Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

Matkailu yllättää – parhaat löytöni matkan varrelta!

Eleganttia elokuuta ja kuukauden ensimmäistä torstaita! Tämän kuukauden IGTT:n kunniaksi ajattelin pohtia matkailun yllättävyyttä ja sen mukanaan tuomia spontaaneja retkiä ja ihastuttavia kohteita, joista ei mahdollisesti ole aiemmin kuullut, tai ainakaan mitään tiennyt. Monesti löydöt myös muodostuvat matkojen yhdeksi kohokohdaksi, sillä vailla ennakko-odotuksia ne pääsevät pääsääntöisesti yllättämään positiivisesti.

Vaikka mä yritän ennen reissuun lähtöä setviä varsin hyvin reissukohteen antia, aina on tilaa yllätyksille. Yllätykset voivat olla pieniä, kuten rakennuksia, mutta ne voivat olla myös jopa maiden kokoisia. Yllättäviä ja ihastuttavia löytöjä on mahtunut reissujeni varrelle paljon ja kokosin tähän postaukseen niistä mielestäni mielenkiintoisimmat.

kaupunki  HELSINGBORG, RUOTSI

Muutama kaupunki taisteli positiivisimmin yllättäneen kaupungin tittelistä. Kärkisijoilla olivat myös Ruotsin Malmö ja Belgian Mons, mutta julistin silti voittajaksi Etelä-Ruotsin ihanan Helsingborgin. Helsingborg pääsi yllättämään, koska sinne ei ollut varsinaisesti tarkoitus mennä.

Seikkailimme viime kesänä silloin Kööpenhaminassa asuneen kaverini Assin kanssa Tanskan Helsingørissä, eikä suunnitelmiin kuulunut varsinaisesti ehtiä Ruotsin puolelle. Mutta koska emme koskaan voi vastustaa Ruotsia, tuli sinnekin vähän varkain karattua muutamaksi tunniksi ja meidät otti vastaan tunnelmallinen ja kesää täynnä ollut Helsingborg. Kauniit merimaisemat ja värikäs ja historiallinen kaupunki olivat omiaan ihastuttamaan, eikä spontaani koukkaus retkeen harmittanut lainkaan.

Lisää Helsingborista voit lukea tästä.

luonnonihme  FJALLSÁRLÓN, ISLANTI

Islanti on maa, jossa jokaisen kulman takaa löytyy uskomatonta ja ällistyttävän monipuolista luontoa. Moni tietää maasta ikonisen Jökulsárlónin jäätikköjärven, mutta harva tuntuu kuulleen sen lähistöltä löytyvästä Fjallsárlónista, mielestäni vielä paljon upeammasta ja tunnelmallisemmasta jäätikköjärvestä.

Fjallsárlón on ehkä maagisin paikka, jossa olen koskaan käynyt. Se hämmästyttävät värit, omaperäinen kauneus ja maiseman kontrastit tekevät paikasta ainutlaatuisen. Jos sielunrauhaa voisi kuvata luonnon avulla, olisi sanakirjassa sen kohdalla kuva Fjallsárlónista. Olisin voinut istua tuolla järven rannalla tuntikausia ja vain nauttia maisemista ja imeä itseeni paikan uniikkia taikaa.

Lisää Fjallsárlónista voit lukea tästä.

maa  BAHAMA

Harvoin kokonainen maa tulee kellekään yllätyksenä, mutta kerran näinkin on käynyt! Olimme Assin kanssa Miamissa reissatessamme yliarvioineet kaupungin kiinnostavuuden ja halusimme karkuun sen tylsyyttä. Lähdimmekin päivän varoitusajalla päiväretkelle Bahamalle.

Emme olleet sen suuremmin ehtineet selvitellä Freeportin lähiseutujen antia etukäteen, tai edes oikeastaan mitään koko maasta. Hämmennyimme määränpäässä muun muassa saaren vasemmanpuoleisesta liikenteestä. Onnistuimme löytämään saarelta sattuman kautta varsin kauniin kansallispuiston, jonka upeasta rannasta tällainen rannalla tylsistyjäkin oli onnesta soikeana. Lisäksi siellä oli pari upeaa luolaa ja sympaattisia pesukarhuja. Kannatti siis lähteä!

maisema  GIANT’S CAUSEWAY, POHJOIS-IRLANTI

Giant’s Causeway on kohde, josta tiesin tavallaan enemmän kuin hyvin mitä odottaa. Olin jo pienenä lukenut paikasta ja sen erikoisista kivimuodostelmista jostain lasten tietokirjasarjasta, joka oli mulle hankittu. Mutta olin ollut niin keskittynyt itse kiviin, etten ollut koskaan ajatellut, millaisten maisemien syleilyssä nuo jättiläisen askeleet lepäävät.

Leukaani saikin kerätä melkein maasta asti, kun vihdoin pääsin viime vuonna vierailemaan Giant’s Causewaylla. Olin toki erittäin onnellinen päästessäni näkemään kivet vihdoin livenä, ja mahtavilta ne näyttivätkin. Mutta suuri yllätys oli paikkaa ympäröivä maasto, sen kumpuilu, vehreys ja upeat patikkapolut. Lumouduin niin paljon Giant’s Causewaysta kokonaisuudessaan, että kävin siellä kahtena päivänä!

Lisää Giant’s Causewaysta voit lukea tästä.

osavaltio  RHODE ISLAND, USA

USA:n viidessäkymmenessä osavaltiossa on niin paljon monimuotoisuutta ja tuntemattomia helmiä, ettei mikään ihme, että kokonainen (pieni) osavaltio on pystynyt mut yllättämään. Tutustuttiin sattumalta Assin kanssa Rhode Islandissa asuvaan Adamiin ja hänen luonaan on tullut vierailtuakin pariin otteeseen.

Rhode Island on varsin eurooppalaishenkinen osavaltio, siellä on merta, kartanoita, majakoita ja upeaa luontoa. Siellä on tullut tehtyä pari road trippiä ja olenkin ihastellut sitä, kuinka koko osavaltio on juuri niin mun tyylinen kuin vain voi olla. Siellä amerikkalainen pintaliito, mässäily ja suuruus loistaa poissaolollaan. Rhode Island on pieni ja herttainen ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

Lisää Rhode Islandista voit lukea tästä.

rakennus  EASTERN STATE PENITENTIARY, PHILADELPHIA

Kävin viime vuoden lokakuussa Philadelphiassa ja vaikka olin etukäteen yrittänyt lukea ja tutkia kaupungin nähtävyyksiä, oli Eastern State Penitentiary -niminen vankila mennyt multa jostain syystä aivan ohi silmien. Onneksi vahinko tuli otettua takaisin, sillä osuimme sen luo sattumalta.

Eastern State on nykyinen museo, jossa pääsee edelleen aistimaan menneiden vuosikymmenien havinaa ja entisaikojen vankilameininkiä. Rakennus on rappioromantiikan ystävän unelmakohde ja varmasti jokaisen vangin painajainen. Jos pidit Patarein vankilan estetiikasta ja satut joskus Philadelphiaan, tämä on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Lisää Eastern State Penitentiarysta voit lukea tästä.

random  PEIKKOMETSÄ, BERGEN

Bergen on tunnelmallinen norjalaiskaupunki maan länsirannikolla upeiden maisemien keskellä. Kaupungista löytyy paljon kivaa ihasteltavaa, muun muassa Tampereen Pispalaa muistuttava puutaloalue. Lisäksi Bergeniä pääsee näppärästi ihmettelemään lintuperspektiivistä, kaupungin laidalla olevan Fløyen-vuoren huipulta. Emme vain ollenkaan osanneet odottaa, mikä meitä vuoren huipulla odottaisi.

Hulppeita maisemia aikamme ihasteltuamme aloimme tehdä jalan matkaa alas. Kuljimme ohi metsän, jossa alkoi näkyä peikkopatsaita. Ensin yksi, sitten muutama enemmän. Mitä kauemmas seikkailimme, sitä kummallisemmaksi meno meni. Peikkojen tilalle tuli varoituksia noidista ja ties mistä. Paikan tunnelmassa oli jotain mielestäni perinorjalaista ja hämmentävää, mutta myös kiehtovaa. Metsän funktio ei meille varsinaisesti koskaan avautunut, mutta satunnaisena löytönä se on omalla kierolla huumorillaan ehkä hauskin vastaan osunut juttu koskaan!

