Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Pohdinnat

Maailman ympäri – miksi valitsin juuri nämä 7 maata matkalleni?

Blogin puolella on viime päivinä ollut hiljaista. Olen joulupakettien sijaan paketoinut omaisuuttani kulman takana häämöttävän muuton jo odotellessa. Sen lisäksi olen hoitanut viimeisiä kiireellisiä asioita, joten aikaa blogille (tai nukkumiselle tai syömiselle, näille pikku asioille) ei ole liiemmin ollut. Mutta nyt joulu toi mukanaan hieman aikaa hengähtää (ja nukkua ja syödä!), joten blogin puolellakin on hyvä taas yrittää aktivoitua.

Viime aikoina moni tyyppi on kysellyt mun tulevasta reissusta. Vaikka lähes kaikki mahdollinen matkaan liittyvä on tullut käytyä läpi eri utelijoiden kanssa, on yleisin kysymys silti ollut “Minne kaikkialle sä ootkaan menossa?”, ihan ymmärrettävästi. Kohteet tekevät matkan. Vaikka olen itse aiemmin avannut sitä, minne kaikkialle maailmanympärimatkani tulee mua viemään, voisin tässä yrittää enemmän kertoa siitä, miksi juuri ne tietyt seitsemän maata valikoituivat kaikkien mahdollisten maiden joukosta matkani etapeiksi.

Australia ja ensimmäisen kohteen valinnanvaikeus

Mä haluaisin tehdä tällä hetkellä samaa kuin toi koala!

Aloitan reissuni Australiasta, mutta tämä ei alusta asti ollut itsestäänselvyys. Aluksi taisin pallotella vaikka mitä mahdollisia kohdemaita matkani ensimmäiseksi paikaksi, Hongkongia, ehkä uutta käyntiä Singaporessa, Japania ja montaa muutakin Aasian maata. Vaikka Aasiakin toki kiinnostaa mua, se ei tällä hetkellä kiinnosta mua niin suuresti kuin moni muu kohde. Aika nopeasti totesin, että moneen Aasian maahan pääsee ilman maailmanympärimatkaakin varsin helposti ja edullisesti, joten lopulta pääsin skipata Aasian. Sinne ehtii myöhemminkin.

Mietin myös pitkään, haluanko Australiaan juuri nyt. Haaveissa on tehdä joskus pitkä road trip tuossa kengurujen valtakunnassa, joten ajattelin että jos menen sinne jo nyt vähän tsekkailemaan meininkiä, haluanko mennä sinne vielä toiste, kun siitä on kuitenkin jo tullut napattua käydyn maan piste. Mutta sitten tulin siihen tulokseen, että parissa viikossa en ehdi nähdä kuin pintaraapaisun Australiasta, joten varmasti haluan palata sinne uudelleenkin. Lisäksi tajusin haluavani reissun alkuun maan, jossa on helppoa ja vaivatonta olla ja matkustaa. Siksi Australia on täydellinen kohde reissun ensietapiksi. Helppo, toivottavasti aurinkoa ja lämpöä tarjoava maa, jossa on ihanaa parin viikon ajan vain rentoutua ja nauttia siitä, että nyt matka on alkanut.

Australiassa menen käymään ainakin Sydneyssä ja Melbournessa. Voi olla, että pyörin vielä jossain lähiseuduilla, mutta tuskin lähden esimerkiksi maan länsirannikolle ottamaan quokkaselfieitä. Vaikka mieli tekisi! En oikein edes tiedä mitä kohteita tai juttuja Australiasta erityisesti odottaisin. Mulle riittää tällä hetkellä ajatus lämmöstä ja rennonletkeästä menosta. Ja no, vähän Blue Mountains kiinnostaa myös.

Uusi-Seelanti – maa jonka ympärille reissuni rakentui

Uuden-Seelannin paikkaa kohdemaiden joukossa ei sen suuremmin tarvitse perustella, sillä ajatus sinne lähdöstä toimi koko pitkän reissuni innoittajana!

