Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Berliinin murtuneen muurin jäljillä

Kun puheeksi tulee Berliini, tulee mieleen varmasti heti Berliinin muuri. Tuo massiivinen kaupungin kahtiajakaja on varmasti juurtunut ihmisten mieliin – elipä sitten muurin pystyssäolon aikana tai vasta sen murtumisen jälkeen. Muuri, joka oli pystyssä 28 vuotta, on ominaisinta Berliiniä edelleen. Vaikkakin sitä ei teknisesti enää ole edes olemassa.

Kylmän sodan pystyttämä muuri ilmestyi halkomaan kaupunkia periaatteessa yhdessä yössä vuonna 1961. Ensin toki kasana piikkilanka-aitaa, joka sai kohtapuolin seurakseen betoniesteitä. Varsinainen muuri kohosi myöhemmin. Muurin pituus oli yli 150 kilometriä.

Aurinkoisen sään kuvat East Side Gallerysta ovat vuodelta 2011, sadepäivän kuvat taas tältä vuodelta.

Tuntuu absurdilta, että alle kolme vuosikymmentä sitten oli mahdollista, että joku kaupunki oli jaettu kahtia muurilla. Estäen liikkuvuuden kaupungin itäisen ja läntisen puolen välillä. Euroopassa. Ja sitten amerikkalainen aurinkopuuterikeisari on suunnittelemassa muuria Meksikon rajalle. Muuri, tuo 2010-luvun hyvinvoinnin tae! Tai sitten ei…

Kun DDR hajosi, Berliinin muuri revittiin alas kovalla rytinällä. Reilun vuoden päästä muurin kaatumisesta, marraskuussa 1990, muuria ei ollut enää melkein missään. Nykypäivänä on lähes mahdotonta huomata, missä muuri on aikanaan kulkenut. Kaupunki on onnistunut häivyttämään tuon massiivisen hirviön katukuvastaan lähes tyystin. Muuria on tänä päivänä jäljellä yhteensä vain noin parin kilometrin verran. Sekin ripoteltuna useampaan paikkaan.

Koska ei Berliinin reissua ilman muuria, niin tälläkin kertaa tuli käytyä ihmettelemässä tuota kaupungin jakanutta kummajaista. Aika riitti tällä kertaa kolmeen kohteeseen: ikoniseen East Side Galleryyn, Mauerparkiin sekä Potsdamer Plazin kupeesta löytyvälle muurin vartiotornille.

East Side Gallery

East Side Gallery on varmasti Berliinin tunnetuin, ja myös pisin, jäljellä oleva pätkä muuria. Spree-joen varresta lötyy 1,3 kilometrin pituinen ulkoilmataidegalleria, joka on taiteiltu muurin jäännöksiin. Olen käynyt East Side Galleryssa kahdesti – ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja toisen nyt pääsiäisenä.

Galleria oli ehtinyt muuttua ensi käynnistäni. Siinä missä kuusi vuotta sitten muuri ja sen taideteokset olivat kaikkien kävijöiden vapaasti ihasteltavissa, oli tilanne nyt toinen. Suurta osaa muurin taideteoksista peitti metallinen aita, jonka peittoon teokset auttamatta jäivät, vaikka kokonaiskuva tulikin selväksi. Ikonisten muurimaalausten ikuistaminen oli kuitenkin hankalaa – kukapa haluaisi rumaa aitaa kuvaa pilaamaan.

Aitailmiössä on varmasti puolensa. Niitä muurinpätkiä, joita ei ollut suojeltu aitojen taakse, oli sotkettu rumasti. Tageja taiteen päällä. Tagivapaita olivat vain metalliaidan takana piilottelevat kuvat. Kuusi vuotta sitten en muista omien kuvien (muisti- tai valosellaisten) perusteella pahempaa sotkemista, tilanne oli nyt selvästi eskaloitunut. Lisäksi selfiekeppeilijät ja ihmisen pakkomielle saada oma naamansa joka kuvaan ovat varmasti myös vaikuttaneet asiaan. Muuria reunustaa pieni jalkakäytävä, jonka vieressä taas on varsin vilkas autotie. Poseeraavat ihmiset ovat varmasti haitanneet vähän kaikkea.

