Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

IGTT: Kymmenen suosikkimaatani

Toivontäyteistä torstaita ja taas kerran yhtä Instagram Travel Thursday -sellaista! Tässä kuussa ihastellaan Instakuvia kantavan teeman voimin, aiheena on suosikkimaa tai lempparikohde. Mä ihan kieriskelin runsaudenpulassa tämän postauksen suunnitteluvaiheessa – maailma kun on täynnä niin ihania paikkoja, kaupunkeja ja maita. Miten niistä voi valita vain yhden? Sitten päätin, että ähäkutti, enpä valitsekaan. Vaan otan kymmenen!

Olen aiemmin kirjoittanut postauksen suosikkikaupungeistani, joten nyt päätin hyvän tilaisuuden tullen listailla kymmenen suosikkimaatani. Olen jättänyt tästä listasta pois Suomen, sillä se on kotimaani, enkä millään mittapuulla voi verrata Suomea maihin, joissa olen viettänyt päiviä tai korkeintaan viikkoja. Lisäksi tulen varmasti omistamaan Suomelle vielä postauksia sen synttäreiden kunniaksi, joten nyt keskityn puhtaasti ulkomaiden antiin. (Ja koska suosikkijärjestystä oli niin hankala yrittää kasata, niin annoin armon käydä oikeudesta ja aakkostaa suosikkimaani!)

Irlanti

Luonnonkauneus on ominaisuus, jolla pääsee helposti mun listalle, ja sillä meriitillä ratsastaa myös tämä vihreä helmi. Niputan nyt Irlanti-nimekkeen alle tuon koko saaren, sillä ei luonto sen erikoisemmaksi muutu valtioiden rajaa ylittäessä. Tai no, ehkä Pohjois-Irlannin karu ja jylhä kauneus oli mielestäni kaikkein lumoavinta. Enkä ole vieläkään päässyt yli siitä, kuinka uskomattoman vehreä paikka Irlanti on. Sen kasvien kirjo on mykistyttävä ja toimii mahtavana kontrastina maan valitettavan usein harmaalle taivaalle.

Huikean luonnon lisäksi Irlannista löytyy linnoja vaikka mu(i)lle jakaa, muitakin kauniita vanhoja rakennuksia, värikkäitä kaupunkeja ja ihanan ystävällisiä ihmisiä. Niin ja yksi maailman kauneimmista kirjastoista, Dublinista löytyvä Trinity Collegen kirjasto.

Islanti

Jos Irlannin luonto lumosi mut perinteisemmällä kauneudellaan, niin Islannin luonto söikin sitten sieniä vähän kaikkien muiden maiden edestä ja taisi vielä huuhdella kaiken alas höpöjuomalla. Vaikka Islannin luonnon absurdi maine tulee tuskin kellekään yllätyksenä, ei sitä silti voi käsittää ennen kuin sen on itse kokenut. Lisäksi Islannilla on tapana yllättää metri toisensa jälkeen. Juuri kun luuli nähneensä kaiken, mitä maalla on tarjottavanaan, ilmestyy seuraavan tienmutkan takaa taas jotain niin uskomatonta, että tekisi mieli nipistää itseään.

Islannilla on tarjolla oikeastaan kaikki mahdollinen. On tuli ja jää, on matalaa ja korkeaa. On hulluimmatkin mahdolliset väriyhdistelmät ja sitten myrskyä odottava laavahiekkaranta, joka on kuin mustavalkotelevision kulta-ajalta. Ainoa, mitä Islanti ei tarjoa, on tunnelmalliset metsäseikkailut. Mutta se on oikeastaan vain hyvä, sillä eihän sieltä sitten malttaisi lähteä koskaan pois!

Italia

Voisin vannoa ikuista rakkautta Italialle jo ihan pelkästään Rooman takia! Rooma on tällaisen historiafanin aarreaitta ja unelma. Paikka jossa häpeilemättä juoksen lähes jokaisen matkaoppaissa mainitun nähtävyyden perässä, koska ne ovat niin vanhoja ja niin kauniita. Roomassa lumoudun raunioista, ihmettelen yltäkylläisesti koristeltuja kirkkoja, hämmästelen sitä, kuinka laajalle kaupungin kiinnostavat asiat voivatkaan levittäytyä ja olen pyörällä päästäni sen takia, miten upeasti ennen on osattu rakentaa. Niin kauniisti ja tunteella.

Mutta on Italiaa myös Rooman ulkopuolella. Italia on niitä harvoja maita, joihin mäkin lähden herkuttelemaan. Odotan jo nyt vesi kielellä kohta koittavaa Italian matkaani. Odotan myös sitä, että saan uppoutua taas uusien kaupunkien pyörteisiin. Firenzeä, Bolognaa ja Venetsiaa kohtaan odotukseni ovat jo nyt pelottavan suuret.

Kanada

Kanada on ihanan leppoisa ja rento maa. Siellä yhdistyy hauskalla tavalla amerikkalaisuus ja eurooppalaisuus – molempien hyvistä puolista ammentaen. Lisäksi Kanada on luontofanin aarreaitta ja pelataanhan siellä myös maailmanluokan jääkiekkoa. Pisteitä ropisee Kanadan laariin jatkuvalla syötöllä.

Nopea vierailuni Kanadaan reilu vuosi sitten jätti kauniin kaihon. Halun palata takaisin sen pikkukaupungilta tuntuviin suurkaupunkeihin. Seikkailla upeilla vuorilla ja ihmetellä maan kaunista luontoa. Loikoilla leppeinä kesäpäivinä puistoissa ja unohtaa, että joskus olisi pakko lähteä pois. Ja kiertää Montrealin lisäksi maan muissa NHL-kaupungeissa makustelemassa kiekkokaukaloiden tunnelmaa.

