Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

Pääsiäiskohteena Berliini – hyvät ja huonot puolet

Pääsiäinen on monelle oiva aika lähteä reissuun, onhan siinä useampi päivä vapaata. Itsekin olen monena vuonna hyödyntänyt pääsiäisen suomaa mahdollisuutta lähteä tsekkaamaan maailman menoa. Tänä vuonna vietin pääsiäisen Berliinissä. Reissu oli oikein onnistunut, joten ajattelin jakaa myös teille kokemuksia siitä, millainen kohde Berliini on pääsiäisenä.

Aukiolot

Saksassa pääsiäinen sulkee lähes kaiken kaupankäyntiin liittyvän perjantaina, sunnuntaina ja maanantaina. Tämä saattaa tulla yllätyksenä vapaiden aukiolojen Suomesta paikalle ilmestyville kävijöille. Monet ravintolat palvelevat pääsääntöisesti jokaisena päivänä, sillä nälkäisiä turisteja on kaupunki tulvillaan. Mutta ruokakaupat, vaatekaupat sun muut pitävät ovensa säpissä perjantain, sunnuntain ja maanantain. Harvoja poikkeuksia ovat juna-asemien kaupat, jotka palvelevat myös silloin, kun monet muut paikat eivät ole auki. Lauantaisin kaupat ovat auki normaalien lauantaiaukiolojen mukaan.

Jonot

Vaikka Berliinissä oli paljon väkeä pääsiäisen aikaan, ei kaupunki tuntunut ruuhkaiselta tai tukkoiselta. Nähtävyyksiin ei tarvinnut jonottaa, liikennevälineisiin ei tarvinnut ahtautua kyynärpäätaktiikalla, eivätkä ravintolat olleet tupaten täynnä väkeä. Lauantaina, ainoana mahdollisena shoppailupäivinä, vaatekaupoissa oli paljon ihmisiä, joten osassa muodostui pitkiä jonoja sovituskoppeihin. Mutta muuten kaupoissa kulkeminen sujui ilman suurempia tuskastumisia.

Julkinen liikenne

Käytimme julkista liikennettä, lähinnä S- ja U-bahneja useampana päivänä päiväsaikaan sekä lentokenttäbusseja aamulla ja alkuiltapäivästä. En ainakaan itse huomannut mitään vuorovälien harventumista tai poikkeusliikennejärjestelyjä. S- ja U-junien kanssa emme katselleet aikatauluja, menimme vain asemalle ja hyppäsimme junaan kun moinen tuli. Jonotukset eivät missään välissä olleet kymmentä minuuttia pidempiä, ei välttämättä edes sitä. Lentokenttäbussi (TXL) liikennöi todella usein, seuraavaa bussia ei tarvinnut odottaa aamulla tai päivällä edes kymmentä minuuttia. Julkiseen liikenteeseen oli hyvin helppo turvautua.

Luonto ja sää

Pääsiäinen oli tänä vuonna huhtikuussa, jolloin Berliini oli jo hyvin kukkea. Monet kukat ja puut toivat väriä kaupunkikuvaan, joka tuntui Suomen takatalvesta paikalle tulleesta ihanalta. Huhtikuussa sää voi olla jo varsin mainio ja kesäinen, mutta nyt pääsiäinen ei ollut säällisesti parhaasta päästä. Päivät olivat pääosin viileitä ja sateisia. Yksi raekuurokin tuli niskaan. Koska Berliini ei sijaitse kovin etelässä, ainakaan vielä eteläisempään Eurooppaan verrattuna, mukaan kannattaa ottaa keväälläkin takki ja sateenvarjo.

Nähtävyydet ja tekeminen

Vaikka pääsiäinen sulkee monia kauppoja ja nähtävyyksiä, riittää kaupungissa silti paljon tekemistä. Jos on kiinnostunut käymään museoissa, niiden aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen – pääsiäinen voi vaikuttaa niihin. Mutta jos pitää kävelemisestä ympäri kaupunkia, hyvän sään salliessa puistohengailusta ja muista jutuista, jotka ovat aukioloihin sitomattomia, kaupunki tarjoaa vaikka mitä ihanaa. Ilman, että kaupunki silti tuntuisi kaoottiselta. Berliinissä on pääsiäisenä myös erilaisia pääsiäistoreja -ja markkinoita ja kirpputoreja sekä pääsiäismunajahteja. Visitberlinin sivuilta voi lukea lisää vuoden 2017 pääsiäisen aktiviteettitarjonnasta.

Ruoka ja ravintolat

Monet ruokakaupat ovat auki vain pääsiäislauantain. Pienet kioskit ja vastaavat sekä juna-asemien kaupat voivat olla auki myös muina päivinä, mutta suuremmat ruokaostokset mahdollistaa parhaiten lauantai. Ravintolat eivät aiheuttaneet meille suurta päänvaivaa. Oli toki osa niistäkin kiinni, mutta ei mitenkään ratkaisevassa määrin. Ruokaa saatiin silloin kun sitä mieli teki. Berliini on täynnä erilaisia ravintoloita, joten nälkäkuolemaa ei kannata pääsiäisenä kaupungissa pelätä.

Shoppailu

Pääsiäislauantai on shoppailuintoisen Berliininkävijän pelastus. Silloin kaupat ovat auki normaalien lauantaiaukiolojen mukaan. Monet vaatekaupat näyttivät olevan silloin auki iltakahdeksaan. Koska lauantai on pääsiäisen ainoa päivä, kun kaupat ovat kunnolla auki, kannattaa varautua siihen, että muutama muukin ostointoinen on silloin liikkeellä.

Mun suunnitelmiini Berliini oli oikein hyvä pääsiäiskohde. Me kulutimme päivät pitkälti seikkaillen ympäri kaupunkia, ihmetellen sen eri kulmia, kaupunginosia ja persoonallista fiilistä. Puistohengeilu jäi vaihtelevan ja viileän sään takia minimiin, mutta pääsiäinen ei itsessään rajoittanut tekemisiämme. Jos taas on suuntaamassa pääsiäisenä Berliiniin lähinnä shoppailumielessä, ajankohtaa kannattaa harkita uudelleen. Tai ainakin sitten tehokäyttää tuo ainokainen shoppailun mahdollistava päivä.

Mäkin otin osaa pääsiäishulinaan! Raija kuvasi tämän ilonpidon.

Oletko sä käynyt Berliinissä pääsiäisenä? Teitkö samoja havaintoja tai haluaisitko täydentää tätä postausta jotenkin?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply