Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Tehdään yhdessä maailmasta hieman parempi paikka

Osallistuin pari viikkoa sitten Helsingissä Rantapallon järjestämään blogitapahtumaan, jonka teemana oli vastuullinen matkailu. Ilta oli todella innostava ja avasi silmiäni entistä enemmän sille, miten matkailua voisi toteuttaa kestävämmältä pohjalta ja mahdollisimman vähän kuormittavasti. Me matkustamme nykyisin varmasti enemmän kuin koskaan, joten sekä arjen valinnoilla että kiinnittämällä huomiota vastuullisuuteen myös matkakohteissa voimme vaikuttaa siihen, että kuormitamme maapalloa niin vähän kuin mahdollista.

Mielestäni omien valintojen muuttaminen alkaa pienistä askelista. Koska lennän paljon, yritän hyvittää tätä jokapäiväisessä arjessani. Ja toki myös matkoja suunnitellessani. Vaikka edullisuus on yksi suuri tekijä lentoja valitessa, yritän myös varata suorat lennot aina kuin mahdollista. Tai järkevin lennonvaihdoin. En esimerkiksi olisi valmis lentämään Suomesta Islantiin Istanbulin kautta. Tuskin tällaista reittimahdollisuutta edes on, mutta näin kärjistäen. Mieluummin vaihdan konetta kohteessa, joka on “matkan varrella”.

Kotioloissa taas suosin kangaskassin käyttämistä ostoksien kantamisessa, kuljen paikasta paikkaan joko kävellen tai joukkoliikenteen avulla. Lajittelen jätteitä parhaani mukaan, kierrätän sen minkä pystyn ja ostan käytettynä sen minkä voin. Ylipäätään vältän turhaa ostelua jos tuote on mahdollista korjata – tai parhaassa tapauksessa jos huomaankin pärjääväni ilman niin jätän uuden kokonaan hankkimatta. Valaisimissani on energiansäästölamput, enkä pidä turhaan päällä valoja tai sähkölaitteita.

Vastuullisuutta voi silti toteuttaa myös matkatessaan. Sekä Suomesta että maailmalta löytyy paljon Green Key -sertifikaatin saaneita hotelleja. Nämä majapaikat ovat sitoutuneet muun muassa pienentämään majoitustoiminnan ympäristärasituksia ja tehostamaan energian- ja vedenkäyttöä. Ajatelkaa vaikka kuinka paljon vettä ja energiaa iso uima-allas voikaan viedä! Green Key ei ole mikään “Kerran hankittu, aina pätee” -juttu, vaan se pitää ansaita aina uudelleen noudattamalla niitä päämääriä, joihin hommassa sitoudutaan.

Miten olla vastuullisempi hotelliyöpyjä?

Vaikka yritän olla mahdollisimman vastuullinen majoittuja, en toki itsekään ole mikään puhdas pulmunen. Rakastan pitkiä, lämpimiä suihkuja. Joskus taas aamiaisbuffetissa silmäni syövät enemmän kuin vatsa. Eikä kenekään tarvitsekaan olla täydellinen – ainakaan heti ensiyrittämällä. Parhaat ja pitkäkestoisimmat muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa, yhden tai pari kerrallaan käytökseensä omaksuen. Jos haluat olla vastuullisempi hotellivieras, voit kokeilla vaikka jotain seuraavista:

Älä vaihdata pyyhkeitäsi päivittäin, jos ne eivät ole oikeasti likaisia. Yhden pyyhkeen pesemiseen kuluu helposti 15 litraa vettä! Saman verran, mitä joisit suositusten mukaan viidessä päivässä. Itse kummastelen sitä vimmaa, jolla pyyhkeitä vaihdetaan aina uusiin. Enhän kotonakaan nakkele niitä päivän käytön päätteeksi pyykkikoriin. Hostelleissa kannan mukana usein omia pyyhkeitä, jotka voin pestä useamman käytön jälkeen vaikka käsin.

Jätä turhat huonesiivoukset väliinNäin säästät huonettasi muun muassa turhalta kemikaalikuormalta. Itse en ole mikään täydellisen järjestyksen vaalija, ja joka päivä pedattu sänky ja järjestelty huone herättävät mussa jopa pientä kummastusta. Jatkuvalla pyyhkeiden tarjoamisella ja puunauksella on ehkä jopa luotu lievä ylipalvelemisen kulttuuri, johon en osaa sopeutua. Jos et halua huonettasi siivottavan, kiinnitä oveen asiasta ilmoittava lappu.

Älä tuhlaa vettä. Hampaita ei tarvitse pestä vesihanan lorottaessa taustalla. Suihkustakin voisi selvitä nopeammin kuin 20 minuutissa (tässä pitää ehdottomasti skarpata!). Vaikka vedenkäyttö ei olekaan pois omasta vesilaskustasi, ei sitä silti ole syytä käyttää holtittomasti edes kodin ulkopuolella. Suosi myös hanaveden juontia niissä maissa joissa se on mahdollista ja kanna mukanasi uudelleentäytettävää vesipulloa. Mieti mikä määrä muovijätettä kertyy vaikka viikon reissulta, jos ostat joka päivä kolme pulloa vettä.

Vastuullisin tapa kylpeä? No tietenkin ilman vettä!

Säästä sähköä. Luonnonvalolla pärjää pitkälle, joten jokaisen valaisimen ei varmasti tarvitse olla samaan aikaan päällä, varsinkaan kesäaikaan. Sammuta televisio, jos se pyörii oman tekemisen taustahälynä. Valitse portaat hissin sijaan. Itse fanitan portaita, ja kirmailen niitä aina riemuissani. Viimeksi viidennessä kerroksessa sijainneeseen pieneen hotelliin Helsingissä. Tätä paikan respatyttö kovasti ihmetteli, mutta sai multa vastaukseksi iloisen virneen ja kommentin “Mä rakastan portaita!”.

Lajittele jätteesi. Valitettavasti läheskään kaikkialla ei ole mahdollista lajitella omia roskiaan niin monipuolisesti kuin Suomessa. Mutta toimi ainakin niiden mahdollisuuksien mukaan, mitä paikassa on tarjolla ja tiedustele mahdollisuutta laajempaan lajitteluun. Ehkä jos mahdollisimman moni toimii näin, majapaikassakin aletaan reagoida asiakkaiden toiveisiin!

Suosi julkista liikennettä ja kävele ympäriinsä. Tämä vinkki ei päde suoraan hotelleissa yöpymiseen, mutta hotelleissa voidaan tätäkin asiaa edesauttaa. Saavu majapaikkaan mahdollisuuksien mukaan julkisilla. Tiedustele henkilökunnalta mahdollisuutta vuokrata pyöriä, hyviä vinkkejä julkisen liikenteen käyttöön ja vaikka lähiseudun parhaita kävelyreittejä.

Miten ruokailla vastuullisemmin?

Yksi suuri vastuullisuuteen liittyvä seikka on tietenkin ruokailu, sillä meistä jokainen syö reissatessaan. On surullista, kuinka paljon hyvää ruokaa meillä on varaa heittää tai heitättää roskiin. Myönnän, että tässä on itsellänikin parantamisen varaa, mutta olen silti yrittänyt skarpata asian suhteen! Vastuullisemmin voit ruokailla esimerkiksi näin:

Ota lautaselle kerralla vähemmän. Voit aina hakea lisää ruokaa jos ja kun vatsa vetää vielä ensimmäisen lautasellisen jälkeen. Olin alkuvuodesta eräällä keikkapaikalla, jossa näin kun kilokaupalla artisteilta yli jäänyttä ruokaa heitettiin surutta roskiin. Tämä jos mikä on sulaa hulluutta.

Blogi-illan herkullisia antimia. Muistin syödä kaiken. Jopa tuon kauniin kukkasen, vaikken olisi millään malttanut!

Suosi paikallisia ravintoloita ja lähiruokaaPaikallisia suosimalla varmistat, että rahasi päätyvät tukemaan paikallisia toimijoita, eikä suuria ketjuja. Lähellä tuotettua ruokaa ei taas ole tarvinnut kuljettaa jopa tuhansia kilometrejä maasta toiseen.

Syö kasvispainotteisesti ja satokauden ruokiaItse syön myös lihaa, mutta olen pienin askelin yrittänyt muuttaa ruokavaliotani edes vähän enemmän kasvispainotteiseksi. Ravintoloissa se onkin helppoa, sillä siellä asiansa osaava henkilökunta valmistaa heittämällä parempaa kasvisruokaa kuin minä!

Aina on helppo saarnata ja todeta, että tee niin kuin minä sanon. Mutta toki se myös vaatii sanojalta sitä, että hänkin yrittää seistä sanojensa takana. Ala-asteella meille tuli poliisi kertomaan pyöräilykypärän käytön tärkeydestä. Kun esitys oli loppu ja tuli aika kysymysten, kysyi eräs oppilas, onko poliisilla itsellään pyöräilykypärää. Arvaatteko vastauksen? Ei tietenkään ollut, kuten hän joutui lapsilaumalle myöntämään.

Itse en halua olla tuo poliisi. Kuten sanoin, mullakin on vastuullisuudesta vielä paljon opittavaa, mutta yritän silti tiedostaa, mitä asioita voisin tehdä toisin, mihin pystyn valinnoillani vaikuttamaan ja yrittää omaksua niitä tapa kerralla käyttööni, niin että ne olisivat jatkossa osa osa jokapäiväisiä toimiani. Lisäksi mitä vastuullisempaa matkailua alamme vaatia, paineet sen tuottamiselle varmasti kasvavat. Uskon, että pienet askeleet kohti parempaa huomista voivat tehdä suuren muutoksen, kun mahdollisimman moni tähtää kohti vastuullisempaa matkailua.

Yritätkö sä matkustaa vastuullisesti? Mitkä on sun parhaat vastuullisuusvinkit?

Osallistun tällä kirjoituksella Sokos Hotellien ja S-ryhmän ravintoloiden järjestämään kirjoituskilpailuun.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  14.6.2017 at 18:57

  Voi apua poliisisedän nöyryytyksen hetkeä… Mutta kasvispainotteinen ruokailu on kyllä hyvä vinkki! Me syödään tosi paljon kasviksia, mutta kokonaan lihattomia päiviä on suht harvoin. Pitäisi olla enemmän!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.6.2017 at 20:30

   Älä muuta sano! Tapauksesta on vaikka kuinka paljon aikaa, mutta edelleen se mieleen toisinaan palaa. Mä syön myös paljon kasviksia ja myös vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Mutta olen huono syömään ruokaa ilman lihaa. Ei se oikeasti vaatisi kuin tavasta pois opettelua (ja ehkä vähän lisäpanostusta kokkaustaitoihin). Enemmän kyllä pitäisi panostaa lihattomuuteen, ei se oikeasti niin vaikeaa olisi!

 • Reply
  Susanna
  17.6.2017 at 01:09

  Hyvä kooste. Olen majoittunut hotelleihin joissa on Green key sertifikaatti, tosin en enää aio majoittua kuitenkaan hotelleihin joissa tarjotaan likaiset pyyhkeet asiakkaille tai huijataan. Pyyhkeet tulisi vaihtaa edellisten turistien jäljiltä kun uudet tulevat, näin ei kuitenkaan aina tehdä.

  Paikalliset ravintolat esim. Pohjois-Italiassa ovat nykyään harmittavan kalliita, usein Suomen hintaisia nyt jo. Kaiken lisäksi niitä omistavat usein myös tietyt järjestöt aivan muualta, kuten myös hotelleja, jolloin rahat eivät aina mene esim. paikalliselle yrittäjäperheelle, kuten toivoisi vaan jo yhdelle valmiiksi rikkaalle järjestösuvulle voi mennä. Näissä asioissa on niin monia eri puolia. Moni valitseekin mielellään halvan pikaruokalan kuin luksushintaisen ravintolan, vaikka ei kyllä siitäkään ole takuuta kuka pikaruokalan omistaa. Mutta muiden maiden kohdalla nuo asiat varmaan kyllä päteekin, viimeaikaiset omat kokemukseni Itävallasta ja Italiasta.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.6.2017 at 21:38

   Kiitos! Toki pyyhkeet tulisi vaihtaa aina kun väki huoneessa vaihtuu. Vaikken toivokaan pyyhkeitäni vaihdettavan päivittäin, en silti halua kenenkään toisen likaista pyyhettä käyttää. Tai likaisissa lakanoissa nukkua. Nämä ovat aina vähän monipolvisia juttuja, eikä kaikkia vinkkejä voi kaikkialla toteuttaa. Onneksi monia voi ainakin useimmissa tapauksissa. Mutta on tärkeää edes tiedostaa, miten pystyy toimimaan vastuullisempana matkailijana aina kun siihen on mahdollisuus.

Leave a Reply