Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Itä-Berliini oli rosoisuutta ja katutaidetta

Berliini on mun mielestä mahtava kaupunkikohde, koska sillä on niin paljon tarjottavaa. On historiaa ja modernia fiilistä. On neuvostoajan tuulia ja hipster-paikkoja. On kaunista tunnelmaa ja rappioromantiikkaa. Kaiken upeutensa keskellä mun mielestä parasta Berliinin antia on Itä-Berliinin rosoisuus. Olen aina viihtynyt paikoissa, jotka henkivät elettyä elämää ja ehkä jopa kapinaakin sen suhteen, miltä normaalin kaupunkikuvan tulisi näyttää.

Itä-Berliini tarjoaa nähtävää vaikka koko päiväksi, jopa muutamaksi. Siellä voi tehdä ihastuttavia kävelyretkiä tai käydä viihtymässä pitkän kaavan kautta. Esittelen tässä omat suosikkini Itä-Berliinistä, niistä paikoista, joissa kaupungin kulmikkuus on parhaimmillaan.

RAW Gelände

Ehdottomaksi suosikikseni Itä-Berliinin nähtävyyksistä nousi katutaidetta ja boheemia fiilistä henkivä RAW Geländen kulttuurikeskus. Paikka on entinen junien korjauspaikka, tiilirakennusten ja teiden sokkelo. Junat ovat nyt poissa, mutta maassa kulkevat pätkät kiskoja muistuttavat paikan menneisyydestä. Katutaiteen ja eriasteisten rapistuneiden rakennusten lisäksi paikka on pullollaan klubeja, baareja, taiteilijoiden työtiloja, pieniä myyntikojuja,kirpputoreja, katuruokaa ja paljon muuta. Löytyipä sieltä myös pieni discokoppi.

RAW Gelände muistuttaa tavallaan vapaakaupunki Christianiaa. Tosin kiltimpänä versiona. Valokuvata saa ainakin ulkoalueilla rajoituksetta. Mutta taiteen, roson ja boheemiuden mittareilla molemmissa paikoissa oli jotain samaa. Esteettisesti paikasta tuli mieleen myös Tampereen hylätty tulitikkutehdas. Molemmat ovat tiilisiä tehdasympäristöjä, jotka ovat nykypäivän katutaiteen ulkoilmagallerioita.

Mua jäi harmittamaan, että emme ehtineet viettää paikassa läheskään tarpeeksi aikaa. Olisin voinut viettää siellä vaikka tunteja valokuvaten ja seikkaillen. Vaikka jonain kauniina kesäpäivänä. Huhtikuinen Berliini, joka tarjosi vuoroin pilkahduksia auringosta, sadetta ja piiskaavia raekuuroja, ei ollut paras ajankohta rennon päivän viettoon RAWissa.

RAW Gelände löytyy Friedrichshainin kaupunginosasta, osoitteesta Revaler Strasse 99. Lähin S- ja U-junien asema on Warschauer Strasse.

Boxhagener Platz

Kivenheton päästä RAW Geländestä löytyy Boxhagener Platz. Se on tunnelmallinen, boheemi aukio Friedrichshainin sykkeessä. Alueen ympäristöön on ripoteltu pieniä kahviloita ja kauppoja. Talot on kuorrutettu katutaiteella ja graffiteilla, mutta ne luovat paikkaan enemmänkin kodikkuuden kuin rappion tunnetta.

Sunnuntaisin Boxhagener Platzin valtaa kirpputoritapahtuma. Myyntikojuja riittää aukion joka reunustalle, ja myynnissä on kaikkea mahdollista. Mä olen harmikseni osunut katukirppiksille sekä Berliinissä että Madridissa tympeän sadesään aikaan, mikä ei innostanut tekemään löytöjä. Mutta paljon paikallisia pörräsi tutkimassa myyntiartikkeleja säästä huolimatta.

Tarjoan lisäksi vielä harvinaisen ravintolavinkin alueelle. Lemon Leaf -nimistä ravintolaa suositteli meille Lonely Planet ja mä taas pistän vinkin eteenpäin! Suussasulavan herkullista aasialaista ruokaa, niin hyvää, etten edes annosta malttanut kuvata. Lemon Leaf löytyy osoitteesta Grünberger Strasse 69.

Boxhagener Platz kartalla. Lähin S- ja U-junien pysäkki on Warschauer Strasse, tai pelkästään U-junia palveleva Samariterstrasse.

East Side Gallery

Yksi Berliinin kuuluisimmista nähtävyyksistä, East Side Gallery, löytyy lyhyen matkan päässä Raw Geländestä etelään, Spree-joen suuntaan. East Side Gallery on 1,3 kilometrin mittainen ulkoilmataidegalleria, jonka kaikki taideteokset on taltioitu pisimpään jäljellä olevaan pätkään Berliinin muuria. Olen kirjoittanut East Side Gallerysta omaan postaukseensa, jonka voit lukea tästä.

