Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Hostellit – mainettaan parempia yöpaikkoja

Yövyn paljon hostelleissa reissuillani. Tänä vuonna en ole yhtä Helsingissä vietettyä hotelliyötä lukuunottamatta muissa yöpynytkään. Olen kirjoitellut pari postausta hostelleista, mutta lähinnä siitä, millaisia sattumuksia, huonetovereita ja muita mielenkiintoisia yksityiskohtia matkaan on mahtunut. Nyt ajattelin kirjoittaa ihan rehellisesti siitä, minkälaisia yöpaikkoja hostellit mielestäni ovat ja miksi valitsen yleensä hostellin ennemmin kun hotellin tai muun.

Lisäksi musta tuntuu, että hostelleilla on huono maine. Aivan turhaan. Toki on hostelleja, joissa pääpaino on biletyksellä ja nuorison leikkikenttänä toimimisella. Mutta eivät mielestäni kaikki hotellitkaan puolusta paikkaansa laadun takaajina. Yksi huonoimmista yöpymiskokemuksistani on nimenomaan hotellista – siellä joku henkilökuntaan kuulunut penkoi tavaroitamme ja söi osan eväistämme.

Miksi valitsen hostellin?

Ekalla kunnon aikuisiän reissulla Saksan Kölnissä, majapaikkana tietenkin hostelli! Miska kuvasi.

Valitsen hostellin monestakin eri syystä. Jos matkustan yksin, eikä kohteessani ole tuttua, joka tarjoaisi majoitusta, yövyn yleensä hostellissa ja vielä pääsääntöisesti dormissa, eli makuusalissa, joissa yöpyy myös mulle tuntemattomia ihmisiä. Tämä on yleensä kaikkein edullisin tapa, ellei halua sohvasurffata. Lisäksi dormeissa ja hostelleissa ylipäätään on helppo tutustua samanhenkisiin ihmisiin, vaihtaa kuulumisia, saada kohdevinkkejä ja vaikka reissuseuraa päiväksi tai pariksi.

Valitsen hostellin monesti myös kaverin tai parin kanssa reissatessa. Silloin saatamme yöpyä omassa huoneessa. Tällöin valinta ei osu hostelliin yhtä automaattisesti kuin yksin reissatessani. Seurassa kahden tai kolmen hengen hotellihuone hyvällä diilillä saattaa olla edullisempi kuin hostelli. Yleensä valintaani tässä tapauksessa vaikuttavat paikan sijainti, huoneen hinta sekä paikan fasiliteetit. Jos sekä hotelli että hostelli tarjoavat oman huoneen omalla kylpyhuoneella sekä hintaan kuuluvan aamupalan, valinta osuu yleensä huokeahintaisempaan hostelliin.

Miten valitsen hostellin?

Hostelli Sveitsin Alpeilla, GImmelwaldissa. Tätä parempaa sijaintia en ole vielä löytänyt!

Varsinkin suuremmissa kaupungeissa majoitustarjontaa on runsaasti ja joskus sen helmen löytäminen kaikkien paikkojen seasta voi olla haastavaa. Mulla onkin yleensä muutama kriteeri, jolla alan kartoittaa potentiaalista hostellia:

  1. SIJAINTI  Sijainti on ehkä tärkein kriteeri, mikä valintaani ohjaa. Kannattaa miettiä, mikä sijainnissa on itselleen oleellisinta: onko tärkeää olla kaupungin ytimessä niin, että kaikkialle on lyhyt matka. Vai olisiko oleellisempaa olla lähellä kulkuyhteyksiä, esimerkiksi juna- tai bussiasemaa. Tai haluatko rauhallisen sijainnin autenttisemmasta ympäristöstä. Monilla varaussivuilla kaupungin tarjontaa pystyy tarkistelemaan karttanäkymästä, joten sitä kannattaa hyödyntää.
  2. HINTA  Hinta on myös hyvin oleellinen tekijä. En halua maksaa liikaa, mutta myös liian edullinen hinta saattaa arveluttaa. Kannattaa lukea mitä hostellin hintaan kuuluu. Esimerkiksi monessa ruotsalaisessa hostellissa lakanat eivät kuulu huoneen hintaan, vaan ne täytyy vuokrata erikseen. Sama on monesti pyyhkeiden kanssa, ihan ympäri maailman. Lisäksi aamiainen ei kuulu kaikkialla hintaan tai sitä ei ole ollenkaan. Jos epäröit kohteiden välillä, kiinnitä näihin mahdollisiin lisäkuluihin huomiota ja mieti hinta kokonaisuudessaan. Nämä tiedot on yleensä luettavissa hostellivaraussivustojen kautta.
  3. FASILITEETIT  Hostellit eivät aina kilpaile hotellien kanssa samassa sarjassa huoneen varustuksen tai mun tarjonnan kanssa, siitä alhaisempi hinta. Mutta monissa saa aivan samat jutut kuin perushotellissakin. Jos et tarvitse kuin majapaikan, turha maksaa hienouksista huoneessa. Monella varaussivustolla on mahdollisuus rajata huonehakua huonetyypin, ilmaisen aamiaisen, jääkaapin, keittiön, hintaan kuuluvien lakanoiden ja pyyhkeiden sekä monen muun kriteerin mukaan. Näitä kannattaa käyttää jo etsintävaiheessa.
  4. ARVOSTELUT  Majoittujien arvosteluja kannattaa lukea. Mitä enemmän arvosteluja, sitä realistisemman kuvan niistä saa. Arvostelujakin on laidasta laitaan: joissain on kaikki pielessä, jotkut taas kehuvat samaa paikkaa maasta taivaisiin. Jokainen näkee majoituspaikan niin eri tavalla. Mielestäni arvosteluja lukiessa onkin oleellisinta kiinnittää huomiota niihin juttuihin, jotka ovat itselle tärkeimpiä. Jos haluat, että paikka on turvallinen, keskity lukemaan arvosteluja se mielessä. Tai jos wc-tilojen puhtaus kiinnostaa, kiinnitä arvosteluissa huomiota niihin. Huonot asiat ja puutteet nostetaan esiin herkemmin kuin hyvät jutut.
  5. HUONETYYPPI  Hostelleissa huonevalikoima on yleensä paljon laajempi kuin hotelleissa. Tarjolla on yksityisistä yhden ja kahden hengen huoneista niin isommille ryhmille kuin parinkymmenen hengen makuusaleihin asti. Valinta on sun. Itse suosin pidemmillä reissuilla huoneita, joissa on oma kylpyhuone, mutta lyhyemmillä piipahduksilla jaetut kylppärifasiliteetit eivät niin haittaa.

