Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Linnat

Helsingør – ehkä Tanskan kiinnostavin kaupunki

Jos multa kysyttäisiin, mistä löytyy Euroopan kiinnostavimmat ja kauneimmat linnat, heittäisin varmasti ensimmäisenä ilmoille Saksan. Mun mielikuvissa se maa pursuilee kauniita linnoja. Seuraavina kielen päällä olisivat Iso-Britannia ja Irlanti. Ehkä vielä muutama muukin maa nousisi esille ennen Tanskaa. Tai aika moni muu. Kunnes viime kesänä pääsin toteamaan, että kyllä Tanskastakin linnoja löytyy!

kronborg from ferry

helsingor from ferry

Löytyy Tanskasta paljon muutakin kivaa. Paljon en ole vielä sen eri kolkkia kierrellyt, mutta viime kesänä sieltä löytyi varsin ihastuttava kohde, Helsingør. Helsingør tarjoaa kävijälleen tuota yllä hehkuttamaani linnakauneutta, mutta myös tunnelmallista ja värikästä kaupunkimiljöötä.

helsingor church

helsingor houses

helsingor hus

Helsingør, englanniksi Elsinore, sijaitsee noin 50 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen. Junamatka Köpiksestä sinne taittuu kolmessa vartissa. Juutinrauma erottaa Tanskan Ruotsista tällä kohtaa vain noin neljän kilomertin leveydeltä, vastarannalla komeilee ruotsalainen Helsingborg, jossa tuli pistäydyttyä samalla päiväretkellä. Nämä kaksi kaupunkia, Helsingør ja Helsingborg, ovatkin kuin kurittomat kaksoset, jotka virnuilevat toisilleen eri puolilta vettä.

Kronborgin linna

kronborg castle

kronborg linna

Me lähdimme kesällä Assin kanssa Helsingøriin aika lailla yksi motivaattori mielessä, nimittäin upea Kronborgin linna. Pari päivää aiemmin olimme vielä vankasti menossa tutustumaan Roskildeen, mutta upea linnalöytö yllättävän läheltä käänsikin tämän seikkailuduon kelkat kohti pohjoista. Ja onneksi käänsi! Sen lisäksi, että Kronborgin linna on jo itsessään upea nähtävyys, se tarjoaa jotain myös kirjallisuusfaneille. Se nimittäin on Shakespearen Hamletin tapahtumapaikka!

kronborg courtyard

kronborg towers

kronborg views

Hamlet ei ollut mulle tuttu kuin kuuluisana nimenä. En ole koskaan ollut suuri klassikkokirjallisuuden ystävä. Mutta linnaan mennessämme Assi yritti pikanäytellä mulle Hamletin keskeisen juonen. Niin vakuuttava kuin esitys aikanaan olikin, en osaa sitä teille enää referoida. Mutta jotta tällaiset Hamlet-vajakitkin pääsisivät juonesta kiinni, järjestettiin kesällä Hamletiin liittyviä esityksiä pitkin linnan tiluksia. Myös englanniksi!

kronborg hamlet

Pätkiä Hamletista pääsi katsomaan monessa eri lokaatiossa

kronborg shakespeare

Osa huvituksesta oli selkeästi enemmän lapsille (ja lapsenmielisille) suunnattu. Kyseisellä herralla oli pahoja pidätysvaikeuksia!

kronborg castle tower

Linnasta saa toki paljon irti myös, vaikka ei ole lukenut Hamletia etu- ja takaperin. Se on valtava, komea rakennus, jonne pääsee seikkailemaan niin sisälle kuin uloskin. Linnan ulkoalueille pääsee kiertelemään maksutta, sisäpihalle ja linnan sokkeloihin mielivät saavat pulittaa sisäänpääsymaksun.

Meille kävi Assin kanssa hurjan hyvä säkä. Oltiin linnan ulkopuolella kuvaamassa, kun meitä lähestyi nainen kahden pääsylipun kanssa ja kysyi haluammeko käyttää ne. Hän ja miehensä eivät niitä jostain syystä olleet käyttäneet, ja koska olimme muutenkin olleet lippujen ostoaikeissa, niin otimme ne vastaan mielihyvin! Kiitos vielä, vaikka tuskin postausta koskaan luette!

kronborg denmark

kronborg entrance

castle kronborg stairs

Kronborgin nimellä on paikalla sijainnut linna jo 1400-luvun alkupuolilta asti. Kuten tavallista, alkuperäinen linna ehti kokea kovia niin uudelleenrakennutuksen kuin tulipalonkin takia. Nykyinen linna on ollut paikalla 1600-luvun puolivälin paikkeilta asti.

kronborg castle interior

kronborg furniture

kronborg church

Linna on mielestäni ulkoa vielä paljon näyttävämpi kuin sisältä, mikä sopii mulle hyvin. Rakastan näyttäviä, vanhoja rakennuksia, ja näyttäviä eritoten ulkoisilta avuiltaan. Kronborg todella pistää silmään Juutinrauman rannalta. Linnalle strategiselta rakennuspaikalta. Mutta oli se myös sisältä mielenkiintoinen. Moneen huoneeseen pääsi käymään ja ihastelemaan taidolla kalustettuja huoneita, joissa oli panostettu niin yleisilmeeseen kuin yksityiskohtiin.

chess game

kronborg castle inside

kronborg details

Kronborg tarjoaa jotain myös näköalojen ystäville. Yhteen sen torneista on mahdollista kiivetä nauttimaan näkymistä. Kipuaminen palkitaan moneen suuntaan antavilla huikeilla maisemilla. Ylävinkkelistä voi tutustua niin linnan tiluksiin, Helsingørin kauniin värikkääseen kaupunkiin, merimaisemiin kuin Ruotsin eteläiseen rannikkoseutuunkin.

helsingor view kronborg

kronborg castle view

kronborg view city

Helsingørin kaupunki

Vaikka linna oli suurin syymme lähteä tekemään ensitreffit Helsingørin kanssa, ihastutti paikka muutenkin. Helsingøristä löytyy merkintöjä historiankirjoista jo 1200-luvulta, samalta ajalta ovat myös vanhimmat palat kaupungin arkkitehtuuria. Ei siis ihme, että tunsin oloni siellä kotoisaksi.

helsingor buildings

helsingor street view

Kööpenhamina on mun mielestä ihanan värikäs, tunnelmallinen ja helposti lähestyttävä kaupunki. Siksi pidänkin siitä niin paljon. Samoja fiiliksiä herätti myös Helsingør. Lisäksi meren ja Ruotsin läheisyys toivat Helsingøriin omanlaistaan tunnelmaa. Kaupungin katujen lisäksi kannattaakin tutustua myös satama-alueeseen. Sieltä löytyy meritunnelman lisäksi paljon mielenkiintoista katseltavaa, hauskoja patsaita, ruokapaikkoja sekä näyttävä kirjastorakennus.

Helsingør selfie

Satamasta löytyi jännittävä patsas, jonka kiiltävä ja mutkitteleva pinta antoi mahdollisuuden eeppisiin, peilitalohenkisiin selfieihin!

helsingor statue

Toinen sataman hämmentävistä patsaista. Oikeasta kuvakulmasta se näyttää olevan syömässä linnaa.

helsingor harbour
Värikkäät talot herättivät vuoroin mielleyhtymiä niin kotikaupunkini helmestä Pispalasta, kuin myös naapurimaan ihastuttavasta Lundista. Myös Tallinnan puutalot kohosivat katujen varsilla mieleen. Kovin kauaa emme varsinaiseen kaupunkikierrokseen ehtineet upottaa, sillä Kronborg ja Helsingborg haukkasivat molemmat aimo annokset yhdestä seikkailuntäytteisestä päivästä. Mutta olisin varmasti viihtynyt Helsingørissa kauemminkin. Se oli Köpiksen tavoin paikka, johon palaan mielelläni takaisin. Linnan mitalla se taas ansaitsi multa Tanskan (toistaiseksi) kiinnostavimman kaupungin tittelin.

helsingor train station

Pieni vinkkiboksi Helsingøristä ja Kronborgista

Onko muita Helsingøriin tai Kronborgiin tutustuneita? Entä mitä Tanskan kaupunkia ja/tai linnaa sä suosittelisit mulle seuraavaksi kohteeksi?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Terhi/ Fammo matkalla
    20.2.2017 at 18:05

    Eipä ole tullut käytyä sisällä linnassa vaikka ohi olemmekin ajaneet. Näyttää kyllä mielenkiintoiselta. Voisi pistäytyä!

Leave a Reply