Peru

Peru saa mun sydämeni läpättämään kahdelta eri rintamalta. Se tarjoaa niin kaunista luontoa, että sydämeen (ja keuhkoihin) sattuu. Sen lisäksi sinne on ripoteltu rutkasti kiinnostavaa historiaa. Peru lumosi mut heti ensimetreistä alkaen, ja musta tuntui oikeasti todella pahalta lähteä sieltä pois. En ole monessakaan paikassa nähnyt niin monimuotoisia, jylhiä ja kauniita vuoria.

Vaikka Machu Picchu onkin vähän klisee, on se sitä ihan syystä. Kun katselee aamun valkenemista rauniokaupungin yläpuolelta, on siinä hetkessä jotain koskettavaa ja taianomaista. Olisi ihanaa joskus matkustaa Perun halki rauhassa, ilman aikataulupaineita. Painaa nenä kiinni bussin ikkunaan ja nauttia maan kauneudesta.

Ruotsi

Voi kyllä, ihana ja rakas Ruotsi! Monelle tuo läntinen naapurimme saattaa aiheuttaa ihottumaa, sillä onhan siellä aivan liian aurinkoista, iloista ja kaikki on vähän höpsan. Mutta ehkä juuri siksi mä tykkään Ruotsista niin paljon – aina ei tarvitse olla suupielet alaspäin. Jos Italia on mulle yhtä kuin Rooman upeus, on Ruotsi mulle pitkälti aina innostava Tukholma. Vasta viime vuosina olen malttanut lähteä koluamaan maata enemmän myös pääkaupungin ulkopuolelta, ja ihastunut aina vain lisää.

Ruotsi on mulle ikuisen auringonpaisteen maa. Se on kuin lämmin kanelipulla – maistuu aina. Ruotsi on pullollaan kauniita kaupunkeja, niin pieniä kuin suuriakin. Lisäksi se on ihanan lähellä, koskaan ei ole huono aika käydä Ruotsissa. Onneksi Ruotsi ottaa mut huomaansa taas pian. Vaikka olen yksistään Tukholmassa käynyt lähemmäs parikymmentä kertaa, sinne on aina ilo palata takaisin. Vähän kuin kotiin tulisi.

Saksa

Ennen kuin kävin Saksassa ensimmäistä kertaa, oli se mun mielikuvissa tehokas, täsmällinen ja tylsä. Kolme masentavaa T:tä. Onneksi mielipiteeni muuttui heti kertalaakista, kun istuin bussissa Frankfurt-Hahnin kentältä Kölniin. Saksa näytti varsin kauniilta jo väsyneen ja hyvin jännittyneen matkaajanoviisin silmin.

Saksa on todella monipuolinen matkailumaa. Sinne mahtuu kaikkea postikorttikauniista pikkukylistä sykkiviin suurkaupunkeihin, kiiltokuvasta rosoon ja historiallisesta nykypäivään. Maa on ripoteltu täyteen kauniita linnoja ja muita historiafanin lempirakennuksia. Lisäksi etelästä löytyy vuoria, eikä maa ole muutenkaan jyrännyt luontoa kaiken muun tieltä. Pääkaupunki Berliini on uniikki ja kerta toisensa jälkeen ihastuttava paikka. Saksaan on aina ilo palata uudelleen.

Sveitsi

Sveitsin Alpit ovat mielestäni Euroopan kauneimmat vuoret. Joten Sveitsi on jo siitä syystä ihan paras! Mikään ei saa mua onnellisemmaksi kuin vuoret (paitsi ehkä gelaton syöminen vuorimaisemissa), ja sillä saralla Sveitsi kyllä osaa. On jylhiä huippuja, jotka kimaltavat valkoisina horisontissa. On rinteitä pitkin juoksevia pieniä vesiputouksia. On pittoreskeja vuoristokyliä, vuorenhuippujen kupeessa kimaltelevia järviä sekä kukkaniittyjä, jotka kutsuvat telmimään.

Sveitsi on mulle ennen kaikkea luontoa ja rauhaa. Spontaaneja patikkaretkiä, akkujen latausta ja mielen tyhjentämistä. Tärkeisiin asioihin keskittymistä, eli sitä miten ollaan läsnä ja nautitaan hetkistä. Ei mietitä tulevia tai menneitä. Ei murehdita töistä tai mistään. Jos joskus keksitään Sveitsi-pilleri, mä olen valmis nauttimaan yhden joka päivä!

Tsekki

Mulla on ollut monesta Rautaesiripun taakse jääneestä maasta kuva todella ankeana ja harmaana paikkana. Ankeaa niissä varmasti onkin ollut, mutta arkkitehtuurin saralla samaa väitettä en voi esittää. Tsekki on ollut Puolan ohella yksi positiivisimmista yllätyksistä itäisen Euroopan maista – poislukien takatukat. Se tuntuu olevan edelleen maassa valitettavan suosittu hiustyyli…

Klassisesti kävin ensin lumoutumassa Prahasta. Silti ajattelin jotenkin hassusti, että se olisi maan ainoa helmi. Mutta kuinka väärässä olinkaan. Viime vuonna kävin tutustumassa Brnoon, joka oli valtavan positiivinen yllätys. Kaunis ja kiinnostava kaupunki, joka sopi hyvin päämäärättömään harhailuun ja kaiken vastaantulevan ihasteluun. Seuraavaksi haluaisin käydä ainakin Ostravassa ja Karlovy Varyssa.

USA

Ihana, kamala USA! Maa herättää mussa paljon ristiriitaisia fiiliksiä – alkaen sen tämänhetkisestä presidentistä. Pienenä laumasieluisena natiaisena ihailin tietenkin kaikkea amerikkalaista. Teininä sitten kyseenalaistin suunnilleen kaiken, mikä maahan liittyi. Ensimmäiselle reissullenikin Amerikan Ihmemaahan lähdin aika matalin odotuksin, mutta salakavalasti olen onnistunut lämpenemään maalle varsin suuresti.

Asiaa on varmasti auttanut paikalliseen tutustuminen ja vierailu tuntemattomammissa osavaltioissa, kuten lähes koko Uudessa-Englannissa. Omannäköisissä paikoissa ja siellä, missä kaikki turistit eivät ole. USA on huikean monipuolinen maa, se tarjoaa jotain oikeastaan jokaiselle. Lisäksi kielen puolesta siellä on helppoa reissata ja ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Vaikka olen käynyt USA:ssa laskujeni mukaan kuudesti, on siinä vasta pieni pintaraapaisu, ja haluan päästä näkemään vielä niin paljon lisää! Lisäksi olen niin hullaantunut New Yorkista, että haluan joskus vielä asua siellä. En ikuisesti, mutta hetken.

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverSkimbaco ja Muru Mou. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

44 Comments

 • Reply
  Sari / matkalla
  4.5.2017 at 08:06

  Mielenkiintoiset maat olit valinnut lempimaiksesi. Osa tuttuja mutta osa tuntemattomia mutta jotka löytyy bucket listalta Oliko nuo listattu suosikkijärjestykseen?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.5.2017 at 17:51

   Tätä listausta oli hauska tehdä, sillä en koskaan ollut sen enempää miettinyt, mitkä lempimaitani ovat. Nämä laitoin tosiaan ihan aakkosjärjestyksessä. En olisi millään osannut laittaa maita ns. paremmuusjärjestykseen, niin erilaisia ne keskenään ovat. Mietin kyllä aluksi ihan “ykkösestä kymppiin” järjestämistä, mutta ei siitä mitään tullut 🙂

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  4.5.2017 at 10:52

  Näistä suosikeistasi minun ehdoton suosikkini on Italia, jonne tänäkin kesänä on pakko päästä. Italialaista dolce vitaa ei vaan mikään voita. Ja luontoihmisenä olen niin onnellinen, etä tänä keänä toteutuu pitkäaikainen haaveeni Islannista.
  Minäkään en aiemmin ollut ajatellut Saksaa mitenkään kiinnostavana, vaan todellakin tylsän tehokkaalta, mutta tänä kesänä olen päättänyt antaa myös Saksalle mahdollisuuden… ja luulenpa, etä saatan sittenkin tykätä. Omalla haavelistallani on mainitsemasi Kanada ja Peru. Oi että, onhan näitä ihania, maailma pullollaan <3.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.5.2017 at 17:55

   Italia on kyllä ihastuttava! Olen käynyt siellä vasta kaksi kertaa, nekin hyvin lyhyesti, mutta Italia on maa, jonne palaan varmasti vielä niin monta kertaa. Mä olen niin iloinen siitä, että sä pääset vihdoin Islantiin. Se on niin sopiva maa sulle. Odotan innolla sun juttuja ja kuvia sieltä! Kiva, että päätät antaa Saksalle mahdollisuuden. Sieltä varmasti löytyy myös sulle sopivia kohteita. Eteläinen Saksa on todella kaunis, mutta myös saksalaisissa kaupungeissa on paljon käymisen arvoisia kohteita. Maailma on kyllä pullollaan toinen toistaan mahtavampia kohteita, onneksi on mahdollisuus käydä niistä mahdollisimman monessa <3

 • Reply
  Hanna
  4.5.2017 at 11:38

  Muiden lempimaalistoja on aina mielenkiintoista lukea! 🙂 Itse en ole maailmanympärimatkan jälkeen enää onnistunut määrittelemään suosikkimaitani. Toki kestosuosikit Ranska, Espanja, Ruotsi, Argentiina ja Chile pysyy, mutta tuntuu vaikealta laittaa paremmuusjärjestykseen maita, joista on nähnyt vain pienen vilauksen. Esimerkiksi vietimme päivän Uruguayssa ja tykästyin siihen kovasti, mutta eihän koko maasta pystynyt yhden päivän ja yhden kaupungin perusteella muodostamaan samanlaista kuvaa kuin Argentiinasta, jossa olimme useita viikkoja. Pystyisin kyllä ihan kevyesti lukemaan lempimaihini ainakin puolet käymistäni paikoista 😀 Tosin ehdoton inhokki on tuo Saksa, minun mielestäni se on edelleen ihan umpitylsä maa, mutta toisaalta en sielläkään ole kovin laajasti matkustellut, joten ehkä sen perusteella ei voi koko maata tyrmätä 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.5.2017 at 18:01

   Mäkin tykkään lukea aina kaikkia listoja, varsinkin hyvin perusteltuja.:) Mulla ja jollain muulla saattaa olla paljon samoja suosikkeja, mutta ne ovat siellä lempimaiden listalla joskus hyvin erilaisista syistä. Suosikkimaita oli tosiaan vähän hankala yrittää listata. Aika hyvin listoille päätyi niitä maita, joissa olen käynyt monesti ja viettänyt enemmän aikaa. Mutta Italiassa olen ollut yhteensä ehkä 5 päivää, ja se pääsi silti heti listalle 😀 Mutta toisaalta vaikka olen asunut koko ikäni Suomessa, on mulla silti paljon näkemättömiä kolkkia myös täällä, joten päätin että mun listalle pääsee vaikka sitten yhden nähdyn kaupungin perusteella, jos siltä tuntuu. Tosin ihan niin pienin kriteerein yksikään maa ei taida olla listalla mukana. Voi ei, toivottavasti sä pääset joskus näkemään Saksasta niitä kivojakin puolia. 😀 Onhan se kyllä todella perusturvallinen eikä varmasti aiheuta suuria kulttuurishokkeja. Mutta onneksi nämä ovat makuasioita ja jokaiselle löytyy ne omat suosikit 🙂

