Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tallinnan upeat nähtävyydet Kadriorgin palatsi ja puutarha

En muista koska ja missä törmäsin ensimmäistä kertaa Tallinnan Kadriorgin palatsiin. Mutta muistan, että päätin silloin, että sinne on päästävä! Vaikka fanitan eniten linnoja, pidän kovasti myös palatseista. Lisäksi lämpimissä väreissä hehkunut Kadriorg näytti niin piristävän erilaiselta, että oikein odotin kieli pitkällä sinne pääsyä!

Tämä tilaisuus koitti vihdoin viime kuussa. Paikka oli harkinnassa jo ainakin edellisellä käynnilläni Tallinnassa, joka oli helmikuussa. Mutta onneksi en mennyt silloin. Kesä oli ehdottomasti kulta-aikaa paikalle, varsinkin kun kartanoa ympäröi upea, suuri puistoalue. Eihän siitä olisi talven harmaudessa voinut mitenkään nauttia.

Kävellen Kadriorgiin

Jos sää ja kunto suosii, suosittelen saapumaan paikalle kävellen. Palatsi on noin kolmen kilometrin päässä keskustasta. Matkan varrelle mahtuu hurmaavia puutalokortteleita, joista pääsee nauttimaan, kun taittaa matkaa jalan. Tai jos jalkapatikka kuulostaa liian pahalta suoritukselta, vuokraa allesi pyörä!

Kadriorgin puutarha

Jos mielii käydä Kadriorgin palatsissa, sinne päästäkseen ei voi välttyä tutustumasta myös paikan puutarhaan. Ainakaan jos ei salaisen agentin tapaan saa suoraa helikopterikuljetusta ja pudotusta paikan päälle. Kadriorgin puutarha on niin upea, että siihen kannattaa tutustua myös, vaikka palatsi kiehtoisikin eniten.

Puisto on perustettu lähes 300 vuotta sitten, joten se tarjoaa tuulia menneiltä ajoilta. Se on täydellinen paikka auringosta nauttimiseen, laiskoihin kävelyihin tai vaikka paikoillaan möllöttämiseen. Vaikka yritin kävellä puistoa ristiin rastiin niin paljon kuin jaksoin, siitä jäi varmasti vielä paljon näkemättä. Ihastuin sen yhdistelmään kauniina pidettyjä kohteita ja vallatonta luonnontilaa, jossa kukat saivat kasvaa ja rönsyillä niin kuin halusivat.

Puiston japanilainen puutarha

Kadriorgista löytyy puutarha puutarhasta. Sen yhdessä kulmauksessa komeilee sympaattinen Japanilainen puutarha. Siellä kannattaa tehdä kierros, sillä paikka oli varsin vetoava. Se oli selvästi mietitymmän ja kurinalaisemman tuntuinen kuin muu puutarha, mutta siellä oli silti rento fiilis. Paikka toimi hauskana kontrastina enemmän luonnontilasta ammentavalle ympäristölleen.

Kadriorgin palatsi

Vaikka odotukseni palatsia kohtaan olivat varsin korkealla, pystyi Kadriorg täyttämään ne. Se oli yhtä heleä ja komea kuin kuvienkin perusteella ja sinisenä hehkuvaa taivasta vasten paikka oli kuin värien ilotulitus.

Myös palatsi on valmistunut lähes 300 vuotta sitten, joten historian havinaa on ilmassa, minne tahansa paikassa meneekään. Paikka ei ole enää varsinaisessa kartanokäytössä, vaan toimii Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen museona. Itse en ole suuri taidemuseoiden ystävä, en jaksa tuijottaa tauluja ihaillen tuntutolkulla, mutta päätin silti käydä sisällä palatsissa, jos ei muuta niin fiilistelemässä paikan tuntua ja katsomassa, onko paikka sisältäkin niin upea kuin ulkoa.

Sisällepääsy maksaa, mutta itse ainakin mielelläni pulitin muutaman euron käynnistä. Tosin en niiden taulujen takia, vaikka ne olivatkin selkeässä pääosassa. Yritin sen sijaan tuijottaa niiden ohi, palatsin sisimpään. Paikassa on edelleen tallella paljon siitä upeudesta. Kirkkain jalokivi kruunussa oli ehdottomasti palatsin kahden kerroksen korkuinen pääsali, joka on upeasti koristeltu lattiasta kattoon. Paikasta tuli jatkuvasti mieleen Tampereen oma palatsi ja myöskin nykyinen museo Näsilinna.

A Journey to the Orient -näyttely

Palatsissa on tällä hetkellä menossa pysyvän näyttelynsä lisäksi A Journey to the Orient -niminen, varsinkin kaikkia matkustamisesta pitäviä kiinnostava näyttely. Näyttely on kiehtova kokoelma baltiansaksalaisen Otto Friedrich von Richterin (1791–1816) matkakertomuksia ja kuvauksia retkiltään Egyptiin ja Nubiaan 1800-luvun alussa.

Moi!

Hän dokumentoi kuvin ja tekstein matkojaan ja oli kuin oman aikansa matkabloggaaja. Ainakin itse osasin samaistua hyvin tähän näyttelyyn ja vietinkin siellä pitkän tovin. Sori vaan palatsin muu anti, mutta tämä oli selvästi mua kiinnostavin juttu siellä! Näyttely on palatsissa 1.10.2017 asti.

Pieni vinkkiboksi Kadriorgissa vierailemisesta kiinnostuneille:

 • Kadriorgin puisto sijaitsee kolmisen kilometriä Tallinnan keskustasta itään, Tallinnan laululavan suuntaan
 • Puistoon on ilmainen sisäänpääsy
 • Kadriorgin palatsi löytyy osoitteesta A. Weizenbergi 37
 • Museo on toukokuun alusta syyskuun loppuun auki ti-su kello 10-18, keskiviikkoisin 10-20, lokakuun alusta huhtikuun loppuun taas ti-su kello 10-17, keskiviikkoisin 10-20
 • Lippujen hinnat: aikuinen 6,5e, opiskelija/lapsi 4,5e, suomalainen opiskelijakortti kelpasi
 • Lue lisää aukioloajoista, lippuhinnoista ja muusta tärkeästä tästä
 • A Journey to the Orient -näyttelyyn pääsee samaan hintaan, se on nähtävissä 1.10.2017 asti
 • Lue lisää näyttelystä tästä

Kadriorgin palatsi ja puutarha ovat mainio vierailukohde lähes ympäri vuoden, vaikka varmasti parhaimmillaan kesäaikaan. Jos palatsin anti ei kiinnosta, sitä pääsee silti ihastelemaan ulkopuolelta maksutta. Puisto itsessään taas tarjoaa tekemistä ja nähtävää moneksi tunniksi. Tämä on taas yksi niistä paikoista Tallinnassa, mihin varmasti palaan vielä takaisin!

Oletko sä käynyt tutustumassa Kadriorgin palatsiin tai puutarhaan?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  21.7.2017 at 18:56

  Kiitos postauksesta Noora. Mä oon aina jossain yhteyksissä ohimennen kuullut palatsista, mutta en ole jaksanut siihen enempää huomiota kiinnittää. Tallinnassa on olevinaan aina jotain muuta kiinnostavampaa. Nyt kuitenkin heräsi kiinnostus. Menisin ehdottomasti juuri noiden taulujen takia 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.7.2017 at 12:54

   Ole hyvä! On aina mukava kuulla, jos postauksen aihe oli osuva. 🙂 Mä olen onneksi niin suuri palatsien ja muiden ystävä, että tämä kohde jäi heti kutkuttelemaan muistin perukoille. Mutta Tallinnassa on niin paljon kiinnostavaa nähtävää, etten yhtään ihmettele osan jäävän vähemmälle huomiolle. Kiva jos onnistuin herättämään kiinnostuksen, sillä mä tykkäsin tuosta koko paikasta todella paljon! Jos pitää tauluista, tuo paikka on varmasti oiva käyntikohde. Itse en juuri sitä puolta osannut arvostaa, mutta maalausfaneille se tarjoaa varmasti paljon 🙂 Onneksi se tarjosi kattavasti myös palatsien ystävälle!

 • Reply
  mummu
  22.7.2017 at 00:13

  Olipa hieno juttu monien lähettämien “syötiin ihan hyvää ruokaa”-postauksiin jo väsyneelle. Nuo vanhat -vanha kaupunki ja Kadriorg ovat mielestäni parasta Tallinnaa. Joko teehuone on pystyssä japanilaisessa puutarhassa?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.7.2017 at 12:57

   Kiitos, hienoa kuulla! Itse en juuri ravintoloista tai ruoka-annoksista välitä, saati jaksa postailla. Joten on mukavaa, että näihin itseäni kiinnostaviin paikkoihin löytyy myös muilla mielenkiintoa. Historia kun on erittäin lähellä sydäntäni ja Kadriorgin lisäksi pidäkin valtavasti myös Tallinnan vanhastakaupungista 🙂 Teehuonetta en muista nähneeni, mutta ihan koko puutarhaa en tainnut muutenkaan kiertää, kun jalat veivät valloittaville sivupoluille ennen kuin huomasinkaan.

 • Reply
  Johanna @ Out of Office
  23.7.2017 at 00:00

  Oi miten hyvä ja kattava postaus hienosta kohteesta! Olen Tallinnassa käynyt niin vähän, että ei ole lainkaan ihme etten ole paikalle löytänyt – enkä ole osannut sinne kaivata.

  Tämän jälkeen visiitti suorastaan houkuttelee 🙂 Paikka toi muuten mieleeni Monzan Villa Realen puutarhan ja puiston – sielläkin on paljon luonnontilaisia alueita, joita on yhdellä käynnillä mahdotonta ottaa haltuun.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.7.2017 at 11:55

   Kiitos, ihanaa kuulla! Itseään kiinnostavista kohteista on mukavaa kirjoittaa postauksia 🙂 Mulla oli ennen vähän sama ongelma, etten tuntenut Tallinnaa oikeastaan ollenkaan, enkä edes pahemmin pitänyt kaupungista. Ei ihmekään, sillä en tiennyt missä siellä olivat kaikki kivat jutut! Onneksi viime kesänä vihdoin ihastuin Tallinnaan ja olen nyt osannut löytää sieltä itseäni kiinnostavia juttuja ja paikkoja.

   Kiva jos säkin tämän myötä innostuit 🙂 Piti googlata tuo Villa Reale, ja se on juuri sellainen paikka, jossa varmasti kävisin! Pitääkin pistää se korvan taakse, jos niille seuduille osun.

Leave a Reply