East Side Gallery löytyy osoitteesta Mühlenstrasse, lähin U- ja S-junien asema sen itäpäässä on Warschauer Strasse, länsipäässä S-junien Ostbahnhof.

Spree-joen varrella

Jos haluaa vaihtelua rosoon, taiteeseen ja tietynlaiseen ympäristön rouheuteen, East Side Gallerysta on lyhyt matka Spree-joen varrelle. Siellä voi rentoutua hetken tai vaikka pidemäänkin aikaa kauniiden jokivarsimaisemien helmassa. Mielestäni Spree tuo virkistävää vaihtelua seutuun, ja sen kauneuden ja kuulauden rinnalla Itä-Berliinin rosoisuus korostuu.

Mutta ei omena kauas puusta putoa Spreen rannoillakaan. Niitäkin koristavat hylätyt rakennukset ja urbaanit kulttuuripaikat. Yksi mielenkiintoiselta näyttänyt paikka, jossa emme valitettavasti ehtineet vierailla, oli YAAM, klubi, rantabaari ja galleria aivan Spreen ylittävän Schillingbrücken kupeessa.

Kreuzberg

Screen vastarannalla, East Side Galleryn toisella puolella levittäytyy Kreuzbergin kaupunginosa. Itäberliiniläistä linjaa jatkaen sekin on värikäs ja boheemi, kuorrutettu iloisen värisillä rakennuksilla, katutaiteella ja kaupunkifiiliksellä, joka toi vahvasti mieleen Kööpenhaminan Nørrebron.

Kreuzbergissä kannattaa kävellä päämäärättömästi ympäriinsä ja nauttia kaupunginosan tunnelmasta. Kreuzbergin katuja tallatessa tuntuu olevan valovuosien päässä Alexanderplazin modernin elämän sykkeestä. Me olimme jo päivän seikkailuista Itä-Berliinissä sen verran väsyneitä, ettemme ehtineet tutustua kuin pieneen palaan Kreuzbergiä. Mutta on aina hyvä jättää jotain seuraavia kertoja varten!

Kreuzbergin kaupunginosa kartalla. Alueella on useita U-junan asemia. 

Olen käynyt Berliinissä nyt kahdesti ja yöpynyt aina Alexanderplazin tienoilla. Vaikka paikka onkin mainio ja keskeinen, voisin seuraavan kerran etsiä majoitusta myös Itä-Berliinin sykkeestä! Sen verran pahasti ihastuin sen tunnelmaan.

Mikä on sun suosikkialue Berliinissä? Uppoaako rosoinen itä vai onko muualla parempaa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Viherjuuria
  16.7.2017 at 22:08

  Voi Berliini <3
  Pitääkin taas lähteä käymään. Mulla on Berliinin kanssa vähän sellainen kummallinen suhde, että käyn siellä melkein joka vuosi mutta en ole ikinä ollut siellä kesällä! Nuo kaikki Platzit ja puistot saavat lämpimään vuodenaikaan ihan erilaisen elämän kuin talvella. Kiitos kivasta kuvapaketista 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.7.2017 at 19:32

   Oi, toivottavasti pääset käymään Berliinissä joskus kesällä! Nyt pääsiäisenä kesäkelit ei hellineet, mutta muutama vuosi sitten olin paikalla juuri kesäkuun alussa. Vaikka sää oli silloinkin vaihteleva, oli se onneksi myös ajoittain kesäinen ja Berliini parhaimmillaan. Tällä reissulla jäi kaikki kivat puistohengailut väliin, mutta ehkä sitten taas ensi kerralla 🙂

 • Reply
  eräs mummi
  16.7.2017 at 23:11

  Postauksesi kertoo paljon persoonallisuudestasi. Minuun ei uppoa “rosoinen itä”. Minulle ei aukea edes tuo sana “rosoinen”. Kuvia on ränsistyneistä, rappiolle jätetyistä tyhjistä rakennuksista. RAW on periaatteessa asukkaita palveleva kultturikeskus, mutta joku kansainvälinen juhlijajoukko riehuu siellä humalassa ja huumeissa kuin jossakin Mallorcan Ballermannilla. RAWin naapuriston asukkaat ovat perinpohjin kyllästyneet kaikenkarvaisiin juhlijoihin ja huumekauppiaisiin. He eivät uskalla päästää alueella enää lapsiaan yksin harjoittelemaan lastensirkukseen tai musiikkiharjoituksiin. Tuon “hauskuuden” nurjapuoli on nimittäin se, että alue vetää puoleensa enenevässä määrin organisoituneita rikollisia: huumekauppiaita (kauppaavat mm. cannabista,marihuanaa, amphetamineja, crystal methiä, 1117 kiinniottoa), ryöstäjiä ,taskuvarkaita (2270 kiinni saatuja) ja pahoinpitelijöitä. Humalassa ja huumeissa riehuvat turstit eivät taida edes huomata, että siellä on tavallisten ihmisten koteja, jotka haluavat elää turvallista arkipäivää. Asukkaat ovat keränneet 3100 allekirjoittaneen adressin, jossa vaativat, että senaatti ryhtyy toimenpiteisiin rikollisuuden kuriin saamiseksi. Senaatti on keskustellut asukkaiden ja tontin omistajien kanssa tulevasta käytöstä. Tontin omistajat suunnitelevat rakentavansa suuria asuintalokomplekseja. (Berliini kasvaa joka vuosi n. 50 000 asukkaalla ja asuntopula on
  huutava.) Sekä senaatti että asukkaat kannattavat sitä, että turistit käyvät ja REW säilyy kultturikeskuksena, mutta tämänhetkinen tilanne on kestämätön. Tyttäreni ja lapsenlapseni asuvat ItäBerliinissä (Pankow), mutta heitä kiinnostaa tuo “rosoiset” Kreutzberg ja REW ym. yhtä vähän kuin minua.
  Muualla on parempaa. Berlin.de Offizielle Hauptstadtportal´in sivulta löytyy enemmän tietoa Berliinin monikultuurisuudesta “Multikulturelles Berlin” (monikulttuurinen Berliini). Saksaa osaamattomat ovat taas kerran heikoilla, koska englanniksi tuotakaan ei löydy. Friedrichstraßen juna-aseman välittömässä läheisyydessä on myös Suomen Saksan-instituutti /Finnland-Institut in Deutschland heille, jotka eivät välitä yllä mainitusta “rosoisuudesta”, vaan Berliinin monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Kannattaa lukea ainakin netin kautta Wikipediasta ja suositellapaikkaa suomalaisille taiteilijoille ja muusikoille, jos tuttavapiirissäsi on heitä..

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.7.2017 at 19:44

   Kiitos pitkästä kommentista sekä luonneanalyysista. Vaikken siitä ihan kaikkea allekirjoitakaan. Tykkään kyllä katutaiteesta sekä myös tiettyä ikää saaneista rakennuksista. Mutta suuri osa kuvista oli paikoista ja rakennuksista, joissa on edelleen asuin- tai muuta toimintaa. Mainitsemaasi huonoa käytöstä taas en kannata tai tue. Enkä edes automaattisesti yhdistä sitä kuuluvaksi “rosoisempaan” kaupunkikuvaan, mutta toki boheemi elämäntapa voi vetää puoleensa myös lieveilmiöitä.

   Itse yritän käyttäytyä reissuillani ainoastaan kohdetta ja sen elintapoja kunnioittavasti. En tykkää rellestää tai räyhätä, enkä tykkää katsella kun muutkaan, paikalliset tai turistit, sitä tekevät. Kuka tahansa, joka on vieraana jossain, tulisi kunnoittaa paikan tapoja sekä paikallisten asukkaiden rauhaa. Rikollisuutta en missään nimessä hyväksy ja toivon itsekin, että se saadaan tuolla kuriin!

   On Berliinissä myös paljon muuta. Olen käynyt kaupungissa kahdesti ja nähnyt Berliinin monet kasvot. Ensimmäinen käyntini on ajalta ennen blogini perustamista, toinen on nyt viime pääsiäiseltä. Molempiin käynteihin mahtui paljon muutakin Berliiniä, paljon erilaisia kohteita joista pidin myöskin. Osasta niistä en ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Mutta suosittelen toki näkemään kaupungista myös paljon muuta kuin nämä tässä postauksessa esittelemäni paikat. Mutta nämä paikat olivat silti niiden monien joukossa, jotka mua kiinnostivat. Ja uskon monta muutakin kiinnostavan. Ei siksi, että kukaan bloggaaja tai lukija kannattaisi rikollisuutta tai huonoa käytöstä. Vaan siksi, että eläväisessä ja monipuolisessa kaupungissa on paljon eri puolia, joiden kautta sen elämään tutustua.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  17.7.2017 at 13:06

  Boxhagener Platz oli kanssa mun suosikkeja Berliinissä. Meidän kohdalle osui parempi sää, siellä oli kyllä kiva pyöriä. Tuo alue on muutenkin ihanan boheemia ja kyllä, rosoista 😀
  Käytiin jossain siinä lähistöllä myös sairaan hyvällä brunssilla, en kyllä muista paikan nimeä enää. RAW Geländen pihassa taidettiin myös pyörähtää, ainakin niin päättelen sijainnin perusteella. Ei ollut silloin hajuakaan mistä paikasta oli kyse, näytti vain houkuttelevalta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.7.2017 at 19:47