Vaikka olenkin kirjoitellut niistä hullunkurisista hostellisattumuksista, ne ovat vain pieni osa koko kokonaisuutta. Olen varmasti yöpynyt useissa kymmenissä hostellissa reissuvuosieni aikana. Suuri osa niistä on ollut ainoastaan positiivisia kokemuksia ja ajaneet sen hetkiset majoitustarpeeni enemmän kuin hyvin. Tähän olen pystynyt vaikuttamaan paikkoja vertailemalla ja varsinkin arvosteluja lukemalla. Jos moni kehuu paikkaa hyväksi bilehostelliksi ja itse haluan mennä ajoissa nukkumaan ja kiertää kaikki museot, en erehdy valitsemaan majoitusta tällaisesta paikasta.

Astetta erikoisemmin sisustettu hostellihuone. Yllättäen Amsterdamista!

Monet hostellit ovat olleet todella miellyttäviä, laadukkaita ja turvallisia. Huoneet ovat iloisen värisiä, sängyt mukavia, aamupala monipuolinen ja herkullinen ja huoneessa on ollut muutakin kuin sänky. Useimmissa hostellit tarjoavat ainakin dormeissa lukittavat kaapit, jonne tavaransa voi jättää turvaan. Meillä oli Berliinissä jopa oma tallelokero huoneessamme. Ja parveke! Moni hostelli on ollut mielestäni paljon miellyttävämpi ja persoonallisempi kuin saman hintaluokan hotelli.

Toki hostellissa on myös ne puolet, jotka eivät aina mene nappiin. Jos valitset dormin, et voi ikinä tietää, millaisia huonetoverisi ovat. He voivat möykätä öisin, kuorsata, heilua humalassa tai varastaa tavarasi. Jos äänekkyys häiritsee, suosi yksityisiä huoneita dormien sijaan. Jo paikkaa varatessa kannattaa lukea, onko siellä käytössä lokerot tavaroiden säilyttämiseen. Tämä vähentää varkauden riskiä.

Lisäksi naisena yövyn yleensä mahdollisuuden mukaan pelkästään naisille tarkoitetuissa dormeissa. Naiset harvoin kuorsaavat kovaäänisesti tai ovat känniurpoja. Suosikkeja huonekavereistani ovat aasialaiset naiset, he ovat yleensä todella kohteliaita, hiljaisia ja hyväkäytöksisiä. Toki ikinä ei voi tietää, minkälaisia huonetovereita kohdalle osuu.

Kamalimmat jutut, mitä mulle on hostelleissa sattunut?

Olen ollut varsin onnekas, sillä kohdalleni ei ole sattunut kamalasti mitään oikeasti huonoja juttuja. Yksi Tukholman hostelli oli ilmapiiriltään ja paikkana aivan kamala, mutta onneksi kävin siellä ainoastaan nukkumassa yhden yön. Äänekkäitä ja eri tapakulttuurista ammentavia kämppiksiä olen kohdannut, mutta niitä osunee väistämättä kohdille, jos yöpyy dormeissa. Mutta varkauksia, lähentelyjä, uhkaavia tilanteita tai mitään oikeasti kamalaa kohdalleni ei ole osunut. Mistä olen todella onnellinen, ja mikä mielestäni puoltaa väitettäni siitä, että hostellit ovat mainettaan parempia yöpaikkoja!

Yövytkö sä hostelleissa? Onko sulla niistä hyviä vai huonoja kokemuksia?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply