Kerran poistuin kotoa
Luontokohteet Suomi

Satumaisen kaunis Merenkurkun saaristo

Suomen ainoa UNESCO:n luonnonperintökohde löytyy Vaasan kupeesta, Merenkurkun saaristosta. Olen nyt parin vuoden ajan kovasti haikaillut käymään pitkästä aikaa niillä kulmilla, ja vihdoin viikonloppuna suunnitelmat toteutuivat, kun olin käymässä Vaasassa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden takia olen halunnut panostaa tänä vuonna kotimaanmatkailuun edes vähän enemmän, ja Merenkurkun saaristo onkin ollut pakko päästä -kohteiden listalla.

Me hypättiin retkelle kerrankin ihan perheen voimin, mukaan lähti äiti ja sisko ja pienet retkieväät. Viime aikoina olen seikkaillut joko yksin tai kaverien kanssa, joten tällä kombinaatiolla oli oikein virkistävää ja hauskaa lähteä liikkeelle. Sää suosi meidän seikkailuja, vaikka tuuli olikin kova. Mutta aurinko helotti siniseltä taivaalta, kuin tilauksesta.

Merenkurkun saaristo muodostaa Ruotsin Korkean rannikon kanssa maailmanperintökohdekokonaisuuden (oi ihana suomen kieli ja sen megapitkät yhdyssanat!), jotka heijastelevat jääkauden aiheuttamaa maankohoamista. Maa kohoaa edelleen muutaman millin vuodessa, joten maisemat tulevat jatkossakin muuttumaan.

Sen lisäksi, että alue on kiehtova maailmanperintökohde, on Merenkurkun saaristo muutenkin upea paikka, vaikka päiväretkelle Vaasasta. Autolla pääsee helposti esimerkiksi Svedjehamniin asti, josta löytyy herttainen kalasatama, näkötorni ja moreenimuodostelmat, jotka syntyvät maan kohoamisesta. Matkan varrella voi ja kannattaa myös pysähdellä kiinnostavissa paikoissa, ja kasasinkin tähän postaukseen muutaman kohteen, mitä Merenkurkun saaristossa kannattaa nähdä:

RAIPPALUODON SILTA

Raippaluodon silta Berny’sin luota nähtynä

Kun haluaa autoilla kohti Merenkurkun saaristoa, ei voi välttyä ylittämästä Raippaluodon siltaa, joka yhdistää Raippaluodon saaren mantereeseen. Silta on Suomen pisin, reilun kilometrin pituinen, ja varsin ylväs sellainen. Silta on helpottanut alueen asukkaiden ja vierailijoiden elämää 20 vuoden ajan, sitä ennen paikalla oli lauttaliikennettä.

Raippaluodon silta Fjärdskärin uimarannan suunnalta

Sekä mantereen että saaren puolelta löytyy sillan kupeesta näköalapaikkoja, joilta pääsee ihmettelemään siltaa. Mantereen puolella löytyy Fjärdskärin uimaranta, josta on hyvät näköyhteydet sillan suuntaan. Raippaluodon saaren puolella taas sillan vieressä on Berny’s Cafe & Restaurant, jonka takaa pääsee myös kävelemään upeille maisemapaikoille.

FJÄRDSKÄRIN UIMARANTA

Itse uimaranta ei ole iso, mutta se tarjoaa kauniit maisemat

Tornin huipulta näkee kauas, eikä sinne edes maksa mitään!

Fjärdskärin uimarannalle kannattaa pysähtyä, vaikka uiminen ei olisikaan suosikkiaktiviteettien kärkisijoilla. Uimarannan kupeesta löytyy pieni näköalatorni, josta voi ihastella upeita meri- ja siltamaisemia. Lisäksi sieltä löytyy grillikatos ja eväidensyöntipaikkoja. Jos on pidemmällä retkellä, noilla kulmilla on mainio tilaisuus pitää evästauko.

Sillan kupeessa kävi niin kova tuuli, että pitkät hiukseni pyörivät kuin hyrrä.

Mä olin heti kiipeämässä tuohon näkötorniin, koska tornit, portaat ja maisemat nyt vaan on kaikki mun suosikkeja! Mikään korkea torni ei ole kyseessä, mutta alavassa maastossa muutamankin metrin korotus omaan perspektiiviin teki ihmeitä. Tornin portaat ovat varsin kiipeäjäystävälliset, vanhojen kirkkojen huippuja viimeksi valloittaessani olin mielissäni leveästä ja tasaisesta portaikoista.

