Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

Madrid low season -kohteena

Olen alkanut suosia suurimman turistisesongin ulkopuolella matkustelua viime aikoina. Monissa kohteissa, etenkin suosituissa suurkaupungeissa, pahin turistipiikkiaika tuntuu nykyään jo ajatuksenakin tuskastuttavalta. On kuuma. Koko kaupunki on pakkautunut täyteen. Puristat itseäsi eteenpäin ihmisvilinässä, mutta silti lähdet ihmismassan paineessa ajautumaan väärään suuntaan. Jonotat tuntikausia nähtävyyksiin. Maksat kaikesta aivan liikaa. Ärryt, manailet, kiristytät hermosi äärimmilleen, eikä leppoisasta lomatunnelmasta ole tietoakaan. Ei kiitos tälle, sanon minä.

Monet kaupungit antavat varmasti parasta silloin, kun siellä ei ole tukahduttavaa määrää lämpöä tai kävijöitä. Viime vuonna testasin helmikuisen Rooman. Ja vakuutuin. Niin kaupungista kuin ajankohdastakin. Tammikuu taas oli mainio aika käydä Madridissa. Niin olisi varmasti ollut helmikuukin. Mutta nyt arpaonni osui tammikuun puolelle. Koska olin vilpittömän vakuuttunut Madridista talvella, jaan kokemukseni nyt teille.

Millainen Madrid on sesongin ulkopuolella?

madrid garden

SÄÄ

Sää on varmasti yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista, kun alkaa miettimään paikan talvikohdekelpoisuutta. Kanariansaarten lämpötiloja tammikuiselta Madridista en odottanut, onneksi. Sillä niitä ei ollut tarjolla. Mutta aivan kelpo säätä silti oli. Tammikuiset keskilämpötilat kaupungissa ovat 3 ja 10 lämpöasteen välillä. Helmikuussa asteen-pari lämpöisempiä. Koska olin liikkeellä tammikuun viimeisinä päivinä, nojaaminen helmikuuhun ei ole ihan väärin.

Itse ehdin viettää Madridissa kaksi kokonaista päivää. Ensimmäisenä sää helli, aurinko paistoi ja ilma oli kuin Suomen kevät parhaimmillaan. Kuulas ja leppeän raikas ilma. Auringon lämmittäessä kunnilla takki tuntui lähes turhalta varusteelta. Muuten kevät/syystakki oli vaate paikallaan. Vaikka päivällä oli lämmin, auringon alkaessa painua mailleen ilma viileni selvästi. Yöllä lämpötilat tippuivat nollan tienoille. Toisena päivänä oli tihkusadetta, mikä tiputti lämpötilaa. Takki riitti edelleen, sen alle piti vain laittaa paksumpi kerros vaatetta. Lunta ei kumminkaan tullut, eikä kunnon talvitakille ollut tarvetta.

madrid houses

LUONTO

En oikein tiennyt, minkälaista kaupunkiluontoa odottaa tammikuiselta Espanjalta. Ennakkoon oletin lähinnä paljaita puita ja ehkä hieman vihreää nurmea siellä täällä. Mutta varsin väärässä olin. Madridin monia jalkakäytäviä ja kadunvarsia reunustivat vihreät lehtipuut. Monella parvekkeella kasvoi kukkia ja muuta kasvia. Eikä edes henkitoreissaan vaan varsin hyvinvoivan näköisenä. Madridin keskustan kupeesta löytyvä ihastuttava puisto, El Retiro Park, oli auringonpaisteessa melkein kuin aikamatka kesään. Kaikki puut sielläkään eivät toki lehdissä olleet, eikä maa pursunnut kukkia, mutta kesäisempää siellä silti oli kuin olisin osannut toivoa.