Uudessa-Seelannissa odotan erityisesti maan huikeaa luontoa. Rakastuin pahasti pari vuotta sitten Islantiin, joten nyt kovasti odotan löytäväni jotain vähintään yhtä upeaa maailman toiselta puolen. Jos Australian suhteen en sinänsä odota mitään erityistä, Uuden-Seelannin kohdalla on hieman toisin. Jo pelkästään maan luontonähtävyyksien joukkoon mahtuu vaikka kuinka paljon, mitä odottaa. Taru sormusten herrasta -kuvauskohteet, Stewart Island, Milford Sound, Kaikoura, Tongariro, ihan vaan muutamia mainitakseni.

Odotan upeita, letkeitä reissupäiviä. Pieniä päiväpatikointeja, vuorimaisemia, erivärisiä järviä, luonnon ihmeellisyyksiä. Hassuja eläimiä. Campervan-elämää, niin hyvässä kuin pahassakin. Kirkasta tähtitaivasta. Ikimuistoisia hetkiä kahden mainion reissukaverin kanssa.

Chile – Etelä-Amerikan ykkösvalintani

Jos olisin valinnut matkaani vain yhden kohteen Etelä-Amerikasta, olisi maa ollut ehdottomasti Chile. Se tuntuu todella monipuoliselta maalta, varsinkin upean luonnon mittapuulla tarkasteltuna.

En tiedä, onko Pääsiäissaari vai Patagonia suurin yksittäinen syy siihen, miksi Chileen on pakko päästä. Toisaalta Pääsiäissaari, sillä siitä olen ollut kiinnostunut jo silloin, kun en ymmärtänyt mitään matkustamisesta. Mutta toisaalta Pääsiäissaari on saari ja vaikkakin se kuuluu Chilelle, en tiedä olisinko voinut sanoa nähneeni mitään itse Chilestä, jos olisin käynyt pelkästään siellä mutta en mantereen puolella. Sen takia odotan into piukeana myös Patagoniaa. Se on niin erilaista Chileä, mutta yhtä upeaa kuin Pääsiäissaarikin.

Olisin varmasti voinut viettää pelkästään Chileä kiertämällä ainakin pari kuukautta. Edellä mainitun pakko päästä -kaksikon lisäksi mua kiinnostaisi kovasti myös Atacaman aavikko. Se pitäisi ainakin mahduttaa vielä tähän reissuun. Kuuluisia autioituneita kaupunkeja maasta löytyisi myös pari, mutta pitää katsoa mihin kaikkeen aika riittää. Chilessä kun etäisyydet ovat hullun pitkiä!

Argentiina – Chilen kylkiäisenä

En usko, että Argentiina olisi päässyt kohdelistalleni, jos en olisi suuntaamassa Patagoniaan. Argentiina ei ole koskaan mua muuten sen suuremmin kiinnostanut, vaikka sielläkin varmasti mielenkiintoista nähtävää riittää. Mutta haluan ehdottomasti Ushuaiaan ja muuallekin Tulimaahan. Lisäksi myös Argentiinan puolelta Patagoniaa löytyy mielenkiintoisia luontokohteita. Eli parin lyhyen rykäisyn verran olisi Argentiinaa odotettavissa.

Ecuador – portti Galapagossaarille

Jos Galapagossaaret kuuluisivat jollekin muulle maalle, Ecuador tuskin olisi mun reissun kohdemaaksi päätynyt. Pääasiallinen syy sinne menoon onkin nimenomaan siellä odottava Galapagossaarten risteily.

Ecuadoria en ole sen suuremmin edes suunnitellut tuon risteilyn lisäksi. Vähän olen vilkuillut Quitoa ja sen lähiseutuja – ainakin sieltä näyttäisi olevan mahdollisuus mielenkiintoisille päiväretkille muutamaan eri suuntaan. Lisäksi Quitosta on lyhyt matka päiväntasaajalle, ja sitä voisi myös käydä ihmettelemässä. Mutta olen ajatellut Ecuadoria myös vähän reissun välietappina. Jos mantereella ei ole mitään, mikä mua erityisesti kiinnostaa, on tässä vaiheessa reissua varmasti myös hyvin ok myös pelkästään ottaa rennosti ja kerätä voimia viimeistä reissukuukautta varten.

USA – jotain tuttua ja turvallista

Vaikka Etelä-Amerikasta olisi löytynyt edellä mainitun maakolmikon lisäksi vielä vaikka mitä kivaa, ajattelin, että parin kuukauden siellä reissaamisen jälkeen saattaa olla tarvetta päästä jonnekin ihan muualle. Jonnekin, missä ei ole ehkä pakko pärjätä onnettomalla espanjalla, ja jonnekin, missä kaikki asiat sujuisivat jo teorian tasolla mutkattomammin. Kun Uusi-Seelanti ja Etelä-Amerikka ovat tarjonneet kolmen kuukauden verran huikeaa luontoa, siihenkin tulee varmasti ähky. Joten USA kuulosti omasta mielestäni tähän vaiheeseen sopivalta paikalta.

USA on mulle ennestään tuttu maa, vaikka en sitä olekaan ympäriinsä tutkinut. Tiedän, miten asiat maassa toimivat, siellä on verraten helppoa olla ja kielikin on tuttu. Lisäksi pieni vaihtelu luontokohteista USA:n länsirannikon suurkaupunkeihin toivottavasti takaa sen, että ei tule turtumusta liian samanlaisiksi käyvistä kohteista. Länsirannikon kaupunkitrio on äskettäin lyöty lukkoon: siellä odottaa Los Angeles, San Francisco sekä Portland. Kaikista eniten odotan Portlandia ja sen hipstermeininkiä, vaikka varmasti kaikki kaupungit tarjoavat paljon nähtävää. Kahden viikon länsirannikolla seikkailun jälkeen odottaa jo aiemmin tiedossa ollut viikko New Yorkissa.

Portugali – koska ihan vielä ei halua palata kotiin

Olisin halunnut toisaalta viettää New Yorkissa vaikka parikin viikkoa, mutta kaupunki on verraten kallis, eikä sitä edeltävät reissukohteenikaan ole sieltä edullisimmasta päästä. Olisin toki voinut poimia viimeiseksi reissuviikoksi jonkun USA:n tai Kanadan lokaation, mutta toisaalta mua kiinnosti myös paluu Eurooppaan. Lähemmäs kotia, mutta ei vielä perille asti.

Portugali siellä Euroopan toisella laidalla on multa vielä näkemättä, joten se tuntui hyvältä ajatukselta niputtaa reissun loppuun. Maanosa on tuttu, aikavyöhykkeet ovat tutummat, maa on sen verran lähellä, että jos reissuväsymys iskee tässä vaiheessa, ei se haittaa. Portugaliin on helpompi lähteä uudestaan kuin Etelä-Amerikkaan tai Oseaniaan. Portugalia on suunnitelmissa tutkia Lissabonin ja Porton verran. Varsinkin Portoa odotan innolla, siitä en ole tainnut huonoa sanaa koskaan keneltäkään kuulla. Lisäksi J. K. Rowling on asunut Portossa pari vuotta ennen Pottereiden kirjoittamista ja on saanut paikasta kuulemma inspiraatiota kirjoihin, joten pitäähän tämä päästä näkemään myös itse!

Tällaisia syitä maailmanympärimatkan maiden poimimiseen mulla oli. Reissumaiksi ei siis valikoitunut esimerkiksi seitsemän mua eniten kiinnostavaa maata, vaan olen pyrkinyt maiden kanssa kombinaatioon helppoutta sekä seikkailua, ja sen lisäksi luontoa ja kaupunkikohteita. 4,5 kuukautta pelkästään luonnon mestariteoksia kierrellen olisi voinut loppua kohden turruttaa niin, ettei näkemästään olisi enää nauttinut.

