Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet Suomi

IGTT: Täyden kympin Tampere!

Hellehaaveista heinäkuuta ja kuun ensimmäistä torstaita! Tämän kuun IGTT:n aihe on lähimatkailu, ja vaikka tähän olisikin ollut idea poikineen, tajusin ettei postauksen kanssa kannata lähteä merta edemmäs kalaan vaan pysytään sisämaassa. Mikäs sen parempi lähimatkakohde kuin rakas Tampereeni! Ei tarvitse kuin astua ovesta ulos ja on kuin pienellä lomalla.

Tähän postaukseen kokosin kymmenen ihanaa tamperelaista kohdetta todistamaan, että Tampere on täyden kympin (lähi)matkakohde.

Hatanpään arboretum

Hatanpään alue löytyy pari kilometriä keskustasta etelään. Hatanpään sairaalan ja Pyhäjärven rantojen väliin mahtuu upea puistoalue, josta löytyy kaksi vanhaa kartanoa, mahtavat lenkkeilymaisemat, kahvila ja arboretum erilaisine kasveineen ja ruusutarhoineen.

Mun kaksi suosikkipuuta Hatanpäällä!

Mä olin nuorempana yhden kesän töissä Hatanpään kartanossa, kun siellä vielä sijaitsi museotoimintaa. Silloin tutustuin ensimmäistä kertaa arboretumin alueeseen ja käyn siellä edelleen säännöllisesti. Kesäisin sen kukkaloisto on upeaa. Jostain syystä IG-kuviin ei ole tästä muistoja tarttunut, mutta tarkoituksena olisi ehtiä kirjoittaa paikasta postaus. Lisäksi siellä on upeita puita ja auringonlaskun ihailuun siellä on loistavat puitteet.

Vasemmalla Villa Idman, oikealla Hatanpään kartano, jossa olen ollut töissä.

Hämeenpuisto

Hämeenkadun loppupäästä löytyy vastakkaiseen suuntaan kulkeva katu, Hämeenpuisto, jossa on nimensä mukaista puistofiilistä. Rakastan Hämeenpuiston taivaisiin asti kurkottelevia upeita puita ja olenkin ollut harmissani siitä, että niitä on kaadettu rakennusten alta pois. Hämeenpuisto päättyy kahteen muuhun puistoon, etelässä (yllättäen) Eteläpuistoon, pohjoisessa Näsinpuistoon. Yhtä puistoa siis koko Tampere!

Iidesjärvi

Jos Tampere on puistoja, se on myös järviä. Kahden suuren, Pyhäjärven ja Näsijärven, lisäksi täältä löytyy myös paljon pieniä. Keskustan tuntumassa, Järvensivun ja Nekalan kaupunginosien välissä välkehtii Iidesjärvi. Sen ympäri kulkee luontopolku ja järven itäpäässä sijaitsee myös lintutorni. Lisäksi järven kupeessa on ihania puutaloja.

Näsilinna

Koska fanitan myös kartanoita, toki listallani komeilee myös Näsilinna! Näsinlinnan kartano sijaitsee Näsinpuistossa, Särkänniemen kupeessa. Kartano oli pitkään suljettu kävijöiltä, mutta muutaman vuoden ajan siellä on taas ollut museotoimintaa, nyt Museo Milavidan muodossa. Vaikka kartanoa on upeasti entisöity, löytyy sieltä muistoja verisestä sisällissodasta, jota tässäkin paikassa käytiin. Synkistä ajoista muistuttavat veritahrat sekä ammusten jättämät aukot seinissä.

Näsinpuisto (ja Näsinneula)

Näsinpuisto on yksi keskustan ihanista puistoista. Se sijaitsee pienellä kukkulalla ja sieltä on upeat näkymät niin Näsijärven kuin Särkänniemenkin suuntaan. Näsinpuisto on loistava paikka muun muassa Näsinneulan bongailuun ja jos kaveriltani kysytään niin myös Pokemonejen metsästykseen. Kun Näsinpuistoa lähestyy Hämeenpuistosta, törmää puiston näyttävään suihkulähteeseen.

Pispala

Pispala on varmasti Tampereen hurmaavin kaupunginosa, täynnä sinne tänne ripoteltuja, värikkäitä puutaloja. Täällä haaveilen itsekin asuvani! Tampereen järvimaisemat ovat täällä parhaimmillaan, Pispalan korkeimmilta kohdilta pääsee ihastelemaan sekä Pyhä- että Näsijärveä.

