Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

IGTT: Kauniiden rakennusten Eurooppa

Touhukasta torstaita! Tai ainakin mun viikko on sujunut varsin touhukkaissa merkeissä, eikä torstaikaan tee siihen poikkeusta. Viimeisin tehokkuuden lisääjä mun elämässä on kirppispöytä, jonne eilen roudasin ihmiskamelina röykkiöittäin tavaraa. Ihme, ettei pari raajaa jäänyt matkan varrelle siinä showssa. Torstaina on onneksi hyvä syy myös hengähtää hetken, pysähtyä ruudun äärelle ja nauttia Instagram-kuvien myötä taas yhdestä Instagram Travel Thursdaysta.

Vaikka mä tunnenkin hivuttautuvani hitaasti mutta varmasti aina enemmän luontomatkailun suuntaan, herätän sisäistä eräjormaani ja innostun uusista säänkestävistä vaelluskengistä, säilyy mussa myös aina rakkaus ja palo kaupunkeihin. Varsinkin eri Euroopan asutuskeskittymiin. Mitä vanhempi ja taidokkaasti rakennettu kaupunki on kyseessä, sitä parempi.

Vaikka luonto muovaakin ne huikeimmat mestariteokset, ei ihmisten taidonnäyteetkään aina niille kalpene. Mut saa lumoihinsa upeilla rakennuksilla ja rakennelmilla. Varsinkin jos ne ovat ajalta, kun Härmässä vielä asuttiin kivenkoloissa. Kaikkein eniten fanitan vanhoja linnoja ja goottilaisia kirkkoja, mutta mun sydämen saa pomppoilemaan myös muut rakentamisen helmet.

Vanhat linnat

Vasemmalla Neuschwanstein. Oikealla toistaiseksi ainoa linna, jossa olen yöpynyt, Irlannissa sijaitseva Cabra Castle.

Otetaan ensin tämä itsestäänselvyys pois alta. Mä rakastan linnoja! Ja kunnollisia linnoja. Sellaisia missä on muureja, torneja, kulmia, kokoa, käytäviä ja sokkeloita. Kartanolinnat ei ole ihan sama asia. Maailman upein linna on mielestäni Neuschwansteinin satulinna Etelä-Saksassa, muut linnat tulevat sitten siellä jossain seuraavilla sijoilla. Olisi aika siistiä asua linnassa. Mutta sitä odotellessa yritän kiertää edes niitä ihastelemassa niin paljon kuin ehdin. Ja yrittää aina silloin tällöin yöpyäkin joissain vastaan tulevissa.

Goottilainen arkkitehtuuri

Uskaltaisin väittää, että jääkiekon MM-kisojen takia hullaannuin goottilaiseen arkkitehtuuriin! Loogista, eikö. Mutta lähdin aikanaan käymään Kölnissä jääkiekon MM-kisojen vuoksi ja Kölnissähän sijaitsee kuuluisa tuomiokirkko, goottilainen sellainen tietenkin. Ehkä jos Kölnin keskustassa olisi sijainnut pinkki, muovinen makkaratehdas, olisin ihastunut siihen, mutta parempi näin. Goottilaista arkkitehtuuria löytyy yllättävän paljon ympäri Eurooppaa. Joskus jopa ihan vahingossa, kuten vaikka Belgian Monsista, jonne mentiin ihan festarointitarkoituksissa, mutta jossa päädyttiinkin seikkailemaan ympäri ihastuttavaa historiallista kaupunkia.

Vanhat temppelit

Kolmas kova (kirjaimellisestikin) juttu on antiikkiset temppelit. Fanitan erityisesti niiden komeita pylväsrivejä. Suosikkitemppelini on Roomasta löytyvä Saturnuksen temppeli – tai sen jäljellä olevat muutamat pylväät! Rooma onkin temppelirakentelun suhteen oikea aarreaitta. Toinen temppelifanin kohde on ehdottomasti Ateena. Vaikka näistä kahdesta kaupungista Rooma veikin voiton, ihastuin Ateenassa nimenomaan siihen, miten hyvin säilyneitä temppeleitä ja pylväikköjä sieltäkin löytyi.

Upeat rauniot

Temppeleiden jäämistöistä pääsee hyvällä aasinsillalla myös muunlaisiin raunioihin. Mun mielestä on ihanaa, että moniin kaupunkeihin on jätetty tai jäänyt paikkoja, jotka ovat päässeet rapistumaan, mutta niin kauniisti ja taiten, että ne ovat vieläkin paikallaan. Mulle historia konkretisoituu eniten paikoissa, jotka edelleen ovat siellä, mutta eivät ihan siinä ilmiasussa, jossa ne ovat aikanaan olleet. Rapistuminen on kuin aikakone ja raunioiden luona seistessä voi tuntea ympärillään jopa vuosituhansien painon ja muistot. Ja olla itsekin tavallaan osa sitä kaikkea.

Näyttävät kirkot

Vaikka sivusinkin kirkkoja jo goottilaisessa arkkitehtuurissa, pidän myös muiden tyylisuuntien kirkkojen ihmettelystä. Vaikka niiden uskonnollinen puoli meneekin mun kohdalla hukkaan, tykkään silti äimistellä sitä taidon, innon ja pieteetin määrää, jota kirkkoihin parhaimmillaan on laitettu. Ne ovat täynnä hulppeita taideteoksia, rakennustaiteen oivalluksia, kunnianhimoa ja kauneutta. Tuskin millekään muille rakennuksille on annettu niin paljoa.

Taidokkaat sillat

Olen huomannut pitäväni yllättävän paljon myös silloista. Niistä jykevistä ja yksityiskohtaisista vanhoista silloista. Joiden varrella on patsaita ja kaikenlaista muuta ihmeteltävää. Siis maisemien lisäksi. Jokivarsimaisemat ovat muutenkin kaupunkien suosikkiantiani, ja komea siltarakennelma kruunaa näyn.

Hagia Sofia

Lopuksi haluan nostaa esiin ehkä suosikkirakennukseni koko maailmassa – Hagia Sofian. Sen kauneus, suuruus, yksityiskohtaisuus, taidokas rakentaminen, säilyvyys, valon ja varjon leikki, historia ja kaikki tekevät paikasta huikean mestariteoksen. Ulkoapäin ei uskoisi, miten hengästyttävä paikka Hagia Sofia onkaan. Se salpaa hengtyksen, kun sinne ensi kertaa astuu ja katsoo ylös, ylös ja aina vaan ylös. Kattoon, joka ei koskaan tunnu tulevan vastaan. Tänne jos minne haluaisin käymään vielä toisenkin kerran!

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverSkimbaco ja Muru Mou. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  6.4.2017 at 13:36

  Piti ihan googlettaa tuo Hagia Sofia (noloa myönnän – en osannut yhdistää nimeä heti mihinkään) ja kiinnostukseni heräsi kyllä! Muutenkin olen haaveillut jo jonkin aikaa Istanbulista. Ja hei muutenkin voin samaistua näihin sinun kiinnostuksen kohteisiisi, ihan samoista pidän minäkin. Kas kummaa, kun Kölnin tuomiokirkkokin on omien suosikkieni listalla, toki asunkin vain noin 15 km päässä siitä! Saksan linnoista voisin suositella tutustumaan myös Eltziin Moselin varrellla ja Königswinteristä löytyvään Drachenburgiin. En usko, että paljoa häviävät Neuschwansteinille, vaikka itse en olekaan siellä vielä käynyt.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.4.2017 at 22:03

   Hagia Sofia on kyllä ihan huikea paikka. Toivottavasti pääset joskus käymään siellä 🙂 Olisi kyllä mahtavaa asua noin lähellä Kölnin tuomiokirkkoa! Sentään olen sen kahdesti päässyt näkemään. Saksassa kyllä riittää linnoja, joissa haluaisin käydä. Nuo molemmat ovatkin omalla listalla, toivottavasti kulku kävisi pian sinne suuntaan. Neuschwansteinin voittanutta tuskin (ainakaan mun mittapuulla) löytyy, linnan kauneutta täydentävät hengästyttävän upeat vuorimaisemat. Mutta eikähän hyviä kakkosia ainakin voi löytyä!

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  6.4.2017 at 21:50

  Mä en kestä nähdä noita Saksan linnakuvia! Niihin on kyllä päästävä. Koitin jo miehelleni puhua Bremeniin menevistä halvoista lennoista ja kuinka sieltä voisi matkata lähikaupunkeihinkin. Ei uponnut. Meillä on matkoja tälle vuodelle tarpeeksi ja suunnitelmia jo vuodenkin päähän. Pitää odottaa. Mutta kyllä olen samaa mieltä, että Rooman Colosseum on vaikuttava. Istanbul kiinnostaa myös mutta ehkäpä sen oslalta pitää odottaa parempia aikoja.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.4.2017 at 22:05

   Saksan linnat kyllä kutsuvat muakin taas käymään. Siinä maassa riittää niin paljon kauniita linnoja! Harmi, ettei mies lämmennyt Bremenille. Olen siellä kertaalleen käynyt juurikin Ryanairin lennättämänä ja pidin kaupungista paljon. Se on kaunis ja tunnelmallinen. Toivotaan, että lennot sinne jatkuvat vielä tulevaisuudessakin.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  7.4.2017 at 07:06

  Ihanaa arkkitehtuuria! Kuinka onnekkaita me ollaan, että asutaan Euroopassa ja kaikki nämä upeudet on niin lähellä! Näistä mainitsemistasi haluaisin erityisesti nähdä Kölnin tuomiokirkon ja Hagia Sofian.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.4.2017 at 22:07

   Vaikka moni väheksyykin Eurooppaa, mä liputan monelta osin sen puolesta! Juuri tuo, että näin läheltä löytyy niin paljon upeita asioita on ihanaa. Ei paljon tarvitse tuhlailla rahaa, että pääsee kauniisiin maisemiin 🙂 Kölnin tuomiokirkolle ja Hagia Sofialle peukkuja täältä, molemmat ovat todellakin näkemisen arvoisia.

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  7.4.2017 at 11:23

  Eurooppa on kyllä siitä mahtava paikka, että täällä on todella monipuolisesti erilaista arkkitehtuuria ja nimenomaan kauniita vanhoja rakennuksia säilytetty. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa kaikki kaupungit olivat moderneja ja tylsiä, ja vähänkin pienempien paikkojen keskusta muistutti parhaimmillaankin vain Seinäjokea mataline liikerakennuksineen. Itse olen kanssa ihan täysin luontomatkailija, mutta Euroopan kaupungit jaksavat silti ihastuttaa 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.4.2017 at 22:10

   Vaikka sodat, luonnonilmiöt ja muut ovatkin tuhonneet Euroopassa paljon, on täällä silti onneksi vielä paljon ihanaa ja kaunista jäljellä! Onneksi Uudessa-Seelannissa luonnon upeus pelastaa paljon, mutta sinne mennessä ei selvästikään pidä laittaa suuria odotuksia kiinnostavien kaupunkien suhteen. Vähän sama juttu on esimerkiksi Floridassa. Siellä riittää värikkäitäkin rakennuksia, mutta ne ovat mielestäni hengetöntä massaa, joka ei vain sykähdytä. Kaupunkikuva on jotenkin plastinen. Euroopan historiaa henkivissä kaupungeissa taas viihtyy oikein hyvin 🙂

 • Reply
  duunireissaaja
  9.4.2017 at 16:51

  Hyvä idea jutulle. Ei taida tulla yllätyksenä, kun kerron myös tykkääväni rakennuksista ja rakennelmista. “Varsinkin jos ne ovat ajalta, kun Härmässä vielä asuttiin kivenkoloissa” kuvaa loistavasti minunkin kiinnostukseni kohteita.

  Erityisesti mua kiehtoo pieni rähjäisyys sekä yllättävät yhdistelmät ja yksityiskohdat. Näistä kohteista mun suosikki taitaa olla tuo Neuschwanstein.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.4.2017 at 10:20

   Kiitos! Kiva kuulla, että muitakin vanhoja rakennuksia ja rakennelmia fanittavia löytyy. Pieni rähjäisyys on mun mielestä myös yleensä plussaa. Liian siloteltu ja mietitty on vain tylsää. Neuschwanstein on kyllä huikea. Hagia Sofia peittosi sen ehkä sillä että Neuschwanstein oli sisältä suurimmaksi osaksi niin raakile (eikä siellä saanut valokuvata!).

 • Reply
  sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa
  10.4.2017 at 19:29

  Kyllä täältä Euroopasta löytyy vaikka mitä upeaa. Mulla menee taatusti elämässni seuraavat 40 vuotta ihan Euoopan kiertämiseen, kun ihan pelkästään Suomeenkin olen käyttänyt aikaa vaikka kuinka monta vuotta ; )) Mä oon kesällä pari päivää Münchenissa ja mietin tuota Neuschwansteinin linnaa yhdeksi kohteeksi. Hieno se on ainakin ulkoa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   12.4.2017 at 21:14

   Täältä kyllä löytyy! Mullakin mennee tämä vuosi pelkästään Euroopan kiertämiseen – tällä mittapuulla se on jo aika suuri saavutus 😉 Mutta ei harmita yhtään, niin paljon upeaa tännekin nurkille mahtuu. Oi, mene ihmeessä Neuschwansteiniin. Sinne pääsee helposti Münchenistä junalla. Maisemat siellä ovat aivan huikeat, ja linnakin kannattaa samalla vaivalla käydä tsekkaamassa, myös sisältä. Vaikka siellä ei olekaan kuin muutama huone mihin pääsee, ovat ne todella övereitä.

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  17.4.2017 at 13:34

  Vihdoin löysin aikaa kommentoinnille 😛
  Eurooppa todellakin on täynnä upeita, historiallisia rakennuksia, mikä on tosi upea juttu! Vanhat rakennukset on kauniita, ja mun mielestä niitä pitääkin säilyttää ihan jo historiallien arvon kannalta 🙂 Mä en Hagia Sofiassa oo vielä käynyt, mutta tykkäisin siellä joskus käydä.
  Tosi kiva juttu 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   19.4.2017 at 21:33

   Kiireistä on elämä ollut tälläkin suunnalla! On kyllä tärkeää, ettei koko eurooppalaista menneisyyttä jyrätä modernin rakentamisten tieltä. Jo ihan vanhoja kauniita puutalokortteleitakin on mahtavaa käydä ihastelemassa, saati sitten historiallisia merkkirakennuksia. Toivottavasti pääset käymään Hagia Sofiassa joskus, se on mieletön taidonnäyte 🙂 Kiitos, tästä aiheesta oli kiva kirjoittaa!

 • Reply
  Travelloverin Annika
  23.4.2017 at 20:11

  Pinkki makkaratehdas ja Hagia Sofia tappeli. Kumpi voitti? No just, alkaa matkabloggaajaa vähän väsyttää. Mutta mä taas tykkäsin sun jutusta. Ymmärrän niin, miten fiilikset vaikuttavat, että ihastuu johonkin tai ei, ja ihastuksen kohde voi olla mitä vain. Hagia Sofia taas on jotain niin huikeeta, että se nyt vaan on.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   24.4.2017 at 20:55

   Tästähän sai hyvän idean. Koululaisvitsien sijaan matkabloggaajien vitsikirja! Tuotot lyhentämättömänä jokaisen matkakassaan 😀 Hagia Sofia on huikein. Toivottavasti pysyy vielä pystyssä vuosituhansia.

 • Reply
  Susannastravels
  26.4.2017 at 18:39

  Temppelit, linnat ja sillat kiehtoo minuakin. Aika hyvin niitä näkeekin eri kohteissa. Linnassa yöpyminenkin olisi mahdollista, googlesta löytää paljon sivuja joissa on eri hintaisia linna hotelleja yms.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.4.2017 at 16:21

   Linnassa olen tosiaan kerran yöpynyt, viime vuonna Irlannissa. Enemmänkin kiinnostaisi, mutta niissä ei ihan jokaisella budjettireissulla pysty yöpymään.

Leave a Reply