Kerran poistuin kotoa
Luontokohteet Suomi

Kivinokka – upea ulkoilualue Helsingissä

Mulla on tavoitteena tutustua tänä vuonna paremmin Suomeen. Kotimaani on mulle valitettavan isolta osin suuri tuntematon, ja tutummissakin kaupungeissa riittää paljon paikkoja, joissa en ole käynyt. Tein viikonloppuna pikaisen reissun Helsinkiin, ja pääsinkin toteuttamaan tavoitetta kotimaahan tutustumisesta. Tapasin muiden menojeni ohessa kaveriani Tainaa, joka ehdotti iltapäivää ulkoilun merkeissä, ja mulle se sopi vallan mainiosti. Varsinkin kun säärintamakin lupaili aurinkoista päivää.

Tainalla oli pari ehdotusta, joista iltapäivän ohjelmaksi valikoitui Kivinokan ulkoilualue Helsingin Herttoniemessä. Mulla ei ollut mitään käsitystä, millainen kohde meitä odottaisi. Olin etukäteen saanut vihjeeksi sanaparin urbaani ulkoilualue, jolloin ajattelin pientä metsikköä tai muuta luontoaluetta, jossa voi ajoittain tuntea olevansa luonnon helmassa, mutta välillä kasvuston seasta pilkottaisi kerrostalorykelmä. Vähänpä tiesin.

Ihastuttavia mökkejä ja upeat merimaisemat

Ihastuminen Kivinokkaan tapahtui heti ensimetreistä kun kaarsimme autolla paikan siirtolapuutarha-alueen ohi. Sinne tänne ripotelluista kaikenkirjavista pikku mökeistä tuli heti kotoisa olo. Nyt ei todellakaan oltu kiireisen ja suorittavan Helsingin ytimessä!

Lämmin tunne jatkui koko päivän, eikä se johtunut pelkästään auringosta, joka porotti siniseltä taivaalta kaikkien säiden jumalien ollessa retkemme puolella. Olin ensimmäistä kertaa sellaisessa osassa Helsinkiä, mistä oikeasti nautin. Ei ollut kiirettä, ei hälyä. Oli luonto, hiljaisuus ja boheemius. Puiden lomassa pilkahti näkyviin välillä vettä, välillä toinen toistaa viehkompia mökkejä asettautuneena sinne missä on hyvä. Ei sinne minne asemakaava vaatii.

Värikkäät mökit ja paikan rento tunnelma toivat mieleeni Kööpenhaminan vapaakaupunki Christianian. Siis habitukseltaan. Ei huumekeitaana. Vaikka paikka ei Christianian rapistuneisuuden asteille päässytkään, jotain samaa hyvää tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä olin silti kummastakin paikasta tavoittavinani.

Helsinki tuntuu kovin kaukaiselta, kun on Kivinokassa. Silti se on yllättävän lähellä, näköetäisyydellä veden toisella puolella. Kivinokan rannat tarjoavatkin monia upeita paikkoja istua alas ja ihmetellä ympärillä avautuvaa kaupunkia. Sitä jatkuu joka puolelle, mutta se pitää silti turvallisen etäisyytensä.

Monipuolinen ja laaja ulkoilualue

Kivinokka tarjoaa puitteet vaikka koko päivän ulkoiluun ja kauniista säästä nauttimiseen. Siellä risteilee isompia ja pienempiä polkuja, joita pitkin seikkailla. Siellä on uimarantoja ja paljon muita aktiviteetteja. Lisäksi vessoja (omaa paperia kannattaa ottaa mukaan!) ja vesipisteitä on ripoteltu ympäriinsä. Paikassa on myös ihanasti menneitä vuosikymmeniä henkivä kioski, joka ei valitettavasti ollut käyntimme aikana toukokuisena lauantaina auki.

Me karautimme paikalle autolla, mutta muillakin keinoin Kivinokkaan pääsee (lainaus kivinokka.fi-sivuilta):

 • Metrolla: Kulosaaren ja Herttoniemen asemilta on noin 10-15 minuutin kävely Kivinokkaan.
 • Autolla: Kipparlahden silmukasta pientä hiekkatietä noin 500 metriä Kivinokan parkkipaikalle. Huom! Tie on kapea ja ahdas, ajathan varovasti.
 • Polkupyörällä: Monet saapuvat Kivinokkaa polkupyörällä. Helsingin keskustasta pyöräilee Kivinokkaan runsaassa puolessa tunnissa.
 • Veneellä: Soutuveneillä tai pienillä perämoottoriveneillä voi rantautua, mutta isoilla veneillä ei pääse koska kunnollisia laitureita ei ole.

Harmittavasti aika loppui kesken, emmekä ehtineet kiertää läheskään koko Kivinokkaa. Mutta lyhyestä käynnistäkin jäi oikein positiivinen kuva ja istuin vielä bussissa Tampereelle hymy huulilla. Onneksi Taina tiesi ehdottaa tätä paikkaa, itse en olisi koskaan osannut näin ihanasta siivusta Helsinkiä edes haaveilla!

Onko Kivinokka sulle tuttu paikka? Mitä muita ulkoilu- ja luontokohteita Helsingin seudulla sä suosittelisit?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  ananas2go
  9.5.2017 at 15:00

  Kiitos vinkistä! Enpä tästä tiennytkään. Kiva, kun annoit metrovinkin siitä, miten saapua. Ei olisi Kivinokka sinällään sanonut yhtikäs mitään.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.5.2017 at 18:33

   Ole hyvä, kiva jos vinkki osui nappiin 🙂 Suomi on näemmä täynnä piilotettuja helmiä. Itsekään en tästä ollut kuullut, onneksi kaverini oli! Hyvä kuulla, että metrovinkki oli hyödyllinen. Yritän monista kohteista muistaa kertoa niiden sijainnin ja/tai miten sinne pääsee. Koska itsekin haluan tietää saman, kun kiinnostava paikka osuu kohdalle.

 • Reply
  duunireissaaja
  10.5.2017 at 20:14

  Kivinokka on mun lempipaikkoja. Saman lahden vastarannalta löytyy paljon kivoja paikkoja, kuten Viikin Arboretum, Vanhakaupunginkoski ja Lammassaari. Ja Aurinkorannan kupeessa sijaitsee mainio Uutelan ulkoilualue. Seurasaari on kiva. Mustikkamaa Korkeasaaren vieressä. Kyllä täällä Helsingissäkin luonto on ihan vieressä?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.5.2017 at 21:15

   Helsingissä todellakin on sitä luontoa ihanan lähellä. Sitä vain ei uskonut ennen kuin itse näki. Aiemmat kokemukseni ja kohdevalintani Helsingistä eivät ole olleet niin muntyylisiä, joten ei ihme etten ole koskaan kaupungille sen suuremmin syttynyt. Mutta nyt taisi alkaa pieni rakkauden liekki roihuta! Kiitos hyvistä vinkeistä, pistän kaikki talteen 🙂

 • Reply
  juuso happonen
  19.3.2018 at 18:25

  upea paikka se on. kävin siellä asuesssni Hesassa. Hei Rantapallo kutsun sinut Kuopion Neulaniemeen, jomla on paljon yhteistä Kivinokan kanssa: upea järvimetsäalue kaapunnin kaenalossa ja kymmeniä kesämökkejä…. tosin kaavoitus uhkaa aluetta Damoklen miekan tavoin! Tervetuloa milloin vain sopii. Varustamme sinut liukumumisuksin tai kanootilla/veneellä ja pääset johonkin aittaan yöksi. t Jh mökkiläisten yhdistyksen pj.

Leave a Reply