Pispalassa sijaisee muun muassa Cafe Pispala, Pispalan kuuluisat portaat, joissa pääsee testaamaan omaa kestävyyttään sekä paljon kulttuuriin ja taiteeseen liittyviä paikkoja. Pispalan ilmapiiri onkin ihanan boheemi. Pispala on varmasti ihastuttavimmillaan ruskan aikaan, talojen ja luonnon värit hehkuvat kilpaa keskenään.

Pyhäjärvi

Olen varmasti tämän jo monesti todennut, mutta Pyhäjärvi on mun henkireikä! Vaikka asun myös Näsijärven lähellä, on Pyhäjärvi silti mun kullanmuru ja lempipaikka. Rakastan järven maisemien monimuotoisuutta ja sitä, kuinka erilainen järvi on eri vuodenaikoihin. Tai vuorokauden.

Pyhäjärvi onnistuu myös hillitsemään tällaisen rannikon kasvatin merenkaipuuta. Se on sen verran suuri, että se onnistuu luomaan illuusion siitä, että kyseessä voisi olla jotain järveä isompaa. Lisäksi Pyhäjärvi on ihanan lähellä. Sen rannoille pääsee heti keskustasta. Jos mun pitäisi nimetä suosikkipaikkani Tampereella, valinta olisi joko Pyhäjärvi tai Pyynikki. Onneksi ei tarvitse osata valita!

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni on ehdoton suosikkini Tampereen ihailuun lintuperspektiivistä. Sen sijainti Pyynikillä puiden keskellä on täydellinen. Vuodenaikojen vaihtelu korostuu täällä parhaiten ja näkymät lähes jokaiseen Tampereen kolkkaan on taattu. Syksyn ruska-aika ja pakkaspäivän auringonlasku ovat mielestäni huikeimmillaan tornista bongattuna. Lisäksi Pyynikin näkötornista saa maailman parhaat munkit!

Pyynikki

Tampereen kauneimmat metsämaisemat ovat mielestäni Pyynikillä! Täällä sielu lepää. Lisäksi rakastan Pyynikillä lenkkeilyä. Näissä maisemissa voi viettää tuntikaupalla, ihan huomaamattaan. Pyynikin korkeimmilta kohdilta avautuu taas vertaansa vailla oleva maisemakavalkadi. Mulla on pari lempipaikkaa Pyynikin kallioilla, joissa on ihana istua ja ihmetellä edessään avautuvaa Pyhäjärveä.

Pyynikillä risteilee pari luontopolkua, joita pitkin voi seikkailla. Tai seikkailla ihan muuten vaan. Reittejä on eri pituisia. Pyynikkikin sijaitsee ihan keskustan kupeessa, joten sinne on helppo mennä, vaikka aikaa Tampereella olisi vain muutama tunti.

Tammerkoski

Tampereen keskustaa halkoo Tammerkoski ja sen ikoniset koskimaisemat. Tehdasmiljöö on olennainen osa Tamperetta, ja se on mielestäni parhaimmillaan juuri Tammerkosken kupeessa. Kaunis puisto luo upeaa kontrastia punatiilisille kolosseille. Rentoa kesäpäivää on ihana viettää Tammerkosken rannoilla istuen ja auringosta (ja herkuista) nauttien.

Olisin voinut valita tähän postaukseen vielä vaikka kuinka monta paikkaa lisää, mutta hyvien IG-kuvien puutteessa täyttä kymppiä päätyivät komistamaan nämä ihanat kohteet!

Innostuitko Tampereesta? Kaikki Tampere-aiheiset postaukseni pääset lukemaan tästä

LUE MYÖS NÄMÄ:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverSkimbaco ja Muru Mou. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

34 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  6.7.2017 at 09:55

  Säkin olit Tampere-fiiliksissä, ei tullut kyllä yllätyksenä 😀
  Ihana Tampere!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:12

   Höh, miten en tällä valinnallani onnistunut yllättämään 😀 Mutta eipä ollut vaikeaa valita, mistä kirjoitella. Tampere on ansainnut kaikki maailman ylisanat!

 • Reply
  Piia
  6.7.2017 at 11:47

  Aivan ihania kuvia ! Minun suosikkipaikat Tampereella ovat aika lailla samat 🙂

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  6.7.2017 at 12:37

  Tampere <3 Mulla on kans ihan samoja suosikkipaikkoja Tampereella. Nyt jo valmiiksi vähän haikea olo, kun tänä kesänä emme Tampereella enää helposti aikaa vietä, koska siskoni perheineen muutti sieltä pois. Olen muuten itse asunut yhden vuoden melkein haulitornin vieressä 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:16

   Tampere <3 Kiva kuulla, että sullakin on samoja suosikkeja. Harmi, ettei teillä ole Tampereella enää hyvää tukikohtaa. Mä en oikeastaan voisi edes kuvitella muuttavani pois Tampereelta. Ainakaan huvikseni. Oi, sullahan on ollut asunto kivalla paikalla. Mulla ei periaatteessa olisi mitään oikeaa estettä olla muuttamatta Pispalaan, mutta olen toistaiseksi sitä mieltä, että kaikkein helpointa on asua keskustassa. Bussiasemalle ja sieltä Helsinki-Vantaalle pitää säntäillä välillä niin epäinhimillisiin aikoihin, että kätevintä on asua melkein vieressä. 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  6.7.2017 at 14:57

  Hienoja kuvia Tampereelta! Asuin siellä aikoinani puolisen vuotta, mutta aika kului pääosin töissä ja opinnäytettä tehdessä. En siis oikeastaan tunne Tamperetta juuri lainkaan. Sinne voisi hyvin tehdä vaikka päiväretken, kun junalla sinne pääsee Helsingistä niin nopeasti ja edullisella.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:18

   Kiitos! Puoli vuotta on varsin lyhyt aika, ainakin jos siihen mahtuu tuollaisia suuria vapaa-ajan viejiä. Tänne kannattaa ehdottomasti lähteä päiväretkelle, junalla Helsingistä pääsee parhaimmillaan 1,5 tunnissa ja kaikki postauksessa mainitut paikat löytyvät joko keskustasta tai muutaman kilometrin päästä 🙂

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  6.7.2017 at 15:14

  Mä en oo ikiniä käynyt kunnolla Tampereella, viimmeksi olin AC/DC:n konsertissa vuonna 2010. Oon tälle kesälle miettinyt Tampereella käyntiä, joko yksin tai kaverin kanssa. Aika paljon oon lukenut sun postauksia Tampereesta, katsotaan mitä tää turkulainen tykkää Tampereesta 😉

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:20

   Sullahan on sitten jo pidempi aika viime käynnistä, tänne vaan virkistämään muistoja! Toivottavasti pääset täällä käymään ja jos haluat paikallisoppaan, niin laita viestiä 🙂 Etköhän sä Tampereelle syty, mä ainakin tykkään paljon Turusta! Vaikka en ehkä saisi 😉

 • Reply
  VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  6.7.2017 at 19:08

  Voihan Tampere! Kerrassaan kaunis tuo luminen Pyynikki-kuva. <3 Sain monta kivaa vinkkiä tästä seuraavaan Tampereen reissuun, pitää tutustua noihin muihinkin postauksiin ajan kanssa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:21

   Voihan Tampere todellakin! Kiitos, tuo on omia suosikkikuviani myös 🙂 Ihanaa kuulla, jos tästä löytyi hyviä vinkkejä. Tervetuloa Tampereelle, täällä on niin paljon kaikkea ihanaa!

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  6.7.2017 at 19:45

  On olemassa kaupunkeja, joihin rakastuu ensi hetkistä. Tampere on juuri tällainen, kaikilta puolin niin rakastettava. Olin viime viikolla siellä pari yötä ja kotiin palattuani kysyin mieheltäni, että eikö voitaisi muuttaa Tampereelle. Löysin Suomen parhaan kaupunkikeskustan, maailman kauneimman kirkon, Suomen parhaan kesäteatterin, yhden viehättävimmistä suomalaisista hotelleista, mielenkiintoisia museoita, kauppahallikaunottaren ja vietävän hyviä ravintoloita. Tuolla Facebookin Tampere sivulla on ollut hauska huomata, että muutama muukin on samaa mieltä kanssani 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.7.2017 at 20:25

   Tampere on todellakin rakastettava. Vuosi vuodelta kuorin enemmän kerroksia Tampereen annista ja rakastun aina vain lisää. Toisaalta sekin, että matkustelee erilaisissa maissa ja kaupungeissa saa arvostamaan entistä enemmän sitä, kuinka huikeassa kaupungissa mulla onkaan mahdollista asua. Pitää mennä kauas, että näkee lähelle 🙂 Tampere on kyllä todella monipuolinen paikka, jokaiselle löytyy varmasti jotain mieluisaa. Tosin maailman kauneimman kirkon tittelistä olen hieman eri mieltä, itse annan sen kunnian Kölnin tuomiokirkolle 😀

