Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Ihanasti hukassa Riian vanhankaupungin kujilla

Kun etsiskelin mahdollisimman edullisia lentoja pääsiäiseksi, melkein kaikki haarukoimani vaihtoehdot tarjosivat pitkähköä tai vielä pidempää välilaskua Riiassa. Päädyin lopulta klikkailemaan ostoskoriin lennot Berliiniin, joiden paluulentoon valitsin vuorokauden pituisen aamusta aamuun -välilaskun Riiassa. Riikaan olin tutustunut aiemminkin, mutta hyvin hyisenä helmikuuna, joten kaupanpäällisenä tarjottu revanssi tuli käyttöön ilomielin.

Vaikka vietin ensimmäisellä reissullani Latvian pääkaupungissa viitisen päivää, ei siitä jäänyt muistoksi kuin henkiset pakkasenpuremat. Kylmyyttä ja viimaa oli niin paljon, että suosikkipaikkani kaupungissa oli lämmin hotellisänkyni. Tai no, ihan parasta oli Rammsteinin keikalla – bändin pyrot sulattivat varsin tehokkaasti monen päivän hypotermian.

Toista kertaa ihmeteltynä kaupunki näyttäytyi mun silmiin vähän kuin uutena paikkana. Tietenkin jotain muistoja kaupungista oli jäänyt mieleen, mutta kovin monia “tästä pääsee tuonne” -ahaa-elämyksiä en saanut.

Koska vuorokausi oli varsin lyhyt aika kaupungissa, vietin sen tutustuen uudelleen ihastuttavaan vanhaankaupunkiin. Johonkin muuhunkin kivaan aika olisi loppujen lopuksi riittänyt – fysiikka taas ei. Vaikka nyt en ollutkaan kaupungissa helmikuussa vaan huhtikuun puolivälissä, oli kaupunki taas arktisen piiskauksen alla. Hyytävä viima osa kaksi vei taas vällyjen väliin värjöttelemään aiemmin kuin olisin halunnut. Onneksi sentään jotain tarkenin nähdä ja muutaman tunnin ajaksi Riian vanhakaupunki tarjosi tutkittavaa.

Tähän väliin haluan tarjota teille hauskan tiedonmurusen – Riika taipuu kuten siika! Jos siis ihmettelet miksi kaupungin nimessä on välillä K ja välillä ei, se johtuu tästä. Jos et usko, tsekkaa kielitoimiston sivuilta.

Riialla on pitkä historia

Ja koska tällä päästiin mainiosti faktojen makuun, niin lyödään niitä tiskiin muutama lisää. Riika on perustettu ihan 1200-luvun alussa, muutama tovi sitten, siis. Se toimi parinsadan vuoden ajan yhtenä Hansaliiton keskuksista ja oli varsin varakas kaupunki. Ruotsin suurvalta-aikana, 1600-luvulla, Ruotsi on hallinnut Latviaa. Riikaa on siis keitetty monessa liemessä ennen  tätä päivää. Historian monet kerrokset näkyvät vanhankaupungin kujilla ja toreilla edelleen. Nykyään alue onkin UNESCOn maailmanperintökohde.

Unohda kartta ja lähde seikkailulle!

Fanitan aika tasaisesti kaikkia vanhojakaupunkeja, mutta Riian omassa on sitä jotain. Se ei ole alueena suurensuuri, mutta juuri sopivan kokoinen siihen, että siellä riittää muutamaksi tunniksi etsittävää, löydettävää ja eksyttävää. Ennen kuin astuu vanhan Riian uumeniin, kannattaa kartta heittää pois, tai ainakin jemmata jonnekin uumeniin. Mene, nauti ja ihmettele. Melkein kaikki kiinnostava tulee joka tapauksessa vastaan näillä keinoin.

Riian vanhakaupunki on ihanan värikäs. Värikylläiset talot reunustavat kapeina mutkittelevia mukulakivipäällysteisiä kujia. Talojen lisäksi muissakin rakennuksissa on ihana värikuorrute. Vanha Riika on vähän kuin karkkimaa. Kaunis ja herkullinen.

Riian Kolme veljestä

Vaikka kannustankin päämäärättömään haahuiluun, annan silti kiellon päälle pari tärppiä, jotka ihastuttivat mua. Trokšņu iela saattaa kuulostaa tukkoisen nenän avauslääkkeeltä, mutta on vanhankaupungin kauneimpia kujia. Postauksen bannerikuva muun muassa on sieltä. Doma laukums on paikan viehättävin aukio. Kolme veljestä (Three Brothers) taas on kolmen vanhan asuintalon vastine Tallinnan Kolmelle sisarelle. Veljekset löytyvät osoitteesta Maza Pils 17, 19, 21.

Doma laukums

Three Brothers | Trokšņu iela

Näköalapaikkojen ystäville vanhastakaupungista löytyy St. Peter’s Church, jonka tornista voi ihailla maisemia. Näkymät ovat ilmeisesti maailmanluokkaa, sillä hintalappu lystille on 9 euroa. Itse olin salaa mielissäni, että paikka on suljettu maanantaisin, jolloin olin paikan päällä. Eipä tarvinnut miettiä raaskinko tuhlata huvitukseen niin paljon rahaa. Pienenä suhteuttamisen mittarina hostellihuoneeni samassa kaupungissa maksoi kympin…

Vaikka ehdin pyörähdellä vanhankaupungin kujilla kuin oman elämäni balleriina, tuntuu silti näin jälkeenpäin, että viiman hyydyttämänä pieni kaistale jäi katsastamatta. No, eiköhän lähitulevaisuudessa tule ostettua jonnekin lentoliput, joihin voisi sisällyttää taas yhden Riika-päivän. Seuraavan kerran voisin tähdätä kaupunkiin kesällä – josko kolmas kerta toden sanoisi ja tarkenisin seikkailla siellä niin paljon kuin sielu sietää.

Oletko sä tutustunut Riikaan?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply