Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit

Lennolle käsimatkatavaroin – miten toimia nesteiden kanssa?

Nykyään monet lentoyhtiöt tarjoavat edullisia lippuja, joiden yhtenä ehtona on kuitenkin se, että hintaan kuuluvat pelkät käsimatkatavarat. Itseäni tämä suuntaus on palvellut, sillä näin en maksa turhasta, koska yleensä lennän pelkästään käsimatkatavarat mukanani. Käsimatkatavaroiden kanssa matkatessa törmää kuitenkin haasteeseen nimeltä nesteet lennolla. Miten on mahdollista saada kosmetiikka ja muu mukaan lennolle rajoituksia noudattaen? Entä mitä kaikkea tulee huomioida nesteiden suhteen, kun valmistelee lennolle lähtöä?

Mitä nesterajoitukset käsimatkatavaroihin tarkoittavat?

Tässä itselleni tyypillinen “nestekattaus”. Mukaan matkalle lähtevät yleensä kuivashampoo ja/tai lämpösuojasuihke, shampoo ja hoitoaine, suihkugeeli, kasvovoide, deodorantti, hammastahna (ei kuvassa), kasvojenpesuaine, silmämeikinpoistoaine (joskus korvaan meikinpoistoliinoilla, jotka eivät ole neste), eyeliner, kulmakarvageeli, ripsiväri sekä näytepussi meikkivoidetta.

Lyhyesti ja ytimekkäästi nesteitä koskeva sääntö kuuluu näin: kaikki lennolle käsimatkatavaroissa tuotavat nesteet on mahdutettava yhteen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan, maksimissaan yhden litran vetoiseen pussiin. Esimerkiksi Minigrip-pussiin. Pussia pitää käyttää, vaikka matkassa olisi vain yksi nesteeksi luettava tuote.

Jokaisen nestepussiin menevän pakkauksen maksimikoko on 100 millilitraa, pakkausten ei tarvitse olla alkuperäisiä. Jokaisen nesteeksi luokiteltavan pakkauksen on mahduttava tuohon litran vetoiseen pussiin, jota saa olla matkustajaa kohti maksimissaan yksi. Nestepussi pitää esittää lentokentän turvatarkastuksessa, eli se pitää kaivaa pois laukun sisältä turvatarkastuksen ajaksi. Jos jostain syystä sinulla ei ole nesteille sopivaa pussia, niitä on jaossa ainakin Helsinki-Vantaalla turvatarkastuksessa.

Jos nestepakkauksen koko ylittää sallitut rajat tai yhden ihmisen nesteet eivät mahdu yhteen litran pussiin, tulee pakkaukset laittaa joko ruumaan menevään laukkuun tai jättää kokonaan matkasta.

Mikä lasketaan nesteeksi ja miten sen koko huomioidaan?

Ylempänä esitelty normaali nestearsenaalini lennolle pakattuna. Hyvin mahtuu, ylimääräistä tilaakin löytyisi vielä!

Nesteeksi lasketaan monenlaisia asioita. Lähes kaikki kosmetiikkatuotteet luokitellaan nesteeksi. Myös suihkeet, kuten deodorantti ja hiuslakka ovat nesteitä. Tähän kategoriaan menevät myös ruuat, kuten keitot ja hillot.

Finavian sivuilta löytyy muistin tueksi hyvä ohjeistus:

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä.

Ainoita poikkeuksia, joita ei nesteeksi lasketa vaikka niin voisi luulla, on omalla kohdallani puikkohuulirasva. Se on säännöllisesti lennoilla mukanani kulkevasta kosmetiikasta ainoa, jota en sujauta mukaan nestepussiin. Ehkä joku muukin mukanani kulkevista tuotteista olisi nestepolitiikan mukaan kuljetettavissa ilman nestepussiin sullomistakin, mutta yleensä siellä on tilaa kaikelle mukaan ottamilleni nesteille, niin varmuuden vuoksi pakkaan sinne kaiken mahdollisen. Parempi pelata varman päälle.

