Kerran poistuin kotoa
Eurooppa

6 Euroopan pienintä valtiota käytynä – tällaista niissä oli

Eurooppaan mahtuu paljon valtioita. Myös paljon pikkuruisia maita, niin pieniä, että itsenäisen valtion sijaan ne menisivät helposti jonkun maan kaupungista. Tai kylästä. Siitä asti kun aloin matkustaa kunnolla, olen tuntenut outoa vetoa näihin Euroopan lilliputteihin. On veikeää ajatella, että paikka, jonka läpi huristelee paikallisliikenteen kyydissä tunnissa tai jonka päästä päähän näkee ilman kiikareita, voi olla oma valtionsa.

Elokuisella Nizzan reissullani sain tietynlaisen tavoitteeni täyteen, olen nyt käynyt kaikissa kuudessa Euroopan pienimmässä valtiossa – Vatikaanissa, Monacossa, San Marinossa, Liechtensteinissa, Maltalla ja Andorrassa. Ensimmäisen pikkuvaltioni valloitin vuonna 2012, kun kävin Maltalla. Viisi ja puoli vuotta myöhemmin pikkuvaltioiden matkailuympyräni sulkeutui Monacossa.

Löytyyhän näiden kuuden lisäksi Euroopasta muitakin pikkuruisia maita, mutta tämä kuusikko on selkeästi omassa pienuuskastissaan. Se on sitä kokoluokkaa, jonka maarajoja ei noin vain kartalta tihrusta.

Kun nämä kuusi pienintä on nyt valloitettu, ajattelin tehdä pienen summauksen siitä, millaista niissä oikein oli. Olivatko ne mystisiä ja jännittäviä paikkoja, vai vaan ihan tavallisia, kompakteja maailmankolkkia.

VATIKAANI

Vatikaani – Euroopan pienin valtio

Vatikaani on virallisesti kaupunkivaltio, jota ympäröi Rooma. Se on sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Maan väkiluku on alle 1 000 henkeä ja sen pinta-ala on 0,44 km². Vatikaanin alueelle mahtuu Pietarinkirkko, joka on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Hauskaa, että maailman pienimpään valtioon mahtuu jotain maailman suurinta! Vatikaanissa majaansa pitää tunnetusti paavi. Roomasta käsin on erittäin helppo tehdä visiitti myös Vatikaanin puolelle.

Pietarinkirkko näyttää ulkoapäin vaatimattomammalta kuin oikeasti onkaan

Pietarinkirkon huipulta on hulppeat maisemat ympäri Vatikaanin ja Rooman. Kuvassa muun muassa Vatikaanin museon rakennus.

Mitä pidin Vatikaanista?

Olen käynyt Vatikaanissa kahdesti, kummallakin Rooman-reissullani. Vatikaani on hyvin uniikki paikka, eikä pelkästään pienuutensa takia vaan myös katolisen kirkon keskuksena. Vatikaani on kirjaimellisesti ihan oma maailmansa. Pietarikirkon aukiolla seistessä tunnelma on jotenkin sähköinen, ilmassa on odotusta ja toiveikkuutta. Tai uupumusta, jos ensisijainen motivaattori valtiossa käymiseen on uskonnollisten asioiden sijaan näköaloista nauttiminen. Pietarinkirkkoon on hulppeat jonot, jos ei ole tarpeeksi ajoissa liikkeellä!

Kaikesta kummallisuudestaan ja uskonnollisuudestaan huolimatta mä pidän Vatikaanista. Ehkä siksi, että pidän vähän kummallisista asioista. Maisemat Pietarinkirkon huipulta ovat vertaansa vailla, Vatikaanin museo on taas niin överi, että se kääntyy sen voitoksi. Vaikka Vatikaani on suunnilleen kaupunginosan kokoinen, siellä on todella paljon mielenkiintoista nähtävää. Ja olen kartoittanut siitä vasta murto-osan.

Vatikaaniin menen ehdottomasti vielä uudelleen käymään!

Vatikaanin museossa on niin paljon nähtävää, ettei tiedä minne katseensa kääntää

Lue lisää Vatikaanista:

MONACO

Monaco – Euroopan toiseksi pienin valtio

Monaco on maailman toiseksi pienin valtio ja ruhtinaskunta. Se sijaitsee Ranskan Rivieralla kauniissa maisemissa, vuorten ja Välimeren huomassa. Monacossa asuu reilu 30 000 ihmistä ja sen pinta-ala on 1,95 km². Tämä tekee Monacosta maailman tiheimmin asutun valtion. Monaco tunnetaan muun muassa formulakisoista ja kasinoista. Monaco sijaitsee 18 kilometrin päässä Nizzasta, joten kaupungista on erittäin näppärää tehdä retki Monacon puolelle.

Pieneen valtioon mahtui paljon jylhiä maisemia ja kaunista luontoa

Tämä oli Monacon parasta antia!

Mitä pidin Monacosta?

Etukäteen en ajatellut pitäväni Monacosta lainkaan. Ajattelin, että siellä olisi kiva käydä siksi, että saisin tutustua taas yhteen pikkuvaltioon. Mutta muuten en odottanut maalta mitään ihmeellistä. Upeat autot, raha ja rikkauksissa kylpeminen eivät ole omia juttujani, joten odotin lähinnä tylsää paikkaa, jossa viihtyisin ehkä pari tuntia.

Osittain olikin näin. Monaco oli vähän kuin loistoristeilijä kuivalla maalla. Kuin jotain vähän väärässä paikassa. Mutta Monacossa oli myös puoli, johon hullaannuin totaalisesti! Monacon vanhakaupunki oli kaikessa värikkyydessään ja herttaisuudessaan lumoava ja viihdyin siellä pitkät tovit. Vanhankaupungin takaa löytyvä puutarha ja jylhät merimaisemat olivat taas henkeäsalpaavan kauniit. En olisi uskonut löytäväni Monacosta moista idylliä.

Voisin lähteä Monacoon uudelleen. Haluaisin tutkia enemmänkin maan puistoja ja puutarhoja ja löytää lisää upeita maisemapaikkoja. Hyvät jutut Monacossa voittivat tylsän perus-Monacon.

Hippi Monacossa!

Lue lisää Monacosta:

SAN MARINO

San Marino – Euroopan kolmanneksi pienin valtio

Italia mahduttaa itseensä peräti kaksi pikkuvaltiota, Vatikaanin lisäksi sieltä löytyy myös San Marino. Se on Euroopan kolmanneksi pienin valtio ja maailman vanhin tasavalta. Kylläpä näille pikkuvaltioille mahtuu ennätyksiä! San Marino on noin 61 km² ja siellä asuu reilu 30 000 ihmistä. San Marino sijaitsee vuoristoisella alueella ja maan pääkaupungin, myös nimeltään San Marino, sen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. San Marinoon pääsee helposti esimerkiksi läheisestä Riminin kaupungista.

San Marino on maisemaonnellisen paratiisi <3

Mitä pidin San Marinosta?

Pakko myöntää, mä rakastuin San Marinoon! Se on mielettömän kaunis maa, ja omalla tavallaan todella uniikki sekä maisemien että vanhankaupunkinsa suhteen. San Marinosta löytyy kaikkea mitä mä voin kaupunkikohteelta toivoa: vuoria, kaunista luontoa, historiaa ja linnamaisia torneja vuorten huipuilla. San Marinon kaupunki oli niin riipaisevan kaunis, että näin itseni asumassa siellä.