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  4.5.2017 at 17:51

  Olipas hienoja kuvia ja monta paikkaa joissa en ole vielä ehtinyt käymään! Kanada ja Peru ovat varmasti mielenkiintoisia. Irlanti ja Sveitsi ovat nousseet ajoittain esiin suunnitelmia tehdessä. Itse kirjoittelin IGTT:n tiimoilta USA:sta, josta sattuneesta syystä on paljon kuvia Instagram-tililläni. Italian nostaisin itsekin varsin korkealle, vaikka en siellä olekaan käynyt kuin pari kertaa. Onneksi tulevana kesänä pääsen kiertämään Napolin tienoota.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.5.2017 at 18:06

   Kiitos! 🙂 Kanada ja Peru ovat maita, joissa näkeminen ei heti lopu. Molempiin lähtisin innolla uudestaan, niin paljon nähtävää kummassakin riittää. Irlantia ja Sveitsiä suosittelen lämpimästi, varsinkin jos upea luonto on lähellä sydäntä. Molemmat ovat todella kauniita maita. Pitää käydä lukemassa sun IGTT-postaus, USA-jutut kiinnostavat aina! Mä haluaisin päästä myös Napoliin. Sitä harkitsin vähän jo tälle kesälle, mutta nyt menenkin hieman toiseen suuntaan. Ehkä sitten ensi vuonna!

 • Reply
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  4.5.2017 at 18:33

  Kiva postaus! Mun IGTT:stäni tuli vähän samantapainen kun nimesin suosikikseni Keski-Euroopan. Samoja lempikohteita meillä on ainakin Irlanti ja Italia, joista jälkimmäisessä olen käynyt monet kerrat nuorempana mutta viime kerrasta on toisaalta ihan liian kauan. I:llä alkaa monta mahtavaa maata, ainakin Italia, Irlanti, Itävalta ja Intia.

  Tsekki vaikuttaa maalta johon kannattaa paremmin tutustua, me poikettiin syksyllä vain Ostravassa ja Olomoucissa. Sveitsiin sain ensikosketuksen viime keväänä mutta harmillisesti sateisen, joten naapurimaa Itävalta menee mulla vielä kirkkaasti edelle. Saksassakin on kiinnostavia alueita, mitä etelämmäs menee sitä enemmän. Ruotsi oli jännä veto, se tahtoo olla vain harmillinen läpikulkumaa jonka ajamiseen menee yksi päivä hukkaan per suunta, kun roadtrippiä länsipuolelta tekee.

  Sun listalta mun toivelistaan ottaisin Islannin, luulen että se menisi mulle tuonne ihanien I-maiden listaan 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 17:49

   Kiitos! Kävinkin juuri lukemassa sun IGTT-postauksen, ja paljon oltiin samoilla kulmilla! I:llä alkaa kyllä monta mainiota maata. Intiaa en tosin itse tähän kategoriaan tuuppaisi. Siellä en ole koskaan käynyt, mutta saan jo nyt ahdistuskohtauksia jo pelkästä sen maan vellovan ihmismassan ja kakofonian ajattelemisesta. Huh. Vaikka on Intiassa varmasti myös niitä rauhallisempia tyyssijoita.

   Mua ainakin kiinnostaisi tutustua Tsekkiin vielä paljon nykyistä enemmän. Siellä tuntuu olevan paljon kaikkea todella kiinnostavaa. Lisäksi viime vuoden matkamessuilta tarttui mukaan vihkonen Tsekin linnoista. Siitä kun poimisi vaikka 10 kiinnostavinta, niin riittäisi jo puuhaa pitkäksi aikaa! Sveitsissä mua taas hellivät alkukesän lämpimät ja aurinkoiset päivät tehden reissusta täydellisen. Itävaltakin mainio, mutta taas mun mielestä kalpenee Sveitsille. Ruotsi on niin lähellä, että sitä ei helposti edes ajattele matkailumaana, saati sitten kiinnostavana sellaisena. Se on ehtinyt yllättää mut positiivisesti niin monta kertaa, että pakko se oli omien suosikkien joukkoon laittaa 🙂

   Islanti varmasti menisi sullakin tuonne I-maiden listaan. En tiedä ketään, joka ei Islannista olisi pitänyt. 🙂

 • Reply
  duunireissaaja
  4.5.2017 at 21:11

  Ilahduttavasti tämän kuukauden IGTT-juttuihin on noussut mukaan tuo Saksa. Tai sitten mä olen lukenut näitä Saksa-lasit silmilläni. Islantiin pääsen huomenna (!), Irlanti ilahdutti alkuvuodesta. Italia on mulle vaikea paikka, en vaan syty siitä. Mun mielestä sen naapurimaissa on kaikki paljon paremmin. Kanadaan on kova hinku päästä uudelleen. Sun listalta kiehtoo eniten kuitenkin Peru, vaikka en normaalisti mikään kaukomatkailija olekaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 17:53

   Saksa on kyllä ollut mainiosti edustettuna näissä postauksissa! Tai sitten ollaan käyty samalla optikolla 😀 Oi, ihanaa Islantia <3 Harmi, etten lukenut tätä viestiä jo eilen, olisin muuten sniikannut itseni mukaan. Mä pelkään, että Rooma on asettanut mulle Italia-mittapuun niin korkealle, että pystyvätkö muut kohteet täyttämään mun odotuksia. Tosin Rooma itsessään on niin mahtava, että muu Italia olkoon sitten vaikka ihan kamala, rakkauttani Roomaan se ei onnistu vähentämään! Perun takia kannattaa alkaa kaukomatkailijaksi. Se maa teki muhun niin syvän vaikutuksen, että vieläkin pyörii sukat jaloissa.

