Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Hurmaava Firenze kahdelta eri näköalapaikalta käsin

Italiasta olisi niin paljon kerrottavaa, etten meinaa tietää mistä alkaisin! Matkaan mahtui pelkästään onnistuneita kohdevalintoja ja niin paljon sykähdyttäviä paikkoja ja kauniita maisemia, että haluaisin muistella niitä kaikkia heti. Mutta jostain pitää aloittaa, joten otetaan ensimmäiseksi käsittelyyn Firenze.

Ehdin viettää Firenzessä ainoastaan kaksi päivää, mutta selkeästi tehokäytin hetkeni kaupungissa. Kävelin niin että kenkäni sauhusivat, nousin ylös aina siellä missä pääsi ja etsin kaikki kiinnostavat kolkat ja sopukat. Näköalapaikat olivat yksi reissuni selkeistä teemoista. Niitä metsästin niin ahkerasti, että pohkeeni taitavat edelleen hyräillä Hoosiannaa.

Firenzessä on mahdollista nauttia näköaloista useamman eri lokaation avustamana. Itse ehdin testata näistä kaksi, Palazzo Vecchion 90 metrin korkeudessa huitelevan tornin sekä Piazzale Michelangelon varsin ikonisen näköalapaikan. Olisihan vaihtoehtojen joukossa ollut myös Firenzen legendaarinen Duomo, mutta sieltä käsin taas ei näe itse Duomoa. Joten siksi päädyin tällä kertaa näihin kahteen. Ehkä Duomon vuoro tulee seuraavalla visiitilläni Firenzeen!

Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo sijaitsee Arno-joen vastarannalla vanhastakaupungista katsottuna. Sen sijainti ikonisesta Firenzen siluetista on sen verran kaukana, että se tarjoaa henkeäsalpaavan panoraamanäkymän yli kauniin kaupungin. Mutta se on kuitenkin sen verran lähellä, että yksittäiset maamerkit erottaa sieltä paljaan silmän avulla. Lisäksi Firenzeä ympäröivät vuoret, joita pystyy täältä ihastelemaan helposti.

Piazzale Michelangelossa on monta mainiota puolta: koska se on ulkoilmakohde, sinne on vapaa pääsy. Käyntiaikoja ei ole rajattu, eikä maksuakaan peritä. Siellä riittää näköalatasanteita sen verran monessa tasossa, ettei hyvästä kuvakulmasta tarvitse tapella muiden kanssa kynsin hampain. Se sijaitsee kukkulan laella, joten se tarjoaa näkymät kattojen yli. Lisäksi sen sijainti aivan keskustan kupeessa mahdollistaa helpon pääsyn sinne.

Paikka on erittäin suosittu myös auringonlaskubongaajien keskuudessa, enkä yhtään ihmettele miksi. Se tarjoaa siihen täydelliset puitteet, kun aurinko painuu mailleen kauniin kaupunkisiluetin taustalla. Koska paikka vetää puoleensa auringonlaskufaneja, parhaat paikat viedään hyvissä ajoin, ainakin kesää kohden. Itse saavuin paikalle puolisen tuntia ennen auringonlaskua, ja paikalla oli varmasti pitkälle toistasataa henkeä. Onneksi tilaa riitti ja varsin kaunis auringonlaskukin oli tarjolla!

Näköalatasanteelle on tarjolla pari eri reittiä. Tai ainakin itse löysin sinne kaksi eri kulkureittiä. Porrasfaneille löytyy Via del Monte alle Croci- ja Via di San Salvadore al Monte –teiden risteyksestä lähtevä portaikko, joka tekee ihan todella höpöä, jos edellisenä päivänä on kävellyt Roomassa 25 kilometriä ja kiivennyt siihen päälle 551 porrasta Vatikaanin kirkon huipulle! Vahva suositus siis kaikille masokisteille. Leppoisampi tapa nousta näköalojen äärelle on polkuja pitkin Piazza Giuseppe Poggilta. Varsinkin porrasreitille löytyy Arnon rantoja pitkin kävellessä hyvät opasteet, joten ylös löytää varmasti.

Palazzo Vecchion torni

Palazzo Vecchio, Firenzen kaupungintalo ja museo, sijaitsee vanhan Firenzen ytimessä. Paikka on siis paljon muutakin kuin pelkkä näköalatorni, ja vierailin myös palatsin mielenkiintoisessa museossa. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin.

Lähes sadan metrin korkeudesta kaupunkia pääsee ihailemaan esteettömästi, kaupungin kruununjalokivi Duomokin on vain kivenheiton päässä. Tornissa on kolme eri näköalatasannetta, joista avautuu panoraamanäkymät kaupungin kattojen yli.

Ensimmäinen tasanne on suurin, ja jo sieltä näkee kaupungin joka kolkkaan mainiosti. Toiseksi ylin tasanne on mielestäni paras – ollaan melkein tornin huipulla ja näkymät ovat niin hyvät kuin vain voi. Ihan tornin ylin huippu on taas pieni pettymys, se ei ole se huippupaikka jonka sen ehkä toivoisi olevan. Lähelle reunoja ei pääse kuvaamaan kuin Duomon suuntaan, joten loppuhuipennus jäi hieman vajaaksi. Ylös asti toki kannattaa kavuta, mutta parhaat näkymät ja kuvat saa mielestäni muutaman metrin alempaa.

Aamusella tornissa on hyvin hiljaista. Olin paikalla noin 10.30 jälkeen lauantaiaamuna, ja sain viettää aikaani lähes ylhäisessä yksinäisyydessä. Vain muutama ihminen tuli vastaan koko visiitin aikana. Ei siis elefanttimarssina liikkumista pitkinä, tuskaisina turistijonoina. Ei jonottamista parhaille maisemapaikoille. Ei tuskastuneita huokauksia selän takana, kun haluat ottaa vielä yhden kuvan.

Näillä tasanteilla mahtui nauttimaan näkymistä. Eivätkä kalterit haitanneet kuvaamista!

Mutta toki tätä kaikkea varten pitää olla valmis kiipeämään. Hissiä ei ole. Portaat ovat verrattaen hyvässä kunnossa, pahoja paikkoja tai ahtaita käytäviä ei ollut. Tasanteillakin oli hyvin tilaa liikkua ja kuvata (varsinkin kun ketään muita ei näkynyt mailla halmeilla), mutta olisi sitä ollut siinäkin tapauksessa, että paikalla olisi ollut muitakin ihmisiä.

Duomo tornin huipulta nähtynä.

Pieni infoboksi Palazzo Vecchiotta ja sen tornista

 • Palazzo Vecchion osoite on Piazza della Signoria
 • Torni on auki kesällä (huhti-syyskuu) päivittäin kello 9-21, paitsi torstaisin vain 9-14
 • Tarkista tästä talvikauden aukiolot
 • Viimeinen sisäänpääsy puolta tuntia ennen sulkemista
 • Tornin aukiolo säävarauksella
 • Pelkän tornin hinta on 6,5 euroa
 • On mahdollista ostaa erilaisia yhdistelmälippuja, jotka sisältävät tornin lisäksi Palazzo Vecchion muutakin antia
 • Lippuja paikkaan voi ostaa myös etukäteen netistä
 • Jos kiinnostuit myös paikan museosta, tsekkaa Palazzo Vecchion kotisivut

Vaikka fanitan aina näköalapaikkoja, Firenzen näkymätarjonta lämmitti mua suuresti. Kummastakin paikasta oli oikeasti mahtavat näkymät yli kaupungin, erityisesti sydäntä lämmitti vielä Piazzale Michelangelon mainio mahdollisuus auringonlaskujen bongailuun.

Ensikosketukseni Duomoon sain katutasolta, ja siitä perspektiivistä se ei näyttänyt korkeudessa mitattuna niin suurelta, vaikka muuten massiivinen rakennelma onkin kyseessä. Vasta kun nousin katutason yläpuolelle, tajusin kuinka korkealle kirkko ja eritoten sen kupoli kiipeääkään! Kyllä siinä oli pienellä ihmisellä taas ihmeteltävää. Ja ihasteltavaa. Niin kaunis kaupunki Firenze on.

Jos kaipaat lisää näköalavinkkejä Firenzeen, tsekkaa tämä postaus! Siihen on koottu 14 ehdotusta kaupungin parhaista näkymistä.

Mikä on sun suosikkipaikka maisemien ihailuun Firenzessä?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  lena
  27.5.2017 at 17:09

  Tosi kiva juttu tämä Noora! Mä en ole edes käynyt tuolla tornissa – täytyy pistää listalle ensi kerralla. Oli tosi kiva nähdä 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.5.2017 at 22:21

   Kiitos Lena, kivaa kuulla! Tuo torni on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, samoin Palazzo Vecchion museo. Oli kyllä kivaa nähdä, toivottavasti törmäillään taas pian jossain 🙂

Leave a Reply