Muut Euroopan pikkuvaltiot ovat mielestäni olleet lähinnä sympaattisia tai omituisia, mutta San Marino taas oli palavaa rakkautta. Siinä missä tuntuu, että muut maista ovat olleet päivässä pääosin nähdyt, San Marinosta tuntui jäävän vielä paljon seuraavia kertoja varten. Siellä olisi ollut patikkapolkuja tallattavaksi, lisää torneja tutkittavaksi ja kaupungin sopukoita kartoitettaviksi.

San Marino oli niin ihana, että lähtisin käymään siellä koska tahansa uudestaan. Riemusta kiljuen.

Lue lisää San Marinosta:

LIECHTENSTEIN

Liechtenstein – Euroopan neljänneksi pienin valtio

Liechtensteinin pikkuvaltio sijaitsee Alpeilla, Sveitsin ja Itävallan hellässä huomassa. Maa on ruhtinaskunta, joka on suurilta osin yli 1 800 metrin korkeudessa. Pinta-alaa Liechtensteinilla on 160 km² ja asukkaita noin 38 000. Liechtensteinissa on veroparatiisin vikaa ja se on tunnettu postimerkeistään. Liechtensteiniin pääsee sekä Sveitsistä että Itävallasta bussilla, junalla maan halki ei pääse matkustamaan.

Vaduzin linna kaupungin yllä

Mitä pidin Liechtensteinista?

Odotukseni Liechtensteinin suhteen olivat varsin suuret. Olihan siellä vuoria ja linnoja. Silti maasta jäi hieman vaisu ja persoonaton kuva. Se olisi voinut olla oikeastaan mikä tahansa paikka Sveitsissä tai Itävallassa. Liechtensteinista ei jäänyt käteen mitään selkeää juttua, mikä olisi määrittänyt maan persoonaa.

Vaduz, maan pääkaupunki, oli muutamassa tunnissa nähty. Sen parhaat asiat olivat vuorenrinteelle pystytetty linna, jossa maan ruhtinasperhe majailee ja linnalta avautuvat maisemat maan yli. Itse linnaan ei päässyt, mutta sen ympäristössä sai silti kierrellä ja ihastella. Vaikka Liechtensteinilla oli puitteet kunnossa, ainakin Vaduz jätti itsestään vähän mitäänsanomattoman kuvan.

Liechtenstein oli pittoreski ja herttainen, mutta omaleimaisuus puuttui

Voisin käydä Liechtensteinissa uudelleenkin, mutta seuraavaksi suuntaisin vaikka Balzersiin ihmettelemään sen linnaa.

MALTA

Malta – Euroopan viidenneksi pienin valtio

Malta on Euroopan pikkuvaltioista ainoa saarivaltio. Se sijaitsee Välimerellä, lähellä Sisiliaa. Malta koostuu useasta saaresta, joista kolme – Malta, Gozo ja Comino –  ovat asuttuja. Maltan pinta-ala on 316 km² ja asukkaita siellä on reilu 400 000. Selkeästi enemmän kuin Euroopan vielä pienemmissä valtioissa. Malta on tunnettu muun muassa kielikursseista ja rahapeliyhtiöistä. Suomesta on kesäaikaan Finnairin suoria lentoja Maltalle.

Maltalta löytyi paljon upeita kaupunkimaisemia

Ihastuin näihin värikkäisiin veneisiin!

Mitä pidin Maltasta?

Kuten Liechtensteinilla, Maltallakin on puitteet kunnossa, mutta silti se jätti kylmäksi. Ensimmäinen negatiivinen asia, joka mulla tulee Maltasta mieleen, on todella ynseä palvelukulttuuri. Kaupoissa ja ravintoloissa tuntui yleensä siltä, kuin olisin ollut haitta ja häiriö. Toinen asia, joka mua turhautti, oli saaren bussiliikenne. Malta on pikkuruinen paikka, mutta siellä saa kulutettua tuntikaupalla busseissa istuen. Vähän sama kuin entisessä kotikaupungissani Vaasassa.

