Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tukholman Södermalmin parhaat näköalapaikat

Tukholman ihastuttava Södermalmin kaupunginosa on täynnä erilaisia näköalapaikkoja, joilta ihailla kaunista merellistä Tukholmaa. Olen bongaillut näköalapaikkoja useammalla reissullani Södermalmille, ja ajattelinkin jakaa parhaat löytöni teidän kanssa.

Södermalm on Tukholman boheemi kaupunginosa, joka sijaitsee Gamla stanin saaren eteläpuolella. Sinne on lyhyt kävelymatka keskustasta ja sieltä avautuu maisemia ympäri Tukholman. Södermalmin näköalapaikoilta käsin voi ihastella niin vanhaakaupunkia, Kungsholmenia, Skeppsholmenia, Djurgårdenia kuin risteilyaluksiakin. Södermalm itsessään on jo vierailun arvoinen, se on maisemapaikkojen lisäksi täynnä ihastuttavia taloja, puistoja, kujia sun muuta. Joten näköalapaikkojen välillä suhaillessaan saa nauttia upeasta kaupunkimiljööstä.

Monteliusvägen

Mä rakastan näitä maisemia!

Kesäisin paikka on todella upea ja kutsuva

Oma suosikkini Södermalmin näköalapaikoista on tunnelmallinen kävelyreitti Monteliusvägen, joka kulkee korkeuksissa veden äärellä. Puolen kilometrin pituisen kävelytien varrelta avautuu maisemia niin Kungsholmenin, Riddarholmenin kuin Gamla staninkin suuntaan. Monteliusvägen on oiva paikka myös auringonnousuista ja -laskuista nauttimiselle.

Aina niin ihana Gamla stan!

Pieni Riddarholmen on aitiopaikalla Monteliusvägeniltä käsin

Upeiden maisemien lisäksi myös muut puitteet Monteliusvägenillä ovat mainiot. Kesäisin paikkaa koristavat upeasti erilaiset kasvit. Lisäksi kävelyreitin varrella kohoaa monta upeaa rakennusta. Monteliusvägen on Tukholmaa parhaimmillaan!

Skinnarviksberget

Skinnarviksbergetiltä avautuu jylhät maisemat

Toisin kuin muut Södermalmin näköalapaikat, tämä oli astetta vaikeakulkuisempi

Monteliusvägenin kanssa samalla puolella Södermalmia sijaitsee toinen käymisen arvoinen näköalapaikka, Skinnarviksberget. Nimensä mukaisesti kyseessä on kallio, joka on Tukholman keskusta-alueen korkein luonnonpaikka. Skinnarviksberget vaikutti olevan paikallisten suosiossa hengailu- ja piknik-paikkana, joten sinne mennessä kannattaa ottaa evästä mukaan!

Skinnarviksbergetin maisematarjonta on varsin samanlaista Monteliusvägenin kanssa, mutta korkeammalta näkee aina paremmin. Lisäksi täällä pääsee enemmän kiinni paikalliseen elämänmenoon, siinä missä Monteliusvägen taas tuntuu enemmän olevan turistien suosiossa. Koska paikka sijaitsee kalliolla, siellä voi olla hivenen haastavaa liikkua, mutta maisemien takia sinne kannattaa silti lähteä käymään.

 • Skinnarviksbergetin sijainti kartalla. Sinne pääsee helposti ainakin Yttersta Tvärgrändin päästä polkua pitkin, tai alempaa rannasta, Münchensbackenin kupeesta lähteviä portaita pitkin.

Per Anders Fogelströms Terrass, Fjällgatan

Monelle kenties tutuin Södermalmin näköalapaikoista sijaitsee Fjällgatanin varressa, aivan Viking Linen sataman ja Fotografiskan kupeessa. Tänne olen itsekin seikkaillut lukemattomia kertoja ihmettelemään Tukholman upeaa maisema-antia.

Fjällgatanilta avautuvat kauniit maisemat hieman eri suuntaan kuin kahdelta ensimmäiseltä näköalapaikalta. Täältä näkee laivojen lisäksi Skeppsholmeniin ja Djurgårdeniin, noille Tukholman ihastuttaville saarille.

Cornelisparken

Tuo kukkiva puu teki paikasta niin upean!

Ihan Fjällgatanin näköalojen kupeessa sijaitsee ihastuttava pieni puisto, Cornelisparken. Sinänsä maisemien puolesta puisto ei tarjoa paljoakaan uutta – anti on sama kuin Fjällgatanilla, perspektiivi hieman korkeammalla. Mutta puisto on niin ihastuttavan kaunis ja tunnelmallinen, että sinne kannattaa mennä jo ihan sen takia.

 • Cornelisparkenin sijainti kartalla. Fjällgatanilta sinne pääsee helposti, kun jatkaa matkaa Katarinavägenille, ja nousee siitä Dihlströms Trappor -nimisiä portaita Nytorgsgatanille.

Åsöberget

Kuvassa siintää Fåfängan, taas yksi Södermalmin näköalapaikka

Fjällgatanista eteenpäin löytyy vielä yksi käymisen arvoinen näköalapaikka, Åsöberget. Se on hurmaava pieni puutaloalue Södermalmin itäkärjessä, ja sen puistosta löytyy paikka maisemien ihailulle.

Åsöberget tarjoaa vielä paremmat näkymät satama-alueelle kuin Fjällgatan, joten laivoista kiinnostuneiden kannattaa suunnata sinne. Åsöbergetin läheltä löytyy vielä yksi näköalapaikka, Fåfängan, mutta sen testaaminen on mulla vielä edessä.

Södermalmilla riittää paljon nähtävää, jo pelkästään näköalapaikkojen ystäville. Tämä onkin yksi niistä monista paikoista, joihin suuntaan Tukholmassa aina uudelleen ja uudelleen. Maisemista ei saa koskaan tarpeekseen, ja Tukholmakin on eri vuoden- ja vuorokaudenaikoihin aivan oma maailmansa.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  3.11.2017 at 22:41

  Söder on sitä parasta Tukholmaa ja näköalapaikkojakin tosiaan riittää. Mun oma suosikki on juuri tuo sua odottava Fåfängan, mutta onhan Monteliusvägenkin mahtava. Maisemat on upeat myös Västerbron sillalta, jos Södermalmille kävelee Kungsholmenin kautta.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.11.2017 at 12:27

   Kiva kuulla, että tuo Fåfängan on odottamisen arvoinen! Mulla alkoi olla jo sen verran kiire lennolle kun pääsin noille kulmille, että päätin suosiolla jättää sen tulevia kertoja varten – niitä kun on varmasti tulossa 🙂 Tuon sillan olisin myös halunnut liittää tähän postaukseen, mutta kuvamateriaalin puutteessa sekin jääköön myöhempiä kertoja varten!

 • Reply
  Katriina
  4.11.2017 at 23:58

  Tuli ikävä Tukholmaan ja laulan mielessäni “Stockholm in mitt hjärta, låt oss besjunga dig nu….” (Tunnettu mm. Allsång på Skansen tunnusmelodiana.)

Leave a Reply