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  4.5.2017 at 21:11

  Tosi hyvin ja elävästi kirjoitettu listaus, kivaa luettavaa 🙂 Neljä ensimmäistä menisi mullakin vastaavalle listalle, mutta Perussa en ole käynyt ja loput viisi ei ehkä yltäisi mun top teniin. Hyviä matkailumaita nuo kaikki silti varmasti on, ja vaikea valita mitä omalle listalle lopulta laittaisin. Japanin nyt varmasti ja varmaan myös Slovenian ja Portugalin…

  Mahtavaa kun pääset taas Italiaan! Nauti maisemista Firenzen Piazzale Michelangelolta. Ja käy testaamassa mahdollisimman monta gelateriaa ja kerro kuinka korkealle sijoitat niistä Vivoli -nimisen 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 17:57

   Kiitos, ihanaa kuulla 🙂 Mä aina välillä pelkään lopputulosta, kun alan paatoksella kirjoittaa mulle tärkeistä asioista 😀 Oli näitä suosikkimaita aika hankala valita. Lista varmasti elää sen mukaan, missä milloinkin käy joko verestämässä muistiaan tai hankkimassa uusia kokemuksia. Näitä listauksia olisi hauska päivittää vaikka muutaman vuoden välein ja katsoa, miten on mieli muuttunut. Mä uskoisin, että Slovenia ja Portugali voisivat olla mun listoilla, jos niissä olisin ehtinyt käymään. Niitä reissuja ja listan vallankumousta odotellessa!

   Haha, gelatohaaste hyväksytty. Laitan sulle vielä mun tilinumeron, niin pystyn sponsoroinnin tukemana tekemään entistä laajemman tutkimuksen 😉

 • Reply
  Heidi / Auringon alla
  5.5.2017 at 07:56

  Olipa siinä hieno lista upeita maita! Tosin kaikissa en ole vielä ehtinyt käymään, ja mm. Islanti polttelee kovasti, lähinnä odottaa oikeaa hetkeä. Ja nuo Irlannin vehreät maisemat on kyllä jotain, mitä pitäisi päästä katsomaan. Ja ihan totta, Usa on ihana ja kamala, tuskin siihen voi suhtautua ilman ristiriitaisia fiiliksiä. Ja toisaalta omat ajatukset kyseiseen maahan liittyen voivat vaihdella eri ikäisenä. Minä en ollut koskaan kovin kiinnostunut Amerikasta nuorempana, lähinnä se viehtymys on herännyt jokaisen reissun myötä enemmän 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 18:01

   Kiitos! Toivottavasti Islannille löytyy pian se oikea hetki. Se maa jos mikä on tutustumisen arvoinen! Samoin Irlanti, mutta Islantia liputan silti vielä enemmän. Mikään muu maa ei pääse lähellekään sen ihanan hullua omituisuutta. USA herättää varmasti jokaisessa mielipiteitä ja tuntemuksia, oli käynyt siellä tai ei. Mulle oli aluksi jopa hämmentävää myöntää itselleni, että se on matkailun kannalta todella monipuolinen ja kiinnostava kohde ja myös mua kiinnostava sellainen. Mutta nyt otan sen annista vain kaiken ilon irti ilman hämmennystä 🙂

 • Reply
  VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  5.5.2017 at 09:06

  Olipas monta kiinnostavaa maata, mielellään matkustaisin noihin. Etenkin Kanada ja USA kiehtoisi täällä päässä! Ihanan inspiroiva oli tää postaus.

  Toi on kyllä niin totta, että Islanti pitää kokea paikan päällä – silloin vasta oikeasti tajuaa, miten wow koko maa on.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 18:02

   Kiitos! Ihanaa, että omat fiilikset ja suosikkimaiden parhaat puolet on välittyneet myös lukijoille 🙂 Islanti pitää kyllä ehdottomasti kokea ainakin kerran elämässä. Se on kyllä niin wow kuin mikään maa voi olla. Ja vielä niin pieni saarenpahanen.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  5.5.2017 at 09:44

  Todella matkakuumetta herättävä listaus! Omalle listalleni näistä ei mahtuisi Islanti, Peru ja Tsekki, koska niissä en ole käynyt. Toisaalta ne mahtuisi listalle, kymmenen maata, missä haluaisit käydä 🙂 Islanti voi toteutua yllättävänkin pian.

  Irlanti, Italia ja USA näistä maista on sellaisia, joissa jokaisessa olen käynyt useita kertoja ja koko ajan niihin tekee mieli mennä eli varsin samoilla linjoilla ollaan! Muista listasi maista jokaisesta itsellä pelkästään hyviä muistoja ja tämä postaus toi niitä monia mieleen. Tuli myös mielenkiinto tehdä näihin maihin taas uusia reissuja 🙂

  Tosi kiva ja positiivinen postaus tämä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 18:07

   Kiitos, kiva kuulla! Tätä oli todella hauskaa kirjoittaa. Toivottavasti saat Islannin toteutukseen pian. Mitkään ylisanat eivät riitä sitä kuvaamaan. Kannattaa vain varautua siihen, että Islantiin jää koukkuun. Mulla on ainakin todella pahat vieroitusoireet tällä hetkellä 🙂

   Muiden suosikkipostauksia on ollut todella kiva lukea. Niistä saa joko aivan uusia matkavinkkejä, tai niin kuin sanoit, pääsee virkistämään hyviä muistojaan vanhoja tuttuja kohteita ajatellen. On hauskaa, miten paljon samoja suosikkeja muillakin on, ja ihan samasta syystä. Tämä oli kyllä todella mainio IGTT-aihe 🙂