   Oi, teille kävi sitten hyvä säkä sään kanssa! Tuolla olisi varmasti viihtynyt pitkään, mutta meitä oli piiskannut yksi raekuuro juuri ennen kuin pääsimme tuonne kirppikselle ja muille hoodeilla ja sadekin muistutti olemassaolostaan varsin monta kertaa. Oltiinkin jossain välissä niin jäässä, että paettiin jollekin juna-asemalle lämmittelemään 😀 Mä tiesin etukäteen metsästää tuota RAWia. Onneksi tiesin, se oli kyllä upeaa valokuvattavaa. Ehkä ensi kerralla sinne pääsee hyvällä säällä, niin ei tarvisi niin varjella kuvauskalustoa 🙂

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  17.7.2017 at 15:25

  Itse viihdyn Berliinissä nimenomaan tuolla idässä, sillä siellä on omanlaisensa tunnelma. Vaikka nimimerkki Eräs mummi tuossa vähän rinnastaakin rappioromantiikasta tykkäämisen rikollisuudesta tykkäämiseen, niin ne ovat kyllä aivan eri asioita – kukaan tuskin ihannoi rikollisuutta! Pidän idässä tuosta mainitsemastasi rosoisuudesta: siitä, kaikki ei ole niin siloteltua, ei ole uutuuttaan kiiltäviä kauppakeskuksia ja fine dining -ravintoloita, valkoisissa kauluspaidoissa pyörivää väkeä ja sen sellaista. Löytyy sen sijaan monenlaisia ihmisiä ja kulttuureitakin, sulassa sovussa, ja meininki on rentoa ja boheemia. Mielestäni tämä on juuri sitä, mikä tekee Berliinistä Berliinin. Joku toinen tykkää sitten tietysti jostakin muusta siellä (jos mistään), ja se on ihan ok.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.7.2017 at 19:53

   Mäkin ihastuin valtavasti itäiseen Berliiniin! Ekalla reissullani Berliinissä ei taidettu kiertää muuta kuin East Side Gallery sieltä kulmilta, mutta onneksi nyt ehti enemmän. Totta, tuskin kukaan ihannoi rikollisuutta. Valitettavasti rappioromantiikka ja hylätyt paikat usein rinnastetaan hämärään toimintaan, mutta itse rakastan juurikin paikkojen valokuvauksellista upeutta, estetiikkaa ja niiden historiaa. En niiden mahdollista hämärää mainetta. Johtopäätöksiä on vain niin helppo tehdä ja nähdä vain se mitä haluaa 🙂 Samoista jutuista idässä pidin mäkin, ja jos idän kamala roso ja rappio ei miellytä, niin Berliini tarjoaa onneksi paljon muutakin! Ei Berliini olisi Berliini, jos se ei tarjoaisi niin monta eri siivua siitä, millaista siellä on.

 • Reply
  Eija
  24.9.2019 at 21:20

  Kiitos vinkeistä. Kävimme viikonloppureissulla Berliinissä ja nappasin vinkit. Katu, jossa mm. Lemograss oli, oli ihana. Hotellimme sijainti ja viihtyvyys oli täys 10! Best western hotel city ost. Siitä oli 1,6km kävelymatka ihania pikkukatuja pitkin mm. RAWiin. Discokoppi oli mainio ja rawin päivän lungi meininki, ah. Yöllä palasimme ja ehkä hieman petyin illan menoon. Valinta Matrix club ei ehkä osunut sieluuni vaikka elektroninen musa kylläkin. Meidät piirittettiin tanssilattialla ja suoraan sanottuna karattiin paikalta. Olisi pitänyt valita Hiphop-bileet samalta alueelta.

  Mut ihanaa oli ja koin oloni turvallisemmaksi idän kaduilla kun esim alexsanderplazilla turistien keskellä. Palaan uudestaan, varmasti!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.9.2019 at 16:07

   Ole hyvä! Ihanaa kuulla, että löysit täältä hyviä vinkkejä 🙂 Berliinin itäisiin osiin pitäisi ehtiä tutustua vieläkin paremmin. Viimeksi ehdin saada ainoastaan pienen pintaraapaisun kaikesta siitä kiinnostavasta, mitä siellä oli tarjolla. Jo RAW ansaitsisi enemmän aikaa, siellä oli niin paljon mielenkiintoista. Itsekin kyllä varmasti vielä palaan Berliiniin ja ehkä ensi kerralla pitää etsiä majoitusta idästä.

Leave a Reply