Nesteet saavat siis kulkea mukana maksimissaan 100 millilitran vetoisissa pakkauksissa. Jos sinulla on vaikka shampoopurkki, jonka vetoisuus on 150 millilitraa, mutta purkissa on shampoota vain puolet, et silti saa ottaa sitä mukaan lennolle. Vaikka nestettä onkin purkin sisällä sallittu määrä, ylittää sen astian vetoisuus sallitut rajat. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kaataa nesteet toiseen, sallitun kokoiseen purkkiin, niin asian kanssa ei tule turvatarkastuksessa ongelmia.

Jos haluat jo etukäteen tarkistaa, miten ja mitä käsimatkatavaroihin voi pakata, suosittelen käyttämään Finavian sivuilta löytyvää hakua. Se kertoo jokaisen esineen kohdalta, minne sen voi pakata.

Voiko nesteitä tuoda lennolle muussa kuin alkuperäispakkauksessa?

Jos nesteiden alkuperäispakkaukset ovat liian isoja lennolle otettavaksi, voi nesteet laittaa pienempiin pakkauksiin.

Nesteitä voi ottaa mukaan muissakin kuin alkuperäisesti niille tarkoitetuissa pakkauksissa. Mulla on kotona pieni varasto pullollaan erikokoisia purkkeja ja rasioita, joita hyödynnän matkoille lähtiessä. Tästä ei ole koskaan tullut mitään huomautettavaa, sillä nesteeni ovat aina olleet asiallisesti pakattuja ja korkeintaan 100 millilitran, yleensä vielä pienemmissä, pakkauksissa.

Mistä löytää nesteiden kuljetukseen sopivia purkkeja ja tuotteita?

Käsimatkatavaroiden kanssa matkustamista helpottaa, jos kotona on valmiina oikeankokoisia täysiä tai tyhjiä purkkeja ja pakkauksia. Itse olen varsinainen hamstraaja tämän asian suhteen ja kerään talteen ilmaisnäytteitä ja vastaan tulevia hyvän kokoisia purkkeja. Ostan myös aina välillä matkakokoisia hygienia- ja kosmetiikkatuotteita, kun niitä tulee edullisesti vastaan.

NÄYTEPAKKAUKSET

Ilmaisnäytteet ovat loistavia käsimatkatavaroilla matkustajille. Varsinkin jos reissu on lyhyt, näytepakkaus riittää aivan hyvin kattamaan vaikka hiustenpesun tai kasvovoiteen tarpeen. Yleensä otan mukaan shampoita ja hoitoaineita näytepakkauksissa, jos reissulla on tiedossa yhdestä kahteen hiustenpesua. Kasvovoidetta tai meikkivoidetta tarvitsen sen verran vähän kerralla, että yhdestä näytepakkauksesta riittää koko matkan ajaksi.

Näytepakkauksia mulla on kotona varastoituna vaikka kuinka. Ja aina niille löytyy käyttöä!

TYHJÄT PURKIT JA PAKKAUKSET

Tyhjiä purkkeja voi ostaa monesta kaupasta muutaman erikokoisen purnukan settinä, jos kotoa ei löydy ennestään mitään sopivan kokoista pakkausta, mihin nestettä laittaa. Ainakin Flying Tigerissä ja Clas Ohlsonilla olen näitä settejä nähnyt, muutaman euron hintaan. Myös matkavaruste.fi:ssä näyttää olevan kattava valikoima erilaisia purkkeja ja purnukoita. Varmasti niitä löytyy myös muualtakin. Lisäksi esimerkiksi vanhat filmirullien rasiat ovat näppäriä nesteiden kuljetukseen!

MATKAKOKOINEN KOSMETIIKKA

Nykyään monissa kaupoissa on myynnissä matkakokoista kosmetiikkaa. Ostan toisinaan myös näitä, vaikka suosinkin enemmän tyhjien purkkien täyttöä kotoa löytyvällä luottokosmetiikalla. Matkakokoisesta kosmetiikasta ostoslistalle päätyvät eniten tuotteet, joita on hankala tai mahdoton täyttää itse, kuten suihkeet ja deodorantti. Lisäksi Suomessa monien matkakokoisten tuotteiden hinnat ovat suhteellisen korkeat verrattuna isompikokoisiin pakkauksiin. Suomessa ainakin Lidleistä löytyy jonkin verran edullisia matkakokoisia tuotteita, mutta niiden valikoima on aika pieni.