 • Reply
  Saana | Live now – dream later
  5.5.2017 at 09:52

  Sun suosikkimaiden lista alkoi vähän samalla tavalla, mitä Jane jo kommentoi mun kirjoitukseeni: “kaikki lempimaat alkavat I-kirjaimella”! 😀 Mulla on herännyt kova kiinnostus Kanadaa kohtaan. Ehkä viime vuosien retket Ruotsin Lappiin ovat herättäneet sellaisen lumihuippuisten vuoristojen kaipuun. Vaikka rakastankin lämpöä ja aurinkoa, en ole käynyt yhdessäkään varsinaisessa rantakohteessa sen jälkeen, kun muutin Espanjasta takaisin kotiin vuonna 2012. Ja tajusin tämän itse vasta ihan hiljattain! 🙂

  Sveitsi on kyllä satumainen, sinne haluaisin ainakin takaisin. Ja erityisesti Alpeille (taas ne lumihuippuiset vuoristot…), siellä kun en ole koskaan käynyt. Ja Peru… äh, tämä listahan on täynnä upeita kohteita. Ainostaan USA on näistä sellainen, minne ei järin suurta hinkua ole. Kansallispuistot siellä toki kiinnostaisivat, mutta New Yorkiin mua tuskin saa enää toistamiseen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.5.2017 at 18:15

   Tuossa “Kaikki lempimaat alkavat I-kirjaimella” on kyllä hyvä pointti. Moni ihana maa todellakin alkaa I:llä, samoin kuin myös ihana! Ei voi olla sattumaa 😀 Mulla on sama juttu, että rakastan lämpöä ja aurinkoa. Mutta toisaalta olen valmis niistä myös vähän tinkimään, jos tilalla on huikean upeaa luontoa. Tosin ei lumihuippuiset vuoretkaan aina tarkoita sitä, ettei samalla voisi nauttia myös lämmöstä. Toki riippuu kuinka lähelle niitä lumihuippuja haluaa. Esimerkiksi Sveitsin Alpeilla tehtiin muutama vuosi sitten kesäkuussa patikkaretki jonnekin 1500-2000 metrin välimaastoon. Päivä oli niin lämmin, että korkeuksissakin tarkeni pienissä vaatteissa (onnistuin mm. polttamaan olkapääni auringossa), mutta maassa oli edelleen isoja lumikasoja. Eivätkä ne lumiset huiputkaan enää kovin kaukana olleet 🙂

   Mäkin haluan palavasti takaisin Sveitsin Alpeille. Ja oikeastaan minne tahansa upeisiin vuorimaisemiin. Tämä vuosi menee säästöbudjetin takia lähinnä kaupunkikohteissa, koska niissä nyt vain on edullisempaa matkailla. Luontoon ja vuorille meneminen varsinkin Sveitsissä lätkäisee jo turhan ison hintalapun budjettireissuun. Mutta yritän sinnitellä tämän vuoden enemmän kaupunkiolosuhteissa ja ajatella, että ensi vuonna säästäväisyys toivottavasti palkitaan vaikka Uuden-Seelannin vuorimaisemien tuijottelulla!

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  5.5.2017 at 21:22

  Minäkään en pystynyt valitsemaan vain yhtä suosikkipaikkaa, joten valitsin kokonaisen maanosan. Mielenkiintoista lukea muiden suosikkimaista, ja tässä oli omiin mieltymyksiin nähden monta erikoisuutta. Esimerkiksi Ruotsi, vaikka arvasin, että sinun listalta se löytyisi varmasti 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.5.2017 at 10:47

   Eurooppa on todella hyvä valinta. Mullakin suuri osa suosikkimaistani sijoittuu juuri sinne 🙂 Aasiasta ei esimerkiksi päässyt listoilleni yksikään paikka, vaikka olen sielläkin muutamassa maassa käynyt. Haha, arvasin että Ruotsi saattaa herättää monessa ihmetystä. Osasyy Ruotsin tärkeyteen on varmasti siinä, että pelkäsin aiemmin lentämistä ja Ruotsi oli niitä harvoja kohteita, missä siitä syystä kävin. Siinä ehti lämmetä maalle ihan kunnolla. Mutta hauska myös huomata, että Ruotsi pysyy edelleen mukana, vaikka pelon voittamisen myötä nähtyjä maita on jo plakkarissa nelisenkymmentä 🙂

 • Reply
  Tatjaana
  6.5.2017 at 09:14

  Valitsisin suosikkimaistasi ensimmäiseksi Saksan, mutta kyllä Islantikin kiehtoisi.

  Saksan siksi, että olen lukenut kieltä koulussa ja olisi kiva kokeilla puhua käytännössä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.5.2017 at 10:49

   Saksa on hyvä ja monipuolinen valinta! Itsekin olen lukenut saksaa koulussa muutaman vuoden. On kieltä edelleen muistin syövereissä jonkun verran, vaikka paras aika saksan kielialueella reissaamiseen olisikin ollut heti opintojen jälkeen kun kielitaito olisi ollut parhaimmillaan. Mutta on hauska huomata myös, että näin 10 vuotta opintojen loppumisesta kielitaitoa edelleen löytyy jonkun verran 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  6.5.2017 at 13:23

  Irlanti hurmasi kyllä mutkin kolmen viikon takaisella reissullaan, mutta en tiedä voisinko vielä lukea sitä lempimaihini, koska olin siellä vain 72 tuntia. Toisaalta hirveä hinku päästä takaisin, kyllä se jotain kertoo! 🙂

  Mulla olisi listalla ainakin Hollanti, Portugali, Australia, Uusi-Seelanti, varmaan Thaimaa ja Vietnamkin. Tätä täytyisi vähän pohtia! On ollut niin monia upeita reissuja, mutta mitkä niistä on jättänyt suurimman jäljen. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.5.2017 at 10:54

   72 tuntia on kyllä varsin lyhyt aika minkään maan kokemiseen, varsinkin kun osa siitä menee vielä nukkuessa 😀 Me oltiin Irlannissa 1,5 viikkoa, joten siinä ehti jo päästäkin sisälle maahan. Ei Irlanti varmasti olisi päässyt listalleni, jos olisin tehnyt vaikka pelkän viikonloppureissun Dubliniin – vaikka Dublin olikin mahtava kaupunki. Mutta kyllä Irlannin paras anti oli sen luonnossa, jota tuossa ajassa ehtikin jo ihailla 🙂

