Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

Kaikki käymäni maat – nyt niitä on 42

Pari vuotta sitten monissa matkablogeissa innostuttiin listaamaan käytyjä maita ja ruotimaan fiiliksiä, mitä kohteet ovat herättäneet. Itsekin innostuin aikanani maalistauksen tekemään. Vaikka sen kirjoittaminen olikin aika uuvuttavaa – analysointilistalle päätyi 34 maata – oli sitä myös hauska tehdä ja mukavaa lukea myös muiden mietteitä ja maalistoja.

Jonkin aikaa sitten jossain blogikommentissa tuli sivuttua näitä postauksia muistaakseni Lähinnä kauempana -blogin Katin kanssa ja Kati taisi siinä vielä vihjaista, että olisi hauska lukea näitä listoja myös päivitettynä versiona. Joten (muutaman kuukauden viiveellä) tuumasta toimeen!

Käytyjen maiden listani on kasvanut kahdeksalla maalla 34 maasta 42 käytyyn maahan. En aio lisätä vanhaa listausta uudelleen tähän postaukseen, muuten tästä tulisi pidempi kuin nälkävuoden jatkoaika, vaan aiemman maalistauksen analyyseineen pääsee lukemaan tästä.

Jos et millään jaksa klikata linkkiä, voin kertoa, että 34 käydyn maan lista on lyhykäisyydessään seuraava: Kypros, Ruotsi, Viro, Saksa, Belgia, Ranska, Iso-Britannia, Tsekki, Itävalta, Unkari, Latvia, Malta, Alankomaat, Tanska, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Espanja, Andorra, Norja, Liettua, USA, Meksiko, Bahama, Liechtenstein, Sveitsi, Italia, Puola, Jamaika, Kreikka, Singapore, Malesia, Islanti, Turkki ja Arabiemiraatit.

Seuraavat kahdeksan maata olen taas napsinut käytyjen listalle tammikuun 2016 jälkeen:

Vatikaani

Vatikaani on kunnon outolintu. Olen käynyt siellä kahdesti ja on jännittävää, kuinka paljon kiehtovaa ja hämmentävää mahtuukaan maailman pienimpään valtioon. Vatikaanin museo on jopa uuvuttava, niin paljon nähtävää siellä riittää. Pietarinkirkon huipulta taas näkee kiipeämisen vaivan arvoisia maisemia. Tulen varmasti käyneeksi Vatikaanissa tulevaisuudessakin, miksei siellä kävisi aina Roomassa käydessään!

Kanada

Maat, jotka onnistuvat antavaan hyvän ensivaikutelman talvella, ovat ehdottomasti hyviä maita! Olen kiertänyt Kanadaa Montrealin ja Quebecin kaupunkien verran ja vähän lisää muutaman päivän road tripin aikana. Molemmat kaupungit olivat aivan mahtavia, Montrealiin haluan palata vielä kesäaikaan fiilistelemään. Tuolla alueella Kanadan luonto ei ole kaikkein kauneinta. Pari vuorta pilkotti horisontissa, mutta muuten maisema oli välillä puuduttavaa Pohjanmaa-simulaattoria. Mutta Kanadasta riittää lääniä vielä monia tulevia reissuja varten.

Slovakia

Slovakiasta maana en osaa paljoakaan sanoa, olen viettänyt ainoastaan päiväreissun verran maan pääkaupungissa Bratislavassa. Bratislavasta kyllä pidin, siellä oli ihanan värikkäitä taloja ja upea linna. Joskus pitää ottaa paremmin haltuun muukin Slovakia.

Peru

Peru vei kertarykäyksellä mun sydämen! Se on ihan mielettömän upea maa, luonto on kaunista ja vuoret uskomattoman jylhiä. Parasta viihdettä Perussa olikin tuijotella vuoria. Ja sen jälkeen muuta upeaa luontoa. Muutenkin Peru on todella monipuolinen maa, hulppean luonnon lisäksi sieltä löytyy paljon mielenkiintoista historiaa ja kiinnostavia kaupunkeja. Machu Picchu on ehkä klisee, mutta mielestäni yksi kauneimmista paikoista, missä olen ikinä käynyt. Ihan huikea maa, jonne voisin koska tahansa palata.

Venäjä

Vähän sama kuin Slovakian kohdalla, maata on tullut nähtyä yhden kaupungin verran. Pietarissa tuli sentään vietettyä kolme päivää, eli kaupungista ehti nauttia enemmän kuin Bratislavasta. Pietari oli taas yksi historian ystävän unelma. Sieltä löytyy niin paljon överiä arkkitehtuuria. Paikasta toiseen oli yllättävän helppo suunnistaa, vaikken kieltä osaakaan. Lisäksi hintataso oli ihanan edullinen. Venäjästä en osaa siis lyhyen Pietariin tutustumisen perusteella sanoa muuta kuin sen, että uudestaan on pakko päästä.