Olihan Malta myös kaunis. Olin siellä helmikuussa, ja vaikkei siellä kesä vielä ollutkaan, peittosi maan sää Suomen olot 6-1. Lisäksi siellä on kauniita ja historiallisia kaupunkeja ja upeaa luontoa. Olen myös onnellinen, että pääsin näkemään kuuluisan Azure Windown, tuon postikorttikuvan kiviholvin, joka romahti tämän vuoden maaliskuussa.

Minä Maltalla. Miska taisi ottaa kuvan.

Vaikka Maltalla oli mukavaa, ei mulla ole jostain syystä mitään hinkua palata sinne takaisin. Never say never, ei kokemus ollut erityisen negatiivinen. Voi olla, että menen joskus uudelleen, mutta tällä hetkellä en sinne haikaile.

ANDORRA

Andorra – Euroopan kuudenneksi pienin valtio

Andorran pikkuvaltio sijaitsee Pyreneillä, Espanjan ja Ranskan välissä. Vaikka se on pikkuvaltiokuusikon kookkain 468 neliökilometrillään, häviää se silti koossa Luxemburgille, Euroopan 7. pienimmälle maalle, jolla on pinta-alaa jo reilu 2 500 km². Asukkaita Andorrassa on noin 78 000. Andorran virallinen kieli on katalaani ja maa on myös kunnostautunut veroparatiisina. Andorraan pääsee bussikyydillä helposti Barcelonasta Espanjan puolelta ja ilmeisesti myös Ranskan puolelta Toulousesta.

Andorra la Vellan vanhat rakennukset olivat kauniita, muuten kaupunkikuva oli hieman tylsä.

Mitä pidin Andorrasta?

Andorrassa ehti nähdä päivässä maan pääkaupungin Andorra la Vellan. Kaupunki ei ole mitenkään erikoinen. Toki se lepää kauniissa vuorimaisemissa, mutta se on varsin nopeasti kierretty. Viehtättävintä vuorimaisemien lisäksi oli Andorra la Vellan pieni vanhakaupunki.

Kaupunkikäynneille maahan ei varmastikaan kannata varata liiaksi aikaa. Mutta vuorille voisi varmasti omistaa oman aikansa. Suuri osa Andorrassa ottamistani kuvista piti sisällään vuorimaisemia.  Harmi, etten muutama vuosi sitten hinkunut patikkapoluille. Silloin reissusta olisi varmasti saanut paljon enemmän irti!

Voisin lähteä Andorraan uudelleenkin, mutta patikoimaan ja nauttimaan vuorista. En enää kaupunkiseikkailemaan.

Vaikka jokaisesta Euroopan pikkuvaltiosta ei tullutkaan omaa suosikkia, niitä on ollut todella antoisa kiertää. Jokainen paikka on ollut omanlaisensa. Ehkä eniten toisiaan muistuttivat Andorra ja Liechtenstein, erikoisimpia taas ovat Vatikaani ja San Marino.

Oletko sä innostunut kiertämään Euroopan pikkuvaltioita?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Paula (Muistoja matkoilta)
  13.9.2017 at 12:47

  Hauska koonti pikkuvaltioista! Itse olen ollut noista kolmessa. Vatikaani on niin omanlaisensa, että se on jo siitä syystä hieno, Monacosta en innostunut, mutta Andorra sen sijaan teki vaikutuksen ja jäi sellaiseksi, jonne pitää joskus palata. Noista muista listaamistasi maista San Marino alkoi kiinnostaa, aika hienon näköistä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.9.2017 at 21:55

   Kiitos! Vatikaani on kyllä todella uniikki paikka. Monacosta en olisi välttämättä innostunut, jos olisin jättänyt tuon vanhankaupungin alueen käymättä. Andorrasta olisin varmasti pitänyt enemmän, jos olisin päässyt tekemään siellä pieniä patikkaretkiä. Sinne haluaisin palata juuri patikoimaan. San Marino on kyllä aivan mahtava paikka. En itse tiennyt San Marinon upeudesta, ennen kuin törmäsin kuviin googletellessani ja päätin kuvien perusteella, että sinne on pakko päästä!

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  14.9.2017 at 14:57

  Mitää, Malta on niin pieni! :O Mä kuvittelin että Luxembourg olis se kuudes tällä listalla, vitsi mikä jymy-yllätys tuli loppua kohden! 😀

  Mutta ei ole kyllä San Marinon voittanutta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.9.2017 at 21:56

   No joo, en olisi mäkään tajunnut, ellei faktoja olisi lyöty tiskiin! Ne älyttömän pitkät bussimatkat siellä saavat saaren tuntumaan paljon suuremmalta 😀 Kaikkea sitä oppii kun matkustelee. Tai vanhaksi elää. Kumpi tuleekaan ennemmin 🙂 San Marino on kyllä paras!

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  29.10.2017 at 16:26

  Kiinnostava postaus! Multa puuttuu näistä Vatikaani, San Marino ja Andorra. San Marinon uskon olevan hieno, sillä sitä on muutama muukin sinun lisäksesi kehunut. Vatikaani on näistä puuttuvista todennäköisesti kuitenkin se, johon ensimmäiseksi päädyn, koska sinne on niin helppo mennä Rooman-matkalla.

  Maltalla olin ihan vastikään ja mulle jäi siitä aika nihkeä kuva. Osasyynsä oli todella ankealla myrskysäällä, jonka vuoksi ei päästy mm. Gozolle ja Cominolle ollenkaan. Palvelukulttuurista ja busseista olen myös samaa mieltä. Itse asiassa en ole missään ikinä törmännyt niin törkeään palveluun kuin Maltalle saapuessamme. Olimme varanneet etukäteen lentokenttäkuljetuksen, ja tuon bussin kuljettaja ihan tosissaan aukoi päätään asiakkaille! Ei ollut ihan paras sisääntulokokemus uuteen maahan se. Olen vieläkin vähän äimänä siitä, miten törkeästi bussikuski käyttäytyi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.10.2017 at 20:18

   Kiitos! Tätä postausta oli kyllä hauska kirjoittaa. San Marinosta on kyllä paha keksiä huonoa sanottavaa. Ainoastaan jos paikka on niin sumun valtaama, ettei ympäriinsä näe, taitaa olla ainoa poikkipuolinen kommentti, mitä sieltä olen kuullut. Vahva suositus siis sinne menemiselle, ei ihan yhtä simppeli kohde kuin Vatikaani, mutta ei onneksi paljoa hankalampikaan 🙂 Vatikaani on todella helppo ottaa haltuun Roomassa käydessä, sen sijainti Roomassa on niin keskeinen, että sinne päätyy melkein vahingossa!

   Harmi, että teille sattui Maltalle huono sää. Vaikka sanotaan, ettei ole huonoa säätä, pelkästään huonoja varusteita, niin kyllä myös jatkuva sade ja muu vaikuttaa reissuun. Sinänsä huojentavaa kuulla, että muillakin on huonoja kokemuksia Maltasta, nimenomaan tuosta asiakaspalvelusta. Mikä ei tietenkään mukavaa ole, mutta siitä tuli jo melkein tunne, että itse on armoton urpo, jota on oikeus kohdella kuin roskakasaa. Tuon kuskin käytös kuulostaa kyllä pöyristyttävältä, varmasti siitä sai huonon ensikosketuksen Maltaan. Meille ei onneksi osunut mitään noin kamalaa kohdalle, lähinnä välinpitämättömyyttä ja muuta. Mutta ei sekään mukavaa ollut.

 • Reply
  Frouva
  11.1.2018 at 21:29

  Vain Andorra on itsellä näistä käymättä, mutta eiköhän sinnekin tässä parin vuoden sisään tule päästyä. Mä tykkäsin kaikista muista paitsi Vatikaanista… Se oli ihan liian täynnä turreja ja muutenkin kovin luotaan pois työntävä. Se on myös Monacon lisäksi toinen paikka, missä EN ole yöpynyt.
  Liechtestein oli aivan ihanan hurmaava kun oltiin Stegin pienessä kylässä ja käytiin siellä pussin perukoilla vaeltamassa Malbun ja myös Stegin kylästä tehtiin minivaellus). Mikäs sen mukavampi tapa herätä kuin lehmien kellojen kilkatus kun niitä vietiin kylän pääkatua pitkin kesälaitumille! Vaduz oli kyllä “tylsä”. Suosittelen ehdottomasti oman auton vuokraamista tuolla – busseja ei juurikaan kulje nimittäin… Meidän hotelli oli kuin suoraan 70-luvulta. Se on nykyään purettu ja tilalle taidettu rakentaa ihan tavan taloja. Itse asun Keski-Euroopassa, eli omalla autolla käytiin tuollakin.
  Maltakin oli aivan ihanan hurmaava! Mutta meillä oli vuokra-auto ja käytiin tuolla etupäässä kiipeilemässä ja Hypogeum! Huikea paikka! Palvelussa ei mulla ollut mitään moitittavaa, pänvastoin keliaakikkona kiittelin mun huomioimista ravintoloissa.
  San Marino oli ihan kiva paikka. Sille mulla oli suuremmat odotukset, mutta ne eivät ihan kohdanneet. Oltiin tuolla neljä yötä ja oikeastaan kaksi, max kolme olisi riittänyt. Hauskaa oli kyllä kokea Halloween tuolla! Kaunis, kaunis paikka ja kyllä tuli myös vaellettua. Se pääkaupunki ja siinä alla oleva kaupunki ei ihan riittänyt noin pitkäksi ajaksi – olisi pitänyt käydä siinä ekassa kaupungissa myös mistä Riminiltä tullaan San Marinoon. Oma ihana taianomaisuutensa on kun San Marinon kadut tyhjenee turreista illalla – siitä tulee liki aavekaupunki – ainakin lokakuussa!
  Monacon näin ensimmäisen kerran vuorelta. Ihan varma en ole oliko tuo vuori itse Monacoa vaiko ei, mutta näky oli huikea. Meille sattui ajankohdaksi Monacon F1-viikonloppu. Se ehkä hieman latisti siellä käyntiä (aidatut alueet), mutta ihan ok paikka. Ei huikea, mutta ei yhtä paha pettymys kuin Vatikaani.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   12.1.2018 at 18:22

   Kiitos todella pitkästä kommentista! Mukavaa kuulla mielipiteitä toiselta, jolla on monta pikkuvaltioita käytynä.

   Vatikaani oli todella täynnä muita kävijöitä, mikä vähän karsi paikan tunnelmaa. Muutenkin Vatikaanista jäi vähän kaksijakoinen fiilis, mutta koska tykkään historiasta, oli paikassa myös paljon kiehtovaa. Olisi joskus upeaa päästä kiertelemään siellä kaikessa rauhassa. Liechtenstein olisi kyllä varmasti mielenkiintoisempi pääkaupungin ulkopuolella. Me liikuttiin Liechtensteinissa käydessämme Alpeilla junalla, joten bussi maan halki oli meille ainoa keino päästä sinne, ja Vaduz taas oli helppo kohde. Mutta jos joskus tulee tilaisuus päästä autolla käymään tuolla, tartun siihen ehdottomasti. San Marino on varmasti maaginen kun kadut ovat tyhjentyneet kävijöistä. Siellä haluaisin joskus yöpyä, että ehtisin myös patikoimaan. Ja Monacon haluaisin myös nähdä tuolta vuorilta. Nyt siihen ei ollut kunnon mahdollisuutta, kun oli junalla liikkeellä.

Leave a Reply