   Noista sun heittämistä maista yksikään ei pääsisi mun listalle. Lähinnä siksi, että olen käynyt niistä vain Hollannissa. Joka oli kyllä kiva, mutta ei niin kiva, että se yltäisi parhaimmistoon. Uskon kyllä, että Portugalilla, Australialla ja Uudella-Seelannilla olisi jalansijaa mun suosikkien listalle, kun vain ehtisin niissä käydä 🙂

 • Reply
  JohannaK
  7.5.2017 at 13:51

  Tosi kiva kokoelma upeita kohteita! Matkakuume herää, kun tätä postausta lukee! Islantiin olisi upea päästä, ja Peru on ehdottomasti yksi kohteista, jos (kun) joskus pääsemme kiertämään koko pallon!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.5.2017 at 19:57

   Kiitos! Hyvä jos matkakuume herää, siitä tietää että oma innostus on välittynyt myös muille 🙂 Islanti on kyllä mahtava ja ainutlaatuinen kohde, ehdottomasti ainakin yhden käynnin arvoinen! Peru on tosiaan hieman kaukana, mutta lähtemisen vaivan arvoinen.

 • Reply
  Teea | Curious Feet
  7.5.2017 at 17:56

  Mukava listaus! Herättää kyllä matkakuumetta, esimerkiksi Irlantiin olisi hienoa matkustaa.. Joitakin yhteisiä ihastuksia meillä on. Ihanaa esimerkiksi, että Saksa on päässyt listalle :). Kanadasta pidin myös itsekin ja haluan ehdottomasti matkustella siellä enemmän. Yhdysvalloista kiinnostaa luonto, kaupungeista kun mikään ei ole sen suuremmin säväyttänyt, mutta kaupunkejakin on pari, joihin vielä joskus haluan matkustaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.5.2017 at 20:02

   Kiitos! 🙂 Irlanti on todella monipuolinen käyntikohde, ja onneksi ihanan lähellä. Saksa oli helppo pistää omalle listalle, se on juuri mun tyylinen matkailumaa. Lisäksi se on ihanan edullinen ja helppo ottaa haltuun. Muakin vetää enemmän puoleensa Yhdysvaltojen luonto, mutta kiinnostavia kaupunkejakin sieltä löytyy. En usko, että tykkäisin yhtään esimerkiksi Las Vegasista, Losissakin kiinnostaa eniten haikit luonnon helmassa. Floridan kaupungit taas ovat mielestäni aivan kamalia persoonattomuudessaan. Mutta esimerkiksi Philadelphia ja noitavainoistaan tunnettu Salem ovat olleet todella positiivisia yllätyksiä, sillä niillä on tarjota mua kiinnostavaa historiallista puolta.

   • Reply
    Teea | Curious Feet
    28.5.2017 at 11:14

    Veikkaan kanssa, että Las Vegas ei päädy lempikaupunkieni listalle sitten joskus kun siellä käyn :D. Mutta siltikin haluan siellä käydä.. lähinnä kuitenkin siksi, että sen näkemisen voi yhdistää road trippiin, pelkästään sen takia en itse noin kauas matkustaisi. Floridan kaupungeista olen kyllä samaa mieltä. Philadelphia taas päivävierailun perusteella vaikutti olevan aivan eri maata kuin nuo Floridan kaupungit, joten siitä on itsellekin jäänyt positiivinen mielikuva.

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     28.5.2017 at 20:27

     Mä en välttämättä edes haluaisi käydä siellä, mutta uskon että sinne melkein pakostakin joskus päätyy, jos ja kun reissaa tarpeeksi pitkin poikin USA:a. Mutta voinpahan sitten käytyäni todeta tietäneeni, ettei se ollut mua varten. (Ja sitten kumminkin ihastun siihen palavasti… :D) Mutta selkeästi olen huomannut pitäväni eniten tuosta eurooppalaisimmasta USA:sta, kun sen kaupunkeja miettii. Niistä paikoista, joilla on pisin historia. Luonto on sitten tietenkin vielä erikseen, sehän on aina parasta antia 🙂

 • Reply
  Tanja/Levoton matkailija
  8.5.2017 at 22:36

  Muutama sellainen maa löytyy sun listalta, missä en ole käynyt. Tsekkiin saataan lähteä loppuvuodesta, ja Kanada on ollut haaveissa pitkään.
  Islanti on aivan upea maa, ja sinne olisi kiva mennä uudestaan. Mun matkasta on 9 vuotta, ja silloin olin maassa vain viisi päivää. Irlanti nyt onkin aivan ihana, samoin Sveitsi. Ruotsista en oikein osaa sanoa juuta tai jaata, vaikka Tukholma kiva paikka olikin. Ruotsia olisi kiva kiertää vähän enemmänkin, joten ei naapurimaasta kovin pahoja traumoja ole jäänyt 😉

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.5.2017 at 18:25

   Tsekkiin on viime aikoina ollut tarjolla paljon edullisia lentoja. Toivottavasti pääset käymään siellä! Kanada-haavekin varmasti vielä toteutuu. Siellä käymistä kannattaa odottaa. Haha, mä menen taas pian Ruotsissa käymään, suunnilleen miljoonatta kertaa. Ei siis ole traumoja mullakaan 😉 Kyllä mä teidät kaikki vielä käännytän suuriksi Ruotsi-faneiksi 😀

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  8.5.2017 at 23:27

  Kiva kooste! Mä olen vaan harvassa maassa vieraillut niin monessa paikassa, että uskaltaisin kertoa tykkääväni koko maasta. Tai höpsis, kuka sitä määrittelee, milloin voi sanoa tykkäävänsä maasta. Sun listalta haluaisin kamalasti mennä Kanadaan! Olen joskus aiemmin ajatellut siitä, että se on hajuton ja mauton möhkäle USAn takana. Mutta tämä valoi heränneelle kiinnostukselleni uskoa entisestäänkin! Joskus jopa hieman haaveilin jotain tyyliin Seattle/Vancouver -vierailua ja siihen yhdistettyä Alaskan risteilyä, mutta se risteilyosuus ainakin saa odottaa.