HINTATASO

Kahdessa kokonaisessa päivässä en kovin montaa kertaa ehtinyt kaivaa kuvetta, mutta jonkin verran sain rahaa reissullani kulumaan. Yövyin kolme yötä laadukkaassa hostellissa, Solin aukion vieressä, naisten makuusalissa. Yhden yön hinta oli noin 20 euroa. Ruuan hinnassa ei myöskään ollut valittamista. Söin kumpanakin päivänä kertaalleen ulkona, ja sen lisäksi hain vielä noutoruokaa, eikä hinnat kohonneet lähellekään Suomen hintatasoa. Talviaikaan Madrid oli kävijälle varsin edullinen kaupunki.

madrid january

LIIKKUMINEN

Liikuin kaupungissa pääosin jalan. Käytin julkisia vain lentokenttämatkoihin. Lentokentälle vievä metrolinja oli pois käytöstä, joten testasin sekä lähijunaa että bussia. Kummankaan kyytiin ei ollut vaikeuksia mahtua. Madridissa käveleminenkin oli varsin leppoisaa. Suuria ihmismassoja ei ollut melkein missään. Eniten ihmissumppupaikkoja olivat Solin aukion seutu sekä Gran Via. Sielläkin suuri osa ihmisistä tuntui olleen paikallisia.

JONOTTAMINEN

En käynyt Madridissa missään jonottamista vaatineessa kohteessa. Kuninkaallisen palatsin luona kävin kumminkin kääntymässä, ja vaikka siellä oli puolenpäivän aikaan jonkin verran kävijöitä, jonottajien määrä oli varsin maltillinen. Ehkä viiden minuutin jono. Muutenkaan minnekään ei tarvinnut jonottaa: ruokapaikkoihin aikainen ruokailija sai vain kävellä sisään. Lentokenttäkuljetuksissa ei tarvinnut odottaa seuraavaa junaa tai bussia. Enkä minkään paikan tai rakennuksen ulkopuolella huomannut suurta ihmisrypästä jonotuspuuhissa. Vaikka olinkin liikkeellä viikonloppuna.

madrid retiro

KAUPUSTELIJAT JA TURISTEISTA HYÖTYJÄT

Mikään ei ole sen ihanampaa kuin kulkea turistina kaupungilla ilman, että kukaan yrittää jatkuvasti kaupata sulle selfiekeppiä, pörheää pikkuötökkää, jolla edes koira ei suostu leikkimään kotipuolessa tai mitä tahansa roskaa. Madridissa sain nauttia kulkijan vapaudesta, kukaan ei yrittänyt kaupitella mitään. Ketään ei tarvinnut karistaa kannoilta. Ehkä tämä johtui siitä, että liikuin kaupungilla pääosin yksin, enkä ehkä näyttänyt niin turistilta. Tai sitten kukaan ei yksinkertaisesti jaksanut yrittää rahastaa jokaista ohikulkijaa. Tämä oli luksusta, sanon.

Madrid oli mielestäni kaikin tavoin leppoisa ja verraton kohde talvella ulkopuolella. Kaupungista sai nauttia rauhassa, Suomeen verrattuna sää oli lämpimämpi, hintataso oli varsin huokea ja ajoittain tuli varsin keväinen ja mukava fiilis. Juuri sellainen, mitä Suomen talvea paetessaan haluaa kokea. Teepaitakelejä Madridissa ei tammi-helmikuussa kannata odottaa, mutta jos toivoo plusasteita ja rentoa kaupunkilomaa, niin suuntaa ihmeessä kulkusi Madridiin alkuvuodesta!

