Jos multa kysyttäisiin, mistä löytyy Euroopan kiinnostavimmat ja kauneimmat linnat, heittäisin varmasti ensimmäisenä ilmoille Saksan. Mun mielikuvissa se maa pursuilee kauniita linnoja. Seuraavina kielen päällä olisivat Iso-Britannia ja Irlanti. Ehkä vielä muutama muukin maa nousisi esille ennen Tanskaa. Tai aika moni muu. Kunnes viime kesänä pääsin toteamaan, että kyllä Tanskastakin linnoja löytyy!
Löytyy Tanskasta paljon muutakin kivaa. Paljon en ole vielä sen eri kolkkia kierrellyt, mutta viime kesänä sieltä löytyi varsin ihastuttava kohde, Helsingør. Helsingør tarjoaa kävijälleen tuota yllä hehkuttamaani linnakauneutta, mutta myös tunnelmallista ja värikästä kaupunkimiljöötä.
Helsingør, englanniksi Elsinore, sijaitsee noin 50 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen. Junamatka Köpiksestä sinne taittuu kolmessa vartissa. Juutinrauma erottaa Tanskan Ruotsista tällä kohtaa vain noin neljän kilomertin leveydeltä, vastarannalla komeilee ruotsalainen Helsingborg, jossa tuli pistäydyttyä samalla päiväretkellä. Nämä kaksi kaupunkia, Helsingør ja Helsingborg, ovatkin kuin kurittomat kaksoset, jotka virnuilevat toisilleen eri puolilta vettä.
Kronborgin linna
Me lähdimme kesällä Assin kanssa Helsingøriin aika lailla yksi motivaattori mielessä, nimittäin upea Kronborgin linna. Pari päivää aiemmin olimme vielä vankasti menossa tutustumaan Roskildeen, mutta upea linnalöytö yllättävän läheltä käänsikin tämän seikkailuduon kelkat kohti pohjoista. Ja onneksi käänsi! Sen lisäksi, että Kronborgin linna on jo itsessään upea nähtävyys, se tarjoaa jotain myös kirjallisuusfaneille. Se nimittäin on Shakespearen Hamletin tapahtumapaikka!
Hamlet ei ollut mulle tuttu kuin kuuluisana nimenä. En ole koskaan ollut suuri klassikkokirjallisuuden ystävä. Mutta linnaan mennessämme Assi yritti pikanäytellä mulle Hamletin keskeisen juonen. Niin vakuuttava kuin esitys aikanaan olikin, en osaa sitä teille enää referoida. Mutta jotta tällaiset Hamlet-vajakitkin pääsisivät juonesta kiinni, järjestettiin kesällä Hamletiin liittyviä esityksiä pitkin linnan tiluksia. Myös englanniksi!
Linnasta saa toki paljon irti myös, vaikka ei ole lukenut Hamletia etu- ja takaperin. Se on valtava, komea rakennus, jonne pääsee seikkailemaan niin sisälle kuin uloskin. Linnan ulkoalueille pääsee kiertelemään maksutta, sisäpihalle ja linnan sokkeloihin mielivät saavat pulittaa sisäänpääsymaksun.
Meille kävi Assin kanssa hurjan hyvä säkä. Oltiin linnan ulkopuolella kuvaamassa, kun meitä lähestyi nainen kahden pääsylipun kanssa ja kysyi haluammeko käyttää ne. Hän ja miehensä eivät niitä jostain syystä olleet käyttäneet, ja koska olimme muutenkin olleet lippujen ostoaikeissa, niin otimme ne vastaan mielihyvin! Kiitos vielä, vaikka tuskin postausta koskaan luette!
Kronborgin nimellä on paikalla sijainnut linna jo 1400-luvun alkupuolilta asti. Kuten tavallista, alkuperäinen linna ehti kokea kovia niin uudelleenrakennutuksen kuin tulipalonkin takia. Nykyinen linna on ollut paikalla 1600-luvun puolivälin paikkeilta asti.
Linna on mielestäni ulkoa vielä paljon näyttävämpi kuin sisältä, mikä sopii mulle hyvin. Rakastan näyttäviä, vanhoja rakennuksia, ja näyttäviä eritoten ulkoisilta avuiltaan. Kronborg todella pistää silmään Juutinrauman rannalta. Linnalle strategiselta rakennuspaikalta. Mutta oli se myös sisältä mielenkiintoinen. Moneen huoneeseen pääsi käymään ja ihastelemaan taidolla kalustettuja huoneita, joissa oli panostettu niin yleisilmeeseen kuin yksityiskohtiin.
Kronborg tarjoaa jotain myös näköalojen ystäville. Yhteen sen torneista on mahdollista kiivetä nauttimaan näkymistä. Kipuaminen palkitaan moneen suuntaan antavilla huikeilla maisemilla. Ylävinkkelistä voi tutustua niin linnan tiluksiin, Helsingørin kauniin värikkääseen kaupunkiin, merimaisemiin kuin Ruotsin eteläiseen rannikkoseutuunkin.
Helsingørin kaupunki
Vaikka linna oli suurin syymme lähteä tekemään ensitreffit Helsingørin kanssa, ihastutti paikka muutenkin. Helsingøristä löytyy merkintöjä historiankirjoista jo 1200-luvulta, samalta ajalta ovat myös vanhimmat palat kaupungin arkkitehtuuria. Ei siis ihme, että tunsin oloni siellä kotoisaksi.
Kööpenhamina on mun mielestä ihanan värikäs, tunnelmallinen ja helposti lähestyttävä kaupunki. Siksi pidänkin siitä niin paljon. Samoja fiiliksiä herätti myös Helsingør. Lisäksi meren ja Ruotsin läheisyys toivat Helsingøriin omanlaistaan tunnelmaa. Kaupungin katujen lisäksi kannattaakin tutustua myös satama-alueeseen. Sieltä löytyy meritunnelman lisäksi paljon mielenkiintoista katseltavaa, hauskoja patsaita, ruokapaikkoja sekä näyttävä kirjastorakennus.
Värikkäät talot herättivät vuoroin mielleyhtymiä niin kotikaupunkini helmestä Pispalasta, kuin myös naapurimaan ihastuttavasta Lundista. Myös Tallinnan puutalot kohosivat katujen varsilla mieleen. Kovin kauaa emme varsinaiseen kaupunkikierrokseen ehtineet upottaa, sillä Kronborg ja Helsingborg haukkasivat molemmat aimo annokset yhdestä seikkailuntäytteisestä päivästä. Mutta olisin varmasti viihtynyt Helsingørissa kauemminkin. Se oli Köpiksen tavoin paikka, johon palaan mielelläni takaisin. Linnan mitalla se taas ansaitsi multa Tanskan (toistaiseksi) kiinnostavimman kaupungin tittelin.
Pieni vinkkiboksi Helsingøristä ja Kronborgista
- Helsingør sijaitsee noin 50 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen
- Sinne pääsee kätevästi Kööpenhaminasta junalla 45 minuutissa, tai Helsingborgista lautalla 20 minuutissa
- Kronborgin linna sijaitsee Helsingørin keskustassa, osoitteessa Kronborg 2C
- Kronborgin linnan aukiolot vaihtelevat vuoden mittaan. Tarkista aukioloajat tästä.
- Liput linnaan voi ostaa joko etukäteen tai linnan lipunmyynnistä. Kevätkauden lippujen hinta (tammi-toukokuu) on 90 kruunua, opiskelijoilta 80 kruunua. Tarkista lippujen hinnat tästä. Netin kautta voit ostaa liput ennakkoon tästä.
- Muita käytännön tietoja linnasta (englanniksi) voit lukea tästä.
- Jos kiinnostuit siitä, miten Hamlet näkyy Kronborgissa, lue lisää linnan nettisivuilta.
Onko muita Helsingøriin tai Kronborgiin tutustuneita? Entä mitä Tanskan kaupunkia ja/tai linnaa sä suosittelisit mulle seuraavaksi kohteeksi?
Lue myös nämä:
- Ruotsin Helsingborg, loistava päiväretkikohde
- Kööpenhaminan kahdet kasvot
- Köpiksen uudet suosikkini: Christianshavn ja Frederiksberg
Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:
FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU
2 Comments
Terhi/ Fammo matkalla
20.2.2017 at 18:05Eipä ole tullut käytyä sisällä linnassa vaikka ohi olemmekin ajaneet. Näyttää kyllä mielenkiintoiselta. Voisi pistäytyä!
Noora | Kerran poistuin kotoa
20.2.2017 at 22:00Linna oli kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen! Ensi kerralla sitten 🙂