Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Eurooppa Matkavinkit

Bussilla ja junalla liikkuminen Ranskan Rivieralla

Nizzassa ja Ranskan Rivieralla julkisen liikenteen käyttäminen on ihastuttavan helppoa ja edullista. Tämä tuli mulle positiivisena yllätyksenä, sillä alueella oli ennen reissuun lähtöäni mielestäni varsin kalliin paikan maine, erityisesti Monacon takia. Mutta asia ei onneksi ole näin. Lähes kaikki bussimatkat Ranskan Rivieralla maksavat vain 1,5e! Matkusti sitten pari pysäkinväliä tai vaikka koko useamman kaupungin ja kylän halkovan reitin.

Myös junat olivat todella edullisia, vaikka eivät ihan kilpailleet bussien hulppeiden hintojen kanssa. Junalla pääsi nopeammin paikasta toiseen, siinä missä bussien hitaammat reitit tarjosivat enemmän aikaa ja mahdollisuuksia maisemista nauttimiseen.

Testasin sekä bussilla että junalla matkustamista Ranskan Rivieralla, ja tässä vinkkejäni: 

BUSSILLA LIIKKUMINEN NIZZASSA JA RANSKAN RIVIERALLA

Kuten jo mainitsin, bussilla liikkuminen sekä Nizzassa että muualla Rivieralla oli todella edullista. 1,5 euroa pitkästäkin bussimatkasta (poislukien lentokenttäbussit) on todella huokea hinta, joten busseja kannattaa suosia! Lisäksi bussimatkailu on tehty todella helpoksi.

Pysäkit ovat selkeästi merkitty, ne erottuvat katukuvasta ja niihin on laitettu tieto busseista, jotka pysäkeillä pysähtyvät ja mihin aikaan linjat ovat pysäkillä. Jos ei tiedä, mistä lähin pysäkki löytyy, mitä reittejä alueella kulkee tai minkälaisia reittejä bussit ajavat, kannattaa siirtyä nettiin. Alueen busseilla on oma sivunsa, Lignes d’Azur, joka toimii myös englanniksi. Tämä oli suuri apu, kun suunnittelin reittejäni ja etsin niiden pysäkkejä. Melkein kaikki tieto oli löydettävissä helposti ja sivut olivat muutenkin selkeät. Tälle suuri peukku, sillä läheskään aina kohteen paikallisliikenteestä ei ole hyvää tietoa saatavissa, ainakaan englanniksi!

Myös itse bussimatkustus oli oikein helppoa ja yksinkertaista. Kun bussisi lähestyy pysäkkiä, heiluttele sille pysähtymisen merkiksi. Sitten voit vain kiivetä kyytiin, tervehtiä kuljettajaa ja ostaa häneltä kertalipun bussiin. Jos ranskasi ei taivu bussilipun ostamiseen, riittää että huikkaat bonjourit ja annat kuskille joko tasarahan tai muun pienen summan. Tämän jälkeen saat kuljettajalta kertalipun, jonka vielä leimaat. Sitten voit istua bussin kyydissä niin kauan kuin haluat.

Busseihin on mahdollista ostaa myös erilaisia bussipasseja, esimerkiksi vuorokauden passin tai kymmenen matkan passin. Itse en näitä testannut, sillä en matkustanut bussilla niin paljoa, että näistä olisi ollut mulle hyötyä. Näitä passeja ei ymmärtääkseni voi ostaa bussista, vaan ne pitää ostaa jo ennen kyytiin nousemista.

Ainoa huono puoli, jonka busseista huomasin, oli se, ettei mitään pysäkkinäyttöä tuntunut olevan käytössä. Itse käytinkin suunnistamisen apuna offlinekarttaa, johon olin etukäteen merkinnyt pysäkin, joka mun pitäisi löytää tai jolla mun pitäisi jäädä pois.

NIZZAN LENTOKENTTÄBUSSIT

Nizzan lentokentältä ajaa kaksi bussilinjaa, bussit numero 98 ja 99, jotka molemmat ajavat keskeisiin kohteisiin Nizzan keskustassa. Näihin busseihin lippu maksaa muusta bussiliikenteestä poiketen 6 euroa. Näiden lisäksi lentokentän ohi ajaa myös bussi numero 23, jonka pysäkki on ihan ykkösterminaalin ulkopuolella (jonne Norwegian lentää), ehkä parisataa metriä ovilta. Tämä bussi on alueen paikallisbusseja, joten lippu maksaa vain 1,5 euroa. Bussi ajaa läheltä Nice Villen juna-asemaa, jonka lähellä hostellini oli. Eli jos tykkäät säästää rahaa ja jos majapaikkasi on bussin reitin varrella, kannattaa käyttää sitä.

JUNALLA MATKUSTAMINEN RANSKAN RIVIERALLA

Sekä bussilla että junalla pääsee kätevästi liikkumaan alueen kylistä ja kaupungeista toiseen. Juna on hieman hintavampi, mutta myös vuoristoisella alueella ehdottomasti nopeampi. Itse suosin bussien lisäksi myös junaa, sillä hostellini oli lähellä juna-asemaa ja osa bussien lähtöpaikoista taas sen verran kaukana majapaikastani, että aikaa olisi mennyt varsin paljon busseilla kulkemiseen.