Aita pystytettiin gallerian suojaksi kaksi vuotta sitten. Sillä pyritään estämään kaikenlaista gallerian tuhoamista, niin maalausten sotkemista kuin myös vaikka ihmisten tarvetta nappailla itselleen paloja muurista. Aiheesta voi lukea lisää englanniksi Widewallsin artikkelista.

Sama teos ilman aitaa ja aidan kanssa.

Tältä näyttivät aidattomat teokset tänä päivänä

Vaikka galleria on aitojen takia hieman kuin varjo entisestään, on se mielestäni edelleen mielenkiintoinen kohde. Kun kaikki huomio ei mene parhaiden selfie-paikkojen löytämiseen, voi vaikka keskittyä pönöttämään muurin vierellä ja miettimään, että jos samanlainen halkoisi vaikka omaa kotikaupunkiasi. Sitä ajatellessa tunne on varsin pysäyttävä.

East Side Gallery löytyy osoitteesta Mühlenstraße, lähin U- ja S-junien asema sen itäpäässä on Warschauer Strasse, länsipäässä S-junien Ostbahnhof. Bussikulkijoille Oberbaumbrüsken pysäkki vie lähimmäksi lähtöpaikkaa.

Mauerpark

Kiitokset kuvasta Raijalle!

Mauerpark on toinen Berliinin kohde, jossa muuria pystyy näkemään taskuun nirhaistua murikkaa enemmän. Se on tietyllä tapaa samanhenkinen kuin East Side Gallery – kummassakin muurinpätkä on pyhitetty taidekäyttöön – mutta paikat eivät silti voisi olla keskenään enempää erilaiset. Siinä missä East Side Gallery on valikoitujen taiteilijoiden galleria, Mauerparkissa muurinpätkä on täynnä värikästä graffititaidetta.

Mauerpark on myös paljon rauhallisempi paikka muurin bongailusta haaveileville. Ainakaan ilta-aikaan siellä ei parveillut turisteja. Mauerparkin muuriosuuden löytää puiston kukkulan huipulle noustuaan, jalkapallostadionin vierestä. Sitä ei voi olla huomaamatta, värikäs taideteos näkyy jo kauas.

Vaikka voisi kuvitella muurin olevan Mauerparkin vetonaula, siellä on myös paljon muutakin nähtävää. Sunnuntaisin paikan valtaa suosittu kirpputoritapahtuma, myös karaokea on tarjolla.

Lauantai-iltana kaikki hulina oli poissa, mutta paikka tarjosi mainiot puitteet auringonlaskun ihailulle. Lisäksi puistossa riitti katutaiteen ja rosoisuuden ystäville paljon ihmeteltävää. Jos et siis pääse nauttimaan puiston vilskeestä sunnuntaina, muutkaan ajankohdat eivät ole huonoja!

Mauerpark sijaitsee osoitteessa Gleimstraße 55, lähimmät U-juna-asemat ovat Eberswalder Strasse ja Bernauer Strasse. 

Potsdamer Platzin vartiotorni

Potsdamer Plazin hujakoilla, melkein keskellä uinuvaa ja hiljaista sivukatua sijaitsee yksi Berliinin muurin vartiotorneista. Itse muurista ei täällä näy merkkiäkään, joten asiasta irroitettu torni, joka pönöttää paikallaan edelleen muina miehinä, näyttää jopa hieman koomiselta.

Koomisuus katoaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun keskittyy tornin ihmettelyyn. Sen synkkä ulkomuoto huokuu sen tehtävän tärkeyttä tarkkailutornina – paikkana josta muuria valvottiin. Aikanaan vartiotorneja oli muurin varrella reilu 300, nykypäivänä tämä viattomannäköisellä kadulla pönöttävä yksilö on Berliinissä ainoa laatuaan. Tornista voit lukea lisää englanniksi CNN:n artikkelista.

Vartiotorni sijaitsee osoitteessa Erna-Berger-Straße, sen lähin U- ja S-junien asema on Potsdamer Platz. 

Berliinin muurin rippeitä sekä siihen liittyviä paikkoja ja museoita on näiden lisäksi Berliinissä useita. Lisää paikkoja voit tsekata vaikka Visitberlinin sivuilta.

Oletko sä käynyt ihmettelemässä Berliinin muuria? Mitä siihen liittyviä paikkoja sä suosittelisit?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  24.4.2017 at 10:54

  Mua ärsyttää aina kun upeita graffititaideteoksia on sotkettu jollain helvetin typerillä tageilla ja sotkuilla jotka näyttää lähinnä alakouluikäisten tuhruilta. Berliinin muurin tapauksessa se on vielä erityisen paskamaista, koska sillä on niin suuri historiallinen arvo!

  Käytiin muuten Mauer parkissa viime vappuna ja silloin puisto oli kaukana rauhallisesta. Koko paikka oli aivan tupaten täynnä porukkaa! Meininki ei onneks ollut ihan sellaista ördäystouhua kuin Suomessa, mutta ei hirveän kauaan silti viihdytty siinä ihmispaljoudessa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   24.4.2017 at 20:59

   Tuo kyllä pistää keittämään. Graffitikulttuuri on kyllä Berliinissä vähän kaikkialla valloillaan, mutta jotain rajaa ja järkeä hommaan! Berliinistä löytyisi varmasti vähäpätöisempiäkin kohteita joita sotkea, jos on ihan pakko. Mutta en kyllä ymmärrä miksi on pakko vain sotkea. Opettelisivat edes tekemään muuta kuin jonkun “GÖNK”-töhryn. Täti on puhunut 😀

   Mauerpark on varmasti oikein ihmismagneetti tiettyinä ajankohtina. Lauantai-iltana se taas oli ihanan leppoisa. Ulkomailla harvemmin törmää tuohon kunnon örvellyskulttuuriin. On se ihme, että alkoholi maksaa monessa paikkaa murto-osan Suomen hinnoista, ja silti tyypit osaa käyttää sitä maltilla.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  27.4.2017 at 11:21

  Tuttuja paikkoja kaikki! Olen itsekin käynyt East Side Galleryä katsomassa viimeksi silloin, kun tuota aitaa ei vielä ollut. Todella harmillista, että tuota(kaan) kohdetta ei ole voitu pitää avoimena, kun muuten se tuhotaan. Olen taas kesällä menossa Berliiniin ja mietin, että voisi ehkä käydä uudelleen Checkpoint Charliessa, siis Mauermuseumissa. Se on niin hieno paikka ja viime kerrasta on jo vuosia aikaa. Muuten, yksi paikka lisää tutustua muurin historiaan on Gedenkstätte Berliner Mauer Bernauer Strassella. Siitä on aika lyhyt matka Mauerparkiin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.4.2017 at 16:29

   East Side Gallery aidoittaminen on kyllä todella harmi. Onneksi pääsin sen kertaalleen näkemään koko komeudessaan. Silloin siellä tulikin vietettyä pitkä tovi, toisin kuin nyt. Tosin pääsiäisen sää oli sen verran kylmä ja sateinen, että oltiin kaverin kanssa aika syväjäässä, kun sinne päästiin ja osittain siksi lähes juostiin galleria läpi.

   Berliinissä on kyllä todella paljon kiinnostavia museoita, joissa en ole ehtinyt käydä. Puhuttiinkin tuon kaverin kanssa, että ensi kerralla lähdetään Berliiniin kunnon museoretkelle! Checkpoint Charliella olen käynyt kääntymässä ihan vain sen checkpointin näkemisen verran, mikä ei oikein itsessään säväyttänyt.

   Me muuten eksyttiin tuolle Gesenkstättelle sattumalta, kun käveltiin pois Mauerparkista. Tai siis yhdelle näyttelylle jossain kadunkulmauksessa. Luultiin sen olevan vain satunnainen installaatio ja kun kulku oli juuri toiseen suuntaan, niin ei huomattu että siellä olisi saattanut olla paljon muutakin näkemisen arvoista. Vasta sitten jälkeenpäin tajusin, mitä oltiin bongattu. Se olisi ollut kiva tsekata kokonaan läpi, mutta ensi kerralla sitten! Tuon satunnaisen kohdalle osumisen takia en edes viitsinyt mainita paikkaa tässä postauksessa.

Leave a Reply