Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Maailman katolla Vatikaanin Pietarinkirkossa

Ei reissua Roomaan ilman käyntiä Vatikaanissa! Olen nyt käynyt Roomassa kahdesti, samoin Vatikaanissa. Ensimmäisellä kerralla en päässyt käymään Pietarinkirkossa, joten toinen kerta toden sanoi. Mä rakastan näköalapaikkoja ja Vatikaanin huipulla saikin ihailla hulppeita näkymiä vähän joka suuntaan.

Alkuun pari varoituksen sanaa, jos mielit valloittaa Vatikaanin kirkon näköalapaikan:

 1. Jos vihaat jonottamista, ole paikalla hyvissä ajoin. Heti aamulla kun kirkko aukeaa, tai mielellään vieläkin aikaisemmin. Itse jonotin paikan päälle kolmisen varttia, silkalla päättäväisyydellä. Olisin halunnut olla paikalla jo aiemmin, mutta Roomaan osui julkisen liikenteen lakko juuri sopivasti, joten kävelin hostelliltani viisi kilometriä paikan päälle.
 2. Ei ahtaanpaikankammoisille! Alkunousu korkeuksiin sujuu letkeästi, mutta lopussa, kun kiipeillään kupolin rakenteissa, muuttuu käytävä vinoksi sekä ahtaaksi. Ylävartalomutkat kapeissa käytävissä käyvät enemmän kuin tutuksi.

Pietarinkirkon huipulle

Jos olet kuitenkin päättänyt lähteä haastamaan itsesi ykkösluokan maisemien takia, tee se! Vaikka olen kolunnut monet näköalapaikat, Pietarinkirkon huipulla avautuvat yhdet upeimmista kaupunkinäkymistä, mitä olen päässyt kokemaan.

Tuonne ylös, kupolin yläpuolelle olevalle pienelle nokareelle, kiivetään maisemien perässä!

Vaikka kirkko tarjoaakin paljon nähtävää näköalojen lisäksi, aloittaisin silti kierroksen huipulta. Kirkko on massiivinen kokonaisuus, jossa voi kierrellä jalat kipeäksi jo pelkästään maan tasalla. Joten jos energia loppuu kesken, voi huippunäkymät jäädä haaveeksi.

Vasemmalla: kuva ei ole vinossa, mutta seinät ovat! | Oikealla: loppumetrien portaikkoa. Tässä vaiheessa ei hirveästi hymyilyttänyt…

Matkalla huipulle voi pysähtyä ihmettelemään Pietarinkirkkoa ylhäältä käsin.

Kiipeämisurakka alkaa kepeästi. Kirkon katolle asti on tarjolla joko jalkapatikka tai hissi. Jalkapatikka on edullisempi, eikä vielä edes paha. Kyseessä on oikeastaan kierrekäytävä, ei edes kunnon portaikko, missä on hyvä tallustella. Lysti alkaa vasta siinä vaiheessa, kun ainoa vaihtoehto on jatkaa jalan korkeimpiin kolkkiin. Käytävä kapenee ja muuttuu jyrkäksi portaikoksi. Seinät alkavat taipua kupolin muotoa myötäillen sisään päin, joten et voi kävellä suorassa. Viimeiset metrit edettiin niin kapeaa kierreportaikkoa, että olin iloinen siitä, että kyseessä oli vasta reissun toinen päivä, ja gelatoja syötynä vasta muutama.

Sitkeä 551 portaan urakka palkitaan onneksi kunnon maisemakavalkadilla! Kupolin huipulta näkee yli niin Vatikaanin kuin Roomankin, ja sieltä voi bongailla tuttuja nähtävyyksiä: Vatikaanin museon, Pantheonin, Forum Romanumin ja vaikka mitä. Itse olisin voinut viettää huipulla vaikka tuntikausia, jos siellä ei olisi ollut satapäin muita maisemafaneja. Varsinkin Pietarinaukion suuntaan parhaita paikkoja sai kärkkyä, mutta jos unohtaa suomalaisen kainouden, sekaan mahtuu hyvin.

Pietarinkirkon muu tarjonta

Vaikka halusin ensisijaisesti nähdä Pietarinkirkon maisematarjonnan, samalla vaivalla tein kierroksen myös itse kirkossa. Pietarinkirkko on nelisensataa vuotta vanha ja se on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Ensimmäisellä kerralla Vatikaanissa tutustuin paikan hulppeaan museoon, joten odotin kirkolta myös samaa mahtailua ja rikkauksilla mässäilyä.

