Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Suomi

Suomenlinna – täydellinen paikka kesäretkelle

Jotain kummaa on tapahtunut. Olen kirjoittanut viime aikoina kaksi Helsinki-aiheista postausta, tämän ollessa toinen. Kaksi Helsinkiä fanittavaa postausta. Kaksi Helsingin upeaa luontoa ylistävää postausta. Minä, joka ennen lähdin Helsinkiin aina pitkin hampain ja vähän pakolla. Tuskastuen kiireeseen, hälinään ja tuuppimiseen. Ja nyt kaksi kertaa olen ollut siellä onneni kukkuloilla. Mulla alkaa olla tunne, että alan vähitellen päästä jyvälle siitä, mitä kaikkea kivaa Helsingissä voikaan tehdä!

Olen myös iloinen siitä, että olen päässyt ainakin hieman täyttämään yhtä tälle vuodelle asettamaani tavoitetta – tutustua Suomeen entistä paremmin. Vaikka tällä kertaa kohteena oli Suomenlinna, paikka jossa hämärien muistikuvieni mukaan olen käynyt joskus pienenä tyttösenä, oli tämä reissu silti kuin ensimmäistä kertaa paikalla olisi. Ainoa mikä näytti edes etäisesti tutulta oli monissa paikoissa ilahduttanut keltainen kukkameri.

Mikä ihmeen Suomenlinna?

Suomenlinna on varmasti useimmille suomalaisille tuttu ainakin nimenä. Suomenlinna, tai kavereiden kesken myös Sveaborg, on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista, jonka rakentaminen alkoi jo 1750-luvun paikkeilla. Sen tarkoituksena oli Suomen puolustuksen parantaminen. Sen rakennuttamisen aloittivat ruotsalaiset, 1800-luvun alussa se jäi venäläisten haltuun. Suomen itsenäistymisen myötä linnoitus siirtyi Suomelle. Vuodesta 1991 se on ollut Unescon maailmanperintökohde. Siellä myös asuu noin 800 henkeä ja työskentelee noin 400.

Raija otti tämän kuvan!

Miten Suomenlinnaan pääsee?

Me hyppäsimme Suomenlinnan lautan kyytiin Kauppatorilta. Matkustimme HSL:n lautalla, joka lähtee Presidentinlinnan kohdalta Kauppatoria. Kesäaikaan Kauppatorilta, Kolera-altaan kohdalta lähtee myös vesibusseja samaan paikkaan, mutta me suosimme edullisemman hintaista lauttaa. Lauttamatka kesti vartin verran ja tarjosi ainakin ulkopaikkakuntalaiselle kätevästi mukavan maisemienihailutuokion. Vaikka olenkin kotiutunut mainiosti Tampereelle, rannikkokaupungeissa muistan aina, kuinka ihana asia meri onkaan!

Mitä Suomenlinnassa kannattaa tehdä?

Suomenlinna on siitä monipuolinen kohde, että siellä voi viettää niin laiskan tai aktiivisen päivän kuin haluaa! Siellä voi halutessaan omistaa vaikka koko päivän pikniköintiin ja ihanasta säästä nauttimiseen. Saaresta löytyy myös pieni ruokakauppa, jos piknikeväät jäivät ennakkoon ostamatta. Kuten meille kävi. Tai sitten voi seikkailla ihmettelemässä paikan linnoituksia, onkaloita ja soppia. Niitä riittää. Suomenlinnasta löytyy myös ihastuttava, pieni kirjasto, jossa kannattaa poiketa. Jos ei muuta niin hyviä vinkkejä saadakseen. Kiitos vielä loistavasta palvelusta!

Vähänkö ihana kirjastorakennus!

Lisäksi saarelta löytyy museoita, ravintoloita, kahviloita ja siellä voi osallistua vaikka opastetulle kävelykierrokselle. Suomenlinnassa on jopa hostelli. Sitä voisi joskus olla mielenkiintoista testata. Noissa puitteissa varmasti nukkuisi yönsä makeasti. Harmi, että Tampere on sen verran lähellä Helsinkiä ja busseja kaupungista toiseen kulkee yötä myöten, joten harvemmin yöpymiselle on sen takia tarvetta.

Meillä ei ollut kovin suuria suunnitelmia Suomenlinnan seikkailujen suhteen. Oltiin vietetty edellinen päivä festaroimassa Rammsteinin tahdissa, mikä oli vienyt varmasti jokaisesta ne suurimmat mehut. Yksi tavoite meillä silti oli – nähdä Suomenlinnan Hobittila, eli Kustaanmiekan alueen vallit ja hobittimaiset, maasta puskevat ruohottuneet rakennelmat. Jos itsekin olet juuri tätä paikkaa etsimässä, Kustaanmiekka löytyy juuri Suomenlinnan toisesta päästä kuin minne lautta saapuu.

Ilman taustalla liehuvaa Suomenlippua tämä voisi mun mielestä olla jostain Hobitti-leffan kulisseista!

Mielestäni Kustaanmiekka olikin Suomenlinnan parasta antia. Se oli hämmentävän paljon kuin Tolkienin kuvastosta, ainakin jos rajasi taustalla häämöttävää merta pois mielikuvia häiritsemästä. Melkein odotin, että jonkin kumpareen pieni ovi avautuu ja Bilbo kutsuu meitä iltapäiväteelle. Alueen valleilta avautuu upeita maisemia, sekä merelle että muille saarille. Juuri nuo maisemat, ja samat keltaiset kukkaset muistan hämärästi lapsuudestani.

Läheskään koko saarta emme yhden iltapäivän aikana ehtineet kiertää. Mutta ei se ollut tarkoituskaan. Oli hauskaa vain vaeltaa ympäriinsä, tutkia tunneleita, pitää pienimuotoinen piknik ja imeä paikan historiaa itseensä. Ja kärsiä koko iltapäivän ajan Raptorin Oi beibi -korvamadosta, sillä “Oi beibe tsiigaa tätä tykkii”. Niitäkin sitten tsiigattiin.

Oli pakko. Kiitos todistusaineistosta Assille!

Pieni infoboksi Suomenlinnaan mielijöille

Suomenlinna oli täydellinen paikka viettää ihanan rento ja kiireetön päivä Helsingissä. Ainakin kun sää vielä suosi ja saimme nauttia lähes koko ajan auringosta ja lämmöstä. Vaikka Suomenlinna on alueena pienehkö, riittää siellä nähtävää vielä moneksi kerraksi, toivottavasti seuraavaa ei tarvitse odottaa yhtä pitkään kuin tätä toista!

Oletko sä käynyt Suomenlinnassa? Mikä on sun paras vinkki sinne?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply