Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Kuinka ihminen voikaan ilahtua Tukholmasta!

Vaikka lomailin ja reissasin juuri 12 päivää putkeen, jaoin silti matkani mielessäni kahteen eri osaan: Italiaan ja Ruotsiin. Italiassa suhailin gelateriasta toiseen kahdeksan päivän ajan, lopuksi lensin Venetsiasta Tukholmaan ja vietin siellä neljä ihanan rentoa päivää.

Tätä blogia enemmän lukeneet eivät varmastikaan ylläty siitä, että Tukholma kutsui taas – onhan kyseessä yksi ehdottomista suosikkikaupungeistani. Silti olin reissua suunnitellessani hieman skeptinen. Voisiko Tukholma viihdyttää kaupungissa lähemmäs parikymmentä kertaa käynyttä enää millään tavoin? Varmuuden vuoksi teinkin itselleni etukäteen ylimalkaisia päiväretkisuunnitelmia: Uppsala olisi lyhyen junamatkan päässä ja Tukholman saaristosta riittäisi varmasti ammennettavaa.

Mutta arvaatteko kuinka kävi? Neljä päivää soljui Tukholman auringossa niin nopsaan, ettei olisi haitannut jäädä vielä pariksi päiväksi lisää. Niin paljon nautin olostani. En tarvinnut varasuunnitelmiani, vaan Tukholmassa riitti kiinnostavaa nähtävää, niin uutta kuin vanhaakin, viihdyttämään mua.

Lämmin sää helli Tukholmaa

Yksi asiaan vaikuttanut seikka oli varmasti ihanan kesäisen lämpimät päivät. Vaikka en olekaan tehty sokerista, niin kyllä ulkona viihtyy paljon paremmin, jos tuuli ei piiskaa naamaa kilpaa rakeiden kanssa. Ulkona mä viihdyinkin paljon, käänsin kasvot aurinkoon ja annoin aurinkoenergian ladata mua.

Kyllä mä silti tein paljon muutakin, kuin makasin lämpövaraajana puistonpenkillä. Puhelimen appsin mukaan kävelin salakavalasti reilu parikymmentä kilometriä päivässä, joka päivä. Jalat veivät ja mä seurasin, ihan huomaamatta.

Ihastuin Tukholman saariin

Sain vihdoin tutustuttua Skeppsholmenin ihastuttavaan saareen. Siihen pikkuruiseen, joka sijaitsee näppärästi Gamla Stanin ja Djurgårdenin välissä. Näkymät saarelta moneen suuntaan ovat mahtavat. Lisäksi Skeppsholmenin kaverina möllöttää vielä pienempi saari Kastellholmen, joka kaikessa sympaattisuudessaan sulatti mun sydämen.

Lisäksi seikkailin pitkin poikin Djurgårdenia, jossa nähtävää olisi riittänyt vaikka monen päivän tarpeisiin. Tutkiskelin Södermalmia ja tallasin taas kerran Gamla Stanin kujia. Ja tiesin jo sunnuntai-iltapäivänä Ruotsin voittavan jääkiekon maailmanmestaruuden – sen verran suurin kultahilein Gamla Stanin katuja oli koristeltu.

Lisäksi törmäsin sattumalta eräällä pienellä aukiolla hevospatsaisiin, jotka ovat kopiot Venetsian kuuluisan Basilica di San Marcon hevosista. Samoista hevosista, joita olin juuri käynyt Venetsiassa ihmettelemässä! Tämän tosin sain tietää vasta googlettelun jälkeen, ja aukiolle olikin pakko päästä käymään vielä toisen kerran.

Vaikka Tukholman-reissuni saikin karvaan alun, josta kirjoittelin jo viime postauksessa, oli se lopulta aivan loistava päätös matkalleni. Se oli tarpeeksi tuttu kohde, jotta en suorittanut kaupunkia, mutta tarjosi edelleen paljon uutta nähtävää. Ja myös uusia tuulia tuttuihin kulmiin. Haikein mielin jätin Tukholman taas kerran taakseni, mutta lohduttauduin sillä, että sinne pääsee aina takaisin!

Onko muita Tukholma-faneja, joita kaupunki jaksaa viihdyttää kerrasta toiseen?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  25.5.2017 at 12:23

  Toivottavasti pääset jäämään pidemmäksi aikaa. Tukholmasta ei tekeminen lopu 🙂 Muistankin nuo Det Litterära Stockholm -kyltit, ainakin yhden bongasin omalla reissullani. Tosin en ehkä olisi kiinnittänyt siihen huomioita, jos en olisi lukenut postaustasi aiheesta!

 • Reply
  Sisko
  25.5.2017 at 15:04

  Pari kertaa käynnyt, mutta kummallakaan kerralla en edes vähää ihastunut. En vaan ole löytänyt sieltä vielä mitään, mikä sytyttäisi.
  Tosin, jokainen kun tykkää eri asioista, niin ei kaikki voikkaan olla Tukholma faneja. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   25.5.2017 at 20:32

   Harmi, ettei Tukholma ole sua saanut pauloihinsa! No, ehkä kolmas kerta toden sanoo 🙂 Mutta niin kuin sanoit, makuja on monia ja Tukholmakaan ei varmasti ole kaikkia varten. Itse olen niin iloinen, että näin läheltä löytyy mua niin suuresti ilahduttava kaupunki!

 • Reply
  Terhi/ Fammo matkalla
  25.5.2017 at 23:26

  Tässä on ihkaelävä Tukholma-fani, en pysty sanomaan kuinka monta kertaa olen siellä käynyt, välillä olen asunutkin siellä.
  Tukholmassa on säilynyt paljon keskiaikaisia rakennuksia, yleensäkin arkkitehtuuri on kaunista. Tekemistä riittää ja saaristo on aivan omaa luokkaansa. Vaikka Saaristomeri on kaunis on se kuitenkin kuin Tukholman saariston köyhä sukulaispoika.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.5.2017 at 20:55

   Mullakin on tarkka luku Tukholmassa käyntien suhteen hämärtynyt, parisenkymmentä on summittainen arvio, joka pitänee suunnilleen kutinsa. Tukholmassa en ole vielä päässyt asumaan, mutta ehkä sen aika joskus koittaa! En ainakaan panisi pahakseni, jos näin kävisi.

   Tukholman arkkitehtuuri on todella kaunista ja ihanan värikylläistä. Jo pelkästään taloja ja muita rakennuksia ihmetellen vierähtää pitkä tovi. Mua harmittaa, että Tukholman saaristo on vielä lähestulkoon kokematta. Nyt olisi ollut ihana sää nauttia saarten annista, mutta minkäs teen kun en malttanut kaupungista lähteä. Ehkä sitten seuraavalla hyvällä säällä 🙂

Leave a Reply