Jostain syystä Pietarinkirkko ei silti säväyttänyt niin suuresti kuin olisin odottanut. Ulkoapäin kirkko ei mielestäni näytä niin kolossaaliselta. Sisältäkin odotin jostain syystä enemmän. Esimerkiksi entinen kirkko Hagia Sofia loi itsestään sekä avaruudellisemman että tietyllä tapaa myös ylevämmän kuvan.

Toki Pietarinkirkko oli suuri. Sen huomasi sekä kirkon huipulta että kirkon sisällä ylös korkeuksiin tuijotellessaan. Silti olin odottanut tuolta kirkkomaailman kuninkaalta vielä enemmän. Ehkä jos olisin päässyt käymään Pietarinkirkossa ennen Vatikaanin museoon tutustumista, mielikuva olisi saattanut olla toinen. Olihan kirkko silti upea: yksityiskohtainen, massiivinen ja koristeellinen. Se viimeinen vau-efekti vain jäi uupumaan.

Paavien haudat

Petarinkirkossa on mahdollista käydä myös kirkon alla sijaitsevalla hautausmaalla, missä on entisten paavien hautoja. Vatican Grottoes -nimellä kulkeva paikka on maksuton, joten siellä kannattaa käydä tutustumassa. Paikan tunnelma on ainutlaatuinen. Itse en paaveista sen suuremmin perusta, hyvä jos edes muistan tämänhetkisen paavin nimen, mutta ei toista tuollaista paikkaa tule missään vastaan.

Pieni vinkkiboksi Pietarinkirkosta:

 • Kirkko on päivittäin avoinna kello 7-19, lokakuusta maaliskuuhun 7-18
 • Kirkkoon pääsee ilmaiseksi, audioguideja saa vuokrattua
 • Kirkkoon on pitkät jonot heti aamusta, toukokuisena aamuna olin paikalla kello 10 jälkeen ja jonotin sinne noin 45 minuuttia
 • Vieraat kulkevat läpi turvatarkastuksen ennen sisälle pääsyä
 • Kirkon kupoli on avoinna päivittäin kello 8-18, lokakuusta maaliskuuhun 8-17
 • Hinta hissiä käyttäessä 8e, hinta omin jaloin kiivetessä 6e
 • Koko matka jalan ylös on 551 rappusta, osan matkasta hissillä taittaessa 320, et siis pysty lintsaamaan kiipeämisestä
 • Kupolin lipunmyynti löytyy kun lähtee kirkon pääsisäänkäynnistä oikealle, paikka on hyvin opastettu
 • Älä kiipeä huipulle, jos ahdistut ahtaista paikoista tai et siedä kapeita kierreportaikkoja!

Vaikka kiipeäminen Pietarinkirkon huipulle olikin hieman extreme kokemus, olen silti iloinen, että tein sen. Näkymien upeus korvasi ahtaat kulkuväylät. Vaikka Pietarinkirkko ei mua onnistunutkaan viimeisen päälle säväyttämään, oli se silti upea ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Jos olet menossa sekä Pietarinkirkkoon että Vatikaanin museoon, itse suosittelisin käyntiä ensin kirkossa. Mutta nämä ovat ihan makuasioita.

Oletko sä käynyt Pietarinkirkossa? Millaisia fiiliksiä sulle jäi?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  miraorvokki
  4.8.2017 at 09:28

  Tää sai mun matkamielen ponnahtamaan taivaisiin! Mä en malta odottaa! Haluan jo tänne! 🙂 Katsotaan millaiset kokemukset itselleni jää Pietarinkirkosta, toivottavasti niin hyvät kuin mieleni on nyt 😛

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2017 at 18:44

   Jes, mahtavaa kuulla! Rooma on kyllä niin huippu reissukohde, ja samoin tietenkin Vatikaani. Vaikka nousu Pietarinkirkkoon ei ollutkaan kevyimmästä päästä, niin fiilikset jäi silti todella paljon plussan puolelle. Noi maisemat onneksi pyyhkii mielestä nousun kankeudet ja alas tullessa on taas jo paljon helpompaa! Ihanaa reissua 🙂

Leave a Reply