Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohdinnat

5 päivää, 76 tavaraa – paljon vai vähän?

Olen viimeiset pari vuotta reissannut pelkästään käsimatkatavaroilla. Aika hyvä saavutus tyypiltä, joka pakkasi ennen kotimaan viikonloppureissullekin puoli omaisuuttaan. Sen lisäksi, että olen saanut rajattua reissuelämäni käsimatkatavarakokoon, alan tavoitella siinä vielä mahdollisimman pienen matkatavaran mukaanottoa.

Yleensä reissaan joko 30-litraisen tai reilun 20-litraisen repun kanssa, riippuen hieman kohteesta. Jos tiedossa on oletettavasti pelkkää lämpöä tai aurinkoa, riittää pienempi. Jos taas tiedossa on vaihtelevia sääolosuhteita, lähtee mukaan isompi reppu. Koska tavaroiden minimalisoiminen jopa 12 päiväksi reiluun 20 litraan alkaa olla nykyään lastenleikkiä, halusinkin kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta tavaraa matkaani lähteekään.

Mulla on edessä viiden päivän reissu Nizzan suunnalle. Tiedossa on lämpöä ja aurinkoa ja matkaan lähdössä uusi, 22-litrainen reppu. Sen lisäksi mukaan lähtee myös käsilaukku, jota tykkään käyttää kaupunkireissuilla tavaran kantamisessa repun sijaan. Reppu siis toimii enemmänkin matkalaukkuna. Pakkasin reppuun kaiken tarvittavan, jaoin laukkuun ne muutamat jutut, jotka mieluummin pidän siellä ja tuloksena oli puolityhjä reppu.

Puolityhjäänkin saa silti mahtumaan yllättävän paljon, joten tein kartoituksen siitä, mitä kaikkea mukaani lähtee.

VAATTEET, 26 KPL

Vaatevalinnoissa lämpimät säät ovat armollisia – mukaan voi pakata vähän ja kevyttä. Mukaan lähtee kaksi alaosaa, viisi yläosaa, pari lämpimämpää vaatetta (huppari, sukkahousut ja huivi) lähinnä Suomen oloja ja lentomatkoja ajatellen ja niiden lisäksi myös vyö, sukkia, legginsit, yövaatteet, ohut pitkähihainen, alusvaatteita sekä kengät.

Vaikka repussa vaatteet solahtavat yllättävän pieneen tilaan, on kappalemäärä silti suuren tuntuinen. En silti tiputtaisi tästä pois kuin korkeintaan vyön. Lyhyellä reissulla ja dormissa yöpyessäni en jaksa alkaa nyrkkipyykätä alusvaatteita tai paitoja, joten näillä mennään.

KOSMETIIKKA, 23 KPL

Reissuilla ollessani en jaksa kamalasti meikata, sillä lämpimässä naama tuntuu muutenkin sulavan. Meikkailuni rajoittuvat lähinnä ripsiväriin ja kulmakarvojen vahvistamiseen. Meikkivoidetta laitan lähinnä parina ensimmäisenä päivänä nenääni, joka palaa herkästi auringossa. Aurinkorasva ja meikkivoide tuntuvat hyvältä kombinaatiolta nenän varjelemiseen.

Kosmetiikasta mukaani lähtee paketti naamanpuhdistusliinoja, kasvojenpesuaine, kasvorasva, aurinkorasva, suihkugeeli, deodorantti, shampoo, hoitoaine, kaksi vajaata matkahammastahnatuubia, meikkivoide, pieni meikkipaletti, ripsiväri ja kulmakynä. Kosmetiikkatarvikkeista pakkasin mukaani ihoa kuorivan pesuvempaimen (tämä on pelastus varsinkin lentomatkojen tukkimille ihohuokosille), hammasharjan, meikkisiveltimen, matkakokoisen kasvopyyhkeen, nenäliinoja, höylän, huulirasvan, meikkisiveltimen sekä hiusharjan. Lisäksi toilettilaukun, johon tavarat sujahtavat.

Näistäkin voisin periaatteessa tiputtaa muutaman pois. Hammastahnassa olisi riittänyt yksi, täydempi tuubi, mutta kun mukana on vähän nesteitä, niin kiva ottaa mukaan kaksi, jotka saan luultavasti kulutettua loppuun. Lisäksi pyyhkeen olisin voinut jättää ottamatta. Mutta vaikka hostellini lupasi tarjota pyyhkeen, kyseessä on yleensä vain yksi iso pyyhe, jota ei ole kiva käyttää kasvojen pyyhkimiseen. Myös suihkugeeli voisi tipahtaa pois, jos määränpäässä on sitä tarjolla.

MUUT, 27 KPL

Kuten muutakin tavaraa, kaikkea pientä ja tarpeellista kerääntyi mukaan myös yllättävän paljon. Muiden tavaroiden kuin vaatteiden ja kosmetiikan osalta mukaani lähtee kamera ja sen laturi, tabletti, kännykkä ja yhteinen laturi tabletille ja kännykälle, aurinkolasit, passi, pienet sakset, lusikka, kynä, rakkolaastari, roudariteippiä, lukko, kaksi särkylääkettä, matkapäiväkirja, reppu, laukku, kuulokkeet, vesipullo, lompakko, pieni muovipussi likapyykille, kotiavaimet ja käsilaukussa kulkeva meikkipussini, jossa kulkee aina mukana pieni peili, korvatulpat sekä matkapahoinvointirannekkeet.

Tässä kasassa olisi ehkä eniten juttuja, jotka voisivat tarvittaessa jäädä kotiin. Tykkään kirjoittaa jokaisesta reissustani matkapäiväkirjaa (joka on eri asia kuin blogijutut), mutta sen voisi myös tehdä vaikka tabletilla, eikä käsin. Joten kynä ja vihko eivät olisi pakollisia. Roudariteipinkin voisi jättää kotiin, mutta viime reissulla korjailin sillä kesken matkan hajonneita aurinkolasejani. Lusikoita löytyy usein hostelleista, mutta omasta ei ole ikinä haittaa, jos nälkä yllättää äkkiä. Likapyykinkin voisi periaatteessa sulloa johonkin repun lukuisista taskuista ilman muovipussia. Kuulokkeetkaan eivät olisi elintärkeät, mutta silti kivat yksin reissatessa.

Postauksen kuviin ei päässyt joka ikinen tässä mainittu tavara, mutta tässä kuvassa on oikeastaan kaikki mainittu jo pakattuna. Tilaa siis olisi vielä vaikka mille, mutta tarvetta ei!

Periaatteessa voisin siis tiputtaa reissukamppeistani pois kymmenen tavaran verran, mutta jäljelle jäisi silti 66 tavaraa. Aikamoiselta kuulostava määrä viiden päivän reissua varten, mutta toisaalta pieni reppuni ei pursuile tavarapaljoudestaan, vaan vetäisi helposti sisään vaikka tuplamäärän. Eikä määrässä silti todellakaan ole mitään ylimääräistä ja “mitä jos” -tilanteiden varalta otettua, vaan tavaraa, jonka tiedän tulevan käyttöön tai olevan varmuuden vuoksi hyvä olla matkassa (rakkolaastari, särkylääkkeet ja roudarinteippi, joita ei ole kivaa alkaa etsiä ympäri kyliä siinä vaiheessa kun tarve on jo suuri).

Oletko sä koskaan miettinyt, paljonko tavaraa otat reissuille mukaan? Entä oletko sä minimalistinen pakkaaja, vai otatko mukaan puoli omaisuuttasi?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  23.8.2017 at 18:47

  Mä olen ollut ehdottomasti enemmän sellainen liioitteleva pakkaaja. oon kelaillut romanttisesti joistain vaatteista, että tätä ja tätä olisi ihana käyttää juuri tällä matkalla. Lopulta huomaan aina, että mulla on täysi työ saada käytettyä kaikki niitä vaatteita, jotka oon mukaan pakannut. 😀 Viisi vuotta sitten mennessäni Lissaboniin kahdeksi viikoksi, mä pärjäsin urheasti käsimatkatavaroilla. Olin tosin sullonut mun tuulitakin taskut täyteen muun muassa latureita ja muuta, jota en olisi saanut muualle. 😀 Ihailtavan minimalistisesti pärjäät! Täytyypä yrittää nyt jenkkireissulla aloittaa jo järkevämpää pakkaamista.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   24.8.2017 at 11:09

   Haha, mulla oli ennen sama homma vaatteiden kanssa, että otin sellaisia täydellisiä tiettyyn tilanteeseen -vaatteita mukaan. Ja sitten niitä tuli ehkä käytettyä yhden kerran. Nyt oon huomannut, että mun kannattaa ottaa lämpimään lähinnä shortseja, koska puhelin kulkee sitten kätevästi taskussa ja kamera laukussa/olalla. Koska kummallakin pitää kuvata ja puhelimella myös suunnistaa, niin molempien pitää olla helposti tavoitettavissa 😀 Joku mekko saattaa lähteä mukaan jos tarvii vähän hienompaa vaatetta.

   Mäkin oon joskus survonut päälle muutaman kerroksen vaatteita, jos muuten ei meinannut mahtua mukaan. Taskuihin en sentään ole joutunut tavaraa survomaan, mutta luovuus kunniaan! 🙂

   Minimalistiksi voi oppia, kun tarpeeksi turhautuu liian painaviin matkatavaroihin tai jatkuvaan laukun penkomiseen, koska mukana on liikaa tavaraa. Kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota siihen, mitä mukana olleista vaatteista ja tavaroista oikeasti eniten käyttää ja jatkossa pakata sen mukaan. Ja jos jotain oikeasti tärkeetä sattuu unohtumaan, sen voi yleensä ostaa myös matkalta!

