiä, minne kaikkialle haluaisin. Reitin suunnitteleminen ei ollut aivan yksinkertaista, sillä kiinnostavia kohteita oli todella paljon ja jonkin aikaa meni jo kohdelistan rajaamiseen sekä sen selvittämiseen, milloin olisi hyvä aika vierailla missäkin. Tässä postaukseni maailmanympärimatkan kohdesuunnittelusta.

Maailmanympärimatkan lentojen suunnittelu ja hankinta

Lopullisen matkareittini suurimmat suuntaviivat löin lukkoon elokuussa 2017, noin puoli vuotta ennen reissuun lähtöä. Tällöin päätin myös reissun alku- ja loppupäivät. Tämän jälkeen olen vielä ostellut maiden sisäisiä lentoja lentopakettiani täydentämään. Tässä postaukseni maailmanympärilentojen ostamisesta.

Matkustusluvat

Myönnän olleeni niin neuroottinen, että hankin itselleni ESTA:n, matkustusluvan USA:an jo kun lähdin ostamaan maailmanympärilentojani. Ihan varmuuden vuoksi. Viime aikoina USA:an matkustamiseen on tullut paljon rajoituksia, ja vaikka ne todennäköisesti eivät koskekaan mua, toi hyväksytty hakemus jonkinlaista henkistä turvaa. Muihin maihin ei sen suurempia lupia tarvitse etukäteen hankkia tai ne saa kätevästi netistä. Toki nämäkin aion hoitaa vielä hyvissä ennen matkan alkua, ihan vain varmuuden vuoksi, että jos jostain syystä hakemus ei menekään läpi, ehdin anoa mahdollista viisumia.

Matkavakuutus

Matkavakuutukseni, samalla kuin muutkin vakuutukset, kävin päivittämässä ajantasalle 1,5 kuukautta ennen lähtöä. Marssin suoraan toimipisteeseen setvimään vakuutusasioitani, sillä mulla on varattuna pari retkeä, joissa on tietyt vakuutusehdot, koskien lääkäri- ja evakuointikuluja. Ja halusin varmistaa, että saisin itselleni vakuutuksen, joka kattaa tämän kaiken.

Kovin paljoa ei tällä saralla ole enää jäljellä. Olen jo jonkin verran majoituksia varannut matkan varrelle. Lähinnä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sekä Pääsiäissaarelle. Sinne varasin muuten hostellin samana päivänä kun ostin maailmanympärilennot! Campervan Uuden-Seelannin kiertelyä varten varattiin jo noin 4,5 kuukautta ennen. Mutta koska menemme sinne helmikuussa, joka taitaa olla siellä vilkkain matkailukuukausi, tämä oli varmasti hyvä veto. Joitain retkiä, maansisäisiä siirtymiä ja majoituksia saatan vielä varailla ennen lähtöä, mutta to do -listalla ei oikeastaan enää ole mitään sellaista, mitä ei voisi hoitaa tien päältä. Ja toki matkustusilmoituksen tekeminen pitää vielä hoitaa pois alta!

MUUT KÄYTÄNNÖN ASIAT

Omaisuuden läpikäyminen

Tämä kohta menee ajallisesti yksiin lähtöpäätöksen tekemisen ja rahan säästämisen aloittamisen kanssa. Eli noin 1,5 vuoden taakse. Kun tiesin lähteväni, oli mainio tilaisuus alkaa käydä läpi omaisuuttaan. Jos tarvitsisi muuttaa pois senhetkisestä asunnosta, ei mukanaan veisi kuin oleellisimmat tavarat. Lisäksi kaikesta ylimääräisestä eroon hankkiutumalla sai oivasti kerrytettyä matkakassaa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! 1,5 vuoden aikana olen ehtinyt myydä tavaroitani kirpparilla muistaakseni viidesti, tuottoa on tullut noin 400 euroa. Lisäksi olen myynyt yksittäisiä tavaroita huutonetissä ja muualla, osan turhasta roinasta olen lahjoittanut eteenpäin.

Terveydenhoito ja rokotukset

Kun tiesin suurin piirtein tulevan matkani yksityiskohdat, oli aika miettiä tarvittavia rokotuksia. Varasin työterveyden kautta ajan rokotussuunnitteluun noin 5 kuukautta ennen lähtöä. Varsinkin jos hepatiittirokotukset puuttuvat, on rokotuksiin hyvä varata aikaa puolisen vuotta. Ja muutenkin nämä on hyvä aloittaa ajoissa, sillä mitä enemmän huollettavia asoita löytyy, sitä enemmän aikaa niille riittää ja niistä tulevat mahdolliset kustannukset eivät lävähdä kerralla maksuun.

Työasioiden järjestely

Varsinkin jos haikailee palata työpaikkaansa, kannattaa mahdollisen työvapaan järjestelemiseen varata aikaa. Itse laitoin hakemuksen noin 4 kuukautta ennen lähtöä, mutta päätöksen sain vasta noin 1,5 kuukauden odottelemisen jälkeen. Joten viime tippaan näitä ei kannata jättää, sillä byrokratian rattaat voivat pyöriä hitaasti. Näiden osalta on vielä odottelemassa työvapaani mahdollinen rahoitus sekä liittoon lähtevä ilmoitus siitä, että palkkatuloja ei tule, joten jäsenmaksujakaan ei peritä entiseen malliin.