Lisää Bergenin peikkometsästä voit lukea tästä.

saari  SKEPPSHOLMEN, TUKHOLMA

Mä olen käynyt Tukholmassa enemmän kertoja kuin pystyn muistamaan, mutta silti kaupunki tuntuu tarjoavan mulle edelleen paljon yllätyksiä. Yksi upeimmista oli tunnelmallinen Skeppsholmenin saari, jonne päädyin vahingossa eräällä kävelyretkelläni. Olin toki aina tavallaan ollut tietoinen saaren olemassaolosta, sijaitseehan se Tukholman ytimessä, mutta en silti koskaan ollut ajatellut, että siellä kannattaisi käydä.

Mutta kuinka väärässä olinkaan ollut! Skeppsholmen on pala mitä ihastuttavinta Tukholmaa, luonnonläheinen pikkusaari keskellä kaupungin urbaania sykettä. Skeppsholmin kaverina on vieläkin pienempi Kastellholmenin saari, josta löytyy valloittava pieni linnoitus. Mielestäni Skeppsholmen ja Kastellholmen muodostavat yhdessä Tukholman vastineen Suomenlinnalle. Onneksi kerrankin päätin kävellä tänne, enkä aina Gamla Staniin.

Lisää Skeppsholmenista voit lukea tästä.

Suomi-kohde  KIVINOKKA, HELSINKI

En ole koskaan ollut mikään Helsinki-fani, sillä en ole oikein koskaan onnistunut löytämään kaupungista juuri niitä mulle sopivia nurkkia. Kunnes keväällä kaverini Taina ehdotti käyntiä Kivinokassa, josta en ollut tietääkseni ennen edes kuullut.

En yhtään tiennyt mitä odottaa, muuta kuin jonkinlaista luontokohdetta. Siksi Kivinokka pääsikin yllättämään mut totaalisesti. Se on ripoteltu täyteen ihastuttavia siirtolapuutarhamökkejä, minkä lisäksi se tarjoaa kauniita merimaisemia. Olin ihan ällikällä siitä, että mielestäni vähän tylsästä ja korrektista pääkaupungista löytyy noin leppoisa ja boheemi paikka. Tällaisia löytöjä toivon tekeväni Helsingistä vielä lisää.

Lisää Kivinokasta voit lukea tästä.

Mitä hyviä löytöjä sun matkojen varrelle on sattunut?


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverSkimbaco ja Vagabonda. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  3.8.2017 at 12:17

  Kiva postausidea! Pitääkin pistää mietintään omat parhaat löydöt, ja kenties kirjoittaa oma kooste – siis jos sallit, että kopioin ideasi? 🙂
  Minun viimeisin yllättävä löytö on itse asiassa eiliseltä, ja ihan kotikonnuilta: kävimme Kööpenhaminan lentokentän vieressä olevassa Dragørin kylässä. Olin kyllä kuullut kylästä aikaisemminkin, mutta en osannut arvatakaan, että se oli niin ihana! Kolme vuotta olen täällä asunut, ja vieläkin Kööpenhamina osaa yllättää…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:31

   Kiitos! Toki idean saa varastaa, mielelläni lukisin muidenkin tekemistä hyvistä löydöistä. Toivottavasti innostut omistasi kirjoittamaan 🙂

   Piti googlettaa toi Dragør, nimi ei soittanut mitään kelloja. Olipas kyllä aivan ihastuttavan näköinen paikka! Pitää laittaa se muistiin, tuolla voisi joskus käydä kun taas Köpikseen eksyn. Niin mun näköinen paikka.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  3.8.2017 at 14:35

  Kirottu Islanti, voisi olla vähän vähemmän ihana niin ei tarvitsisi kuola valuen haaveilla seuraavasta visiitistä aina kun pienimmänkin vilauksen näkee!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:31

   Islanti on kyllä aivan liian ihana! Juuri itsekin taas haaveilin ties kuinka monetta kertaa siitä, että sinne pitää päästä takaisin.