Irlanti

Irlanti on aivan mahtava maa! Ja koko Irlannin saari, Pohjois-Irlanti mukaan lukien, on silmiähivelevän kaunis. Irlannissa yhdistyy taas mun suosikkiasiat – huikea luonto ja kiehtova historia. Pohjois-Irlannin luontonähtävyydet olivat todella monipuoliset ja maa on ripoteltu täyteen linnoja. Yhdessä niistä tuli jopa yövyttyä. Aika monta linnahotellia jäi silti vielä testaamatta!

San Marino

Olen viime aikoina kiertänyt paljon pikkuvaltioita, joista San Marino on ihastuttanut kaikkein eniten! Se on todella persoonallinen jopa pikkuvaltioiden mittapuulla. Sen pääkaupunki on rakennettu hengästyttävän upeaan paikkaan vuoren huipulle ja San Marinon ikoniset tornit olivat niin kaunista katseltavaa, etten olisi meinannut raaskia poistua maasta ollenkaan! Vatikaanin lisäksi San Marino tuntui pikkuvaltiolta, jossa tutkittavaa riittäisi vaikka kuinka monen päivän ajaksi.

Monaco

Monaco taas ei herättänyt mussa samanlaista vankkumatonta ihastusta kuin vaikka pikkuvaltiokaverinsa San Marino. Monaco oli mielestäni varsin kaksijakoinen, tunnetumpana puolena on rikkauksissa paistatteleva valtio, joka on kuorrutettu mun asuntoa isommilla huvijahdeilla. Sille puolelle Monacoa en lämmennyt. Mutta Monacosta löytyy onneksi myös luonnonrauhaa ja paikkoja, joissa nauttia maan upeista, jylhistä maisemista. Näistä kulmista taas pidin paljon ja voisin käydä niitä fiilistelemässä uudelleenkin.

Viime aikoina kova sana matkailulistallani on selkeästi ollut pikkuvaltiot, vaikka toki myös noita maailma suurimpia maita on tullut vastapainoksi kierrettyä. Kuten lähes jokaisen luonnehdinnan lopun “Voisin käydä uudestaan” -toistosta voi päätellä, yhtään varsinaista hutikohdetta ei tähän listaan onneksi mahtunut. Voisin jatkossakin yrittää päivittää käytyjen maiden listaa, ei nyt ihan jokaisesta yksittäisestä uudesta maasta, mutta vaikka siinä vaiheessa, kun kymmenisen uutta maata on kertynyt plakkariin.

Toivottavasti joku muukin innostuisi tämän postauksen myötä joko päivittämään omaa listaansa tai tekemään ensimmäisen sellaisen. Mua ainakin kiinnostaisi lukea!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  20.10.2017 at 23:10

  Jes, sä teit tän! Enkä pettynyt, hyvä listaus uusista maista jälleen kerran. Noista kiinnostavin on ehdottomasti San Marino. En voi käsittää, miten huikeita kuvia olen sieltä ihastellut. Myös Kanada kiinnostaa jostain syystä paljon, vaikka jenkit haukkuukin sitä joka käänteessä. Ehkä se kiinnostaakin juuri siksi! Ja sitten Slovakia. Läheltä olen mennyt junamatkalla Wienistä Budapestiin, mutta valitettavasti ei ehditty pysähtymään Bratislavassa. Joku kerta vielä!
  Vatikaani oli minunkin mieleeni. Siitä tulikin 43. käyty maa, joten aika samoissa mennään tällä hetkellä. Toki sinulle tupsahtaa ensi vuonna “muutama” uusi maa maailmanympärireissulla. 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.10.2017 at 17:40

   Jee, mä tein! Oon niin hämäläistynyt, että homma toimii pienellä viiveellä ;D Mutta kiva, jos tätä oli kivaa lukea. Ja olihan tätä myös hauska päivittää. Onneksi nyt ei ollut yhtä suurta kirjoitusurakkaa kuin ensimmäisen postauksen kanssa! San Marino on kyllä ihan mielettömän upea. Ja mulle kävi tosi hyvä onni sään suhteen. Olen kuullut ja lukenut useammaltakin taholta, että siellä on välillä niin sumuista, ettei noita maisemia näe. Mikä on sääli, koska ne juuri ovat maan parasta antia.

