Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tukholman Skeppsholmen – saari kuin karamelli

Vaikka olen käynyt Tukholmassa useammin kuin enää pysyn laskuissani mukana, on siellä vielä paljon mulle tuntemattomia kolkkia. Yksi näistä, aina viime toukokuuhun asti, oli Skeppsholmenin saari. Eihän kukaan tietenkään voi kaikkia Tukholman saaria koluta, mutta tämä mulle tuntematon helmi sijaistee kahden Tukholman tunnetun saaren, Gamla Stanin ja Djurgårdenin, välissä – siis keskellä kaikkea!

En edes keksi syytä sille, etten ole sinne aiemmin mennyt. Paitsi ehkä se, että jalkani ovat vieneet mua aina naapurin vanhankaupungin kujille seikkailemaan. Nyt kuitenkin eksyin Skeppsholmeniin, lähes kirjaimellisesti. Olin taas kerran menossa kävelyretkelle vanhaankaupunkiin, kun jalkani päättivätkin johdattaa mua muualle.

Skeppsholmenin rannoilla voi bongailla komeita laivoja

Matkan varrelle mahtuu myös monia Tukholman upeita rakennuksia

Nyt mua harmittaa, etten ole tajunnut Skeppsholmenin olemassaoloa aiemmin. Se oli lähes sydäntäsärkevän upea paikka. Kaunis kuin karamelli. Kokonsakin puolesta se on kuin karamelli – tarpeeksi pieni nautittavaksi ihanana kerta-annoksena, niin että jäljelle jää hyvä mieli.

Miksi mennä Skeppsholmeniin?

Skeppsholmen on ihanteellinen paikka rennolle päiväretkelle, kun haluaa nauttia kauniista maisemista ja hyvästä seurasta. Oli seura sitten omaa tai muiden tarjoamaa. Koska saari käpertyy Tukholman syleilyyn, se tarjoaa upeat näkymät ympäröivään kaupunkiin. Sieltä on helppoa bongailla tuttuja maisemia niin Gamla Staniin, Södermalmiin laivaterminaaleineen sekä Djurgårdeniin. Lisäksi Gröna Lundin riemunkiljahdukset kantavat hyvin Skeppsholmenin rannoille asti.

Skeppsholmenissa sijaitsee myös idyllisen näköinen hotelli. Jos joskus maltan yöpyä Tukholmassa muualla kuin hostellien dormeissa, valitsisin ehdottomasti tämän paikan. Noin ihanassa ympäristössä kelpaisi viettää vaikka koko loma!

Skeppsholmen on kuin Tukholman Suomenlinna

Löysin paljon yhtäläisyyksiä mut hurmanneiden Suomenlinnan ja Skeppsholmenin välillä. Molemmat ovat idyllisiä saaria pääkaupunkien kupeessa. Kumpikin tarjoaa upeiden merimaisemien lisäksi mainiot kaupunkinäkymät, mutta myös idyllistä kylätunnelmaa. Molemmissa myös asuu ihmisiä. Skeppsholmenissa tosin vain vajaa sata, mutta saarelle oli sinne tänne ripoteltu herttaisia puutaloja, jotka toivat paikkaan upean, kodikkaan tunnelman.

Saari oli ennen osana laivaston toimintaa, minkä takia siellä on paljon jylhiä kasarmirakennuksia vastapainona puutalojen herkkyydelle. Suomenlinnassakin tasapainottelevat merilinnoituksen massiiviset muurit ja ihanan värikkäät rakennukset. Skeppsholmen tarjoaa kävijöilleen myös palan kulttuuria erilaisten museoiden ja muiden kulttuuritapahtumien myötä.

Koe myös Kastellholmenin saari

Kun on kävellyt Skeppsholmenin toiseen päähän, sieltä tulee mahdollisuus kävellä tutustumaan viereiseen, vielä pienempään karamelliin, Kastellholmeniin. Jos Skeppsholmen tarjosi muut Suomenlinnaan verrattavat yhtymäkohdat, lisää Kastellholmen hobitti-kirsikan yhtäläisyyksien kakun päälle.

Se on niin kodinomainen ja tunnelmallinen, että en olisi malttanut lähteä sieltä koskaan. Lisäksi saarta komistaa pieni linnoitusmainen rakennus, Kastellet. Hobittilassa ei linnarakennuksia suosittu, mutta jos olisi, tämä olisi ollut varmasti siellä toteutettu linnan muoto: pyöreä, matala ja kodikas.

Jos käyt Kastellholmenin saarella, käy toteamassa, että tornissa liehuu Ruotsin lippu. Jos ja kun näin on, maassa vallitsee rauha.

Ruotsissa kaikki hyvin!

Mua hieman harmittaa, että tajusin Skeppsholmenin upeuden vasta nyt. Mutta toisaalta nyt voin käydä siellä vaikka jokaisella tulevalla reissullani! Rakastuin molempien saarten lämpimään tunnelmaan, kotikutoiseen miljöön sekä huikeaan maisemakavalkadiin, joka avautuu saarten ympäri kävellessä. Lisäksi saaret ovat helposti saavutettavissa. Kävelymatkaa esimerkiksi keskeiseltä sijainnilta Sergelin torilta kertyy vain noin 1,5 kilometriä. Ja kumpikin saari on niin pieni, että ne ehtii kiertää saman päivän aikana vaikka molempiin suuntiin!

Oletko sä käynyt tutustumassa Skeppsholmeniin ja Kastellholmeniin?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  19.7.2017 at 10:02

  Pitääpäs laittaa korvan taakse tää saari – mun hyvät ystävät muutti juuri Tukholmaan, joten vihdoin ja viimein mulla on syy lähteä Tukholmaan viimeinkin. Niin monesti siirrän Tukholmaa vain tulevaisuuteen, sillä aina päädyn jonnekin kauemmaksi. Tein itselleni uudenvuoden lupauksen, että vuosi 2017 on se vuosi, kun vihdoinkin matkustan Tukholmaan. Kaunis tuo Skeppsholmenin saari.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   19.7.2017 at 14:45

   Oho, sähän olet mun vastakohta. Mä käyn Tukholmassa jopa monta kertaa vuodessa ja lähden sinne aina uudestaan riemusta kiljuen 🙂 Skeppsholmen on todella kaunis kuten koko Tukholma. Rakastan sitä, kuinka merellinen ja luonnonläheinen kaupunki onkaan, vaikka se on selkeästi myös suuri kaupunki. Tukholmassa kannattaa tehdä kävelyretkiä myös vaikka vanhaankaupukiin, Södermalmille ja Djurgårdeniin. Djurgården tarjoaa myös upeaa luontoa ja maisemia vaikka minne, Södermalm on taas ihanan tyylikäs kaupunginosa ja siellä on vaikka kuinka paljon mahtavia näköalapaikkoja!

Leave a Reply