 • Reply
  Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä
  3.8.2017 at 17:21

  Mielenkiintoinen postaus ja erittäin ihanasti jäsennelty! Yllätykset kuuluvat matkailuun olennaisena osana – se kävi hyvin selväksi. 🙂 Aikamoista tasapainoilua etukäteen suunnittelun ja sattuman välillä. Jos tutkii liikaa etukäteen, kasvavat myös odotukset. Mutta jos ei suunnittele tarpeeksi, niin jotain olennaista saattaa jäädä välistä. Matkailu on tarkkaa hommaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:35

   Kiitos, kiva kuulla! Tasapainoilu etukäteissuunnittelun ja spontaaniuden välillä on kyllä hankalaa. Mä en voi jättää suunnittelua tekemättä, koska pelkään tuota, että vasta takaisin kotiin päästyäni huomaan paikassa olleen jotain aivan ihanaa, joka meni sivu suun. Onneksi olen aika hyvin löytänyt balanssin niiden mua kiinnostavien paikkojen ja satunnaisen haahuilun suhteen. Siinä ehtii nähdä ne paikat mitä haluaa, mutta ehtii tehdä myös näitä ihania löytöjä 🙂

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  3.8.2017 at 19:08

  Kiva juttu ja melkoisia yllätyksiä sinulla on ollut. Mietin olenko nähnyt jotain yllättävää jossain. No ainakin ennakkoluuloisena turrekohteet, kuten Thaimaan Khao Lak ja Kanarian saaret ovat aikanaan yllättäneet kovin. Nyt kesällä yllätti Albania. Meillä oli paljon ennakkoluuloja maata kohtaan mutta se oli ihan siisti.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:36

   Kiitos! Varsin huippuja yllätyksiä on kyllä kohdalle osunut 🙂 Kanaria ja Thaimaa olisivat mulle varmasti myös yllätyksiä ja juuri samasta syystä. Pitäisikin joskus malttaa lähteä molempiin paikkoihin yllättymään. Albaniasta taas uskoisin pitäväni, mutta sitä en vielä varmaksi tiedä. Eiköhän sekin kuulu lähivuosien reissukohteisiin.

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  3.8.2017 at 22:20

  Hauska postausidea ja ihania löytöjä maailmalta. Minäkin kävin ihastumassa kesän Islannin road tripillä Fjallsárlóniin, jossa minut yllätti hurjaksi yltynyt tuuli, joka melkein sai minut lentämään. Islannissa tuli monta muutakin ihanaa yllätystä vastaan. Erityisesti lännestä löytyi syrjäinen kolkka, jota hallitsi ihana majakka. Sinne olisin halunnut jäädä koko päiväksi, mieluiten useammaksi. Islannin ihanasta lännestä minun täytyykin vielä ehtiä kirjoittamaan blogiinkin. Aika ihanan kuuloinen muuten toi teidän spontaani Bahaman reissu!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:40

   Kiitos, kiva kuulla! Mä en muista, että tuolla Fjallsárlónissa olisi tuullut mitenkään erityisen kovaa kun me oltiin siellä. Tai sitten olin vain niin paikan lumoissa, etten muista 🙂 Huh, onneksi sulle ei sentään pahemmin siellä käynyt. Muistan kyllä muualla Islannissa kokeneeni pari kunnon puhuria. Oi, toivottavasti kirjoittelet pian tuosta läntisestä Islannista! Se jäi meiltä oikeastaan kokonaan käymättä. Mä fanitan majakoita, joten voin uskoa, että sinne olisi mielellään jäänyt pidemmäksikin aikaa. Bahama oli varsin mainio reissu, paljon parempi kuin Miami.

 • Reply
  Hanneli/ duunireissaaja
  4.8.2017 at 18:11

  Hauska sattuma tuo Islannin Fjallsárlón. Mekin kävimme siellä, ja lumouduimme vaikka näkyvyys oli välillä melko surkea.

  Yllättäviä kohteita on tänä kesänäkin ollut jo monta. Tuntuu että pikku hiljaa olen oppinut matkustamaan niin, että päädyn useammin ja useammin tällaisiin paikkoihin. Silmä on kehittynyt hurjasti bongaamaan niin tienviittoja paikanpäällä kuin löytämään etukäteen satunnaisia mainintoja instasta ja blogeista. Liiasta suunnitelmallisuudesta sopivaan spontaniuteen!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:49

   Mä voin kyllä uskoa, että moni lumoutuu Fjallsárlónista, jos sinne vain löytää. Se on mielestäni paljon intiimimpi ja tunnelmallisempi kuin naapurijärvensä. Tietty sumuisuus mielestäni myös sopii tuonne. Toki sitten jos ei mitään näe, niin se ei enää ole hauskaa.

