Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Villefranche-sur-Mer – Ranskan Rivieran suloisin kylä

Ranskan Riviera on pullollaan toinen toistaan kauniimpia ja värikkäämpiä kyliä. Niin ihania, että niistä kertovat postaukset täyttyvät armottomasta hehkutuksesta ja ylisanoista, mutta ei suotta. Niin hurmaavaa seutua Ranskan Riviera on.

Kun junailin Ranskan Rivieralla ensin Monacoon ja takaisin, minkä jälkeen samalle suunnalle Eze-sur-Meriin ja takaisin, kiinnittyi huomioni kauniiden merimaisemien joukossa aina yhteen ja samaan, suloisen näköiseen kylään. Kun olin kolmesti vain mennyt paikan ohi, neljättä kertaa en enää pystynyt samaan, vaan tein spontaanin pysähdyksen paluumatkalla Nizzaan ja löysin itseni Villefranche-sur-Meristä, tunnelmallisesta kalastajakylästä, joka on soma kuin nappi.

Ihanan värikäs Villefranche-sur-Mer

Ranskan Riviera oli täynnä kauniita kyliä sekä upeita maisemapaikkoja niiden ihailuun

Ranskan Rivieraa ei voi moittia ankeasta betonilähiötunnelmasta, vaan se on täynnä ihanan värikkäitä taloja ja muita rakennuksia. Lämmin väripaletti sopii täydellisesti aurinkoiseen seutuun ja iloisen väriset kylät täydentävät turkoosina hehkuvaa Välimerta.

Villefranche-sur-Mer tuntui silti olevan ihan vähän värikkäämpi kuin alueen muut kylät. Tai sitten paikka oli sen verran kompakti, että kaikki ihanat värit oli pakattu tiiviisti kauniiseen poukamaan, jossa ne oikein korostuivat. Värikkäiden meri- ja talomaisemien lisäksi kylä oli pullollaan heleän värisiä kukkia. Väri-ilottelua oli niin paljon, että sateisesta ja harmaasta Suomesta paikalle tupsahtaneena olin ihan äimissäni.

Nämä joka paikasta pursuilevat kasvit olivat ihania ja loivat tunnelmaa!

Suosin reissatessani maps.me-nimistä offlinekarttasovellusta, joka senhetkisen sijainnin lisäksi osaa kertoa kohteesta myös paljon muutakin. Kuten näköalapaikkoja. Niiden fanina suuntasinkin heti ensimmäisenä kylään saapuessani sen laitamille, kohti sovelluksen ehdottamaa, hyvältä näyttävää spottia. Sellaiseksi se osoittautuikin, se kohosi kukkulan rinteellä ja tarjosi aitiopaikan Villefranche-sur-Merin ihmettelyyn. Tänne tuskin olisin ilman sovellusta osannut suunnistaa!

Villefranche-sur-Merin vanhakaupunki oli kuin sadusta

Tuo keltainen talo oli ehkä mun suosikki noista kaikista ihanista rakennuksista!

Koko kylä tuntui olevan täynnä herkullisen värisiä taloja!

Upeiden näköalapaikkojen lisäksi rakastan vanhojakaupunkeja, ja Villefranche-sur-Mer tarjoaakin kävijöilleen silmäniloa niin paljon, että ainakin itse olin onnesta ymmyrkäisenä. Vanhakaupunki oli täynnä kapeita kujia, kauniin värisiä taloja, ja lämmintä tunnelmaa.

Rakastan Ranskan Rivieralla sitä, etteivät pelkästään talot ole värikkäitä, vaan värejä on käytetty myös talojen oviin ja ikkunaluukkuihin, ja yleensä vielä eri väreissä kuin itse taloon. Suomessa varmasti joku sääntö kieltäisi moisen väri-ilottelun anarkistisena.

Vanhakaupunki oli ihan rannan tuntumassa ja Välimeri pilkahteli aina välillä talojen lomasta

Vaikka vanhakaupunki ei olekaan koolla pilattu, se on silti sopiva päämäärättömiin pikku seikkailuihin. Sokkeloiset ja kapeat kujat tuntuvat vievän kulkijoita joka kerralla vähän eri paikkaan, ja vaikka kävelinkin alueen mielestäni aika lailla ristiin rastiin, saattaa silti olla, että jotain jäi näkemättä.

Kylä oli täynnä hauskoja yksityiskohtia

Vaikka olin tupsatanut paikalle toisesta Ranskan Rivieran kaunottaresta, linnoituskaupunki Ezestä, ei kahden kauniin kohteen tutkiminen saman päivän aikana saanut aikaan maisemaähkyä. Kylät ovat keskenään sen verran erilaiset, ettei toiston tuntua päässyt syntymään. Eze sijaitsee kukkulan huipulla ja sen vanhakaupunki on enemmän kivenväristen talojen kuorruttama. Villefranchessa taas on tarjolla rantatunnelmaa ja värikkäitä taloja.

Villefranche-sur-Merin tunnelmallisen keskustan laitamilla sijaitsee myös pieni linnoitus. Linnoituksen alueelle pääsee maksutta ihmettelemään, mutta siellä on museoita ja muita, joihin pääsystä pitää maksaa. Linnoituksella kannattaa silti käydä pyörähtämässä, se on hauskan oloinen paikka ja tarjoaa hyvät maisemat värikkään kylän ihailuun ja merimaisemien tunnelmointiin.

Kivimuurien sisäpuolella myös linnoituksessa riitti heleitä värejä

Pieni vinkkiboksi Villefranche-sur-Meriin mieliville:

 • Kylä sijaitsee Ranskan Rivieralla, Nizzan ja Monacon välissä
 • Sinne on noin 8 kilometrin matka Nizzasta ja noin 13 kilometriä Monacosta
 • Sinne pääsee Nizzasta ja Monacosta sekä junalla että bussilla
 • Junamatka Nizzasta kestää noin 8 minuuttia ja maksaa 1,8e (syksy 2017)
 • Bussimatkat Ranskan Rivieralla maksavat 1,5e/suunta lähes minne tahansa

Villefranche-sur-Mer on oiva päiväretkikohde Nizzasta. Puoli päivääkin riittää, jos haluaa samalla kertaa tutkia myös muita alueen kyliä. Olisin halunnut nauttia Villefranchen tunnelmasta pidempään kuin parisen tuntia, minkä jaksoin siellä pyöriä. Takana oli pitkä päivä Ezessä, joten yllätysvisiittiin en ollut sen kummemmin edes varautunut. Mutta kun joskus palaan Nizzaan, tulen käymään täällä ajan kanssa. Niin ihastuttava kylä tämä oli!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  susannamari4
  18.10.2017 at 12:58

  Kiva postaus! Itse kävin myös Nizzassa ollessani Ezessä ja mentiin Villefranchen ohi ja kattelin kylää kaihoisasti niin kiva kurkistaa sisälle näin kuvien kautta. Ehdottomasti listalle sitten kun Rivieralle paluu koittaa 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.10.2017 at 21:15

   Kiitos! Villefranche kyllä herättää huomion ohi kulkiessa, vaikka rannikko onkin ripoteltu täyteen ihastuttavan näköisiä kyliä. Siinä vaan on se oma taikansa. Toivottavasti pääset ensi kerralla käymään tuolla, varmasti pitäisit paikasta!

 • Reply
  Virpi/Täynnä tie on tarinoita
  18.10.2017 at 16:55

  Tämä on aivan ihana kylä, ihastuin ikihyviksi kun siellä piipahdimme vuoden takaisella reissullamme. Myöskin tuolla linnoituksen alueella katselimme kivoja maisemia ja pieniä somia yksityiskohtia ja hyödynsimme alueen vessaa. 😀 Mutta tähän kylään tahdon kyllä vielä palata.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.10.2017 at 21:22

   Villefranche oli kyllä aivan mahtava! Vaikka se on pieni, sinne mahtuu paljon kaikkea ihanaa. Haha, vessat on niitä parhaita matkalöytöjä, mutta niistä hehkutus pääsee harvoin blogiin asti 😀 Mutta hyvä, että tuo linnoitus palveli teitä monella tapaa!

Leave a Reply