   Kanada on kiva, sinne kannattaa myös suunnata, jos tilaisuus tulee. Se on tietyllä tapaa leppoisempi versio Jenkkilästä. Ihmiset ja elämänmeno on astetta eurooppalaisempaa (eli piirun verran hillitympää) kuin överiksi vetävällä etelänaapurillaan. Vaikka kyllä siellä myös USA:n vaikutus tuntuu monessa asiassa.

   Mullakin on mennyt Slovakia ensiyrittämällä sivu suun. Tehtiin kaverin kanssa junareissu Berliini-Praha-Wien-Budapest muutama kesä sitten, ja vähän puhuttiin, että Wienistä olisi voinut tehdä Bratislavaan päiväretken, mutta se jäi sitten tekemättä. Mutta onneksi vahinko on tullut otettua takaisin. Euroopassa on onneksi niin helppoa reissata, että eiköhän maa sunkin eteen vielä joskus osu 🙂 Me ollaan kyllä varsin samoissa lukemissa tällä hetkellä! Ensi vuonna kyllä taidan vähän kiriä, näillä näkymin plakkariin tulee ainakin kuusi uutta maata. Voidaan katsoa, kumpi saa ensin 50 täyteen. Iässä tai maissa mitattuna 😀

 • Reply
  VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  21.10.2017 at 19:06

  Hei onpas hauska idea tää – pitää kyllä toteuttaa samalla idealla joku päivä!

  Mulla oli vähän samat fiilikset Monacon suhteen – en itsekään lämmennyt Monacon pröystäilevälle puolelle. En tiedä, olisiko pitänyt antaa enemmän aikaa vai mitä, mutta varsinaisesti ei kyllä oo tarvetta toistamiseen lähteä Monacoon.

  Sun noista “uusista maista” haluaisin ehdottomasti itsekin Kanadaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.10.2017 at 16:11

   Kiitos! Onneksi Kati innosti mua päivittämään tätä aihetta 🙂 Kiva jos kirjoittelet joskus omista käydyistä maistasi. Ja ihan pro tip – kannattaa kirjoitella postausta pikku hiljaa, ellei ole luonnostaan masokistinen!

   Musta tuntuu, että Monacon överiys ei iske, jos ei ole iskeäkseen. Ymmärrän kyllä, että se on maan “juttu”, mutta vaikka ennen reissuani Monacoon olin yrittänyt lukea kirjoista ja blogeista juttua Monacosta, en ollut löytänyt kunnon mainintoja tuosta puolesta, johon sitten ihastuin. Noiden mua miellyttäneiden paikkojen löytämisestä voin taas kerran kiittää maps.me-appsia. Se näytti puutarhaa ja näköalapaikkoja, joiden perässä osasin sitten suunnistaa sinne Monacoon, joka ei pitkästyttänyt.

 • Reply
  Anu / Mielilandia
  22.10.2017 at 09:13

  Kiva postaus ja idea! Tein oman listani kanssa joskus keväällä 2015, mutta aloin saman vuoden syksyllä opiskella, joten käytyjen maiden lista ei ole tainnut muuttua kuin parilla maalla. Joten mä taidan tarttua haasteeseen sitten, kun on taas vähän enemmän rahaa matkustella. 😀

  Kanada alkoi kyllä kiinnostaa entistä enemmän tämän myötä! Ja pohdintasi Monacosta oli myös kiinnostavaa luettavaa. Olen käynyt Nizzassa ja silloin mietin, pitäisikö pyörähtää Monacossa päiväreissulla. Se kuitenkin jäi, kun olin kuullut paikasta paljon huonoa. Mutta tuo luontopuoli kuulostaa kyllä houkuttelevalta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.10.2017 at 16:15

   Kiitos! Haha, ei ehkä ihan parin uuden maan takia listaa kannata vielä päivittää. Mutta hyvä pitää aihe korvan takana, niin sitten kun on enemmän, mistä kertoa, niin sitten vaan kirjoitushommiin 🙂

   Kanada on kyllä todella monipuolinen, helppo ja kiinnostava matkailumaa. Se vaan tuntuu jäävän USA:n varjoon, sillä siellä ei ole ehkä niin tunnettuja kaupunkeja eikä viime aikoja lukuunottamatta ihan niin edullisia lentojakaan. Mutta ehdottomasti kannattaa Kanadaan suunnata, kun tilaisuus koittaa. Monacossa oli puolensa ja puolensa. Noista mua kiinnostavista paikoista en ollut etukäteen löytänyt oikein mitään juttua ja löysinkin sinne vähän sattumalta. Onneksi löysin, sillä ilman sitä olisi Monacosta jäänyt paljon epämiellyttävämpi fiilis. Monaco on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta odotukset kannattaa myös pitää maltillisina.

Leave a Reply