   Mulla on vähän sama fiilis, olen oppinut matkustamaan niin, että reissuissa alkaa olla hyvä tasapaino ennalta kiinnostavaksi tiedetyn ja spontaanien yllätyksien suhteen. Juuri tuollaisten pienten merkkien huomaaminen auttaa paljon asiaa. Mekin löysimme Fjallsárlónin muistaakseni ihan joko sillä, että tieltä oli sinne nähtävyyden merkki tai pysähdyimme katsomaan, miksi kaikki muut olivat pysähtyneet 😀 Sitä kannattaa tehdä varsinkin Islannissa!

 • Reply
  Sunna
  5.8.2017 at 14:30

  Kuten muut ovat jo sanoneet, niin aivan huikea postausidea ja ihana lista! Ja komeita kuvia tiätty. Söpöt pesukarhut yllättivät moneen otteeseen Lattareissa – en edes tiennyt, että niitä on niin etelässä. Miten sama laji voi viihtyä Panamassa ja Kanadassa?

  Kaikkialta paljastuu lähes aina joku mahtava löytö, mutta minulle yksi parhaista oli Italian Trento. Upeat vuoret, mahtavaa ruokaa, ei liikaa turisteja ja vuosisatoja vanha yliopistokaupungin tunnelma. Vankka suositus 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.8.2017 at 19:50

   Kiitos! Tätä postausta oli todella hauska miettiä ja kirjoittaa. Toivottavasti joku muukin innostuu aiheesta kirjoittamaan 🙂 Mä en ole muistaakseni törmännyt luonnossa pesukarhuihin muualla kuin tuolla Bahamalla, mutta pitää selvästi pitää silmät auki tuolla suunnalla. Ne oli kyllä niin söpöjä.

   Trento näyttää kyllä varsin ihastuttavalta! Pitää pistää nimi muistiin kun joskus tuolla suunnalla seikkailen. Varmasti lähden käymään siellä, jos se joskus reittiin sopii 🙂

 • Reply
  Marja
  6.8.2017 at 20:54

  Tämä oli kyllä kiva juttu, kiinnostavaa aina kuulla tällaisista ei niin tyypillisistä kohteista. Tuosta Trentosta tuli mieleeni, kun kerran Italiassa kävin Urbinossa, viehko pieni yliopistokaupunki sekin. Heti alkoi päässä surrata, että mitä itse nostaisin vastaavaan postaukseen?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.8.2017 at 20:14

   Kiitos, kiva kuulla, että tätä on ollut mukavaa lukea! Tätä postausta ideoidessani tulin huomanneeksi, kuinka paljon erilaisia, itselleen ennestään tuntemattomia kohteita reissujen varrelle onkin mahtunut. Urbino näytti oikein ihastuttavalta, pitää laittaa sekin ehdottomasti korvan taakse 🙂 Toivottavasti säkin innostut kirjoittamaan aiheesta postauksen, olisi kiva lukea muidenkin hyvistä löydöistä!

 • Reply
  Travelloverin Annika
  6.8.2017 at 22:58

  Pakko sanoa, että Ruotsin näin vahva edustus hämmästytti. Ehkä minunkin pitäisi alkaa uskoa, että naapurissa on kiinnostava maa. 🙂

  Yllätyn itse kaiken aikaa. Se johtuu pitkälti siitä, etten oikein kovin paljon ota selvää. Kohteessa sitten paljastuu, että täällähän on vaikka mitä tai täällä ei todellakaan ole mitään.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.8.2017 at 20:17

   Mun kohdalla ei ikinä kannata yllättyä, kun kyse on Ruotsista. Olenhan suuri fani 🙂 Mutta musta tuntuu myös, että mitä kauemmas matkustan, sitä paremmin haluan ottaa etukäteen selvää kohteesta. Jos lähtee maapallon toiselle puolelle, jonnekin minne ei tuskin tule kovin montaa kertaa elämässään matkustettua, ainakin mä haluan etukäteen tietää kaikki parhaat jutut. Ettei sitten myöhemmin harmita jonkin missaaminen. Ruotsissa taas on niin edullista ja helppoa käydä, ettei sinne aina tule tehtyä sen kummempia suunnitelmia. Siksi yllätyksille jää paljon tilaa!

Leave a Reply