Tykkäätkö sä tutustua kohteisiin pahimman turistisesongin ulkopuolella?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Katja/Historia de Viajes
  22.2.2017 at 15:32

  Tää oli hyvä ja kattava kirjotus! Madrid on kyllä loistava tammi- helmikuussa. Nyt tänne saapui vielä kesäkin Suomen skaalalla. Lämpötilat on nousseet päivällä 20 asteeseen ja oma naama punoittaa aurinkorasvasta huolimatta. Low seasonina kaikki museot (ainakin prado ja kuninkaanpalatsi) on myös iltaisin klo 17 jälkeen ilmaisia, joten siinäpä myös hyvä syy matkustaa 😉

  Ja nyt kun tuli osittaiset kesäsäät myös Solilla on ollut enemmän jo yrittäjiä. Päivisin on ollut näitä ruusukauppiaita ja romaneja, jotka esittävät turistia. Öisinhän solin aukio täyttyy afrikkalaisista kauppiaista ja sitten on näitä klubien sisäänheittäjiä joka kulmalla, joilla on kaikilla oma tarjouksensa eri kapakkaan. Mutta päiväsaikaan haahuileva turisti saa kyllä kävellä ihan rauhassa.

  Ja oon myös off seasonin kannalla mikä tuleee matkustamiseen! Ei kovinkaan nuo väkijoukot ja kuumuus innosta. 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.2.2017 at 21:49

   Kiitos, kiva kuulla että Madrid-ekspertti hyväksyy tämän 😉 Oi, mulle kyllä kelpaisi noin 20 asteen lämmöt! Täällä on tullut tänään lunta melkein vaakatasossa ja viima on ollut pistävän kylmä. Hyh. Hyvä vinkki tuo ilmaiset sisäänpääsyt, sen ehdinkin itse jo unohtaa!

   Mä kyllä kävin sitten ihan oikeaan aikaan, kun kaikki kauppiaat ja tyrkyttäjät vältin! On niin ihanaa, kun saa kierrellä ilman että joka toinen vastaantulija yrittää tyrkyttää ja myydä jotain. Arvasin kyllä, että nämä lieveilmiöt kuuluvat myös Madridiin, viimeistään kesämmällä.

 • Reply
  Elina | Vaihda vapaalle
  22.2.2017 at 20:22

  Todellakin mieluummin vähän sesongin ulkopuolella kuin pahimman ryysiksen aikaan. Madrid tammi-helmikuussa kuulostaa kivalta kohteelta. Tosin itse odottaisin ehkä vielä pari kuukautta pidemmälle, että lämpötilat kohoaisi pariinkymppiin, vilukissa kun olen. Tuskin siellä vielä silloinkaan tungosta olisi. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.2.2017 at 21:56

   Madrid oli oikein mainio kohde heti alkuvuodesta, ja siitä eteenpäin varmasti vielä paljon lämpimämpi. Kuten Katjan kommentistakin jo selviää 🙂 Mäkin olen vähän vilukissa, mutta onneksi tuo reilu 10 astetta lämmintä oli jo paljon mukavampi lämpötila kuin Suomen pakkaset! En usko, että kaupunkiin tulee hirveitä tungoksia ennen kesää, vaikka varmasti turistien määrä kasvaa samaa tahtia lämpötilojen nousun kanssa.

 • Reply
  Terhi/ Fammo matkalla
  23.2.2017 at 09:43

  Selvää, että jos aikataulu on tiukka ei aikaa haluta uhrata jonottamiseen. Viimeksi olin Madridissa huhtikuussa, silloinkaan ei ollut paljon jonoja, mutta jo mukavan lämmintä.

  Hirveimmän jonotuksen olen kokenut Orlandon teemapuistoissa. Tosin lapsi kyllä jaksoi jonottaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.2.2017 at 22:12

   Kiva kuulla, ettei huhtikuussakaan Madrid ole vielä turistien valtaama. Suomen mittapuulla silloin varmasti onkin jo ihanan lämmin, monen muun maan mukaan ehkä vielä ei! Se on suomalaisen onni 🙂 Mä olen käynyt Orlandossa myös yhdessä teemapuistossa, mutta olin siellä enemmän Harry Potterin kuin varsinaisten laitteiden perässä, joten hirveän suuriin jonotuksiin siellä ei tarvinnut pistää aikaa. Mutta uskon, että huvipuistoissa jaksaa odottaa, kun intoa kohteeseen riittää!

Leave a Reply