Junamatkustus tuntui olevan varsin suosittua, ainakin elokuussa, kun alueella on paljon lomailijoita. Kannattaa siis varata paljon aikaa junalippujen ostoon, ainakin jos sen aikoo tehdä vasta paikan päällä, eikä suunnitelmissa ole ostaa junalippuja etukäteen netistä. Elokuisena aamupäivänä Nizzan päärautatieasemalla, Nice Villessä, oli helposti parikymmenen minuutin jonot lippuautomaateille, vaikka niitä oli useampia tarjolla.

Automaatit toimivat onneksi ranskan lisäksi myös englanniksi, mutta se tuntuikin oleva niiden ainoa hyvä puoli. Muuten automaatit olivat varsinkin aluksi aika hankalia käyttää. Niissä ei ollut kosketusnäyttöä, minkä huomasin hetken turhaan ruutua naputeltuani, vaan niitä operoidaan pyöreällä pyöritä ja paina -namiskalla, jonka saloja opetellessa vierähti pieni tovi. Aluksi onnistuinkin pyörittelemään itselleni seuraavan päivän sijaan seuraavalle viikolle lipun Monacoon, ja vielä todella tähtitieteelliseen hintaan. Onneksi en tätä ehtinyt maksaa… Kun automaatin sielunelämästä pääsee jyvälle, alkaa homma helpottua ja lippuja saa myös oikeasti ostettua.

Jos on epävarma siitä, paljonko lipun tulisi maksaa, voi hintoja yrittää etsiä etukäteen netistä. Ranskan junaliikenteen nettisivu löytyy osoitteesta sncf.com, joka toimii myös englanniksi. Sen lisäksi on käytössä myös alueellinen nettisivu ter.sncf.com, joka ei näyttänyt toimivan kuin ranskaksi siinä vaiheessa kun on tehnyt valinnan alueesta, jonka aikatauluja haluaa tarkastella. Pääsivujen kautta löysin yhteystiedot esimerkiksi Nizzasta Monacoon menevistä junista, mutta jouduin käyttämään alueellista sivua, kun halusin tietää Nizzan ja Ezen välillä kulkevista junista.

Junissa oli varsin helppoa matkustaa, vaikka ei osaisikaan ranskaa. Junien lähtölaiturit ja lähtöajat on selkeästi merkitty asemien näyttötauluihin ja junat tuntuivat kulkevan enimmäkseen ajoissa. Junissa ei tullut kuulutuksia seuraavasta pysäkistä muualla kuin Monacon Monte Carlon pysäkillä. Mutta jokainen juna-asema on nimetty selkeästi, joten jos ei tiedä missä on, kannattaa asemilla kurkkia ulos junan ikkunasta, niin todennäköisesti saa vastauksen sijaintiinsa.

Meno-paluu junalla Monacoon maksoi 7,8 euroa yhdeltä henkilöltä, joten junalla ei ollut kallista taittaa matkaansa. Bussillakin Monacoon pääsee, sinne kulkee Nizzasta reitti numero 100, jolla matka olisi ollut 1,5e/suunta. Mutta koska juna-asema oli mua niin lähellä, valikoitui omaksi menopelikseni tällä kertaa juna. Lisäksi tein junamatkoja Ezeen ja Villefranche-sur-Meriin. Yhdensuuntainen lippu Nizzasta Ezeen on 2,8 euroa ja Villefrancheen 1,8e. Eli varsin edullista kaiken kaikkiaan. Vertailun vuoksi käteisellä ostettu kertalippu Tampereen kaupunkialueen bussiin kustantaa kolme euroa ja matkakortiltakin 1,84 euroa.

Nizzan suunnalla matkustellessa kannattaa hyödyntää alueen loistavasti toimivaa ja edullista bussi- ja junaverkkoa liikkuakseen ympäri kaupunkia ja tehdäkseen päiväretkiä alueen muihin kaupunkeihin ja kyliin. Matkustaminen paikasta toiseen on tehty todella helpoksi, enkä missään vaiheessa ollut menossa väärään suuntaan tai väärällä reitillä. Itse tein useampia päiväretkiä alueella, juuri siksi, koska se oli tehty niin helpoksi!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Susanna
  29.10.2017 at 22:06

  Olen mennyt Nizzasta bussilla Monacoon ja lippu oli tosiaan noin halpa, ihme kyllä. Myös Cannesissa tuli mentyä paikallisbussilla. Junat kulkee, mutta varkaita niissä on usein. Kerran samassa junassa olleelta turistilta vietiin aivan sekunneissa laukku jossa oli hänen passi ja kaikkea tärkeää. Jäi mietityttämään mitenköhän hän pystyi aloittamaan lomansa ilman niitä kaikkia tärkeitä, etenkin kun rivieran (kuten myös Barcelonan) poliisit eivät juurikaan piittaa edes autovarkauksista. Joskus junat olivat myös myöhässä

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.10.2017 at 12:26

   Varkaudet tuntuu kyllä olevan ikävä lieveilmiö monen maan junissa. Itse en onneksi ole joutunut näpistyksen uhriksi, mutta olen kyllä kuullut juttuja juuri junissa tehdyistä omaisuuden vienneistä. En muutenkaan kokenut, että Nizzan junissa olisi ollut mitenkään turvatonta, mutta ainahan väkijoukossa tulisi katsoa omaisuutensa perään. Mun kohdalle osuneet junat olivat aikataulussaan, mutta ainahan myöhästymisiä toisinaan sattuu.

Leave a Reply