 • Reply
  Katja/historiadeviajes
  24.8.2017 at 16:14

  Sulla on just eikä melkeen kyllä kaikki tarvittava. Määkin pidän itseäni aina minimalistisena, joskin pakkaan kaiken tarpeellisen. Mun kosmetiikka on aina ihan minimissä. Joskus aikoinani raahailin kasvopuhdistuspurkkeja mutta opin etten koskaan jaksa tehdä yhtään mitään muuta kuin heittää aurinkovoidetta nassuun ja pestä sitä illalla suihkussa 😀 sen jälkeen siinä aurinkorasvapurkissa onkin ollu mun kasvokosmetiikkaa ihan tarpeeksi. Vaatteitten osalta on aina kaikkein haastavinta varsinkin jos sää olot vaihtelee ja siinä tulee aina kyllä tehtyä jotain virheitä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.8.2017 at 19:49

   Tosta kosmetiikan vähyydestä oon ihan kateellinen! Tosin mulla on niin huono iho, joka tukkeutuu varsinkin lentokoneen huonon ilman takia, niin sen hoivaamiseen pitää ottaa muutama juttu mukaan. Muuten ei käy hyvin 😀 Vaatteet on kyllä haastavia heti jos tiedossa on vaihtelevia sääolosuhteita. Tosin silloin kerrospukeutuminen pelastaa jonkin verran. Mutta lähes taatusti lämmin ja aurinko on pakkaamisen kannalta helppo homma.

 • Reply
  Ananas2go / Popot pogoillen
  25.8.2017 at 04:00

  Käsimatkatavaroilla menen, usein se on reppu. Kiva ajatus laskea kpl-määrä. Täytyy kokeilla Budapestiin lähtiessä syyskuussa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.8.2017 at 19:51

   Reppu on ihan paras. En osaisi reissatakaan varmaan enää matkalaukun kanssa, kun oon niin tottunut reppuun. Kiva jos innostut laskemaan omia kappalemääriäsi. Kiinnostaisi tietää, paljonko matkatavaraa muilla on matkassaan!

 • Reply
  Sini / Sini matkakuumeessa
  20.11.2017 at 22:21

  Siis tämä on tosi hauska juttu. Itse tykkään tehdä listoja. Laskin kuvitteellista tavaramäärää 2vk Kambodžan reissuun (käsimatkatavaroilla tietty) ja tällä hetkellä luku on 55. Tosin olen laskenut yhdeksi asiaksi esim. lenkkarit, sandaalit. Varmaan jotain oleellista on unohtunut ja tuo luku tuosta nousee.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.11.2017 at 21:00

   Kiitos! Listoja ja omien matkailutapojensa arviointia on aina hyvä tehdä. Vaikka tätä postausta tehdessä kuvittelin, että pärjäisin ihan muutamallakymmenellä tavaralla per reissu, yllätti määrä mut silti. 55 on oikein hyvä määrä, siinä on varmasti kaikki tarpeellinen, mutta vielä mahtuu joukkoon jotain oleellistakin, jos tarvitsee, ilman että laukku räjähtää. Mäkin kyllä laskin kaksi kenkää yhdeksi asiaksi, sillä niitä käytetään pareittain.

 • Reply
  Sisko
  6.12.2017 at 13:45

  Itse pakkaan niin vähän kuin vain voin. Täällä kerron mitä pakkasin mukaan viideksi kuukaudeksi Vietnamiin: http://hiemanvino.blogspot.fi/2017/04/yhteenveto-vietnamista.html?m=0

  Nuo pahoinvointirannekkeet. Toimiiko ne? Onko niissä paljon eroja? Mistä hankit omasi? Olen miettinyt tovin niiden hankkimista, mutta en ole kuullut keneltäkään kokemuksia niistä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.12.2017 at 21:39

   Mulla ainakin toimii nuo rannekkeet. Toki jos on esimerkiksi kova nälkä, mistä tulee mulle myös huono olo, niin nuo eivät sitä tunnetta täysin kitke, mutta varsinaisen matkapahoinvoinnin kylläkin. Omani olen ostanut apteekista, enkä ole käyttänyt kuin tuota Seaband-merkkiä, jonka aikanaan ostin. Ne ovat olleet käytössä ehkä kolmisen vuotta, enkä voisi enää kuvitella reissaavani ilman niitä. Vahva suositus täältä siis niille 🙂

 • Reply
  piyya
  3.5.2018 at 20:31

  Voi, tuohon kun pääsisi. Tahdon olla sellainen varmuuden vuoksi otan vielä tuon jos vaikka sotken tai jotain ihan muuten vaan tapahtuu ja voin tarvita just sitä juttua 🙂 Yritänpä jatkossa vähentää tavaran määrää laskemalla ne ja niin että tavaraa ei saa tyulla lisää vaan sen täytyy aina vähentyä 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.5.2018 at 06:18

   Pakkaamiseenkin voi opetella pikkuhiljaa. Ennen kannoin mukanani vaikka mitä turhaa, mutta vähitellen opin siihen, että yllättävän vähällä tavaramäärällä pärjää reissussa. Hyvältä kuulostaa tuo sun tavoite karsia tavaroita vähän kerralla 🙂

Leave a Reply