Ehdoton suosikki matkakokoisten tuotteiden ostamiseen on Rossmann-niminen kauppaketju, jolla on noin miljoona toimipistettä Saksassa, sen lisäksi niitä löytyy jonkun verran ainakin Puolasta ja Tsekistä. Varsinkin Saksassa Rossmannit ovat pullollaan hyviä ja edullisia matkakokoisia tuotteita, joiden hinta ei päätä huimaa. Hintahaitari useimmissa tuotteissa on 0,5-2 euron välillä. Suosittelen ehdottomasti käymään, jos Rossmann joskus osuu kohdalle! Itse aina välillä teen hamstrausreissuja Rossmanneihin.

Muita hyviä huomioita nesteiden kanssa matkusteluun

Jos tuntuu siltä, että näitä ohjeita noudattamalla kaikki halutut nesteet eivät silti mahdu yhteen litran pussukkaan, eikä ruumalaukun käyttöön voi turvautua, tässä vielä pari vinkkiä:

 • Pakkaa pussia eri tavoin: aseta tuotteita lomittain ja eri suuntiin. Pelaa pakkaustetristä! Nesteiden ei tarvitse mahtua pussiin muuta kuin turvatarkastusten ajan, joten kohteessa voit pitää osaa tuotteista vaikka meikkipussissa.
 • Muista, että nesteet hupenevat matkan aikana. Menomatkalla on mukana enemmän nesteitä kuin paluulennolla, jos et ole ostanut kohteesta mitään lisää. Jos suosit näytepakkauksia, ne tekevät luonnollista poistumaa matkan varrella ja vapauttavat mahdollista lisätilaa, jos haluatkin tuoda kohteesta paluulennolla jonkun nesteen.
 • Käytä tuotteita, jotka toimivat kuin nesteet, mutta eivät ole sitä pakkaushetkellä. Esimerkiksi shampoita ja hoitoaineita saa ostettua paloina, jolloin ne eivät vie tilaa nestepussissa. Myös hammastahnaa saa tabletteina. Ota selvää mahdollisista ei-nesteellisistä vaihtoehdoista nesteille!
 • Puhdistusliinoja ei lasketa nesteeksi, joten suurehkoa puhdistusliinapakkausta ei tarvitse yrittää änkeä nestepussiin kaikkien muiden tuotteiden sekaan.

LISÄNÄ VIELÄ BONUSVINKKI:

 • Tyhjän vesipullon saa viedä turvatarkastuksesta läpi. Sen voi helposti täyttää lähtöporttialueella, joten kallista vettä ei ole välttämätöntä ostaa, jos haluaa lennolle juotavaa.

Lisää vinkkejä nesteiden kanssa matkustelusta ja niihin liittyvistä säännöistä voit lukea Finavian ja Finnairin nettisivuilta.

Mä olen niin orientoitunut nesteiden kanssa matkustukseen ja sen sääntöihin, että välillä huomaan noudattavani niitä silloinkin kun ei tarvitsisi. Monesti olen vaikka laivamatkalle tai kotimaan viikonlopun viettoon huomaamattani pakannut kosmetiikan ja muut Minigrip-pussiin, koska se tulee nykyään selkärangasta.

Mitkä on sun parhaat vinkit lentomatkailuun ja nesteisiin liittyen?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  19.11.2017 at 14:51

  Rossmann on ihan paras kauppa matkakokoisten kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden hamstraamiseen! Hauska huomata, että myös muut kuin minä ovat huomanneet tämän. 🙂 Suomen Lidleissä on onneksi tapahtunut kehitystä samaan suuntaan, vaikka valikoimat siellä ovatkin ainakin vielä melko suppeat. Itsekin mieluiten täytän omista isommista purkeista matkakokoiset setit mukaan reissuun, mutta joskus on kätevää ostaa valmis matkakokoinen pakkaus. Mulla on aina matkoilla mukana Lushin kiinteä shampoopala, se on tosi hyvää tavaraa ja kätevä, kun ei ole neste.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.11.2017 at 10:36

   Rossmann on kyllä ihan huippu, ja kiva kuulla että muitakin faneja löytyy! Matkakokojen lisäksi käyn siellä ostamassa edullisia meikkejä ja hullaannun aina kaupan teevalikoimasta 🙂 Joo, Lidlissä on kyllä oltu menossa parempaan suuntaan. Mielenkiintoista nähdä, laajeneeko niiden tuotevalikoima tulevaisuudessa. Toivoisin näin. Mä olen joskus testaillut noita shampoopaloja, mutten ole ihan vakuuttunut niistä. Haluaisin kyllä löytää jonkun itselläni hyvin toimivan tuotteen, sillä ne ovat käteviä. En sitten tiedä johtuuko vähän huonot käyttökokemukset aika paksuista ja yleensä pitkistä hiuksistani, sillä tuntuu, ettei shampoo vain levity niin hyvin kuin haluaisin. Tai sitte pitäisi testailla vielä jotain muita kuin noita paria kokeilemaani. Tai ehkä vika onkin käyttäjässä 🙂

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  19.11.2017 at 19:50

  Rossmannin lisäksi myös DM-ketjuissa on mahtavat valikoimat matkakokoista kosmetiikkaa jne. Mun ihan lempparikaupat Saksassa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.11.2017 at 10:37

   Kiitos hyvästä lisävinkistä! Olen joskus DM:ssä käynyt, mutta koska olen enemmän hullaantunut Rossmanneihin, niin en varmaksi muistanut niiden valikoimaa ja sen takia en viitsinyt DM:ää tässä mainita. Mutta hyvä kuulla, että muistikuvani oli oikea 🙂

  • Reply
   Jenni / Unelmatrippi
   20.11.2017 at 21:23

   Joo, DM on toinen suosikki!

 • Reply
  Johanna / Fin Nomads
  20.11.2017 at 02:10

  Hyviä vinkkejä! Suihkugeelin vaihtaisin pidemmällä matkalla vielä palasaippuaan. Mä pärjäsin melkein vuoden reissussa pelkillä käsimatkatavaroilla, vaikka mukana kulkivat myös kuukausipiilarit nesteineen. Meikkivoiteen vaihdoin mineraalimeikkiin ja shampoon palashampooseen. Kookosöljy toimii niin kosteusvoiteena, meikinpoistossa, after sunina kuin hiusnaamionakin 🙂 stick-dödölle menee myös ääni, koska roll-on vie aika paljon tilaa nestepussissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.11.2017 at 10:43

   Kiitos! Välillä korvaan suihkugeelin palasaippualla. Nämä mukana kulkevat nesteet aina vaihtelevat vähän riipuen kohteesta. Jos nesteisiin tulee mukaan vielä aurinkorasva, silloin yleensä suihkugeelin tilalle tulee mukaan palasaippua 🙂 Huh, aika hyvin olet suoriutunut reissun päällä nesteiden kanssa! Mä haluaisin käyttää enemmän palashampoita, mutta kuten jo Jennille kommentoin, en ole oikein onnistunut löytämään (tai osannut käyttää) itselleni sopivaa tuotetta. Kookosöljy on kyllä monikäyttöinen tuote, mutta sitä käytän enemmän kotioloissa. Pidemmälle matkalle voisin kyllä sitäkin ottaa mukaan! Deodorantteja mulla on välillä stickinä ja välillä roll-onina. Mutta koska yleensä nestepussiini mahtuu joka tapauksessa, niin deodorantin suhteen ei ole ollut niin väliä, millaisessa muodossa se kulkee 🙂 Onneksi vaihtoehtoja kuitenkin löytyy melkein tuotteesta kuin tuotteesta, joten on halutessaan helppo korvata nesteitä ei-nestemäisinä vaihtoehtoina!