Jos sulla on hyviä vinkkejä mihin tahansa mun kohteisiin, mutta varsinkin Australiaan, Ecuadoriin, USA:n länsirannikolle ja Portugaliin, otan niitä ilolla vastaan!

Kuvat pixabay.com

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  25.12.2017 at 00:08

  Oot kyllä onnistunut valitsemaan niin kiinnostavat kohteet että odotan todella innolla sun kirjoituksia reissun päältä ja sen jälkeen! 🙂

 • Reply
  Soile
  25.12.2017 at 17:02

  Galapagosristeily kannattaa tehdä katamaraanilla, koska se heiluu vähemmän jos on kovin kova merenkäynti. Ja muutenkin pienempi paatti on kivempi, meitä oli n 16 hlöä mun risteilyllä. Varasin risteilyn Ecuadorissa vasta muutaman viikon ennen lähtöä ja maksoin lähes puolet vähemmän kuin aikaisemmin varanneet. Toki sillon on vähemmän valinnan varaa.
  Quitosta tein parin yön reissun Amazonille, pohjois Ecuadoriin. Ihan huippu reissu. Juttuja löytyy mun blogista http://soilenblogi.blogspot.com postaukset loka-marraskuu 2010.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.12.2017 at 15:56

   Mulla on näemmä Galapagos-saarille varattuna risteily laivassa, jonne mahtuu maksimissaan 20 matkustajaa. Eli suhteellisen pieni ilmeisesti. Itse meinasin tehdä tuon saman, että varaan risteilyn vasta paikan päällä, mutta vaikka Ecuadorin pysäystä en ole sen suuremmin suunnitellut muuta kuin sen osalta, kauanko siellä vietän, seuraavan kohteen, eli USA:n, aikataulut on taas jo lyöty lukkoon. Joten kun löysin risteilyn, joka kuulosti juuri siltä mitä halusin ja joka sopi täydellisesti aikatauluihini, varasin sen jo etukäteen, vaikka se tulikin aika kalliiksi. No, aina se on jostain pois. Pitää tutustua tuohon Amazonin reissuun, se kuulostaa hyvältä! Quiton lähistöllä tuntuu kyllä olevan paljon kiinnostavia retkikohteita.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  25.12.2017 at 18:54

  Ihan loistavia valintoja minun mielestäni! Uuteen Seelantiin pitää niin mennä nuorena, jotta voisi (halutessaan) testata kaikki noiden saarien tarjoamat aktiviteetit bungee-hypyistä vaeltamiseen ja kaikkea siltä väliltä. Galapagos-saaret ovat yksi minun ehdottomia suosikkejani (115 maata takana, eli jotain olen jo nähnytkin). Ja Portugali, sekin on maa, jossa voisin olla pitkäänkin!
  Hyvää matkaa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.12.2017 at 16:01

   Kiitos! Uudessa-Seelannissa tuntuu kyllä olevan tarjolla vaikka mitä kiinnostavaa. Ihan hurjimmat aktiviteetit jätän suosiolla muille (kuten kaverilleni, jolla on suunnitelmissa laskuvarjohyppy), mutta varmasti ainakin patikka- ja melontaretkiä on luvassa. Galapagosta odotan kyllä suurella innolla, se tuntuu niin kiehtovalta paikalta! Portugalista pidän varmasti ja siellä olen jo kauan halunnut päästä käymään. Viikko on lyhyt aika siellä, mutta onneksi se on kohteista se, minne on helpoin lähteä uudelleen. Kiitos ja mukavia reissuja myös sinne!

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  28.12.2017 at 18:33

  Aika hienot kohdevalinnat maailmanympärimatkalle. Kiva päästä seuraamaan kokemuksiasi matksta.

 • Reply
  Susanna
  3.1.2018 at 22:04

  Hienoja kohteita ja uskon että minäkin valitsisin näistä monta suuremmalle matkalle!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.1.2018 at 16:34

   Moni näistä kohteista onkin varmasti aika monien haaveissa. Onneksi omat haaveeni lähtevät toteutukseen aivan kohta 🙂

Leave a Reply