  • Fjärdskäret kartalla, uimaranta löytyy Vaasan suunnasta tultaessa tien vasemmalta puolelta

SVEDJEHAMN

Svedjehamn on täynnä kauniita venevajoja

Saltkaretin näkötorni pilkistää puiden latvojen takaa

Svedjehamn on suloinen ja idyllinen kalasatama Björköntien päässä. Satama on ripoteltu täyteen kirkkaanpunaisia venevajoja, pieniä veneitä ja laitureita ja tunnelmia menneiltä ajoilta. Kesällä paikka myös puhkeaa kukkaan ja on kuin kauneimmasta postikortista.

Minä ihastelemassa Svedjehamnia, sisko kuvasi

Svedjehamista löytyvät myös De Geer -moreenimuodostelmat, joista alue on kuuluisa. Lisäksi sataman kupeessa on Saltkaretin näkötorni, jonka huipulta voi ihmetellä niin Svedjehamnin suloisuutta kuin maan kohoamistakin. Lisäksi alue tarjoaa nelisen kilometriä pitkän luontopolun nimeltä Bodvattnet runt sekä Panikeen vievän, 12 kilometrin vaellusreitin. Keväästä syksyyn alueella toimii myös kahvila-ravintola Salteriet.

Mä kiertelin Svedjehamnia ihan onnesta soikeana. Se oli niin kaunis ja herttainen. Lisäksi meitä koko päivän suosinut täydellinen sää ja upea auringonpaiste sai kirkkaat venevajat hehkumaan. Paikan merellinen tunnelma oli ainutlaatuinen. Lisäksi ympäröivä luonto korosti Svedjehamnin rauhaisaa ja vähän kuin ajassa pysähtynyttä tunnelmaa.

SALTKARET-NÄKÖTORNI

Saltkaretin ulkonäkö toi mieleen hieman Mordorin, mutta onneksi se ei maisemia pahentanut!

Svedjehamn näkötornista käsin

Svedjehamnissa ollessaan kannattaa ehdottomasti vierailla myös Saltkaretin näkötornissa. Torni löytyy vajaa kilometrin päästä Svedjehamnin satamasta. Sataman parkkipaikalta alkaa tornin suuntaan menevä, hyvin opastettu tie, jonka varrella pääsee ihastelemaan lisää kauniita venevajamaisemia, sekä solahtamaan luonnon helmaan niin, että ympäröivä maailma melkein katoaa hetkeksi.

Kuten jo Fjärdskärin uimarannalla, myös Saltkaretin näkötorni tarjoaa suhteellisen helpon ja ilmaisen matkan ylös, vaikka portailta ei huipulle päästäkseen voikaan välttyä. Nousu on kuitenkin lyhyehkö (paitsi jos kysyy mun äidiltä, joka kiipesi pari ekaa porrasväliä ja sitkeästi väitti tulleensa melkein huipulle) ja askelmat uusia ja mukavia kiivetä.

Tornin huipulle kannattaa siis vaivautua. Sieltä avautuvat todella hulppeat maisemat ympäri Merenkurkun saaristoa. Kuulemma sieltä näkisi jopa Vaasaan asti, mutta itse hukkasin jo siinä vaiheessa kaikki suunnat, enkä osaa todentaa väitettä.

Maan kohamisesta kieleviä moreenikenttiä sieltä taas on varsin helppo bongailla. Myös Svedjehamnin venevajat näkyvät tornin huipulta mainiosti. Maisema on todella monipuolinen, näköalatasanteen jokaiselta sivulta avautuvat maisemat erosivat toisistaan varsin paljon.

Meidän pieni retki Merenkurkun saaristoon oli aivan täydellinen. Sää suosi ja kaikkialla oli todella kaunista. Suomen kesä oli parhaimmillaan, saaristo oli upeampi kuin muistinkaan ja varsinkin Svedjehamnin kauneus saa vieläkin sukat pyörimään mun jaloissa.

Me kävimme kuitenkin vain murto-osassa saariston paikoista. Sielä löytyy vaikka mitä alkaen veneillä valloitettavista saarista, majakoista, luontopoluista ja vaellusreiteistä. Svedjehamniin ajaessa matkan varrella on myös pieni minigolfrata, jonka yksi radoista näytti ottaneen inspiraatiota Raippaluodon sillasta. Hyvän kattauksen alueen annista löytää tästä.

Esimerkiksi käynti Svedjeholmissa ja pari pysäystä matkan varrelle sopii jo puolipäiväretkeksi Vaasasta, sillä ajomatkaa Vaasan keskustasta kertyy noin 40 kilometriä suuntaansa. Kukapa ei noin kauniisiin maisemiin haluaisi hetkeksi lähteä nauttimaan!

Kiitos vielä äidille ja siskolle kivasta päivästä ❤

Oletko sä käynyt tutustumassa Suomen UNESCO-kohteisiin?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM  | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply