Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Matkavinkit

Minkälainen kohde Italia on (yksin)matkaajalle?

Italia on mainio matkakohde oikeastaan kaikille, mutta myös yksinmatkaajille ja niille, jotka eivät ole paljoa matkustaneet. Maassa on totuttu turisteihin, fasiliteetit ja liikkuminen paikasta toiseen toimivat sujuvasti, ruokatarjonta on tuttua ja varsinkin suurimmissa kaupungeissa pärjää hyvin englannilla.

Reissasin toukokuussa Italiassa kahdeksan päivää yksin. Reissu sujui todella helposti ja mukavasti. Olen toki ennenkin matkustanut sekä Italiassa että yksin, mutta ajattelin jakaa kokemuksiani silti, yksinmatkaajan näkökulmasta. Ties vaikka innostaisin jotakuta tekemään ensimmäisen matkansa omin päin juuri Italiaan! Lisäksi postauksen vinkit sopivat varmasti kelle tahansa, joka on matkustamassa Italiaan ensi kertaa.

Turvallisuus

Olen käynyt Italian suuremmista kaupungeista Milanossa, Roomassa Firenzessä, Bolognassa ja Venetsiassa. Mielestäni kaikki kaupungit ovat olleet turvallisia, myös yksin liikkeellä olevalle naiselle, ainakin jos pitää järjen päässä. Yöaikaan ei kannata liikkua yksin, varsinkaan humalassa, eikä levitellä rahoja ympäriinsä. Eikä näyttää eksyneeltä, vaikka niin kävisikin.

Roomassa Terminin juna-aseman seudut tuntuvat hieman epämääräisemmältä, mutta päiväsaikaan siellä oli silti turvallista. Sama pätee varmasti muihin suuriin kaupunkeihin. Lisäksi Roomassa metroasemilla ei kannata pitää lompakkoaan esillä. Kannattaa jo aiemmin sujauttaa lipun verran rahaa taskuun ja käyttää pelkästään sitä.

Olen saanut liikkua Italiassa varsin rauhassa. Yksin oleva nainen ei herätä sen suurempaa ihmetystä tai epätoivottua huomiota. Lisäksi kaupustelijat ja muut turisteista hyötyjät eivät ole olleet lainkaan aggressiivisia.

Majapaikkaan löytäminen

Italian suuremmissa kaupungeissa hostelli saattaa sijaita tavallisessa asuinrakennuksessa. Tällaisissa tapauksissa olen huomannut (varsinkin Roomassa), että rakennuksen ulko-oven yläpuolella ei ole suurta kylttiä julistamassa majapaikan nimeä, vaan nimi on pieni teksti rakennuksen ovisummeriluettelossa.

Kannattaa etukäteen tutustua majapaikkansa ulkonäköön varaussivuston kautta, jotta tietää, minkä näköistä rakennusta etsii. Myös Googlen street view antaa hyvää osviittaa siihen, mitä maamerkkejä sitten paikan päällä kannattaa bongailla, jotta osaisi pysähtyä tihrustamaan suunnilleen oikealla kohdalla olevia ovisummerin nimiä.

Juna- ja bussimatkustus

Julkisella liikenteellä liikkuminen kaupungista toiseen on tehty todella helpoksi. Lippuja voi näppärästi ostaa joko etukäteen tai asemilta. Asemien lippuautomaatit toimivat myös englanniksi, joten sanakirjaa ei tarvitse raahata mukana.

Bussimatkoja olen tehnyt Italiassa Flixbusilla, joka on niillä kulmilla toiminut mainiosti. Liput olen ostanut etukäteen netistä edullisesti. Bussit kulkivat aikataulussaan ja lähtö- ja jättöpysäkit löytyivät netin ohjeiden mukaan sieltä mistä pitikin.

Junalla matkan taittaminen on yhtä helppoa kuin bussillakin. Ainakin jos lakkoja ei osu kohdalle. Junaverkko on kattava, junat mukavia ja pysäkit kuulutetaan selkeästi. Asemilla kannattaa aina katsoa omaisuutensa perään, samoin jos aikoo nukkua kulkuvälineissä. Mutta terveellä järjenkäytöllä pärjää myös näissä tilanteissa pitkälle.

Kielitaito

Italian suuremmissa kaupungeissa pärjää hyvin englannilla. Toki on aina kohteliasta opetella muutama sana italiaa. Mutta varsinkin turistien kanssa tekemisissä olevat ihmiset puhuvat englantia ainakin auttavasti. Lisäksi huumorilla ja elekielellä pääsee pitkälle, jos yhteistä kieltä ei muuten löydy.

Koska maassa on totuttu turisteihin, ovat fasiliteetit siltä osin monessa paikkaa kunnossa. Junissa ja busseissa tuli pieniä kuulutuksia myös englanniksi, lipunmyynnit niin asemilla kuin nähtävyyksissä palvelivat myös englanniksi. Myös tarpeellinen info niin netissä kuin paikan päälläkin oli yleensä tarjolla myös englanniksi.

Kaupungilla liikkuminen

Italian kaupungeissa on Venetsiaa lukuunottamatta varsin helppoa pysyä kartalla siitä, missä liikkuu. Vaikka kaupunkirakenne itsessään olisikin joskus hieman sokkeloinen, ovat kadut mielestäni selkeästi ja näkyvästi merkittyjä. Itsensä on hyvin helppoa paikallistaa kartalta.

Kävelemisen lisäksi julkinen liikenne tuntuu toimivan varsin yksinkertaisesti. Ohjeita ja aikatauluja löytyy myös englanniksi, varsinkin netistä. Rooman metro oli todella helppokäyttöinen niin lipunoston kuin oikean linjan ja pysäkin löytämisen suhteenkin.

Muita pieniä vinkkejä

Näiden lisäksi voisin lyhyesti mainita myös sen, että majoitukset tuntuvat olevan maassa varsin perusturvallisia, ruokaa uskaltaa syödä ilman suuria pelkoja ruokamyrkytyksistä ja vettä juoda hanasta. Liikenne saattaa tuntua suomalaisesta hieman kaoottiselta. Jalankulkijana pärjää hyvin, jos ei höntyile liikaa. Tie kannattaa ylittää silloin kun paikallinenkin menee. Italia on lakkojen luvattu maa, joten varasuunnitelmia kannattaa laatia, jos suunnitelmissa on jotain todella tärkeää, mutta muuten siitä ei kannata sen kamalammin stressata.

Kaiken kaikkiaan Italia on mielestäni todella mainio kohde mille tahansa reissulle, mutta myös yksin matkaan mielivälle.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  lena / london and beyond
  20.8.2017 at 14:54

  Tosi kiva juttu Noora! Italia on yksin reissaavalle tosi hyvä kohde ja normaalilla järjellä pärjää kyllä. 🙂 Itse olen reissannut paljon junalla ja suurin ongelma on tosiaan se myöhästely, vaikka sekin on ollut harvinaista. TIistaina taas tuonne <3

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.8.2017 at 21:06

   Kiitos! Italiassa on kyllä niin ihanan helppoa ja mukavaa reissata 🙂 Oi, mullekin kelpaisi taas pala Italiaa. Tosin ei täällä Nizzassakaan mitään valittamista ole, paitsi gelato ei ole yhtä hyvää kuin naapurissa. Ihanaa Italiaa sulle 🙂

 • Reply
  Ananas2go / Popot pogoillen
  21.8.2017 at 16:21

  Kiitos! Mokomakin matkakuumeen kohottaja!

 • Reply
  Vesa
  22.2.2020 at 08:22

  Italiassa 7 vuotta asuneena sanon:
  Vettä EI todellakaan pidä juoda hanasta!

Leave a Reply