 • Reply
  tt
  20.11.2017 at 15:39

  Minusta jo edellä mainitut Lushin kiinteät shampoot ja hoitoaineet ovat ihan paras keksintö. Alkuun ostin niitä matkustamista ajatellen, mutta nykyään käytän pelkästään niitä, koska shampoon pakkaaminen muovipulloon ja vetisen nesteen kuljettelu tehtaalta käyttäjälle on aika hölmöä – yhdellä pelkkään käärepaperin palaan pakatulla shampoopalalla voi korvata varmaan viisi shampoopulloa. Tuotteet ovat hyviä, jätteet ja polttoaineet ovat minimoitu ja lisäksi tuote ei edes paina juuri mitään.

  Matkustuskäytössä mulla on myös hammastahna tablettina. Deodorantit koitan ostaa myös aina kiinteinä, koska kyse ei ole pelkästä lennon nestepussista, vaan myös ympäristöasioista.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.11.2017 at 20:56

   Mä haluaisin käyttää palashampoita ja -hoitoaineita enemmänkin, pitäisi jaksaa panostaa itselleni sopivien tuotteiden löytämiseen! Turhaa muovijätettähän pullot tuottavat. Ei se tietenkään tilannetta pelasta, mutta siksi yritänkin edes suosia purkkien uusiotäyttöä kuin jatkuvaa matkakokoisten tuotteiden ostamista ja purkkien heittämistä pois käytön jälkeen. Mutta aina on varaa parantaa.

   • Reply
    tt
    21.11.2017 at 22:01

    Kannattaa tutustua Lushin valikoimaan. Oman kokemukseni mukaan noi ekokaupoissa myytävät palashampoot jättävät tukan helposti hieman lähmäiseksi ja monien palashampoiden kohdalla varoitetaankin siitä, että aineeseen täytyy totutella. Lushin shampoilla mä en oo huomannut samanlaista ongelmaa, vaan se toimii heti ensipesusta alkaen kuin normaali shampoo. Helsingin liikkeessä on myös superhyvä palvelu, auttavat siellä varmasti oikean tuotteen löytämisessä.

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     23.11.2017 at 22:49

     Itse asiassa yksi noista paloista, joita olen testannut, on ostettu Lushista. Odotukset olivat sen takia varsin suuret, koska kaikki tuntuvat niiden tuotteita hehkuttavan. Mutta sekään ei vain toiminut mulla kovin hyvin. Sen takia, että useamman palatuotteen käyttökokemukset ovat olleet tähän mennessä nihkeät, en ole riemusta kiljuen rynnännyt testaamaan niitä enempää. Varmasti jossain vaiheessa pitäisi.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  21.11.2017 at 15:56

  Ai puikkohuulirasva ei olekaan neste! Aina sitä oppii jotain!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.11.2017 at 21:02

   No joo! Kaikkea sitä. Säännöt ja niiden poikkeukset 😀 Tuo stick-deodorantti kuuluu myös tuohon samaan sarjaan. Varmasti siellä on vielä jotain muutakin. Mutta yleensä kippaan vaan kaikki potentiaaliset nesteet pussukkaan, koska tilaa on ollut! Säästää ainakin aikaa, kun ei tarvitse jokaisen mönjän loppusijoituspaikkaa selvittää.

 • Reply
  Tsyde
  4.2.2019 at 19:10

  Lääkkeitä ei lasketa nesteiksi vaikka olisivat nestemäisiä. Itselläni mukana lennoilla salbutamolisuihke astmalääkkeenä. Miehenä minulla tosin on muutenkin mukavasti tilaa nestepussissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.2.2019 at 11:34

   Hyvä kun kerroit tuosta lääkeasiasta! Mulla kulkee lääkkeistä mukana yleensä särkylääkkeet ja satunnaisesti melatoniinia tai jotain flunssalääkkeitä ja aina tablettimuodossa, niin noista lääkkeiden kuljetuksista en sen enempää tiedä.

Leave a Reply