 • Reply
  Timo
  7.7.2017 at 08:00

  Mainio kokoelma! Lasten ollessa pieniä Tampere oli pelkkä Särkänniemi, mutta nyt on tullut kierrettyä keskustan lisäksi Näsinpuistoa ja Pyynikkiäkin, joten ehkä vähitellen tutustutaan lisääkin tässä muiden Nokialla sukuloimassa käymisten ohessa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.7.2017 at 16:48

   Kiitos! Mullekin Tampere oli pienenä Särkänniemi. Kävimme siellä monena juhannuksena ja yövyimme Rosendahlissa. Noihin kahteen paikkaan suurimmat muistot lapsuusajan Tampereen käynneistä jäävät, joten ymmärrän, että lasten kanssa Särkänniemi on ehdoton! Toivottavasti ehditte tutustua Tampereeseen entistä enemmän, täällä on paljon nähtävää.

 • Reply
  duunireissaaja
  7.7.2017 at 08:34

  Mä olen aina tykännyt Tampereesta, mutta matkailumielessä siellä on tullut käytyä tosi vähän. Se on mulle paikka, jossa tehdään töitä ja tavataan ystäviä ja sukulaisia.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.7.2017 at 16:50

   Mulla on vähän sama juttu tiettyjen kaupunkien kanssa. Niissä tulee käytyä, mutta ei oikein nähtyä mitään. Toivottavasti joskus ehdit tutustua Tampereen ihanaan antiin 🙂

 • Reply
  Heidi / Auringon alla
  7.7.2017 at 09:01

  Mahtavaa, toinenkin postaus Tampereesta! Ollaan nimittäin yksi yö siellä nyt heinäkuussa, joten kiva lukea näitä 🙂 Edellisestä visiitistä onkin jo muutama vuosi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.7.2017 at 16:52

   Jes, tämähän tuli sitten kuin tilauksesta! Onneksi mulla ja Annilla oli vinkkeinä paljon eri kohteita, niin teidän visiitiltä ei ainakaan nähtävää puutu 🙂 Tervetuloa näille kulmille, toivottavasti Tampere antaa teille parastaan!

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  7.7.2017 at 10:31

  Kiitos tästä mainiosta Tampere-paketista, innostus kaupunkia kohtaan kasvoi taas hieman lisää! Vaikka olen Tampereella aika monta kertaa käynytkin, niin kaupunki on tarkoittanut mulle lähinnä Särkänniemeä, Ratinan stadionia, Hakametsän jäähallia, Pikku Kakkosen leikkipuistoa ja Tammerkosken siltaa. Tältä listaltasi kävely Pispalassa ja Pyynikin näkötorni kiinnostaisi erityisesti.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.7.2017 at 16:57

   Ole hyvä, hienoa että onnistuin kasvattamaan Tampere-innostusta! Haha, voin niin kuvitella sut Pikku Kakkosen puistossa telmimässä, mutta yritähän malttaa välillä poistua sieltä 😉 Pispala on ihana paikka rennoille kävelyretkille. Sen miljöö on uniikki ja ympäröivä luonto Tamperetta parhaimmillaan. Pyynikin näkötorniin kannattaa ensin kiivetä ja sitten vasta nauttia munkeista. Sillä tavalla kasvattaa ruokahaluaan ja jaksaa syödä yhden sijaan ainakin kaksi 🙂 Mä en muuten ikinä voi ottaa rahaa mukaan, kun lähden Pyynikille lenkille. En muuten muuta tekisikään kun pupeltaisin herkkumunkkeja!

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  7.7.2017 at 21:02

  En tiedä, mikä on mutta Tampere ei ole vielä minuun kolahtanut. Nyt tuo Näsilinna alkoi kiinnostamaan ja siinä voisikin olla yksi kohde Tampere päivälle.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.7.2017 at 19:00

   Voi ei, miten näin ihana paikka ei ole voinut kolahtaa! No toivottavasti vierailu Näsilinnassa saisi vaikka rakkauden liekin roihuamaan 🙂

 • Reply
  ananas2go
  7.7.2017 at 23:55

  Rakas, ihana Tampere! Kiitos!

  Ja Pygäjärvestä ja merestä ehdottomasti samaa mieltä. Pääsin ystävieni kanssa purjehtimaan kerran sitä pitkin, ja se todella on niin iso, että käy jo vesistöstä. Minulle kun aina pitäisi olla rajaton mutta äärellinen meri.

  Vuosia sitten ystäväni asui iidesjärven rannalla, minä Oulussa, missä meri ja joki, joiden virtauksen tiesi. Katselin Iidesjärveä illalla ikkunasta ja aamulla uudestaan, ja mietin, muistinko väärin, miten se virtasi. Sitten tajusin tuulen kääntyneen ja tein vakuuttuneen päätelmän, että järvet ovat tylsiä ja epäitsenäisiä ja liikkuvat siten kuin tuuli sattuu puhaltamaan.

  Iidesjärven ympäri oli silti mukava kävellä. Ystäväni tunsi rannan asukeista…. olikohan saukko tai piisami, jonka hän oli nimennyt Einariksi. Minä en Einaria kuitenkaan koskaan nähnyt, ja nyt ystäväni ikkunat osoittavat aivan toisiin kaupunginosiin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.7.2017 at 19:03

   Oi, Pyhäjärvellä purjehtiminen kuulostaa mahtavalta! Toivottavasti mäkin joskus pääsisin. Siitä näkisi järveä aivan uudesta perspektiivistä. Haha, Einari kuulostaa sympaattiselta tapaukselta. Harmi, ettet päässyt sitä näkemään! Mä en ole siellä liikkuessani bongaillut muistaakseni muita kuin lintuja, mutta toivottavasti einareitakin siellä edelleen majailee 🙂

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  8.7.2017 at 19:20

  Vau, mikä Tampere! En ole käynyt siellä lähes kymmeneen vuoteen, mutta näköjään pitäisi taas käydä – ja nähdä muutakin kuin vain ydinkeskusta! Pispala vaikuttaa aivan ihanalta paikalta 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.7.2017 at 12:38

   Tampere todellakin on vau! Upeita paikkoja löytyy joka puolelta. Täällä kannattaa kyllä tulla käymään, jos vaan aikatauluihin joskus reissu mahtuu. Nähtävää on niin paljon jo ihan keskustan lähimaastossa. Pispala on kyllä upea ja täydellinen paikka rennolle päiväkävelylle.:)

 • Reply
  sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa
  10.7.2017 at 16:23

  Tampere on kyllä huippu kaupunki. Mä olen kokenut sen ilmapiirin aina jotenkin hirmu hyväksyvänä ja rentona, Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen tosin viettänyt siellä vähemmän aikaa, mutta sitä ennen paljonkin. Nyt olisi varmaan aika Tampereen nostalgiaretkelle. Näsipuisto ja Näsinlinna on jääneet itsellenia vieraiksi, mutta kaikki muut on ainakin hippusen tuttuja.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.7.2017 at 17:38

   Tampereen ilmapiiri on kyllä todella rento ja ystävällinen. Täällä ei katsota kieroon, kun haluaa olla oma itsensä. Tampereen nostalgiaretki kuulostaa mainiolta idealta, toivottavasti sellaisen pääset toteuttamaan! Peukkuja Näsilinnalle ja Näsinpuistolle, ne ovat mukavan lähellä keskustaa, mutta siellä tuntuu kuin siirtyisi aivan toiseen aikaan ja paikkaan 🙂

 • Reply
  Travelloverin Annika
  18.7.2017 at 16:28

  Ihan mahtavaa kotikaupunkifiilistelyä! Pispalaa ja Pyynikkiä olen kierrellyt, ja keskusta väkisinkin tullut tutuksi, jotain samanlaista kuvaakin varmaan olen julkaissut. Saat Tampereen niin houkuttelevaksi kesäretkikohteeksi. Lähtisin. Jos en olisi Laosissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.7.2017 at 19:55

   Kiitos! Rakasta kaupunkia oli helppo fiilistellä ja hehkuttaa. Laos on juuri ja juuri hyväksyttävä syy sille, ettet säntää Tampereelle heti. Mutta onneksi on myös ensi kesä, jos tänä vuonna ei enää ehdi 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  6.8.2017 at 15:29

  Kotikaupungista on aina kiva lueskella ja nähdä, kokeeko toinen matkabloggaaja samalla lailla samoista paikoista. Tampereella on kyllä monipuolisesti nähtävää ja tekemistä, joten täällä on kiva asua 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.8.2017 at 20:10

   Joo, muiden juttuja kotikaupungista ja muuten tutuksi tulleista paikoista on kiva lukea. Tässä postauksessa olisi voinut olla vielä monta paikkaa lisää, mutta ehkä palaan joskus asian pariin toisen kymmenen suosikkipaikkani kanssa 🙂 Tampere on ainakin Suomen, jos ei myös maailman paras paikka asua!

Leave a Reply