  On ollut tosi hauskaa lukea tämän kuun IGTT-postauksia, kun on niin hauskoja valintoja, perusteita ja näkökulmia lempipaikoille. Todella hyväntuulisia juttuja ja paljon rakkautta – sitä ei ole ikinä liikaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.5.2017 at 18:30

   Kiitos! Mäkin mietin aluksi, voinko sanoa tykkääväni maasta, jos olen ollut siellä vain pari päivää tai nähnyt kaupungin tai pari. Mutta toki voin! Eihän se toki kaikenkattava arvio ole, mutta eipä ole arvioni Suomestakaan – enhän tunne täältäkään lähes jokaista kolkkaa ja silti sanon tämän olevan mainio maa asua. Mullakin on ollut Kanadasta joskus vähän vaisu mielikuva. Mutta onneksi ei ole enää. Sen kaupungit ovat ihastuttavia ja luonto taas todella kaunista. Ei voi olla huono kombo! Muakin kiinnostaisi tuo Seattle-Vancouver-akseli. Tosin haluaisin yhdistää siihen vielä Portlandin. Ainakin!

   Samaa mieltä, tämän kuun IGTT-postaukset ovat olleet ihastuttavia. Niin täynnä hyvää fiilistä, rakkautta ja kauneutta. Postauksia on lukenut hymyissä suin, niin aitoja fiiliksiä ne ovat välittäneet. 🙂

 • Reply
  Travelloverin Annika
  10.5.2017 at 05:05

  On kyllä monipuoliset kohteet! Olen itse aika samanlainen, että niin monenlaiset asiat kiinnostavat. Sitten suosikeiksikin nousee aivan toisistaan poikkeavia kohteita juuri monipuolisuuden vuoksi. Ovathan Peru ja Ruotsi nyt vaikka ihan eri maailmankaikkeuksista. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.5.2017 at 21:13

   Kieltämättä varsin monipuolinen kattaus. Itse näkee niin selkeästi ne tietyt kriteerit, joilla nämä on valittu, niin ei ehkä osaa niin hahmottaa sitä, kuinka erilaisia keskenään nämä maat ovatkaan. Monipuolisuus on kyllä hyväksi, en tykkää esimerkiksi kuunnella pelkästään tietyn genren musiikkia vaan poimim kaikista hyvistä parhaat rusinat päältä. Joten miksi tykkäisin vain tietynlaisista maista. Jos keskittyy vain johonkin suppeaan juttuun, se alkaa pian toistaa itseään 🙂

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  11.5.2017 at 22:19

  Mulle Saksa on tähän asti ollut yhtä kuin Berliini. Tiedän, että maassa on paljon muitakin tutustumisen arvoisia paikkoja, mutta aina silti päädyn Berliiniin. Ehkä jo ihan Berliinin vuoksi voisin laittaa Saksan omalle listalleni. Piti oikein ryhtyä miettimään omaa listaa, johon sun listalta varmaan päätyisi kaksi tai kolme. Usa olisi pakko laittaa, vaikkei sinne juuri nyt kauheasti innosta matkustaakaan. Sen kaupungeista Chicago on mun mielestä oikeasti mielenkiintoinen – historiaa löytyy ainakin sieltä kieltolain ajalta. Ja Peru on ehdottomasti mun toivelistan ykkönen!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.5.2017 at 15:10

   Tämä bloggaaja on ollut niin reissailun pyörteissä, että kommentteihinkaan en ole muistanut vastailla. Mulla on vähän sama Tukholman kanssa, hyvin usein päädyn sinne (tai siis tänne, terkkuja vaan Tukholmasta!), joten ymmärrän hyvin Berliini-näkökantasi. Chicago on kiinnostava kaupunki, sinne lähtisin mielellään käymään joskus. Toivottavasti pääset joskus Peruun, se on niin huikea paikka!

 • Reply
  sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa
  17.5.2017 at 18:26

  Irlannista haaveilen, Islannissa olen ollut, Italiaan menen reilun kuukauden päästä 20 vuoden tauon jälkeen, Tsekki on tuttu Prahan ja Karlovy Varyn verran, Sveitsi ja Saksa kutsuu myös kesällä ja Ruotsiin on aina kiva ja helppo mennä. Kanada on se maa josta aloitan Amerikan mantereen valloituksen (sitä en vielä tiedä koska) ja Peru olisi taatusti upea, mutta nyt ei ole sen aika. USAaan ei ole kiire mennä, tosin kansallsipuistot kiinnostaa.

  Sveitsiä odotan ehkä eniten kesän kohteista, mutta toivon murtavani myös ennekkoluuloni Saksaa kohtaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.5.2017 at 15:14

   Oi, sulle on tulossa ihana kesä. Juuri lensin eilen illalla pois Italiasta ja olen ihan onnesta (ja gelatosta) soikeana. Niin huikea ja kaunis maa se on! Sveitsiin kyllä halajan palavasti takaisin. Eilen lensin Alppien, vaikkakin Itävallan omien, yli ja vuorikaipuu iski taas astetta pahemmin <3 Sveitsiä kannattaa siis odottaa, toivon myös Saksan yllättävän sut positiivisesti. Ootko menossa Neuschwansteiniin? Se ainakin on ihan parasta Saksaa!

Leave a Reply