Asuntoasiat

Mä asun vuokralla, mutta niin mahtavassa asunnossa, että en millään halunnut luopua tästä kokonaan reissuni ajaksi. Soitin pari kuukautta ennen mahdollista asuntoni jättöpäivää vuokranantajalleni, jolta tiedustelin mahdollisuutta jälleenvuokrata asuntoani. Huomaathan, että alivuokraaminen ja jälleenvuokraaminen ovat eri asioita! Sain luvan jälleenvuokraukselle reissuni ajaksi, ja aloin etsiä vuokralaista reilu 1,5 kuukautta ennen oletettua muuttopäivääni. Vuokralainen löytyi näppärästi Facebookin vuokra-asuntoryhmän kautta. Ehdimme solmia jälleenvuokrasopimuksen reilua kuukautta ennen poismuuttoani, jolloin jälleenvuokralainen ehti irtisanoa senhetkisen asuntonsa. Asuntoasioiden kanssa kannattaa siis olla liikkeellä jo pari kuukautta ennen kuin on itse muuttamassa pois.

Omaisuuden varastointi

Löysin itselleni jälleenvuokralaisen, jolle sopi vuokrata asunto kalustettuna. Pari pientä huonekalua sekä henkilökohtaiset tavarat lupasin kuitenkin viedä pois reissuni ajaksi. Vaikka taloyhtiössäni on vinttikomero, se tuntuu vähän heppoisalta kaiken omaisuuden säilytykseen, minkä lisäksi täällä on ollut joku yksittäinen varastokoppimurtokin. Joten vuokrasin reissuni ajaksi parin neliön varaston tavaroilleni. Tämän hoidin noin kuukautta ennen muuttoa. Hintaa varastolle tulee reissun ajaksi noin 300e, mutta mielestäni tämä ei ole paha hinta.

Voimassaolojen tarkistaminen

On hyvä tarkistaa ennen matkaa, että esimerkiksi passi ja maksukortit ovat voimassa reissun ajan ja vielä sen jälkeenkin. Mulla on onneksi passi voimassa vuoden 2020 loppupuolelle asti ja maksukorteista ensimmäiset olisivat vanhenneet vasta 2019. Mutta pientä (tai oikeastaan aika suurta) kapulaa rattaisiin heitti Aktia, joka ilmoitti hetki sitten että he vaihtavat vuoden 2018 alussa korttinsa Visasta Mastercardeiksi. Arvatenkin juuri silloin, kun olen jo lähtenyt matkaan. Joten mun pitää selvittää, saisinko jo nyt vaihdettua korttini Mastercardeiksi, sillä muuten en tee nykyisillä korteillani reissussa mitään. Vai joudunko vaihtamaan vielä kaiken muun tekemisen lisäksi pankkia, jotta saan varmasti mukaani toimivat kortit. Olen tiedustellut tästä Aktian asiakaspalvelusta jo viisi päivää sitten, enkä ole vieläkään saanut vastausta. Mutta ärtymystä olen kyllä onnistunut kasvattamaan senkin edestä!

Käytännön asioista jäljellä on vielä ainakin muuttoilmoituksen tekeminen, puhelinliittymän vaihtaminen edullisempaan, sen varmistaminen, että kaikki laskut menevät verkkopankkiin, sähkösopimuksen irtisanominen, viimeisistä turhista tavaroista eroon pääseminen ja muuton järjesteleminen.

Tällaista pientä ja suurta on tähän puoleentoista vuoteen mahtunut. Viimeiset pari kuukautta ovat olleet hyvin työntäyteisiä varsinkin kaikkien käytännön asioiden hoitamisen suhteen. Nyt, kun viimeisetkin oleelliset jutut alkavat olla hoidettuna, alkanee jatkuva kiire (ja sen mukanaan tuoma kamala väsymys) toivottavasti vihdoin helpottaa. Pitäkää peukkuja sille!

Lue myös nämä:

Kaikki maailmanympärimatkaani koskevat postaukset pääset lukemaan tästä


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  1.12.2017 at 19:34

  Tääpäs oli hyvä ja mielenkiintoinen tiivistys järjestelyistä. 🙂 Täytyy vielä lukea noista matkakohteiden valitsemisesta, se olis mun suosikkipuuhaa maailmanympärimatkan suunnittelussa! Tai siis sehän on kyllä aina. 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.12.2017 at 22:13

   Kiitos Sonja 🙂 Järjestelyt tosiaan on tiivistetty tähän yhteen postaukseen ja about 1000 sanaan. Kun ne todellisuudessa ovat enemmän tai vähemmän velloneet keskeneräisinä möykkyinä reilun vuoden ajan, tuntui tämä postaus yllättävän lyhyeltä listaukselta! Mutta toisaalta, helppo se on pariin riviin kirjoittaa, että selvitä asunnon vuokraus ja etsi vuokralainen. Kun ensin on googletellut eri mahdollisuuksista, mitä vuokra-asunnon kanssa tehdä, olla yhteydessä vuokranantajaan, siivota asunto kuvia varten, kuvata kämppä ja laittaa ilmoitus Facebookiin. Jonka jälkeen vastailla kiinnostuneille, esitellä asuntoa, valita vuokralainen ja setviä vuokrasopimusasiat. Ja sitten kirjoittaa koko muutaman viikon ruljanssi parissa minuutissa ylös 😀

   Matkakohteiden valitseminen on aina parasta. Suunnitelmissa olisi ehtiä vielä jossain vaiheessa avata paremmin sitä, miksi valitsin juuri nuo seitsemän tiettyä maata matkani etapeiksi. Toki olen asiaa jo jonkin verran sivunnut, mutta olisi siinä vielä lisääkin ruodittavaa 🙂

Leave a Reply